Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lis 2024, o 10:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 mar 2014, o 15:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Coś czuję że przy Tobie pexa1 rozerwiemy się na maksa :lol:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2014, o 16:16 
Nowy

Spoko spoko zanim coś wysadziłem sprawdziłem kilka razy czy dobrze :D . Mirek w swoich poradnikach mówi o dokładnym sprawdzaniu, więc praktykę w tym zakresie już mam :lol:.

PostNapisane: 10 mar 2014, o 16:25 
Moderator

pexa1 napisał(a):
Spoko spoko zanim coś wysadziłem sprawdziłem kilka razy czy dobrze :D . Mirek w swoich poradnikach mówi o dokładnym sprawdzaniu, więc praktykę w tym zakresie już mam :lol:.

no to ja mam mniejsze doświadczenie w zakresie buuum :lol: kiedyś jak byłem młody i głupi to bawiłem się w budowanie petard ... ale pewnego razu zauważyłem na przykładzie kolegi - że one potrafią (hmmm nie wiem czmu) ... nawet palce urwać :lol: ... wtedy mi przeszło.

Ale zazdroszczę koledze - że tak zawodowo i bezpiecznie miał do czynienia z DUŻO większym BUUUM :lol:

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:09 
Nowy

Cześć,
mam na imię Michał, mam 21 lat, jest to jednocześnie mój pierwszy post na tym forum. Studiuję mechatronikę, a na to forum trafiłem dlatego, że postanowiłem robić coś więcej niż tylko siedzieć na nudnych wykładach i słuchać czysto teoretycznych wywodów, ok fakt może teraz zacząłem jakieś laborki z elektroniki ale nadal są one nudne i schematyczne, żadnych fajnych i praktycznych rzeczy które warto byloby wspomnieć nie robimy (fajne studia co?;d).

Czytam to forum od paru dni dopiero, więc jestem totalnie początkujący, dzis przymierzałem sie do zakupu zestawu uruchomieniowego ale postanowilem to jeszcze odlożyć, zapoznać sie lepiej z tym co jest w książce i dopiero wtedy zdecydować co mi jest koniecznie potrzebne. Jedyne co mam do tej pory to płytka stykowa, atmega8a, jakis tani ale działający bez zarzutów programator i troche diód i kabelków, generalnie to co jest potrzebne do odpalenia i testowania migania ledem.

Najbardziej z tego wszystkiego podoba mi się to wasze praktyczne podejście, wybaczcie może to dla was coś oczywistego ale jak tak człowiek nasiąknie suchą teorią to gdy zobaczy że ktoś bedzie bluetoothem sie komunikował uC->komputer to od razu zapał rośnie ;)
Do tej pory obejrzałem kursy o Eaglu, ale to co chciałbym napisać nie dotyczy samej treści a tego Panie Mirku, że malkontenci niepotrzebnie zawracają Pana głowę i psują nerwy, jedyna krytyka jaką warto brać sobie do serca to ta konstruktywna.

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:21 
Użytkownik

Witaj pbn, mogę zapytać skąd jesteś (miasto) ;) Studia jak widzę są gorsze niż technikum:P i tu i tu nic się nie robi oprócz suchej teorii

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:24 
Moderator

Witamy i zapraszamy do naszego świata praktyki ;) ....

rzeczywiście na spokojnie poczytaj książkę a na początek to co masz wystarczy nawet żeby przejść pierwsze ćwiczenia z tej książki ... Na pewno jak się wgłębisz - to szybciej wyklarują ci się w głowie twoje własne potrzeby ... co do tego jaką drogą iść dalej. Na szczęście każdy zawsze wybierze swoją - tą właściwą

