Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 gru 2024, o 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 cze 2013, o 22:04 
Użytkownik

poprosze o dorobienie wskaznika wielkosci wsadu w zakladce programator
dla wgrywanego pliku
po prawej stronie w zakladce jest ciut wolnego miejsca - moze tam go wsadzic pionowo :)?

denerwuje mnie ze do wybrania "z reki" wsadu musze odznaczyc i znow zaznaczyc rodzaj pamieci w przeciwnym razie wybor pliku jest zablokowany

czy prosba o obslugę plikow typu bin baskomowych bylaby nietaktem?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 23:13 
Moderator

ejrene napisał(a):
poniewaz lenistwo jest motorem postepu a nie zauwazylem aby mozna bylo wystartowac MkAvrCalculator z ustawioną przez użytkownika zakladka mam więc pytanie czy to jest mozliwe wywolując program z bascoma tak aby nie startował z zakładki programator AVR ale z innej np fusy uproszczone ulatwi mi to zycie przez co bede szczesliwszy

już poprawione

Cytuj:
zauwazylem ze po wywolaniu programu z bascoma i kliknieciu sprawdz procesor zostaje odznaczona opcja rodzaj pamieci i nie da sie zaprogramowac procka bez jej przestawienia mam sugestie aby po sprawdzeniu procka przywracac stan poprzedni programu

Tak ma być i tu jest wszystko dobrze ;) po co w ogóle klikasz "Sprawdź podłączony AVR" skoro po wywołaniu z bascoma i tak ten klawisz jest automatycznie odpalany .... a jak się go jeszcze raz wciśnie to normalne że znika rodzaj zaznaczonej pamięci itp

ejrene napisał(a):
szanowny autor w filmie nie wspomnial ze do prwidlowego zaprogramowania procka konieczne jest zaznaczenie opcji uzyj pliku hex (w bascomie) brak zaznaczenia tej opcji powoduje ze sam proces przebiega niby ok ale wsad nie dziala
wiem wiem na filmie widac ze opcja jest zaznaczona ale moze warto by o niej wspomniec

A gdzie niby mam wspomnieć ? ;) ... nie nie - no na filmie jest i po prostu jak coś nie wychodzi to zawsze ta sama zasada obowiązuje - obejrzeć jeszcze raz - ja już drugiego filmu nie nakręcę przecież

ejrene napisał(a):
poprosze o dorobienie wskaznika wielkosci wsadu w zakladce programator
dla wgrywanego pliku
po prawej stronie w zakladce jest ciut wolnego miejsca - moze tam go wsadzic pionowo

no ok ale do czego to w ogóle potrzebne niby ? kompletnie nie rozumiem ?

ejrene napisał(a):
denerwuje mnie ze do wybrania "z reki" wsadu musze odznaczyc i znow zaznaczyc rodzaj pamieci w przeciwnym razie wybor pliku jest zablokowany

już naprawione - teraz po wywołaniu MkAvrCalca - ten klawisz z trzema kropeczkami się odblokowuje i można nim wybrać dowolny inny plik

ejrene napisał(a):
czy prosba o obslugę plikow typu bin baskomowych bylaby nietaktem?

żadna prośba czy postulat nie jest nietaktem ...

to już ZROBIONE i teraz będzie tak - że nie ważne czy ktoś zaznaczy ten HEX w bascomie czy nie to MkAvrCalculator sam wykryje jaki jest format pliku i się do niego dostosuje ;)

ale te wszystkie poprawki ukażą się w kolejnej wersji i proszę je wtedy przetestować czy działają poprawnie ok ?

PostNapisane: 24 cze 2013, o 16:59 
Użytkownik

[propozycja]
Smart RUN
1. Możliwośc dostosowania klawiszy szybkiego dostępu (F1-F12) do konkretnego programu.
2. Skoro F2 otwiera ATB Manager, to niech jakaś kombinacja go zamyka? Np. Alt+F2? Analogicznie z resztą.
3. Działanie klawiszy funkcyjnych gdy mkAVR Calculator jest zminimalizowany - opcjonalnie (np. poprzez checkbox w Ustawieniach wł/wył. tą opcję).

Ogólne:
1. mkAVR Calculator chowany do traya/taskbara - opcja do wyboru w ustawieniach.

PostNapisane: 25 cze 2013, o 15:38 
Użytkownik

I co Mirek o tym myślisz?

