Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lis 2024, o 08:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2013, o 19:46 
Użytkownik

Witamy i zapraszamy do czynnego udziału :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:06 
Użytkownik

Od około dwóch lat posiadam niebieską książkę, ale od dziś mam już także zieloną oraz zestaw ATB, więc już chyba czas najwyższy się przywitać :D . Więc: cześć wszystkim :mrgreen:. Do tej pory mało pisałem, dużo czytałem - taki już jestem - małomówny ;) . Po wakacjach idę do 3 klasy LO, więc nie długo zaczną się przygotowania do matury, ale jeszcze trochę czasu na pewno poświęcę AVR'om. Elektroniką zainteresowałem się pod koniec podstawówki. Nie tworzyłem dużo projektów, nie poświęcałem na to bardzo dużo czasu ale trochę grzebałem w internecie i tak jakoś czas spokojnie mijał. Kiedyś, chyba pod koniec gimnazjum, przypadkowo trafiłem na forum diody (obecnie forbot) i zainteresowałem się robotyką. Wtedy zainteresowałem się programowaniem mikrokontrolerów i dziś jestem tu gdzie jestem 8-) i "buduję sobie roboty" :lol: Postaram się nie być na tym forum wrzodem, i w miarę swoich możliwości też pomagać innym, ale niestety wszystkie znaki na ziemii i niebie wskazują na to, że to ja będę potrzebował waszej pomocy.

PostNapisane: 2 lip 2013, o 17:16 
Moderator

Witamy - wrzodem na pewno nie będziesz - ssij wiedzy ile tylko chcesz jeśli da radę ... ale zauważ też, że na prawdę dużo łatwiej uczyć się tego wszystkiego - szczególnie gdy próbujesz chociaż pomagać innym - bo człowiek chyba najwięcej się uczy, gdy próbuje tłumaczyć innym tego czego się dowiedział - wtedy dopiero ta wiedza się ugruntowuje ... poważnie - niby to takie proste ale jak działa ! .... spójrz chociażby na przykład kolegi Antystatycznego - który wykorzystuje tą metodę na maxa - no i jakie rezultaty! ;)

zachęcam .... a nawet jeśli popełnisz jakieś gafy gdy będziesz starał się podpowiadać - to wiesz już chyba dobrze, że u nas nie musisz się obawiać tego że zaraz ktoś cię ..... zjedzie .... albo ośmieszy czy coś ... takie rzeczy to na innych forum - wiesz jakim ;)

PostNapisane: 18 sie 2013, o 00:29 
Użytkownik

Witam wszystkich!

Przeglądam forum już od dłuższego czasu, ale jakoś dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować i może coś udzielać ;)

Także może coś o mnie. Jestem studentem Automatyki i Robotyki na Politechnice Wrocławskiej na wydziale elektroniki. Aktualnie idę na piąty semestr. Z tematem mikroprocesorów na uczelni mieliśmy styczność dopiero na czwartym semestrze, ale mruganie diodą i wyśiwetlenie ADC na LCD to był szczyt tego przedmiotu. Wcześniej wałkowaliśmy języki C i C++ łącznie 3 semestry, co szczerze mówiąc bardzo wiele mi dało. Wcześniej w technikum elektronicznym już zainteresowałem się AVRami, ale niestety tylko coś próbowałem w BASCOMie bez większych efektów. Dopiero po programowaniu na studiach nauczyłem się myśleć trochę jak programista. Aktualnie robię swój pierwszy projekt w C na AVR ;) mam nadzieje, że skończę jeszcze w tym miesiącu to się pochwalę nim. Posiadam obydwie książki Mirka od około roku, ale na razie tylko niebieską wałkowałem trochę. Zieloną na razie zostawiam na długie zimowe wieczory :P

Poza elektroniką interesuję się np akwarystyką. Posiadam w swoim pokoju zbiornik 200l obstawiony roślinami.Obrazek
Poza tym motoryzacja, głównie stare motocykle/motorowery ;)
Najnowszym moim hobby jest bieganie. Biegam już 9 miesięcy, mam za sobą 24kg, przebiegnięty półmaraton, a za miesiąc debiutuję w maratonie.