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Panowie - nie narzekajcie tak na technika i studia ... na samą teorię itp - zapewniam że ona jest równie ważna. Zamiast narzekać właśnie zakasajcie rękawy - i zróbcie coś we własnym zakresie - jakieś ciekawe układy itp .... a szybko zobaczycie że i z teorii zaczniecie inaczej korzystać - a co ciekawe i w szkole będzie lepiej szło ;) zapewniam was. Najważniejsze to pozytywnie myśleć i coś robić - bo jak widać można ... naprawdę można ;) ... do dzieła

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:55 
Nowy

redie napisał(a):
Witaj pbn, mogę zapytać skąd jesteś (miasto) ;) Studia jak widzę są gorsze niż technikum:P i tu i tu nic się nie robi oprócz suchej teorii

Pochodzę z takiej małej miejscowości pod Sierpcem, a studiuje w Warszawie, generalnie Sierpc wiekszość ludzi kojarzy z browarem Kasztelan, zapewniam ze to piwo naprawde kiedyś było smaczne...;d Jeszcze co do elektroniki to czy ktoś mógłby mi polecić jakąś literaturę w której właśnie opisuje się elementy elektroniczne w praktycznych zastosowaniach, tak jak np. Pan Mirek używał wtórnika emiterowego w cz.2 ADC zdaje się (mogę sie mylić) do filtracji? Ja ze swojej strony mogę polecić bardzo prosty i darmowy aplet w Javie do budowania schematów, żeby sprawdzić jakie jest w danym miejscu natężenie prądu itp. http://www.falstad.com/circuit/ Są też przykładowe układy z których totalnie zieloni jak ja moga sie sporo dowiedziec jak co działa. A co do zestawów uruchomieniowych to na oku mam ATB1.04 + BTM222, czy to dobry wybór by skutecznie przejść przez Pana książkę? Czy szykują sie może jakieś aktualizację i warto byloby chwilę poczekać?

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:58 
Moderator

pbn napisał(a):
A co do zestawów uruchomieniowych to na oku mam ATB1.04 + BTM222, czy to dobry wybór by skutecznie przejść przez Pana książkę?

No ciężko zaprzeczyć bo przecież na tych zestawach są robione wszystkie ćwiczenia... więc jeśli już ktoś się decyduje na wydatek na zestaw - to myślę że ze spokojem serca mogę polecić.

Żadne zmiany się nie szykują - a rozwój zestawu jest obecnie na etapie tworzenia dodatkowych modułów do niego, które można dobrać w zależności od potrzeb a sam zestaw dzięki temu nie będzie droższy.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 22:12 
Nowy

Witam,
Od dłuższego czasu śledzę forum oraz z wielkim zainteresowaniem bloga Pana Mirka. Wreszcie przyszła pora, żeby ujawnić się na forum i nie pojawiać się tylko jako "Gość".
Nie ukrywam, że jakość poradników i sposób przekazywania informacji tylko zachęca do zgłębiania wiedzy nt. mikrokontrolerów. Sam zajmowałem się hobbystycznie elektroniką, a w szczególności systemami home audio, także podstawowe zagadnienia nie są mi obce.

Jestem po Politechnice Śląskiej w Gliwicach i od 5 lat zajmuję się programowaniem robotów i sterowników przemysłowych, więc na nadmiar wolnego czasu raczej nie narzekam. Zwłaszcza, że większość czasu w roku spędzam za granicą. Mimo to zawsze znajdzie się chwila wolnego czasu na hobby. Jak to mówią, "dla chcącego nic trudnego". Tak więc, zawodowo zajmuję się programowaniem, jakby to nazwać, w skali "makro", a hobbystycznie chciałbym spróbować po programować w skali "mikro". Na dniach planuję zakup zestawu ATB wraz z podręcznikiem. Kto wie, może kiedyś uda mi się połączyć doświadczenie zawodowe, wiedzę o elektronice, mikrokontrolery w jednym projekcie :)

Pozdrawiam i liczę na wsparcie w razie problemów :)

bart210.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 22:18 
Moderator

Witamy witamy ;)

bart210 napisał(a):
Kto wie, może kiedyś uda mi się połączyć doświadczenie zawodowe, wiedzę o elektronice, mikrokontrolery w jednym projekcie

