Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lis 2024, o 09:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lis 2013, o 00:09 
Użytkownik

Hey mam na imie Pawel

Od malego, czyli kilkuletniego brzdaca interesowalem sie samochodami. Slowo interesowalem sie jest delikatne - kiedy rowiesnicy chodzili na piwo, boisko, randki ja siedzialem w smarach. Koledzy kupowali sobie np. bluze badz nowa gre a ja komplet wiertel :D. Dzis mam juz pod 30tke i nic sie nie zmienilo. Prowadzilem dosyc duzy warsztat naprawiajacy zwykle samochody(mechanika), naprawy powypadkowe (blacharstwo, lakiernictwo). Lecz to tylko z przymusu zarobienia na dom i zonke - prawdziwym hoplem dla mnie jest moze brzydko kojarzacy sie tuning. Nie ten od spojlerow i plomieni ale koni mechanicznych. W tej chwili zajmuje sie produkcja elementow przydatnych do zwiekszenia mocy w aucie. Glownym rynkiem zbytu jest USA i skandynawia. Na moich kolektorach jezdza auta robiace 8s na 1/4 mili ( predkosc koncowa przy takim czasie to ok 250-270 km/h i dobicie do niej zajmuje im wlasnie okolo 8s :D). Forumowiczom oferuje pomoc w tematach zwiazanych z samochodem, wiem jak funkcjonuje ta branza i chetnie pomoge aby nie byc nabitym w butelke. Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2013, o 00:11 
Moderator

witamy witamy ;) ciekawe zajęcie masz pan

PostNapisane: 22 lis 2013, o 00:14 
Użytkownik

"kto w pracy zajmuje się tym co lubi tak naprawdę nigdy nie musi pracować" :) Witamy :)

PostNapisane: 1 gru 2013, o 12:10 
Nowy

No najlepsze rozwiązanie by było w pracy, że dobra płaca, rozwijanie zainteresowań i wtedy to część życia nie wymuszona przez system :) Dobrze powiedziane Krzysztof :)

PostNapisane: 10 gru 2013, o 14:27 
Nowy

Witam, Jestem studentem PW wydziału EiTI, za 1,5 roku obrona pracy inżynierskiej a zatem czas się wziąć do roboty :)

PostNapisane: 10 gru 2013, o 15:12 
Moderator

Witamy witamy ;) i zapraszamy do aktywnego udziału ...

PostNapisane: 10 gru 2013, o 16:09 
Nowy

No to może i ja się przedstawię, na forum króciutko na razie głównie czytam,
Czym się zajmuje ogólnie to chyba wszystkim, zawodowo zarządzam zespołem programistycznym i (niestety) Call Center, dlaczego niestety, ponieważ mnogość problemów (praca z ludźmi) zupełnie odsunęła mnie od tego, co „kocham”, czyli programowania, fakt nowe doświadczenie uczy pracy z ludźmi, a niestety mniej czasu (a raczej zupełny brak) na dalszy rozwój programistyczny, jedynie w ramach nudy udało się zrobić certyfikacje z c# a to zupełnie przez przypadek, gdy zacząłem na potrzeby własnego Hobby, jakim jest elektronika tworzyć program do magazynowania elementów – gdzie połączyłem przyjemne z pożytecznym i postanowiłem się nauczyć nowego języka (c#) dotychczas to głównie Java, PHP, PSQL i wszystko wokoło związane z Internetem. Poza elektroniką, interesuję również mechaniką – łącząc te dwie pasje powstał warsztat samochodowo-motocyklowy (kocham motocykle), w którym głównie zajmujemy się szeroko pojętą elektromechaniką pojazdową oraz specjalizujemy się w instalacjach LPG w samochodach, w których to podobno się nie da jej założyć, czy w tych gdzie nie działa jak należy .
A mikrokontrolery tak zupełnie przez przypadek chyba łączą w sobie pasje do elektroniki i programowania i stąd moje zainteresowanie tematem.
Liczę, że dzięki wam dużo się nauczę i oczywiście sam chętnie pomogę, jeśli będę w stanie