Ostatnio edytowano 18 sie 2013, o 00:54 przez lamik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 sie 2013, o 00:41 
Użytkownik

No to witamy :)
i do udzielania zapraszamy ....

:P

PostNapisane: 18 sie 2013, o 03:44 
Moderator

jakie fajne akwarium ;) tak przy okazji

PostNapisane: 18 sie 2013, o 11:34 
Użytkownik

lamik napisał(a):
Poza elektroniką interesuję się np akwarystyką. Posiadam w swoim pokoju zbiornik 200l obstawiony roślinami.
to była kiedyś moja pasja,
czy wiesz, że jest taka płyta:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skalary,_mieczyki,_neonki
wszystkie u Ciebie widzę chyba :)

PostNapisane: 18 sie 2013, o 12:30 
Użytkownik

Akwarium to moje niespełnione jak dotąd marzenie . Najbardziej podobają mi się pielęgnice , może kiedyś zafunduję sobie jakiś zbiornik .

PostNapisane: 18 sie 2013, o 13:52 
Użytkownik

pagosa747 napisał(a):
Akwarium to moje niespełnione jak dotąd marzenie . Najbardziej podobają mi się pielęgnice , może kiedyś zafunduję sobie jakiś zbiornik .

Miałem pielęgnice pawiookie. Bardzo fajne, ale 200l to max jedna parka tylko.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 18 sie 2013, o 18:45 
Użytkownik

Witam.

Nazywam się Grzegorz. Wytrawny rocznik 80. Zabawę z elektroniką zacząłem bardzo niedawno i tak naprawdę mam ledwie blade pojęcie jak to wszystko działa. Jeśli chodzi o programowanie to już jest ciut lepiej. Zaczynałem od Atari 65XE i BASIC'a w wieku 9 lat, potem Amisia i AmOS oraz odrobinę Pascal, później już PC i oczywiście Borland PASCAL (spakowany na 3 dyskietkach bo twardy mi padł a nie było "kasi" na nowy) i parę miesięcy intensywnego pisania – nic innego nie mogłem robić. Następnie nastąpiła bardzo długa przerwa - praca, rodzina, itp. Ostatnio od około 2 lat wróciłem do zabaw z programowaniem, ale zacząłem od C++ dla PC, później BASCOM a następni AVR-GCC i w wolnych chwilach staram się ogarnąć elektronikę choć trochę więcej niż wiedziałem do tej pory. Powodem który mnie do tego pchnął była moja praca - serwisant urządzeń elektrycznych, elektromechanicznych oraz gazowych - tzn profesjonalny sprzęt gastronomiczny oraz klimatyzacja. W tej branży znajomość elektroniki oraz oprogramowania bardzo się przydaje :)

Posiadam obie książki p. Mirka i uważam, że są bardzo dobre, choć brakuje kilku szerszych opisów przy najprostszych sprawach. Tak czy inaczej naprawdę głębokie wyrazy uznania za książki.

BTW Kiedy będzie trzecia część ?

PostNapisane: 18 sie 2013, o 19:09 
Moderator

Witamy na forum ;) a trzecia część, że tak powiem rodzi się choć w bólach ;) a w zasadzie nie rodzi a dopiero hmmm (przepraszam za porównanie) zapładnia ? ;) albo inaczej faza wczesno embrionalna :lol:

PostNapisane: 23 sie 2013, o 09:38 
Użytkownik

Mam na imię Dominik jestem z leszna w wielkopolsce
mam 35 lat programuje w c++ / c
avr to mój cel i myślę ze tu pomożecie mi się nauczyć obsługi
tych sprytnych klocków

narazie posiadam:
atmega 16 , attiny2313 , attiny13A
dwa breadboardy , kable ze skretki , usbasp , skrzynke z elektroniką (rezystorki, itd) lutownice kolbową
z mocowaniem na drut zgubiłem srubke :)

PostNapisane: 23 sie 2013, o 10:21 
Moderator

Witamy witamy ;) ale jak coś na przyszłość to jest specjalny wątek do przedstawiania się ;) ... ale może moderator to jakoś przeniesie tam ? (Przeniesione - Sonix)

odnośnie zasobów - no to masz na czym testować jak widać - teraz tylko zakasać rękawy i do pracy .... a jak coś to śmiało tu pytaj .... to jest forum gdzie pomaga się początkującym ;) i nie tylko zresztą

PostNapisane: 23 sie 2013, o 10:29 
Użytkownik

ps.
szukałem i szukałem odpowiedniego działu widocznie nie dostatecznie ,przytłacza
ogrom informacji zawartym na tym forum

dziękuje.