PostNapisane: 25 cze 2013, o 16:18 
Moderator

Ledes napisał(a):
1. Możliwośc dostosowania klawiszy szybkiego dostępu (F1-F12) do konkretnego programu.

ok spróbuję

Cytuj:
2. Skoro F2 otwiera ATB Manager, to niech jakaś kombinacja go zamyka? Np. Alt+F2? Analogicznie z resztą.

nie dam rady

Ledes napisał(a):
3. Działanie klawiszy funkcyjnych gdy mkAVR Calculator jest zminimalizowany - opcjonalnie (np. poprzez checkbox w Ustawieniach wł/wył. tą opcję).

pomyślę tzn zobaczę czy mi się uda takie globalne hooki pozakładać

Ledes napisał(a):
1. mkAVR Calculator chowany do traya/taskbara - opcja do wyboru w ustawieniach.

gdyby były globalne hooki czyli skróty klawiaturowe tzn gdyby się udało no to w końcu może ta opcja miałaby jakiś sens - zobaczymy

PostNapisane: 25 cze 2013, o 16:51 
Użytkownik

A już jest jakiś update?
Ostatnią wersję jaką mam to 1.1.0 build 47

PostNapisane: 25 cze 2013, o 16:55 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

W dolnej linii programu jest sygnalizacja ;-)

PostNapisane: 25 cze 2013, o 17:09 
Użytkownik

Dzięki kolego Jaglarz.
Jak tak patrzę na ten Mirkowy produkt to matko słodka, chwała mu za ten kombajn. Cudne narzędzie. Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi drogi Mirku. :D

PostNapisane: 25 cze 2013, o 17:54 
Moderator

hahaha dzieci już mam i na razie wystarczy ;) ale dzięki

PostNapisane: 25 cze 2013, o 18:05 
Użytkownik

Witam wszystkich.
Możliwość szybkiej podmiany toolchain z poziomu MkAVRCalculator poprzez prawy myszki i uruchomienie różnych wersji eclipse - super. :D
Integracja FT232 + inne programatory (kompilacja Avrdude), lepiej być nie może. :D

Jednak używam Linuxa naprzemiennie z Windows. 8-)
Jedyny problem w Linux to Avrdude w wersji przekompilowanej przez Remik.

Nowe "wine" to naprawdę coś extra, tak wiele aplikacji z Windows śmiga jak burza choć Windows brak, np. Bascom, MkAVRCalculator (nawet umie zainstalować to przekompilowane Avrdude).

Niestety są problemy z użyciem Avrdude by MkAVRCalculator/Remik z poziomu Eclipse poprzez "wine" bo to aplikacja konsolowa.

Czy dałoby radę wrzucić na forum przerobione Avrdude w wersji dla Linux, np. Debian?
Jeśli nie, cenna byłaby informacja o sposobie kompilacji ze źródeł (dodatkowe opcje --configure).

PostNapisane: 25 cze 2013, o 18:49 
Moderator

kłopot w tym, że ja kompletnie nie znam linuxa i nawet nie za bradzo (proszę mi wybaczyć) wiem o czym kolega mówi jeśli chodzi o te dodatkowe opcje --configure czy też sposobie kompilacji ze źródeł :( ... dlatego obawiam się, że tu nie będę miał jak pomóc

PostNapisane: 25 cze 2013, o 21:51 
Moderator

No to poleciała - kolejna wersja ;) "build 48" - zapraszam do zasysania i sprawdzania nowych fiuczerów i poprawek

PostNapisane: 25 cze 2013, o 22:02 
Użytkownik

A co tam nowego? ;) Ja nie nadążam... :D

PostNapisane: 25 cze 2013, o 22:06 
Moderator

Ledes napisał(a):
A co tam nowego? ;) Ja nie nadążam... :D

a co ? do changeloga nie zaglądasz ? ;) co jest w wersji 48 ? ;) przecież opisałem pokrótce

PostNapisane: 25 cze 2013, o 22:12 
Użytkownik

Nie ściągałem, myślałem, że rzucisz na forum jakąś zajawkę. ;)

PostNapisane: 25 cze 2013, o 22:14 
Moderator

Ledes napisał(a):
Nie ściągałem, myślałem, że rzucisz na forum jakąś zajawkę. ;)

nooo nieeee ;) nie po to męczyłem się z robieniem changeloga ;) teraz jest wszystko w jednym

ale generalnie sporo z tych opcji które tu wrzuciliście zostało zrealizowanych w tym także kilka twoich ;)

