Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 gru 2024, o 18:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 cze 2013, o 11:13 
Moderator

Cytuj:
Podejrzewam że kropka czy przecinek nie mają tu znaczenia. Może to błąd biblioteki i czasem zamiast float odczyta int, można zrobić na sztywno rzutowanie.

Nie nie, biblioteki z Delphi są the best - to ja musiałem coś dziabnąć i będę szukał do upadłego ;) naprawimy - spokojnie - nie ma innej opcji .... tylko proszę was o testy i uwagi na gorąco

już niedługo nowy Update i .... hmmm dosyć ogromne zmiany w:

1. AVR Timer Calc
2. LCD Font Generator

;) .... a także kolejna poprawka formatki dzielnika - do sprawdzenia dla jark'a ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 cze 2013, o 12:09 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
nie nie nie ;) ... nie ma takiej opcji ... ja jestem zapominalski, czasem zapomnę coś np wpisać do changeloga, a będzie to jakaś istotna zmiana a niektórzy sobie nie pobiorą bo po co ? .... a później jak będą kłopoty to ja będę miał urwanie głowy bo ktoś ma starszą wersję i w razie pytań na maila co ? ja będę miał wertować co tam było zmieniane ...

nie nie nie ..... jak ktoś chce mieć dobrze działający program to niech pobiera zawsze najnowszą wersję. Oczywiście można nie pobierać - przymusu nie ma przecież, ale proszę wtedy mi problemów nie zgłaszać - trudno. Ja zawsze rozpoczynam pomoc w/s programów od pytania "czy posiadasz najnowszą wersję?" ..... i byłaby w takim przypadku (tego pomysłu) pewnie najczęstsza odpowiedź - "nie nie posiadam bo mi są nie potrzebne jakieś tam zmiany kosmetyczne" ... i dawaj tracenie cennego czasu na przekonanie delikwenta żeby pobrał jednak najnowszą wersję ;)

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 cze 2013, o 13:46 
Nowy

Nie wiem czy tylko u mnie tak się dzieje, ale jak włącze Font generator i następnie wyłącze to już nie mogę go ponownie uruchomić:)
Tylko restart całego programu pomaga.

PostNapisane: 12 cze 2013, o 13:50 

breital napisał(a):
Nie wiem czy tylko u mnie tak się dzieje, ale jak włącze Font generator i następnie wyłącze to już nie mogę go ponownie uruchomić:)
Tylko restart całego programu pomaga.

No dokładnie j.w, ale to na razie wczesna beta testowa, więc poczekajmy na full :).

PostNapisane: 12 cze 2013, o 17:13 
Moderator

No Panowie i Panie dzisiaj wieczorkiem - nowy Updejt ---- o matko! ale przesadziłem chyba z Lcd font genem i Timer calc'em ... ;)

pozwólcie że nic nie będę podpowiadał i sami zobaczcie czy interfejsy obydwu tych formatek są intuicyjne ;) ... i dajcie znać potem .... albo jak będą pytania o coś to śmiało ...

uuuufffff

PostNapisane: 12 cze 2013, o 17:17 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Narobił smaka i poszedł. :D

PostNapisane: 12 cze 2013, o 18:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Cytuj:
Podejrzewam że kropka czy przecinek nie mają tu znaczenia. Może to błąd biblioteki i czasem zamiast float odczyta int, można zrobić na sztywno rzutowanie.

Nie nie, biblioteki z Delphi są the best - to ja musiałem coś dziabnąć i będę szukał do upadłego ;)

Nie znam Delphi i nie wiem jak sztywno trzyma typ zmiennych. Może to promocja do int wywołuje ten błąd.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 12 cze 2013, o 19:00 

To jest dopiero "zajawka" dla narobienia nam smaku. Niedługo powinno się wyjaśnić. ;-)

PostNapisane: 12 cze 2013, o 19:47 
Moderator

Antystatyczny napisał(a):
Sposób prosty, jasny i mega czytelny

no to zobaczymy czy ten nie będzie jaśniejszy, czytelniejszy ale zarazem o wiele bardziej użyteczny ;)

