Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 gru 2024, o 18:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 cze 2013, o 23:32 
Moderator

Ledes napisał(a):
W następnym buildzie będzie pewnie aktywne.

Dokładnie - jak coś znajdę żeby tam wsadzić a jak nie - to zniknie ta opcja ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Ledes napisał(a):
LCD Font Generator
Obsługa cofania (Ctrl+z)

Myślałem o tym - ale z uwagi na dosyć spory ogrom pracy przy tym - wymiękam na razie czasowo :(

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 cze 2013, o 23:40 
Użytkownik

A ja myślę, żeby dodać opcję aktualizacji w samym programie :) Tak, żebym za każdym razem nie trzeba ręcznie pobierać, podmieniać plików.

Odpalamy MkAvr, widzimy że jest aktualizacja, klikamy "Co nowego?", czytamy, klikamy aktualizuj, cyk myk, program się resetuje i gotowe.

Ale byś Nam Mirku życie ułatwił

PostNapisane: 12 cze 2013, o 23:40 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Dokładnie - jak coś znajdę żeby tam wsadzić a jak nie - to zniknie ta opcja ;)

Można wsadzić opcję do zaznaczenia co ma robić PPM.
Poza tym grubość linii.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

arturf209 napisał(a):
A ja myślę, żeby dodać opcję aktualizacji w samym programie :) Tak, żebym za każdym razem nie trzeba ręcznie pobierać, podmieniać plików.

Odpalamy MkAvr, widzimy że jest aktualizacja, klikamy "Co nowego?", czytamy, klikamy aktualizuj, cyk myk, program się resetuje i gotowe.

Ale byś Nam Mirku życie ułatwił

I komunikat słowny jak z avasta "Baza funkcjonalności calca została zaktualizowana". :)
http://www.youtube.com/watch?v=nz7Z9I6TjF8

PostNapisane: 13 cze 2013, o 00:40 
Moderator

jark ----> jak się obudzisz ;) i będziesz miał możliwość to sprawdź jeszcze raz na swoim kompie i swoim windowsie ;) już chyba pozbędziemy się komunikatu o błędzie "floating point" w dzielniku rezystorowym

prawdopodobnie masz ustaiwiony separator dziesiętny w Windowsie na kropkę a nie przecinek a większość ludzi ma tak jak ja - separator jako przecinek i dlatego u ciebie to nie działało. Możesz jeszcze sprawdzić w windowsie swoim w panelu sterowania jaki masz ustawiony separator

ale teraz program wykrywa jaki jest separator w systemie operacyjnym i się do niego dostosowuje - już wszystko powinno być ok (tzn mam taką silną nadzieję)

idę pospać teraz ;)

PostNapisane: 13 cze 2013, o 00:53 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

mirekk36 napisał(a):
prawdopodobnie masz ustaiwiony separator dziesiętny w Windowsie na kropkę a nie przecinek a większość ludzi ma tak jak ja - separator jako przecinek i dlatego u ciebie to nie działało. Możesz jeszcze sprawdzić w windowsie swoim w panelu sterowania jaki masz ustawiony separator

Dokładnie tak, zmieniłem u siebie w systemie na kropkę i od razu wywaliło błąd:

Obrazek

PostNapisane: 13 cze 2013, o 07:57 
Użytkownik

[LCD Font gen]

Tak się zastanawiam czy nie lepiej było by zaznaczać i odznaczać pixele tym samym przyciskiem myszy. Mirku jak zwykle świetna robota.

PostNapisane: 13 cze 2013, o 10:10 
Użytkownik

nixie napisał(a):
Tak się zastanawiam czy nie lepiej było by zaznaczać i odznaczać pixele tym samym przyciskiem myszy.

mirekk36 napisał(a):
jark napisał(a):
A nie można np jeden klik LMB czarny piksel - ponowny klik LMB znowu czysty?

a nie nie ;) bo wtedy nie dałoby rady zrobić rysowania - a to mi się zdecydowanie podoba - ciągnięcie mychą i rysowanie - znacznie przyśpiesza to tworzenie znaku

PostNapisane: 13 cze 2013, o 15:38 
Użytkownik

Podoba mi się straszliwie. Mam dwa pytania:
1. (z czystej ciekawości) Czy actual character definition można wpisać też do bascoma jako definicję danego znaku?
2. Skoro już wszystko tak ślicznie wygląda, jest obrazkowo i kolorowo to czy dodatki też zamierzasz w przyszłości zrobić obrazkowe czy zostaną tylko linki?