PostNapisane: 25 cze 2013, o 23:03 
Użytkownik

Ptanko a w zasadzie dwa:
Jak się zrzuca ten cudny program do paska zadań?
Jak zmienić ustawione patche chociaż spod F7 i F8?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 09:10 
Moderator

matrix napisał(a):
Jak się zrzuca ten cudny program do paska zadań?

może wyraziłem się nieprecyzyjnie - chodzi po prostu o to że można kliknąć klawisz MINIMALIZUJ i spadnie do paska zadań. Jeszcze nie to TRAY'a .... No ale wcześniej skróty F1 - F8 nie działały gdy okienko było zminimalizowane a teraz działają i należy pamiętać że przykrywają wcześniejsze działanie tych klawiszy w całym windowsie. Dopiero jak się zamknie program to przywracana jest ich poprzednia funkcjonalność

Cytuj:
Jak zmienić ustawione patche chociaż spod F7 i F8?

na razie jeszcze nie ma opcji zmiany czyli przyporządkowania własnych klawiszy - i troszkę obawiam się tego robić ... wolałbym na stałe zostawić jak jest ale ... no właśnie podpowiedz mi a na co chciałbyś to zamienić np na F11 i F12 czy na całkiem inne skróty klawiaturowe ?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 15:59 
Użytkownik

Nie nie. Mi bardziej chodzi o zmianę głównie klawiszy które już przypiszę. Czyli na przykład F7 i F8. W tej chwili pod F7 mam eagle, więc jak zrobić by na przykład zmienić F7 na inny program?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 16:08 
Moderator

matrix napisał(a):
Nie nie. Mi bardziej chodzi o zmianę głównie klawiszy które już przypiszę. Czyli na przykład F7 i F8. W tej chwili pod F7 mam eagle, więc jak zrobić by na przykład zmienić F7 na inny program?

tak to troszkę zakamuflowana opcja ale proszę bardzo jest już opisana na blogu i jeszcze wyraźniej podkreśliłem to tam na czerwono - zajrzyj ok?

http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/sm ... osc-w.html

trzeba jak widzisz przed wciśnięciem prawego klawisza mychy przytrzymać wciśnięty klawisz SHIFT ale w górnej części okna programu - ładnie to widać na rysunku na blogu

PostNapisane: 26 cze 2013, o 16:16 
Użytkownik

Dzięki, czytałem to i widziałem foto, ale za diabła nie zakumałem że to do tego służy.

PostNapisane: 27 cze 2013, o 23:12 
Moderator

mała zajawka obrazkowa tego co będzie w "build 49" ;)

Obrazek

PostNapisane: 27 cze 2013, o 23:19 

Szalejesz :).

PostNapisane: 28 cze 2013, o 00:33 
Użytkownik

Ślinka mi cieknie. :roll:

PostNapisane: 2 lip 2013, o 19:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mirku, na filmie "Przetwornik ADC w mikrokontrolerach AVR - CZĘŚĆ 04b" czas 12:00 masz tam ten procesorek z tym "okiem" to jakaś nie oficjalna wersja mkAVR Calculatora? Bo też mam ten sam build ale u siebie go nie widzę. Chyba że to ten przyszły "build 49" to OK 8-) ...

PostNapisane: 2 lip 2013, o 19:35 
Użytkownik

Cierpliwości, pewnie niedługo ta wersja ujrzy światło dzienne. ;)

PostNapisane: 2 lip 2013, o 20:28 
Moderator

Zinyx napisał(a):
Chyba że to ten przyszły "build 49" to OK

dokładnie ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Ledes napisał(a):
Cierpliwości, pewnie niedługo ta wersja ujrzy światło dzienne.

tak jak kolega pisze

PostNapisane: 6 lip 2013, o 23:52 
Użytkownik

I pojawiła się nowa odsłona mk avr kalkulatora. Mirek, jesteś bogiem. Składam hołd.