PostNapisane: 12 cze 2013, o 21:02 
Użytkownik

Mirku, zamiast wprowadzać na siłę generator fontów do calca, mógłbyś poprawić stabilność PixelFactory, którego często ostatnio używam i bardzo często się po prostu wykrzacza (bez powodu). Już nie wspomnę, ile ten program mam bugów, baboli których na pierwszy rzut oka nie widać, dopiero przy pracy nad fontem... Najgorzej, jak pracuje się nad fontem długo, a nagle bach! I od nowa w kółko Macieju... Jest to bardzo irytujące. A z calca robi się powoli kombajn co w sumie nie jest złe, ale generator fontów dla HD44780 to bardziej pasuje do PixelFactory niż do calca. :)

Dlatego moim zdaniem do calca lepiej nie dodawać spraw związanych z fontami (jakimikolwiek) a dopracować PixelFactory. :) Taka moja mała sugestia.

Nie odbierz tego postu jako malkontenctwa, raczej jako przemyślenia wiernego użytkownika Twoich programów i innej twórczości. :)

PostNapisane: 12 cze 2013, o 21:28 
Moderator

Nie odbieram jako malkontenctwa, ale to co jest do LCD w MkAvrCalc to żaden tam generator fontów tylko własnych znaków użytkownika, takie małe poręczne narzędzie bez potrzeby ściągania kombajna PixelFactory

O takich awariach PixelFactory - pierwszy raz w życiu słyszę :( niestety

PostNapisane: 12 cze 2013, o 21:38 
Użytkownik

Bo chyba mało ludzi tego używa, program jest płatny a wersja demo ma małe możliwości. :P Cena 149zł też nie zachęca do kupna. No i program jest nastawiony na jedno konkretne zastosowanie, do którego aby je w pełni zrozumieć i korzystać niezbędna jest druga książka i odpowiednie kody (biblioteka do obslugi TFT).

W związku z tym jest bardzo mały feedback.

Ja mam wersję pełną, ale bodajże dodaną do drugiej książki jako bonus.

Nie zmyślam. Wiele razy program wywalił się bez powodu, nic specjalnego nie robiłem, normalna praca. A bugi to brak synchronizacji między oknem lewym (podgląd fontów) a prawym (kod) w wielu sytuacjach. I wiele innych baboli związanych przykładowo z szerokością znaków itp. Ustawiam np. 9px szerokości i opcję tighest a tu wszystkie znaki mają po dwa bajty (16px) szerokości.. Po prostu program wymaga nieco dopracowania.

Ostatnio edytowano 12 cze 2013, o 21:52 przez Ledes, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 12 cze 2013, o 21:45 
Moderator

Cytuj:
Bo chyba mało ludzi tego używa, program jest płatny a wersja demo ma małe możliwości. Cena 149zł też nie zachęca do kupna.
Ja mam wersję pełną, ale bodajże dodaną do drugiej książki jako bonus.

Sorki ale niestety na takie coś można tylko odpowiedzieć przysłowiem: "złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy" .... program jest w PEŁNEJ wersji z GreenBookiem .... za FREE jako dodatek .... a kolega jeszcze narzeka a to że za drogi albo że DEMO czyli bez książki ma za mało możliwości .... (sorki ale to to jest malkontenctwo)

Ledes napisał(a):
Nie zmyślam. Wiele razy program wywalił się bez powodu, nic specjalnego nie robiłem, normalna praca. A bugi to brak synchronizacji między oknem lewym (podgląd fontów) a prawym (kod) w wielu sytuacjach. I wiele innych baboli...