Myślę że przy odpowiednim zacięciu i chęci - nastąpi to szybciej niż ci się wydaje i tego ci życzę ;)

bart210 napisał(a):
i liczę na wsparcie w razie problemów

po to jest właśnie to forum ;)

PostNapisane: 15 mar 2014, o 22:03 
Nowy

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mam na imię Damian, mam 24 lata i z zawodu jestem technikiem elektronikiem. Fascynacje tą jakże obszerną dziedziną rozpoczęło przełomowe wydarzenie kiedy to poczciwa Unitra PW9013 przestała wydawać z siebie dzwięki i tata przywracał ją do życia. Jako 10 latek bacznie obserwowałem naprawę i od tej chwili wszystko co wpadło w moje ręce musiało zostać rozebrane na czynniki pierwsze i przeanalizowane ;)

Po skończonym technikum i zdanym egzaminie zawodowym, z powodu braku finansów na studia załapałem się jako elektronik w niemieckim holdingu i wykonywałem elektroniczne jednostki centralne sterujące automatyką w maszynach do letniego i zimowego utrzymania dróg i lotnisk. Przepracowałem tam dwa lata po czym przeprowadziłem się na drugi koniec Polski i rozpocząłem praco jako elektronik w polskiej firmie produkującej autobusy, trolejbusy i tramwaje tj. Solaris Bus & Coach. Obecnie w pracy zajmuje się programowaniem sterowników PLC sterujących autobusem jak również programowaniem i kalibracją układów sterujących poszczególnymi zespołami m.in: elektronike silnika, skrzyni biegów, elektronike sterującą napędem hybrydowym, elektronike zawieszenia i układu hamulcowego itp.

Po pracy zajmuje się projektowaniem i konstruowaniem układów elektronicznych tak więc przyszedł czas na poznanie języka C i programowanie mikrokontrolerów AVR więc postanowiłem na tym forum zagościć na dłużej ;)

Zeby nie było, że siedze tylko i wyłącznie w elektronice i automatyce to kolejną moją pasją jest Snowboarding i ekstremalne kolarstwo górskie ;)

Pozdrawiam ;)

PostNapisane: 15 mar 2014, o 22:10 
Moderator

Witamy ;) cieplutko ....

damien.em napisał(a):
i ekstremalne kolarstwo górskie

tylko tam ostrożnie proszę ;)

PostNapisane: 15 mar 2014, o 22:35 
Nowy

Witam szanownych Forumowiczów

Mam na imię Rafał elektronika "próbuje zajmować się" od kilkunastu lat (niestety nie ma na to zawsze wystarczająco dużo wolnego czasu), jestem mało - aktywnym użytkownikiem tego forum. W kolejności ukończenia z zawodu jestem:

- monter aparatury RTV (strasznie leciwe ale ...) - szkoła zawodowa w Toruniu
- technik elektronik - technikum w Toruniu
- mgr. inż. Fizyki Technicznej - w Bydgoszczy

Na co dzień pracuje przy naprawach paneli LCD .

Ze względu na dłuższe przerwy w działalności elektronika hobbysty nadrabiam to teraz wszystko w pracy :P (dzięki waszemu forum oraz książką pana Mirka udało mi się stworzyć kilka Franken-elektronicznych rozwiązań które pracują po dzień dzisiejszy).

PostNapisane: 15 mar 2014, o 22:39 
Moderator

Hej ;)

metallmaniac napisał(a):
udało mi się stworzyć kilka Franken-elektronicznych rozwiązań które pracują po dzień dzisiejszy

wow ;) a może coś bliżej ?