PostNapisane: 31 sie 2013, o 19:45 
Użytkownik

Witam, mam na imię Przemek jestem z woj.Mazowieckiego.
Mój cel to powiększanie swoich umiejętności.

Kilka kitów już wykonałem, Jeśli załapie się na wrześniową promocje dla forumowiczów to kupuje blue booka i biorę się za naukę.

Pozdrawiam.

Edit. Dodam jeszcze że zaczynam 2 klasę technik elektronik

Ostatnio edytowano 31 sie 2013, o 20:09 przez Kazik323, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 paź 2013, o 21:03 
Użytkownik

Witajcie

Mam na imię Zbyszek i mam 37 lat. Kiedyś dawno temu elektronika analogowa była moim hobby. Potem poszedłem kompletnie inną ścieżką. Zawodowo nie mam nic wspólnego z elektroniką. No ale jako hobby zostały mi inne rzeczy (pirotechnika, lotnictwo, spadochroniarstwo, ASG, i takie tam inne) Jakiś czas temu na dużym zlocie ASG potrzebna nam była bomba :lol: W sensie (pudełko, kabelki i zamiast C4 żarówka :mrgreen: ). Chodziło o to, żeby drużyna która pokona przeciwnika na samym końcu musiała rozbroić bombę. Oczywiście zmontowałem to analogowo. Układ czasowy, diody świecące, kabelki z liniami pułapkowymi. I wtedy na tym zlocie spotkałem człowieka, który mi powiedział "ech, aleś tych tranzystorów napchał do tego pudła. Nie lepiej to było na mikrokontrolerze zrobić? Mniejsze, bardziej bajeranckie, mógłbyś brzęczyki podłączyć, wyświetlacz z zegarem..." I tak mnie zainteresował mikrokontrolerami. Przeczesałem internet i z wielu innych miejsc wybrałem to. Dziś zamówiłem KSIĄŻKĘ I wydanie 2 + ATB-USBASP a do tego przetwornicę.
Płytke stykową, pudło rezystorów, diód, kondensatorów i innych analogów mam w garażu. Do tego lutownice ze dwie, porządny Metex i wsjo co potrzebne było do elektroniki analogowej. Komputerowo również jestem na bieżąco, tyle, że nigdy nie dotykałem języka C.
Nic to. Kupiłem 4 sztuki ATmegi8 po 5,50 :D, czekam na przesyłkę i jestem gotów do boju ;)

PostNapisane: 1 paź 2013, o 21:43 
Użytkownik

Witam kolegę fana ASG ;)

PostNapisane: 1 paź 2013, o 21:51 

Witam bombmakera ;), sam mam na koncie jedną http://www.youtube.com/watch?v=WpFFkXycPaY

PostNapisane: 1 paź 2013, o 22:14 
Użytkownik

Haha, witam, witam :D

Ładna ta walizeczka, tylko chyba trochę prądożerna sądząc po zasiłce :mrgreen: No i właśnie coś takiego mnie skusiło :D

PostNapisane: 2 paź 2013, o 01:18 
Moderator

rescue1 napisał(a):
czekam na przesyłkę i jestem gotów do boju

haha ;) fajnie napisane - jakby C było kolejną bombą, którą będziesz rozbrajał ;) .... powodzenia a jak coś to pytaj śmiało - podpowiemy, który kabelek przeciąć żeby nie zdetonowało w rękach :lol:

witamy

PostNapisane: 2 paź 2013, o 09:30 
Użytkownik

Heh, dzięki! Wsparcie to podstawa ;)

PostNapisane: 2 paź 2013, o 14:15 
Użytkownik

Cześć.
Mam na imię Piotr jestem ze Zbąszynia w woj. wielkopolskim.
32 Wiosny na karku :)
Zainteresowania elektronika, green energy, elektronika samochodowa itp. Ogólnie mam bakcyla na komputery nie gry, tylko czytanie wypracowań. Jak mnie coś zainteresuje to szukam czytam uczę się "moge tak przesiedzieć całą noc" Tylko wtedy żona krzywo patrzy :D Staram się jak najmniej prosić o pomoc no chyba że moja walka z danym zadaniem które sobie postawiłem trwa za długo i nie daje sobie rady.