Tak poza zainteresowanymi to mam jeszcze 2 córeczki 9 i 4 lata, młodsza niestety zachorowała w wieku 2 lat i od tej pory zmieniły się zupełnie priorytety, projekt, o którym wcześniej wspomniałem od ponad roku leży odłogiem, powoli zaczynam wracać do pasji by trochę uciec od problemów życia codziennego.
Pozdrawiam
Sebastian

PostNapisane: 10 gru 2013, o 19:21 
Moderator

No to zdrówka życzymy córeczkom, i witamy cieplutko .... zapraszamy

Myślę że razem zawsze damy radę ;)

PostNapisane: 17 gru 2013, o 21:19 
Nowy

Witajcie, ja zajmuję się pozycjonowaniem stron :) W wolnych chwilach uprawiam kolarstwo górskie :)

PostNapisane: 18 gru 2013, o 00:25 
Moderator

Lasalasa napisał(a):
Witajcie, ja zajmuję się pozycjonowaniem stron :) W wolnych chwilach uprawiam kolarstwo górskie :)

A programowaniem mikroklocków nie ? ;)

PostNapisane: 18 gru 2013, o 21:07 
Użytkownik

Dzień dobry.
Imię: Marcin,
Pochodzę z małej miejscowości pod Zamościem (województwo lubelskie), Mieszkam i pracuję w środkowej części Niemiec, niedaleko Frankfurtu nad Menem.
Z wykształcenia jestem elektrykiem, ukończyłem Technikum Elektryczne w Zamościu.
Pracuję w dużej, dość znanej niemieckiej firmie /Bosch Rexroth/ jako elektryk zakładowy.
W kręgu moich zainteresowań jest szeroko rozumiana elektronika, m.in:
- Naprawy wszelkiej elektroniki, telewizory, komputery, AGD etc;
- Programowanie/pisanie stron internetowych, html, xhtml, php;
- konstrukcje typu DIY

Od niedawna zająłem się programowaniem mikrokontrolerów. Mimo, że z programowaniem różnych urządzeń mam do czynienia od dawna, to samo pisanie programów w języku C czy C++ jest dla mnie niesamowitym wyzwaniem. Po prostu w segmencie pisania programów jestem zielony.

PostNapisane: 19 gru 2013, o 00:25 
Moderator

Witamy i zapraszamy do rozwijania swojego bakcyla razem z nami ;)

PostNapisane: 2 sty 2014, o 17:52 
Użytkownik

Witam
Grzegorz
20 Wiosenek :]
Pochodzę z miasteczka zwanego Częstochową :)
w kwietniu 2013 ukończyłem technikum, a w sierpniu uzyskałem tytuł Technika Elektronika
Aktualnie jestem na 1 roku studiów na kierunku Mechatronika
interesuje się:
-elektroniką i elektryką
-komputerami i podzespołami do PC
-trochę sportem
-mechaniką
- robotyką - dzięki której już niedługo ( po otrzymaniu zestawu startowego) zacznę się głębiej interesować programowaniem mikroprocków :)

PostNapisane: 2 sty 2014, o 17:53 
Moderator

Witamy witamy ;) .... i do wspólnej pracy zapraszamy :lol:

PostNapisane: 3 sty 2014, o 14:37 
Nowy

Cześć!

Jestem z Konstancina (okolice Wawy).
Studiuję elektrotechnikę na PW, pracuję jako elektryk (montaż alarmów, CCTV, inteligentny dom etc).