PostNapisane: 15 mar 2014, o 23:05 
Nowy

Mogę powiedzieć tylko ze są to urządzonka począwszy od regulatorów PWM do przystawek do maszyn (niestety nie mogę podać dokładnych danych - prawa pracodawcy :P) bazujących na AVR

PostNapisane: 16 mar 2014, o 22:44 
Użytkownik

Witam
Ponieważ forum ATNEL karmi mnie pigółkami, pora poznać pacjenta :) .
Mam na imię Andrzej lat czterdzieści ++. Swoją przygodę z elektroniką zacząłem od spalenia ojcowego miernika LAVO2 ( ścisle mówiąc, choć niewiarygodne - bezpiecznika ); zaopatrzony w w.w miernik i blade pojęcie o prądach, podczas nieobecności ojca chciałem przebadać instalację elektryczną.
Na pierwszy ogień poszło napięcie: potwierdziło się moje przypuszczenie - 220V. Następnym parametrem było jego natężenie: musiało być duże - wywaliło korki w domu i uciszyło miernik ( całe szczęście, że w mierniku upaliło bezpiecznik). Szkoła podstawowa - pierwsze wzmacniacze lampowe, a raczej klony gramofonów lub tory m.cz. radyjek. Po skończonym Technikum praca w państwowej firmie jako radiomechanik ( to były czasy: mierniki, oscyloskopy itp.; jak to mówią: aż czorno). Nastał p.J Buzek i jego reforma służby zdrowia pozbawiła mnie dostępu do tych cacuszek.
Cały czas moim hobby były wszelkie "dźwiękopsuje" do gitar, wzmacniacze oraz efekty świetlne napędzane TTL'ami. Mikrokontrolerami zainteresowałem się przez przypadek - potrzebowałem takiego generatora który na dwóch wyjściach naprzemiennie wystawiałby dwie różne częstotliwości ( chodziło oczywiście o jakiś efekt ) i gdy ten generator osiągnął rozmiar A5 powiedziałem dość.
Mój pierwszy program ( cokolwiek to znaczy :) ) obsługiwał światełka choinkowe - gdy dumny z siebie zaprezentowałem efekt mojej żonie ta zapytała: " coś nie łączy, czy tak już zostanie ?". Szczerze mówiąc pozytywnie zazdroszczę młodszym ( i starszym - zdolniejszym ) łatwości wkraczania na drogę programowania ;) , ale ja też nie mam źle - robię tak proste rzeczy że wszystko mam w BB.
.... czyli jak to mówią " witojcie u nos"

Pozdr.

PostNapisane: 17 mar 2014, o 00:48 
Moderator

kicajek --> troszkę już z nami jesteś ;) .... ale skoro oficjalnie się pojawiłeś :lol: to WITAMY ! ;)

kicajek napisał(a):
Szczerze mówiąc pozytywnie zazdroszczę młodszym ( i starszym - zdolniejszym ) łatwości wkraczania na drogę programowania

nie masz co zazdrościć - bo zawsze nam się wydaje, że innym to idzie łatwiej ... tymczasem sam się zatrzymaj na chwilę i obejrzyj wstecz - gdy CAŁKIEM zaczynałeś .... i zobacz jakie postępy zrobiłeś - na pewno łatwo to ocenisz. Jeśli powiesz, że małe - to być może się po prostu nie doceniasz. Każdy idzie swoją drogą i w swoim czasie ją pokonuje. Ważny jest efekt końcowy - ale na ten - to zwykle każdy z nas czeka całe życie i nie może się doczekać - więc się niczym nie przejmuj i rób swoje ;)