Ale kiedy ja komukolwiek zarzucam że zmyśla .... poczytaj chociażby ten wątek i problemy które zgłasza tylko kolega jark - a mnie one już interesują - bo to ważny sygnał. Ale jak widać muszę mieć dokładniejsze informacje o błędach żeby móc je wyłapać - bo niestety ja mogę nie wszystkie zauważyć (np z powodu innych kompów, systemów itp)

więc za każde rzeczowe zgłoszenia z awariami programów zawsze jestem wdzięczny i dziękuję

tyle że nie takie że :

"program się wiesza"

na to niestety NIC nie poradzę :(

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

O żesz ;) ale Anty mnie uprzedził ;) ... dzięki Anty ;)

PostNapisane: 12 cze 2013, o 21:47 
Użytkownik

Wobec tego proszę sporządzić dokładną listę tych baboli, by Mirek mógł się do tego jakoś ustosunkować. Jeśli to wymaga pokazania czegoś na ekranie - proszę bardzo, screenshot. To jest naturalna kolej życia programu. Wystarczy założyć wątek ;)

Patrz wyżej. Kilka bugów opisałem. Nie będę teraz próbował na siłę wymusić konkretnego buga, nie mam na to czasu aby to robić i dokumentować. No i jak zrobić screena jak program się po prostu sam z siebie zamyka? No jak?

A co do ceny... Co prawda wiele rzeczy robimy tu za free, ale z czegoś trzeba żyć. Z tego właśnie powodu program kosztuje 149 złotych, a nie 15. Narzekaniu mówimy stanowcze nie! :P :)

Tylko za taką cenę klient ma prawo wymagać chyba programu stabilnego, działającego zgodnie z przeznaczeniem, wolnego od rażących błędów. Mylę się? Dziwi mnie, że odbierasz to jako narzekanie.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Teraz wychodzę na malkontenta. No tak. Wiedziałem, że tak się to skończy.

Anty, powiedz, ile czasu spędziłeś z PixelFactory?
Mirku, ile czasu go testowałeś?

Problemy, które zgłaszam, nie wymagają screenshotów, opasłych opisów itp. Wystarczy odpalić kilka razy program i popracować w nim trochę. Wtedy widać jak na dłoni wszystko.

Nie mówię, że to nieudany produkt, bo to super program i bardzo mi się przydał, tylko moim zdaniem wymaga tylko troszeczkę dopracowania. Tyle.

PostNapisane: 12 cze 2013, o 21:56 
Moderator

Cytuj:
Nie mówię, że to nieudany produkt

no rzeczywiście ....

Ledes napisał(a):
mógłbyś poprawić stabilność PixelFactory, którego często ostatnio używam i bardzo często się po prostu wykrzacza (bez powodu). Już nie wspomnę, ile ten program mam bugów, baboli których na pierwszy rzut oka nie widać, dopiero przy pracy nad fontem... Najgorzej, jak pracuje się nad fontem długo, a nagle bach! I od nowa w kółko Macieju... Jest to bardzo irytujące.

Posłuchaj - program ten masz gratis - jako bonus do książki - ale i tak staram się jak mogę, nie zarzucaj mi tu że napisałem go na kolanie i nic nie działa .... bo sory ale piszesz bzdury .... Program sprzedał się nawet kilkakrotnie w pełnej wersji, komercyjnej - kupiły go firmy, które go używają - i jakoś nie mam zgłoszeń o błędach. Czy to oznacza że program NIE MA BŁĘDÓW ? - ależ nie chcę tego powiedzieć - owszem może mieć .... tylko trzeba je kurka wodna zgłaszać, opisywać itp .....

widzę że jak koledze coś potrzeba to na Skype mnie molestuje ile wlezie .... a jak tylko coś się nie spodoba to od razu program za drogi .... fajne podejście ....

PostNapisane: 12 cze 2013, o 21:57 
Użytkownik

Mirku zresztą z tego co pamiętam to sam mi kiedyś pisałeś na Skype (albo na maila), że PixelFactory wymaga jeszcze dopracowania. Ale to ja jestem teraz ten zły...

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:02 
Moderator

Ledes napisał(a):
Mirku zresztą z tego co pamiętam to sam mi kiedyś pisałeś na Skype (albo na maila), że PixelFactory wymaga jeszcze dopracowania.