Elektronikę zajmuję (a raczej pasjonuję) się od niecałego roku dlatego moich postów nie należy traktować na poważnie, ale z lekkim przymrużeniem oka.
Przyciągnął mnie tu oczywiście słynny i niezastąpiony p. Mirek. Liczę na to, że będzie się tu można swobodnie, bez stresu podpytywać o nieznane mi rzeczy, które dla niektórych mogą być oczywiste.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Wojtek

PostNapisane: 3 sty 2014, o 14:59 
Moderator

Witamy panie Wojtek ;) jak najbardziej po to jesteśmy żeby inni mogli też pytać - a za jakiś czas także pomagać innym ;)

PostNapisane: 3 sty 2014, o 15:18 
Użytkownik

Witam

Mam na imię Piotr

Ukończyłem technikum elektroniczne w Lublinie, później studia na kierunku Automatyka i Robotyka.
Pasjonuję się elektroniką i fotografią cyfrową. Podczas studiów popełniłem kilka "kosmicznych" projektów pod tytułem "łaziki marsjańskie" MAGMA, MAGMA2 i HYPERION.
Obecnie jestem konstruktorem w firmie współpracującej z Philips.
Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 3 sty 2014, o 15:21 
Moderator

Witamy .... WOW! fajne kosmiczne projekt ;)

PostNapisane: 3 sty 2014, o 15:46 

pietszyk napisał(a):
Witam

Mam na imię Piotr

Ukończyłem technikum elektroniczne w Lublinie, później studia na kierunku Automatyka i Robotyka.
Pasjonuję się elektroniką i fotografią cyfrową. Podczas studiów popełniłem kilka "kosmicznych" projektów pod tytułem "łaziki marsjańskie" MAGMA, MAGMA2 i HYPERION.
Pozdrawiam serdecznie

Może kolega by poopowiadał ciekawe historie związane z takimi projektami?

PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:11 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

pietszyk napisał(a):
Witam

Mam na imię Piotr

Pozdrawiam serdecznie

Super projekty...przyglądałem się im uważnie.
Szczególnie , że kiedyś studiowałem na PB. Niestety nie było wtedy takich ciekawych inicjatyw i możliwości.
Może opowiesz coś więcej o tych konstrukcjach prócz tego co można było zobaczyć w mediach itp.

Pozdrawiam

wysłane z telefonu

PostNapisane: 5 sty 2014, o 16:47 
Użytkownik

To i ja coś o sobie naskrobie. Pochodzę z Ełku(mazury) mam na imię Marcin. skończyłem technikum elektryczne w Ełku. od 13 lat pracuje w energetyce jako elektromonter urządzen rozdzelczych i stacyjnych w PGE. Obsługa stacji najwyzszych napięc. posiadam uprawnienie SEP bez ograniczen, uprawnienia dozoru technicznego na obsługę podnośników koszowych, uprawnienia spawacza TIG i elektrodami otulonymi(MMA), uprawnienie obsługi stacji najwyzszych napięc w polsce. interesuje sie elektroniką(od niedawna proboje zajmowac sie uC), gitarą(gram od 20 lat), nawijam przetworniki gitarowe, obróbka metalu skrawaniem( mam mały hobbystyczny warsztat tokarka, frezarka). chyba bedzie już wszystko..... zapomniał bym mam kochaną córkę Julię(2 latka) która chce mi pomagac we wszystkim co tylko robie, a jak coś miga jakies diody swiatełka to zabawa dla niej jest najlepsza. pozdrawiam.

PostNapisane: 5 sty 2014, o 21:09 
Moderator

Witamy .... zazdroszczę koledze tego: ;)

jawor4x4 napisał(a):
( mam mały hobbystyczny warsztat tokarka, frezarka)

fajne rzeczy można sobie porobić ;)

PostNapisane: 5 sty 2014, o 21:57 
Użytkownik

mirku jak czegoś potrzebujesz to tylko rysunek i sie zrobi po kosztach.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 16:54 
Użytkownik

Witam

Miło mi, że napotkałem na takie zainteresowanie naszymi projektami. Oczywiście jeśli jest taka potrzeba mogę się podzielić swoją wiedzą na temat naszych łazików, ale i ogólnie na temat robotów mobilnych od strony oprogramowania jak i osprzętu. Zajmuję się tą tematyką od 2009r a od 2011-2013 byłem koordynatorem.
Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 7 sty 2014, o 19:22 
Użytkownik