Tytuł: Powitanie
PostNapisane: 17 mar 2014, o 22:31 
Nowy

Witam wszystkich gorąco! Mam na imię Michał, lat 28, mgr inż. elektryk.
Jestem absolwentem Wydziału Elektrycznego Politechniki Lubelskiej, specjalność Przetwarzanie i Użytkowanie Energii Elektrycznej, zawodowo zajmuję się wykonawstwem i projektowaniem instalacji elektrycznych, alarmowych i teletechnicznych w budownictwie. Jest to dość odległa tematyka od mikrokontrolerów, ale nie przeszkadza mi to w interesowaniu się i zdobywaniu wiedzy w różnych dziedzinach co prawda pokrewnych, ale jednak w pewnych elementach odmiennych. Dodatkowo jestem studentem drugiego roku informatyki UMCS i bardzo lubię programować.
Z AVR-ami miałem pobieżną styczność już kilka lat temu. Były zajęcia na uczelni, kolekcja stopniowo wzbogacała się o różne układy uruchomieniowe, przeczytałem też kilka tematycznych pozycji wydawnictwa BTC, bardzo wartościowych, ale nie tłumaczyły one pewnych zagadnień zbyt wyczerpująco. Pół roku temu zachęcony pozytywnymi opiniami (na elektrodzie także ;) ) zakupiłem niebieską książkę p. Mirka i nie ukrywam, że okazała się dla mnie kamieniem milowym w poznawaniu wiedzy i umiejętności programowania mikrokontrolerów. Kilka dni temu odkryłem też kanał na youtube z poradnikami oraz to zacne forum. W odróżnieniu od elektrody, nie tylko panuje tu lepsza atmosfera, ale także jest większy porządek w tematach, jednym słowem fajnie tu 8-)
A poradniki prowadzone przez prawdziwego pasjonata tematu tak samo szanującego zarówno osoby doświadczone, jak i początkujące (a ja jeśli chodzi o AVR-y, to raczej do tej grupy się zaliczam). ;)
Nie mam zbyt wiele czasu, ale mimo natłoku zajęć (praca, studia), postaram się wnieść coś dla wspólnego dobra, oraz korzystać z tego, co dadzą inni.

Pozdrowienia!

PostNapisane: 17 mar 2014, o 23:44 
Moderator

Witamy więc w naszym gronie ;)

Michal_0110 napisał(a):
ale mimo natłoku zajęć (praca, studia), postaram się wnieść coś dla wspólnego dobra, oraz korzystać z tego, co dadzą inni.

i tak trzymaj ;)

PostNapisane: 18 mar 2014, o 00:14 
Użytkownik

Mam na imię Jacek . Mam 24 lata.
Absolwent Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Wałbrzychu. Kierunek "monter elektronik".
Od 4 lat pracuję jako elektronik w firmie serwisującej ogrzewania postojowe Webasto i eberspaecher.
Elektronika jest moim konikiem od 3 klasy gimnazjum. Staram się ciągle uczyć i uzupełniać wiedzę na temat mojej pasji. Dzięki Panu Mirkowi idzie mi to o wiele łatwiej. Z AVR-ami mam kontakt tak już od ponad roku. A na forum trafiłem przez kurs wideo eagla. Większość wolnego czasu spędzam w pracowni tworząc płytki i projektując obwody . A od jakiegoś czasu czytam też bluebooka i uczę się języka C.

PostNapisane: 18 mar 2014, o 00:20 
Moderator

witamy kolegę ;)

driver0207 napisał(a):
.... i uczę się języka C

przyznasz chyba - że to jest wciągające co ? szczególnie gdy coś w końcu zaczyna nam wychodzić ;) .... więc miłego zarażania się tym bakcylem - razem z nami wszystkimi na forum - ci życzę