Tak ale miałem na myśli to że są nie dokończone pewne funkcjonalności - a nie że się WSZYSTKO RYPIE, zawiesza, krzaczy i jest za drogie. Czy do ciebie nie dociera że jak napiszesz program to może on działać na 5 kompach a na 3 innych nie ?

Jeśli nie dociera ? - to napisz jakiś taki program, którego zaczną używać setki albo tysiące ludzi to wtedy zrozumiesz .... Ja do tego mam dużą pokorę i wiem że tak może być choćbym nie wiem ile testował ....

A jak ktoś zgłasza błędy to ZAWSZE - ich szukam i staram się rozwiązać - ale jeszcze raz podkreślę - jak ktoś je zgłasza

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:03 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
nie zarzucaj mi tu że napisałem go na kolanie i nic nie działa .... bo sory ale piszesz bzdury ....

Niczego takiego nie twierdzę. Wręcz napisałem, że to super program.

mirekk36 napisał(a):
Program sprzedał się nawet kilkakrotnie w pełnej wersji, komercyjnej - kupiły go firmy, które go używają - i jakoś nie mam zgłoszeń o błędach. Czy to oznacza że program NIE MA BŁĘDÓW ? - ależ nie chcę tego powiedzieć - owszem może mieć .... tylko trzeba je kurka wodna zgłaszać, opisywać itp .....

Ja nie kwestionuję, że program się sprzedał, że kupiły go firmy. Zgłosiłem dwa bugi w tym temacie. W sumie to trzy, bo samoczynne wyłącznie się się programu w losowych momentach to też bug jakby nie patrzeć. Ale widzę, że zostały one przeoczone i jedyne co rzuciło się w oczy to to, że NARZEKAM. No fajnie.

mirekk36 napisał(a):
widzę że jak koledze coś potrzeba to na Skype mnie molestuje ile wlezie .... a jak tylko coś się nie spodoba to od razu program za drogi .... fajne podejście ....

Nie napisałem nigdzie, że za drogi, tylko że cena nie zachęca do kupna i w związku z tym program nie jest tak popularny, jak inne Twoje programy. Tu chyba przyznasz mi rację.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Widzę, że rozpętałem niepotrzebną kłótnię. Moje wypowiedzi zostały źle zrozumiane. Może faktycznie powinienem założyć osobny wątek od PixelFactory. Nie chcę tu psuć atmosfery, chciałem dobrze. Z mojej strony przepraszam i już zamilknę.

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:13 
Moderator

PANOWIE - nowa wersja MkAvrCaclulatora "build 44" cieplutka jeszcze - czeka na pobranie ;) i ja czekam na opinie albo pytania albo uwagi lub zgłaszanie ew błędów - bo dużo nowego powstało ;)

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:14 

Znowu szybszy...

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:20 
Użytkownik

Widzę, że doszło wykrywanie przejściówki ATB-FT232R w zakładce Programator. Fajna sprawa, muszę potestować niedługo. ;)

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:24 
Moderator

No i już widzę małego BUG'a w Timer Calcu - literówka w

Requestred

a ma być

Requested

we wszystkich napisach - powieliłem błąd na zasadzie copy&paste ;) sorki - poprawię

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:24 
Użytkownik

Zgłaszam buga (UWAGA!) :)
AVR Timer Calc: "Requestred" - literówka, powinno być "Requested"

Może śmieszny bug, ale rzuca się w oczy. ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

O, widzę Mirek szybszy. ;P

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:28 
Użytkownik

[BUG]
Zakładka "Ustawienia"
lista Quick choice -> brakuje opcji [brak]

Od tej dyskusji stanę się chyba teraz czołowym bughunterem coby się zrehabilitować. :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

[literówka]
Wszelkie napisy z wykrzyknikiem na końcu - przed wykrzyknikiem nie powinno być spacji.

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:33 
Moderator

Zastanawia mnie fakt, że w textboxie ukazującym liczby reprezentujące konkretny font wciąż mam ciąg liczb 32. Nie bardzo wiem, jak mam z tego skorzystać.