PostNapisane: 13 cze 2013, o 17:09 
Moderator

Cytuj:
1. (z czystej ciekawości) Czy actual character definition można wpisać też do bascoma jako definicję danego znaku?

Pamiętaj, że numer znaku zaczyna się od 0 a kończy na 7. To ty decydujesz jaki chcesz numer tzn jaki numer dla jakiego znaku. Np zdefiniujesz sobie znak stpnia Celsiusza i możesz go umieścić pod dowolnym numerkiem, później tylko trzeba pamiętać żeby to ten znak o tym wybranym przez ciebie kodzie wyświetlać. Więc actual numer ma tutaj tylko pomóc wzrokowo ocenić gdy nie ma kursora nad obrazkami znaków, którego z nich dotyczy definicja w polu tekstowym. Pomagać może w tym ta niebieska obwódka, która zostaje gdy wyjeżdżasz kursorem myszki poza obręb znaku

matrix napisał(a):
to czy dodatki też zamierzasz w przyszłości zrobić obrazkowe czy zostaną tylko linki?

to zależy ile ich będzie ? ;) myślałem już o ikonkach ale zobaczymy. Na razie skupiam się na działaniu i samych narzędziach, upiększać będzie można w innym terminie - prawda ? ;)

PostNapisane: 13 cze 2013, o 19:36 
Użytkownik

Cytuj:

mirekk36 napisał(a):
Pamiętaj, że numer znaku zaczyna się od 0 a kończy na 7. To ty decydujesz jaki chcesz numer tzn jaki numer dla jakiego znaku

Tak tak, to doskonale wiem. Pamięć wyświetlacza mieści tylko 8 znaków. Pytałem o sam wygenerowany ciąg liczb, ale sprawdzę sobie że tak powiem, organoleptycznie. Chciałem tak na szybko podpytać.

matrix napisał(a):
to czy dodatki też zamierzasz w przyszłości zrobić obrazkowe czy zostaną tylko linki?

mirekk36 napisał(a):
to zależy ile ich będzie ? ;) myślałem już o ikonkach ale zobaczymy. Na razie skupiam się na działaniu i samych narzędziach, upiększać będzie można w innym terminie - prawda ? ;)

Oczywiście działanie to podstawa, a zapytałem również z ciekawości. Oczywiście masz rację że upiększanie stoi gdzieś z tyłu i można to zrobić w terminie późniejszym.

PostNapisane: 13 cze 2013, o 21:08 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
mirekk36 napisał(a):

Dokładnie tak, zmieniłem u siebie w systemie na kropkę i od razu wywaliło błąd:

Witam.
Sprawa wygląda tak. Kiedy miałem ten błąd to też o tym pomyślałem i sprawdziłem. Może pozwolę sobie zacytować sam siebie :)
jark napisał(a):
... W systemie separator dziesiętny mam ustawiony na przecinek oczywiście.

I tego jestem akurat pewien bo tak samo mam jak używam arkusza w OO.

Coś mnie dzisiaj jeszcze podkusiło i zmieniłem w systemie (jeszcze na build 45) ten nieszczęsny separator z przecinka na kropkę - nadal to samo. Wracam na przecinek i cud zaczęło działać. Wiem wiem co sobie pomyślicie ale ja jestem pewien że w regionalnych był wcześniej przecinek :) Jak później wracałem do kropki to znowu błąd wyskakiwał. W zależności od tego jaki był ustawiony separator to taki się pojawiał w polu edycyjnym przy używaniu suwaków. Wiem że na moim screenie jest kropka więc świadczyłoby to o tym że na początku miałem kropkę ale daję słowo że tak nie było :)
W build 46 jest teraz tak że jak mam separator ustawiony na przecinek to działa dobrze. Nawet jak w edycyjnym polu użyję kropki to sam zmienia na przecinek po Enterze czy OK. Cel został osiągnięty :)
Z czystej ciekawości przestawiłem w systemie separator na kropkę na tym nowym buildzie i błąd znów zaczął się pojawiać (niezależnie czego użyję w edycyjnym). Ale to mi nie przeszkadza bo i tak jako separatora używam przecinka. Może Mirek sprawdź u siebie jak przestawisz separator na kropkę czy też tak masz bo to może w przyszłości stwarzać problem na rynkach międzynarodowych bo jak wiadomo są kraje gdzie jako separatora używa się kropki.
Z mojej stron ten bug uważam za rozwiązany:) Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 13 cze 2013, o 21:16 
Moderator

jark napisał(a):
Z czystej ciekawości przestawiłem w systemie separator na kropkę na tym nowym buildzie i błąd znów zaczął się pojawiać

ale może zrobiłeś to w trakcie działania programu MkAvrCalculator ? Bo ja już testowałem to i jeśli zmienisz w windowsie separator - to odpal ponownie program MkAvrCalc - po odpaleniu powinien ci już działać z każdym separatorem ;) tzn ta wersja build 46 ....