PostNapisane: 18 mar 2014, o 07:45 
Użytkownik

Zgadza sie juz ogarnela mnie choroba nie uleczalna XD .
nowy typ grypy AVR-C

PostNapisane: 18 mar 2014, o 16:17 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Mariusz, lat 19 i aktualnie jestem w 3 klasie technikum na profilu technik elektronik (ostatni rocznik z starą podstawą programową, z czego się ciesze bo niestety wiem jak wygląda nowa :D ) Elektroniką interesuję się już od dawna, a cztery lata temu zainteresowałem się AVR-ami. Od tego czasu stworzyłem już kilka własnych konstrukcji z uP, zazwyczaj były to jakieś użyteczne konstrukcje (sterownik rolety, zegar + termometr, sterownik małej elektrowni wiatrowej czy konstrukcja, którą jeszcze kończę, czyli mała drukarka termiczna z złączem USB na mega328p).
Nie wiem czy na szczęście, czy na nie szczęście zacząłem pisać programy w bascomie i tak mi zostało do tej pory. Z jedne strony nie chce odchodzić od tego języka tylko próbować udowadniać, że można w nim dużo. Z drugiej zaś strony chcę zabrać się za naukę C i wiem, że wcześniej czy później i tak to będzie musiało nastać. Ciągle jednak nie mam na to czasu :? Na tą stronę trafiłem przez przypadek oglądając filmy Pana Mirka na YT. Moim zdaniem są to doskonałe filmy dla początkujących. Ja z tych kilku które obejrzałem wiele nowego się już nie dowiedziałem.
Poza elektroniką interesuję się również energią odnawialną :D Szczególnie mam tu na myśli energię wiatru. Kilka lat wstecz postawiłem swój pierwszy wiatrak z prądnicą z silnika krokowego a po czasie doszedłem do 7 metrowego wiatraka z własnoręcznie wykonaną prądnicą i dwu metrowym śmigłem.

PostNapisane: 18 mar 2014, o 17:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witaj ;)

anonimowy napisał(a):
aktualnie jestem w 3 klasie technikum na profilu technik elektronik (ostatni rocznik z starą podstawą programową, z czego się ciesze bo niestety wiem jak wygląda nowa )
e tam starą, kiedyś dinozaury (ja też) chodziły do technikum 5 lat :lol:

anonimowy napisał(a):
Poza elektroniką interesuję się również energią odnawialną Szczególnie mam tu na myśli energię wiatru. Kilka lat wstecz postawiłem swój pierwszy wiatrak z prądnicą z silnika krokowego a po czasie doszedłem do 7 metrowego wiatraka z własnoręcznie wykonaną prądnicą i dwu metrowym śmigłem.
a o tym z przyjemnością poczytam ;)

PostNapisane: 18 mar 2014, o 18:00 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
anonimowy napisał(a):
Poza elektroniką interesuję się również energią odnawialną Szczególnie mam tu na myśli energię wiatru. Kilka lat wstecz postawiłem swój pierwszy wiatrak z prądnicą z silnika krokowego a po czasie doszedłem do 7 metrowego wiatraka z własnoręcznie wykonaną prądnicą i dwu metrowym śmigłem.

Tak więc zapraszam do czytania ;)
http://www.wiatraki.memu.pl/viewtopic.php?f=19&t=229

PostNapisane: 18 mar 2014, o 21:36 
Moderator

anonimowy napisał(a):
janeczqu napisał(a):
anonimowy napisał(a):

Tak więc zapraszam do czytania ;)
http://www.wiatraki.memu.pl/viewtopic.php?f=19&t=229

ale ciekawe tematy ;)

PostNapisane: 19 mar 2014, o 11:17 
Użytkownik

Chapeau bas!!! W tym wieku to ja wiedziałem tylko, że prąd może kopnąć.

PostNapisane: 20 mar 2014, o 06:21 
Użytkownik

Niezle, nie chciałbym tu tworzyć OT ale jak zrealizowałes hamulec przy dużym wietrze? Duże gondole maja hamulec aby śmigła zbyt szybko sie nie kręciły. Nie pamietam juz efektywnej prędkości wiatru.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

PostNapisane: 20 mar 2014, o 15:58 
Użytkownik

Jedno to zwieranie faz prądnicy przez małą rezystancję(należy uważać, żeby nie przegrzać uzwojenia). Drugie zabezpieczenie to specjalna konstrukcja ogona, który składa się przy silnym wietrze i tym samym obraca śmigło od kierunku wiatru. Przy większych konstrukcjach stosuje się hamulce tarczowe, zmianę kąta natarcia łopat.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 12:28 
Nowy

Witam Wszystkich Maniaków elektroniki zwłaszcza Naszego Góru.