Trafiłem na to forum przez blog Mirka .
Kiedyś coś pisałem na AVR w bascomie. Próbowałem też w C ale niestety nie wychodziło mi to za bardzo.
Teraz postanowiłem zacząć uczyć się C. A że na blogu są fajne porady które w fajny sposób przedstawiają zagadnienia C.
Postanowiłem że zacznę się go uczyć .
Dodatkowy podzespoły jakich mi brakowało zamówione.

P.s. A że teraz mam czas na naukę bo siedzę już trzeci tydzień na chorobowym. Z zaleceniem leżeć. Niestety kręgosłup odmówił współpracy :/ Postanowiłem że ten czas wykorzystam na czym pożytecznym. Czyli naukę :)

PostNapisane: 2 paź 2013, o 14:24 
Użytkownik

Witamy serdecznie, służymy pomocą a przedewszystkim życzymy powrotu do zdrowia

PostNapisane: 2 paź 2013, o 15:25 
Moderator

Mipsa napisał(a):
Z zaleceniem leżeć. Niestety kręgosłup odmówił współpracy

eeeeh te kręgo-kocie-słupy ;) ... skąd ja to znam ....

Ale witamy na forum - masz rację warto dobrze wykorzystać ten czas ;)

PostNapisane: 5 paź 2013, o 10:50 
Użytkownik

Widzę, że na tym forum są głównie młodzi i ja mogę poczuć się nieswojo, ale mimo tego odważę przedstawić się.
Na imię mam Rysiek. Należę do grupy ludzi 50+. Choć znałem to miejsce wcześniej, ale dopiero, gdy Mirek zaczarował mnie swoimi poradnikami, swoją niesamowitą siłę przekonywania i wspaniały sposób tłumaczenia wszystkiego, że nawet najmniej "kumaty" jest w stanie zrozumieć, wtedy dopiero bliżej zainteresowałem się tym forum i jak również blogiem.
Bliżej poznałem Mirka zupełnie przypadkowo ponad miesiąc temu, gdy chciałem wykonać schemat w Eaglu, a nigdy nie robiłem w nim, mimo, że znałem Eagle od lat, ale jakoś manuale nie przemawiały do mnie na tyle dobrze, żebym mógł zabrać się za robienie w nim schematów. Zacząłem szukać na youtube i znalazłem całą serie poradników Mirka, zacząłem je słuchać po kolei....i Mirek oczarował mnie nimi.
Po ich przesłuchaniu narysowałem dwa schematy i samodzielnie wykonałem kilka bibliotek do elementów, których nie mogłem znaleźć.
Potem obejrzałem poradniki o Eclipsie i jednocześnie zainstalowałem Eclipse dla dwóch chaintoolsów, przygotowując sobie środowisko dla przyszłego programowania w C. Obecnie słucham poradniki o wskaźnikach, strukturach i callbackach, wspaniałe rzeczy i mam nadzieję, że w końcu zrozumiem je kiedyś.
Ponad tydzień temu zamówiłem najnowsze wydanie książki Mirka, miałem małe perturbacje z Panią Anetą w sprawie kosztów przesyłki do Anglii, ale szczęśliwie rozwiązane i książka wyszła w poniedziałek i mam nadzieję dostać ją wkrótce.
Dla mnie język C i programowanie procesorów AVR nie jest nowością. Około 4 lata przerobiłem książkę Piotra Góreckiego "Mikrokontrolery dla początkujących", która mówiła o programowaniu Attiny2313, przy pomocy Bascomu. Miałem do książki odpowiedni zestaw uruchomieniowy.
Rok później zabrałem się za język C, zdobyłem 18 częściowy kurs z czasopisma "Elektroniki dla Wszystkich", jednocześnie zamówiłem do niego zestaw uruchomieniowy. Przerobiłem ileś lekcji, ale utknąłem na pewnych trudnościach, już nie pamiętam. Potem kupiłem książkę "Język C dla mikrokontrolerów AVR od podstaw do zaawansowanych aplikacji" Jednak i ta książka nie pomogła mi zrozumieć trudne zagadnienia języka C, szczególnie nie mogłem pojąć spraw wskaźników.
Teraz właśnie wracam po jakimś czasie do języka C i mam wielką nadzieję, że tym razem uda mi się wszystko pojąć i z sukcesem zacząć programować kostki avr. Wiem, że na początku nie będzie łatwo, ale dzięki książce Mirka, jego czarujących poradników i tego forum, które skupia wspaniałych ludzi, ale to dzięki pięknej idei Mirka, żeby nie krytykować początkujących, jak to się praktykuje na innych forach.
Rozgadałem się troszeczkę, ale jeszcze troszeczkę dodam o sobie. Elektroniką zajmuję się od młodości. Na studiach nie było jeszcze procesorów, ale programowanie w starym języku Fortran dla maszyn typu Odra (komputera wielkości pokoju).
W przeszłości trochę zaniedbałem konwencjonalną elektronikę, kiedyś zawodowo przez dłuższy czas pracowałem w branży telekomunikacyjnej.
W Anglii jestem od 2004 i pozostanę tutaj jeszcze troszeczkę. Pracuję w firmie elektronicznej, wykonuję głównie testowanie i naprawy dziesiątki a czasem setki takich płytek PCB, i jest często nudne...ale cóż nie udało mi się dostać pracy w tym co chciałbym robić, to jest projektowanie, ale zamierzam coś robić w tym kierunku..na razie muszę się dokształcić i nabrać wprawy...no już koniec za moje nudne przedstawienie się.