nic sobie nie pomyślę złego - takie uwagi pozwalają mi wyłapać przeróżne błędziska - więc tylko dziękuję wypada mi powiedzieć ;)

matrix napisał(a):
Pytałem o sam wygenerowany ciąg liczb,

Tak tak ;) to dokładnie zadziała w Bascomie na bank ;) i w bascomie i w C itd

PostNapisane: 13 cze 2013, o 21:24 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
jark napisał(a):
Z czystej ciekawości przestawiłem w systemie separator na kropkę na tym nowym buildzie i błąd znów zaczął się pojawiać

ale może zrobiłeś to w trakcie działania programu MkAvrCalculator ? Bo ja już testowałem to i jeśli zmienisz w windowsie

Ups. I tu mnie masz :) Działa ok.

I jeszcze korzystając z okazji może przypomnę bo chyba umknęło w ferworze debugowania przecinka:)

jark napisał(a):
Generalnie podoba mi się ta koncepcja wrzucenia wielu małych przydatnych rzeczy w jeden program. Wszystko jest pod ręką - nie trzeba uruchamiać wielu programów. Można by nawet dołożyć banalne kody paskowe rezystorów czy oznaczenia elementów SMD nawet w formie pojedynczego obrazka jak z KANDA.
Mam takie rzeczy na tablicy korkowej w moim kąciku no ale nie zawsze zabieram tablicę ze sobą ;)

PostNapisane: 13 cze 2013, o 22:40 
Moderator

jark napisał(a):
I jeszcze korzystając z okazji może przypomnę bo chyba umknęło w ferworze debugowania przecinka:)

a tak umknęło - ale jak widzisz powoli do tego dążę ... bo rzeczywiście fajnie mieć wsio pod ręką - więc powoli w miarę moich skromnych możliwości będę dorabiał takie tam różne rzeczy ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 06:21 
Użytkownik

Skoro Już rzucamy pomysłami to może dorzucisz kilka przycisków do uruchamiania zdefiniowanych programów? Można by z jednego miejsca uruchamiać Potrzebne programy.

PostNapisane: 14 cze 2013, o 07:02 

Eclips, pixelfaktor i bootloader ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 08:03 
Moderator

Myślicie że to mogłoby być potrzebne? hmmm ... nie pomyślałem ale chyba spróbuję to zrobić ;) może i sam się przekonam ;) ... chyba fajny pomysł

PostNapisane: 14 cze 2013, o 16:53 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Eclips, pixelfaktor i bootloader ;)

Zamiast ustawiać na sztywno to wstawić dwa pola, jedno pole wpisujesz nazwę własną a drugie pole, podajesz ścieżkę docelową.

PostNapisane: 14 cze 2013, o 17:49 
Moderator

matrix napisał(a):
Zamiast ustawiać na sztywno to wstawić dwa pola, jedno pole wpisujesz nazwę własną a drugie pole, podajesz ścieżkę docelową.

tak tak , dokładnie o tym pomyślałem ... ;) ... tylko jeszcze myślę gdzie umieścić te klawisze - czy w tej zakładce Utils ?

PostNapisane: 14 cze 2013, o 17:50 

W Utils, reszta zakładek ładnie wygląda i nie warto ich "zagracać"... ;-)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 17:51 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
W Utils, reszta zakładek ładnie wygląda i nie warto ich "zagracać"... ;-)

też tak myślę ale krąży mi po głowie jeszcze inny niecny plan ;) tyle że pokażę go jak wyjdzie ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 18:41 
Użytkownik

Mirek jak Ty coś pokażesz to nam szczena opadnie jak zwykle... :) Lepiej uprzedź zawczasu co by szczęki przymocować jakoś. :)

Dodam transkrypcję ENG <-> POL dla calca. ;)