PostNapisane: 7 lip 2013, o 10:06 
Użytkownik

obiecalem ze program przetestuje ale niestety czas mam zajety wiec tym razem tylko szybki test

uwagi co mnie boli czytaj na co autor powinien zwrocic uwage w nastepnej wersji
po uruchomieniu programu z pod bascoma program nie pokazuje ilosci zajetej pamieci trzeba kliknac na kropki i ponownie wskazac plik do wgrania
po ustawieniu na odczyt i wpisaniu nazwy pliku program prawidlowo na pasku zajetosci pamieci ze jest pusta jednak brak jest konsekwencji przy scenaruiszu kiedy na poczatku ustawiam zapis wskazuje plik program pokazuje ile wsad zajmie miejsca a potem sie rozmyslam i przestawiam na odczyt to wtedy pozostaje poprzednia zajetosc na pasku
imho potrzebne jest wyczyszczenie ilosci zajetej pamieci po przestawieniu na odczyt
smart runun juz sie nie uruchamia po odptaszkowaniu opcji thx :)
po instalacji programu dobrze jest na nowo zakliknac instaluj avrdude
po kliknieciu instaluj avrdude a nastepnie anuluj program traci dostep do avrdude musialem dac poszukaj
dziwnie mi dzialal generator znakow ale nie dam rady teraz tego opisac
po wyborze programatora bascom wyrzucane jest okno ze schematem denerwuje mnie to bo moj programator padl i na szybko zaczalem sie poslugiwac tym wynalazkiem
chcialem kupic usbasp ale wyczytalem ze przerwa urlopowa wiec pozostaje mi stosowac na razie ten wynalazek
tu wystarczy opis tego programatora w utilsach ew mozna dac napis ze wiecej informacji po kliknieciu w link w okienku tak jak przy programatorze atb-ft232r zdecydowanie jestem przeciwny wyswietlaniu wielkiego okna ktore trzeba zamknac kikajac na nie
to tyle na szybko
pozdrawiam

PostNapisane: 7 lip 2013, o 15:48 
Moderator

Pobierz ponownie tę samą wersję "build 49" już jest lekko zaktualizowana ale pod tym samym numerem

ejrene napisał(a):
po uruchomieniu programu z pod bascoma program nie pokazuje ilosci zajetej pamieci trzeba kliknac na kropki i ponownie wskazac plik do wgrania

Naprawione.

ejrene napisał(a):
po ustawieniu na odczyt i wpisaniu nazwy pliku program prawidlowo na pasku zajetosci pamieci ze jest pusta jednak brak jest konsekwencji przy scenaruiszu kiedy na poczatku ustawiam zapis wskazuje plik program pokazuje ile wsad zajmie miejsca a potem sie rozmyslam i przestawiam na odczyt to wtedy pozostaje poprzednia zajetosc na pasku
imho potrzebne jest wyczyszczenie ilosci zajetej pamieci po przestawieniu na odczyt

Naprawione

ejrene napisał(a):
po instalacji programu dobrze jest na nowo zakliknac instaluj avrdude
po kliknieciu instaluj avrdude a nastepnie anuluj program traci dostep do avrdude musialem dac poszukaj

A po co poszukaj ? jakby nie można było normalnie jeszcze raz puścić "Instaluj" i nie klikać bez sensu "Anuluj" no tego to nie rozumiem ;) ... Skoro anulujesz to masz figę z makiem a nie AVRDUDE więc o co chodzi ? ;) to dobrze działa.

ejrene napisał(a):
dziwnie mi dzialal generator znakow ale nie dam rady teraz tego opisac

Sprawdziłem w bascomie i definicje znaków bardzo dobrze się obliczają i spod bascoma jak i spod C

ejrene napisał(a):
po wyborze programatora bascom wyrzucane jest okno ze schematem denerwuje mnie to bo moj programator padl i na szybko zaczalem sie poslugiwac tym wynalazkiem

No to w końcu dobrze czy źle ? ;) ... eeeh te twoje opisy ... ale akurat tu nie ma co płakać bo TYLKO raz się pojawia gdy tam klikniesz - przecież później nie trzeba już klikać bo zapamiętuje się ten wybór.

ejrene napisał(a):
chcialem kupic usbasp ale wyczytalem ze przerwa urlopowa

Niestety Pani Aneta na urlopie ;) .... ale ja pracuję tylko że nie jestem w stanie nic wysłać :(

ejrene napisał(a):
tu wystarczy opis tego programatora w utilsach ew mozna dac napis ze wiecej informacji po kliknieciu w link w okienku tak jak przy programatorze atb-ft232r zdecydowanie jestem przeciwny wyswietlaniu wielkiego okna ktore trzeba zamknac kikajac na nie

Tu pomimo najszczerszych chęci kompletnie nie wiem o co chodzi bo przy klikaniu na ATB-FT232 nic się nie pokazuje .... coś za szybko piszesz a bez kropek i przecinków to trzeba te teksty rozszyfrowywać jak tajemnice enigmy ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1