:To teraz ja napiszę o sobie choć pewnie i tak nikt tego nie przeczyta
ur w roku katastrofy w Czarnobylu ;) 86 :mrgreen: 1 rocznik "gimbazy" -niestety a może stety...
potem czas wyboru ...po głębszym zastanowieniu się pomyślałem "ELEKTRONIKA TO PRZYSZŁOŚĆ" (i zainteresowaniu bo tego ukryć nie można skoro od dziecka wszystko musiałem rozkręcić i przeważnie popsuć :lol: -ale jak to mówi mój brygadzista "TRZEBA COŚ POPSUĆ ŻEBY COŚ NAPRAWIĆ" :lol: :P )
WYBRAŁEM i....
w 2005 skończyłem 3 letnią ZSZ monter elektronik-tak poczciwą zawodówkę w której zaczynało się od poczciwego pilnika... :lol:
a kończyło na egzaminie zawodowym z lutownicą w ręku i "kilkoma innymi umiejętnościami" - dla niezorientowanych
głównie w zawodzie chodziło o to aby dostaać schemat do reki i po prostu zrealizować dany projekt !

A potem no cóż do wojska raczej się nie kwapiłem...1 rok na darmo?(przepraszam jeśli tutaj kogoś obrażam -ale ja z moją nadwagą do tego skręcone kolano w zawodówce i staw skokowy -komandosa zemnie raczej nie będzie) nie to nie dla mnie no cóż...trzeba się dalej uczyć (lepiej 3 lata i coś z tego mieć niż darmy rok )więc technikum dzienne uzupełniające TE-technik elektryk -specjalizacja Energoelektronika 36ciu nas zaczyna kończy tylko 14 stu -i tu się pochwalę 8-) najwyższa średnią w klasie i jako jedyny zdaję egzamin zawodowy (wstyd panowie) -technik już powinien coś naprawić na podstawie dokumentacji i pomiarów. 2008 czas szukać pracy:

1 praca w zawodzie oświetlenie do reklam głównie LEDY i jarzeniowe...nic specjalnego...(1,5roku) po zakończeniu umowy nie chciałem tam przedłużać swojego "niewolnictwa"

2.A Obecnie ? -to zostawię na koniec ;)

MIKROKONTOLERY a jak się to zaczeło w moim przypadku ?

1. Sytuacja pod koniec ZSZ chciałem stworzyć zasilacz a co do tego oczywiście woltomierz i przypadkiem znalazłem woltomierz na atmega8 z "fajowym" wyświetlaczem LCD poczytałem..poczytałem i coś się dowiedziałem że się programuje trzeba mieć programator itd.itp. co wiązało się to z kosztami finansowymi niestety na to wówczas nie miałem co liczyć .zaprzepaściłem i odpóściłem :cry: chyba słowo programowanie mnie trochę przeraźiło :shock:

2 . Sytuacja w technikum coś mamy mieć z programowania właściwie tylko po to aby wiedzieć że takie COŚ ISTNIEJE bo przecież któremu z nauczycieli (z zawodu nie powołania) chciało by być takim WSPANIAŁYM MIROSŁAWEM KARDASIEM żeby coś wytłumaczyć tak dogłębniej. Nauczyciele
(przedstawili nam tylko krótki kod zapalanie diody i gaszenie jednym przyciskiem) chyba nawet w C o ile dobrze pamiętam i tylko załadować w procek i wszystko działa ...pomyślałem sobie wtedy (ahh ten brak wiedzy... :( ) po holere tak sobie komplikować życie jak można diodę w szeregu dać z wyłącznikiem i też będę miał ten sam efekt...tak to jest jak jeszcze wielu rzeczy się nie wie a jeszcze więcej nie rozumie :mrgreen: ... :| -i po prostu dałem sobie spokój i nie zagłębiałem się w temat -co dziś żałuję ale wtedy bardziej myślałem jak elektryk nie jak programista :lol: ...dobrze że miałem komputer

3. Sytuacja już w teraźniejszej pracy poznałem swojego nowego brygadzistę człowieka co tu dużo mówić już z nie lada doświadczeniem zawodowym który zaczął mi mówić na temat samych Atmeg i tego jak wiele można samodzielnie z ich pomącą zrobić
i wychwalać ponad wszystko język Bascom --no włąśnie Nie C . Wiec gdy się tego trochę więcej nasłuchałem postanowiłem sam zacząć już że jako finanse miałem (mogłem się pobawić na poważnie) kupiłem gotowy zestaw firmy andtech wraz z kursem Bascom.