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

The simplest LPT programmer - podstawowy programator z użyciem portu LPT
Standard KANDA - don't make mistake - Standard KANDA - nie pomyl się
Resistive voltage divider - kalkulator dzielników napięciowych
AVR Timer Calculator - kalkulator timerów AVR
LCD (HD44780) font generator - generator czcionek dla LCD w standardzie HD44780
Quick choice - user defined programmer - szybki wybór (programator użytkownika)

================================================================

Sort uC list - sortuj listę procesorów
AutoRead Fuse bits - automatyczne odczytywanie fusebitów

używane zakładki - used tabs
pokazuj konsolę AVRDUDE - show AVRDUDE console
Fusy właściwości - fusebits properties
fusy uproszczone - fusebits simplified
programator AVR - AVR programmmer
Instaluj - Install
Poszukaj - Search/Browse
ilość pobrań - download count
Zarejestrowano dla - Registered to
po sprawdzeniu przełącz na - after check switch to
przy starcie ustaw zakładkę - at start show tab
nigdy - never
gdy wystąpił błąd - when error occured
zawsze - always
zapamiętaj konfigurację FuseBits przy wyjściu - save fusebits config when closing
pozwól na zmianę SPIEN oraz RSTDISPL - allow change SPIEN and RSTDISPL
pytaj przed zapisem do AVR - ask before write to uC
wykonaj kasowanie AVR - erase AVR
wyłącz auto kasowanie FLASH - turn off FLASH autoerase

reszta później, mam nadzieję, że się przyda. ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 19:27 
Moderator

tzn spokojnie to co w tej chwili jest po polsku to już dawno jest po angielsku ;) wystarczy sobie zmienić nazwę tego dziwnego folderu o nazwie "LOCALE" i odpalić ponownie program - a ukaże się właśnie domyślnie po angielsku ;)

PostNapisane: 14 cze 2013, o 19:31 
Użytkownik

I niepotrzebnie się naprodukowałem, eh....

PostNapisane: 14 cze 2013, o 19:32 
Moderator

Ledes napisał(a):
I niepotrzebnie się naprodukowałem, eh....

spoko - popatrzę sobie później - może gdzieś jakieś błędy porobiłem ...

PostNapisane: 16 cze 2013, o 09:08 
Nowy

Kolejna świetna odsłona MkAvrCalculator, będzie z tym zabawy ;D

PostNapisane: 16 cze 2013, o 15:25 

No to trzeba iść zobaczyć co tam nowego popełnił ;-)

PostNapisane: 16 cze 2013, o 17:05 
Użytkownik

A to co? Jest cusik nowego?

------------------------ [ Dodano po: 27 minutach ]

Już zaciągnąłem. Tak się zastanawiam czy ten shift + right mouse button jest dobrym pomysłem. Wiem że później już wchodzą klawisze Fx. No nie wiem, nie wiem.

PostNapisane: 23 cze 2013, o 14:57 
Użytkownik

poniewaz lenistwo jest motorem postepu a nie zauwazylem aby mozna bylo wystartowac MkAvrCalculator z ustawioną przez użytkownika zakladka mam więc pytanie czy to jest mozliwe wywolując program z bascoma tak aby nie startował z zakładki programator AVR ale z innej np fusy uproszczone ulatwi mi to zycie przez co bede szczesliwszy

zauwazylem ze po wywolaniu programu z bascoma i kliknieciu sprawdz procesor zostaje odznaczona opcja rodzaj pamieci i nie da sie zaprogramowac procka bez jej przestawienia mam sugestie aby po sprawdzeniu procka przywracac stan poprzedni programu

szanowny autor w filmie nie wspomnial ze do prwidlowego zaprogramowania procka konieczne jest zaznaczenie opcji uzyj pliku hex (w bascomie) brak zaznaczenia tej opcji powoduje ze sam proces przebiega niby ok ale wsad nie dziala
wiem wiem na filmie widac ze opcja jest zaznaczona ale moze warto by o niej wspomniec bo ja sie zacialem i dopiero jak nie chcialo dzialac zaczalem odkrywac proch no i odkrylem ze trzeba to zaznaczyc a dopiero pozniej looknalem ponownie do filmu :-) (a niby wydawalo mi sie ze wszystko zapamietalem, bo nic tam skomplikowanego nie ma 3 opcje na krzyż)

PostNapisane: 23 cze 2013, o 16:07 
Moderator

pomyslimy ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1