Nie dam sobie uciąć głowy - ale czy przypadkiem Bascom tak samo nie definiuje pustych linii ? że mają wartość = 32 .... tu skorzystałem z procedur, które kiedyś sobie robiłem w jakimś swoim innym narzędziowym sofcie - i chciałem też aby to Bascomowcom działało - a nie zdążyłem i nawet nie mam nawet jak na razie na Bascomie sprawdzić

klikam w pola bitowe, ale nic się z tymi liczbami nie dzieje.. Jest na to jakis patent?

a to byłoby dziwne :( ... hmmm lewy klawisz mychy powinien zapalać na czarno piksele a CTRL+LewyKlawiszMychy powinien je gasić - nic się nie dzieje ? nie zapalają się piksele czy tylko nie zmieniają się liczby ?

Następna sprawa jest czysto subiektywna. Chodzi o ustawianie i zerowanie piksela. Jakoś wygodniej mi było lewym i prawym klawiszem myszy operować... a teraz potrzebna jest do tego druga dłoń...

No miałem jeszcze przed chwilą tak zrobione ale ... ale wtedy kłóciło się to z PopuUP MENU - które można wywołać prawym klawiszem myszy - widziałeś ? ;) masz tam opcje Copy, Cut, Paste

przyznam że mi też przeszkadza to trzymanie klawisza CTRL a wygodniej jest prawym - ale coś będę musiał jeszcze pomyśleć

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:34 
Użytkownik

[propozycja]
Zakładka "Ustawienia"
checkbox "Zapamiętaj AVR przy wyjściu" - skoro jest zablokowany, to może warto go wywalić? Będzie więcej miejsca.

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:35 
Moderator

Cytuj:
[BUG]
Zakładka "Ustawienia"
lista Quick choice -> brakuje opcji [brak]

Nie - no tutaj świadomie tak zrobiłem - jak już się wybierze to tak zostanie ;) można najwyżej zmienić sobie na drugi USBASP albo inny ;)

PostNapisane: 12 cze 2013, o 22:36 

mirekk36 napisał(a):
hmmm lewy klawisz mychy powinien zapalać na czarno piksele a CTRL+LewyKlawiszMychy powinien je gasić - ?

No i ja tak mam.

Może podawajcie jeszcze system operacyjny, jeśli Mirku to ci coś pomoże...

Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
a to byłoby dziwne :( ... hmmm lewy klawisz mychy powinien zapalać na czarno piksele a CTRL+LewyKlawiszMychy powinien je gasić - nic się nie dzieje ? nie zapalają się piksele czy tylko nie zmieniają się liczby ?

U mnie wszystko działa, piksele się zapalają po LKM, LKM+CTRL kasują, liczby się zmieniają.
WinXP SP3

Ostatnio edytowano 12 cze 2013, o 22:37 przez Ledes, łącznie edytowano 1 raz

Moderator

Ledes napisał(a):
[propozycja]
Zakładka "Ustawienia"
checkbox "Zapamiętaj AVR przy wyjściu" - skoro jest zablokowany, to może warto go wywalić? Będzie więcej miejsca.

to zostanie jeszcze tak jak jest przez kilka co najmniej wersji - ale nie będę tłumaczył dlaczego - troszkę to zawiłe a i tak nikt nie widzi kodu programu ...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Piksele się zaświecają/gasną (zależnie od akcji, którą podejmę myszką lub myszką i CTRL), ale nie znajduje to odzwierciedlenia w liczbach wyświetlanych w textboxie... Cokolwiek bym nie robiuł na polach bitowych to mam zawsze ciąg liczb 32. Może musze coś kliknąć?

aaaaaaaaaaa ;) już mam BUG'a ..... ale ok Anty , Jagi - na razie spróbujcie sobie wcisnąć klawisz MYCHY i ciągnąć go po pikselach i obserwujcie liczby - będą się zmieniać ;) bo tu można wręcz rysować ;)

a ja poprawię żeby i po kliknięciu się zmieniały

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1