PostNapisane: 5 paź 2013, o 11:31 
Użytkownik

Witam imiennika. Nie martw się, nie jesteś sam w grupie 50+ na tym forum :-).
Widzę, że mieliśmy też podobną drogę zawodową i sposób dojścia do tego forum. Również jestem z pokolenia Fortranu, pracowałem w telekomunikacji.
Dwa lata temu zacząłem zabawę z programowaniem w Bascom AVR, w oparciu o książkę Góreckiego i zestaw AVT3500. Teraz próbuję przejść na C. Nie uważam, że nauka Bascoma to strata czasy, jak wielu uważa. Zresztą gdyby nie poradniki Mirka, to pewnie nie zdecydowałbym się na próby z programowaniem w języku C.

PostNapisane: 5 paź 2013, o 12:57 
Użytkownik

Witam Ryśka, podobno to fajne chłopaki (sorry, że zabrzmiało to jak samo-pochwała). Widzę, że mamy wiele wspólnego, te same imię, wiek zbliżony, uczyliśmy się Fortranu, pracowaliśmy w telekomunikacji, no i studiowaliśmy tę sama książkę.
Mam nadzieję, że wspólnymi siłami, przewodnictwu kolegi Mirka jak i może pomocy wielu bardziej doświadczonych osób, pokonamy tę bestię język C i stanie się on w końcu bardziej przyjazny i zrozumiały.

PostNapisane: 5 paź 2013, o 15:38 

rysiekm55 napisał(a):
Widzę, że na tym forum są głównie młodzi i ja mogę poczuć się nieswojo, ale mimo tego odważę przedstawić się.

Chyba nie jest tak źle i pewnie byś się zdziwił ilu tu ukrytych dinozaurów siedzi - myślę że nie należysz do najstarszych ;)

PostNapisane: 5 paź 2013, o 17:19 
Użytkownik

Ale skąd ty wiesz kolego Wojtek ile ich jest, skoro jak stwierdziłeś, że ukrywają się.

PostNapisane: 5 paź 2013, o 17:37 

Ano tak trochę się już zorientowałem ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1