Nazywam się Przemek. Mam 36 Lat. z zawodu jestem elektro... o nie! po prostu stolarz.
Zainteresowania moje związane z elektroniką nie wiem z kąd się wzięły. U mnie w rodzinie nikt się czymś takim nie interesował. Owszem ojciec kiedyś nawijał elektromagnes który potem posłużył do takiej zabawki "papugi" która się bujała, pomysł zaczerpnięty od Adama Słodowego. Od małego dzieciaka ciągałem jakieś kable. Podłączałem żarówki typu H4 od "Stara" (ojciec takim kiedyś jeździł)
silniki od wentylatorów też od samochodu do baterii. Cóż to była wtedy za magia dla takiego 5 latka. No ale sam tego nie rozumiałem. Po prostu to robiłem i to mi się podobało. Brat kiedyś wyskoczył do rodziców z pragnieniem posiadania Commodore 64. Pamiętam moją pierwszą dyskusję na temat tego komputera. "Z kąd on ma wiedzieć jak wgra się gra, że ma zatrzymać magnetofon". Pytanie było śmieszne jak sobie teraz przypomnę. Później się okazało, że przy tym komputerze spędzałem więcej czasu od brata. Na początku męczyłem basica. Później gdy zacząłem kupować gazetkę: Commodore & Amiga. Zainteresował mnie asembler. Napisałem nawet parę prostych dem. Wtedy już zawarte w tej gazecie różne schematy interesowały mnie. Ale nie umiałem przejść do praktyki. W końcu nastąpił pewien przełom gdy wypatrzyłem przypadkiem w kiosku: EDW Elektronikę dla Wszystkich. To było coś super. Gdy zaczął się kurs Bascoma zaraziłem się mikrokontrolerami ATmela. Później mój zapał wygasł. Oczytałem się za bardzo tą gazetą i porzuciłem jej zbieranie. Mój sentyment do C64 został. Kręciła mnie też muzyka z tego Komcia. Wyjąłem z niego SID'a. Kupiłem Atmege32 i w Bascomie postanowiłem napisać emulator procka 6502. Byłem nieźle nakręcony na ten projekt. No ale mi się udało. Ostatnio też przypadkiem trafiłem tutaj i dostałem trochę energii żeby się przebudzić i dalej bawić się tymi klockami. Dzięki Mirek że włączyłeś mi watchdoga. Wbrew pozorom nie mam wszystkiego w jednym paluszku. I jak powiedział Nasz Mirek, że jest stopień więcej od Nas. Nadal nie rozumiem pewnych kwestii. A już analogowa elektronika to coś takiego co tylko umiem bardzo płytko. Do tej pory mam takie przekonanie, że rezystor do masy to jakoś tak dziwnie wygląda.skoro masa jest "pusta" to co ma ten rezystorek ograniczać. No ale to moje takie widzimisie. W między czasie programowałem w Pascalu, liznąłem też Delphi. Jednak te złożone struktury nadal ich nie rozumiem i są ciężko strawne dla mnie. Próbowałem też pisać w asemblerze na PC pod dos. Pamiętam że wyszła mi jakaś prosta gra w trybie tekstowym.Żabka przez ulice.
No ale na asembler w WIN32 już zabrakło mi sił. Teraz bawię się w AVR studio. piszę program na ATTiny13. Stwierdziłem, że dobrą rzeczą jest zbudować coś i dążyć do tego żeby to coś działało. Wtedy można się dużo nauczyć, nawet jeżeli projekt nie ma większego bytu.
Pozdrawiam, życzę wszystkiego dobrego Mirku, czuję się u Ciebie jak u siebie. (tzn. ryba w wodzie)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1