Na początku wydawało się fajnie i prosto ...lecz gdy się dalej "zagłębiałem" w "kurs" i chciałem napisać prosty program z przyciskiem nagle się okazało na forum tego kursu że autor nie uwzględnił w nim np. prostego drgania styków przez co nie działało mi coś tak jakbym tego chciał i tutaj było pierwsze zniechęcenie do tego kursu ! bo jeśli za coś płacę to mam nadzieję że wszystko już jest a tu tymczasem autor prawie na moich oczach uzupełnia brak treści informacji trochę to niesmaczne :|
brakowało mi również filmików które jednak też dużo wnoszą -TO GŁÓWNE POWODY REZYGNACJI Z KURSU I CO ZA TYM IDZIE JĘZYKA BASCOM

4 A dlaczego ATNEL I "C" ???
A DLATEGO ŻE pomyślałem sobie oglądając filmy Pana Mirka
OOO Tak !!! To jest Człowiek który zasługuje na to by dać mu zarobić, by kupić jego książkę ,by kupić jego zestaw ATB, bo on po prostu na to zasługuje !!! ;) za te darmowe filmy na you tube i za tą cierpliwość jaką okazuje początkującym a nie jak większość co żyje na zasadzie:- ZAPOMNIAŁ "WÓŁ" JAK CIELĘCIEM BYŁ co często jest spotykane na elektrodzie
a dlaczego C bo uniwersalny ,bo mam troszeczkę "do czynienia" z nim w pracy -troszkę bo właściwie nie piszę w pracy programów tylko co najwyżej gotowe mogę "wgrać" w sterownik bo pracuje w...
PKP ENERGETYKA -tak nasza kochana kolej drodzy forumowicze i serwis, sterownie zdalne i to co z tym związane czyli podstacje
Pozdrawiam i jeśli tu dotarłeś to ci się strasznie nudzi xD

PostNapisane: 7 sty 2014, o 19:54 
Użytkownik

Witamy:) nie nudzilo mi sie czytajac opowiesci :)

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 7 sty 2014, o 23:02 
Moderator

Witamy witamy .... łał - też na spokojnie sobie przeczytam powieść kolegi: RadekB86 ..... tylko najpierw idę sobie zrobić herbatkę i drinka ;)

PostNapisane: 10 sty 2014, o 17:28 
Użytkownik

Dopiero zauważyłem ten post.
Łukasz, student informatyki z małej wioski na skraju Mazowsza i kurpiowszczyzny :) Interesuje się wszystkim w czym płynie prąd, a żyję z mleka :)

witam! :)

PostNapisane: 10 sty 2014, o 17:30 
Moderator

in2dex napisał(a):
a żyję z mleka

a ja z twarogu :lol: tzn najbardziej lubię sernik :lol:

a tak na poważnie to mógłbyś rozwinąć tę myśl ? że tak z ciekawości zaptam ?

No i oczywiście witamy w naszych niebieskich szeregach ;)

PostNapisane: 11 sty 2014, o 17:12 
Użytkownik

Żyje z mleka- :) Rodzinne gospodarstwo rolne, bydło mleczne plus bydło mięsne i dwa konie na 30ha ale od wiosny może nawet 50ha:) Dziś dostałem propozycje pracy przy wdrażaniu projektu opartego na elektryczności i sterownikach PLC więc może zmienię profesje, a interesy domowe dalej będą ciągnąć brat i ojciec :) trochę się boje, czy sobie poradzę i nie wiem jak zrobię.. :(
Bardzo mi miło być członkiem tego forum gdyż porównując chęć pomocy tu a na elektrodzie to jest dzień a noc, myślę że tu już zostanę bo tam usuwam konto :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1