Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 08:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lis 2012, o 13:38 
Nowy

Dziękuję za odpowiedź.

Oczywiście ćwiczyłem i nawet udało mi się napisać własną działającą apke, ale jedyny sposób jaki znalazłem na instalacje na telefonie to poprzez b4a bridge.
W każdym razie juz zainstalowane u kolegi na telefonie więc problem rozwiązany.

Edit:
Mam pytanie. Mianowicie w jaki sposób wysyłać ciągle pakiety przez bluetooth. Generalnie w projekcie chce wykorzystać aplikację do sterowania urządzeniem via bluetooth. Tak długo jak wciśnięty będzie dany przycisk aplikacja ma wysyłać ciągle dany pakiet danych określony w programie. Do tej pory, bazując na tutorialu udało mi się wysłać komendę jednokrotnie, dokładniej była ona wysyłana po zwolnieniu przycisku.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2012, o 17:57 
Użytkownik

chilihead napisał(a):
Witam.
Mam mały problem z B4A. W jaki sposób zapisać aplikacje jako .app tak aby można ją było łatwo przesłać na każdy telefon i zainstalować.

Witam, przepraszam za późną odpowiedź, ale mało tu bywam, plik instalacyjny *.apk tworzony jest w katalogu Object z całym projektem aplikacji. Jeśli chodzi o przycisk to myślę że powinno pomóc coś jak poniżej

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 30 lis 2012, o 21:26 
Nowy

Dziekuje za pomoc.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:06 
Nowy

Witam wszystkich,

czy wiecie może jak ukryć aktualny Layout ?

Może dokładniej, nie mam już miejsca na guziki, a nie chciałbym ich ich chować do MenuItem, więc pomyślałem, że zrobię jeszcze jeden Layout i jednym z przycisków będę się przełączał pomiędzy nimi. Na jednym będą przyciski do sterowania, na jednym obsługa Bluetooth. Gdy załaduje inny Layout to są jakby dwa na sobie...

Pozdrawiam

PostNapisane: 16 gru 2012, o 18:05 
Nowy

Witam, czy zna ktoś rozwiązanie problemu połączenia modułu Bluetoot (jy-mcu HC-06) w srodowisku B4A, widzę że ariek44 rozwiązał ten problem lecz chciałbym poznać szczególy.

PostNapisane: 16 gru 2012, o 21:29 
Użytkownik

Michał23.07 napisał(a):
nie mam już miejsca na guziki, a nie chciałbym ich ich chować do MenuItem, więc pomyślałem,
że zrobię jeszcze jeden Layout

użyj jednego layout, ale przyciski układaj na panelach, panele możesz dowolnie ukrywać i pokazywać na activity

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

psoft napisał(a):
Witam, czy zna ktoś rozwiązanie problemu połączenia modułu Bluetoot (jy-mcu HC-06) w srodowisku B4A,
widzę że ariek44 rozwiązał ten problem lecz chciałbym poznać szczególy.

opisałem to w poradniku

ariek44 napisał(a):
Tak wyglądało łączenie się bez podania kanału
Kod:
Adapter.Connect(Adres)

od teraz łączenie będziemy realizować w następujący sposób
Kod:
Adapter.Connect3(Adres,1)

PostNapisane: 16 gru 2012, o 21:36 
Moderator

ariek44 --> tak przy okazji - jak ja się cieszę, że jesteś z nami ;) chociaż tak rzadko cię słychać i widać ;)

PostNapisane: 27 gru 2012, o 00:55 
Użytkownik

A ja się zastanawiam: Jak dodawać np muzykę w tle? Albo krótkie efekty dźwiękowe?

Poza tym gdzie wy kupujecie tak tanio BTM 112 jeśli mówicie że jest tanśzy o 30-40zł od BTM-222 ? W tme BTM 222 kosztuje 44 zł a najtańszy BTM 112 którego gdziekolwiek widziałem kosztuje 37 zł.

PostNapisane: 27 gru 2012, o 09:23 
Moderator

Wojtek001 napisał(a):
Poza tym gdzie wy kupujecie tak tanio BTM 112 jeśli mówicie że jest tanśzy o 30-40zł od BTM-222 ?

Pokaż mi chociaż jeden post gdzie ktoś napisał że kupuje BTM-112 o 30-40 zł taniej od BTM-222 ;)

PostNapisane: 27 gru 2012, o 16:42 
Użytkownik

filipo96 napisał(a):
Fajny ten moduł jednak.
Jednak to Class 2.
Powoli dochodzę do stwierdzenia, że za 30-40zł więcej ma się bezproblemowy moduł(BTM-222) wypróbowany przez wiele ludzi w wielkich ilościach.

Żeby nie było ,że tak z kontekstu wyrwane to post ten jest na stronie 4 tego tematu.

I jeszcze jak dodawać muzykę i dźwięki do aplikacji w b4a? I czy istnieje jakaś możliwość dodania animowanego gifa?

PostNapisane: 27 gru 2012, o 16:44 
Moderator

Wojtek001 napisał(a):
Żeby nie było ,że tak z kontekstu wyrwane to post ten jest na stronie 4 tego tematu.

Ale to nie było porównanie do BTM-112 tylko takich innych tańszych modułów z ebay'a które pracują w zasięgu do 10m ;)

PostNapisane: 27 gru 2012, o 16:53 
Użytkownik

Ale są one "kompatybilne" z BTM 112/BTM 222 ? Czy konfiguracja przebiega całkowicie inaczej?

PostNapisane: 27 gru 2012, o 16:56 
Moderator

Wojtek001 napisał(a):
Ale są one "kompatybilne" z BTM 112/BTM 222 ? Czy konfiguracja przebiega całkowicie inaczej?

Całkowicie i zdecydowanie inaczej - no tu to już kolegi nikt nie wyręczy - trzeba wziąć sobie notę PDF jednego i drugiego a następnie porównać co i jak. No może jeśli chodzi o BTM-112/222 masz nieco łatwiej po poradniku video:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html

PostNapisane: 27 gru 2012, o 18:11 
Użytkownik

No dobra, to chyba dopłacę i użyję BTM 112/ BTM 222 - aż tak jestem leniwy. A co z tą muzyką w basic4android?

PostNapisane: 28 gru 2012, o 22:59 
Nowy

Witam serdecznie.
Może któryś z Kolegów będzie miał pomysł jak napisać pewną rzecz w b4a. Mianowicie na podstawie tutoriali zamieszczonych przez nieocenionego Kolegę ariek44 udało mi się napisać aplikację służącą do sterowania prostym pojazdem gąsienicowym za pomocą przycisków. Chciałem pójść krok dalej i wykorzystać do tego celu akcelerometr jednakże nie mam pomysłu jak programowo zrealizować coś takiego że dla danego przedziału wartości odebranych z akcelerometru dla osi x i y wysyłana jest dana komenda na uC (np dla wartości od -10 do -1 wysyłam komendę (wartość) "A" natomiast dla wartości od 1 do 10 wysyłam komendę "B").

O ile, przynajmniej tak mi się wydaje, łatwiejsze byłoby zrealizowanie płynnego sterowania za pomocą np. PWM silnikami, o tyle procesor narzucony przez prowadzącego nie daje takiej możliwości( posiada tylko jeden kanał PWM, a potrzebowałbym dwa aby móc sterować płynnie silnikami).

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.

PostNapisane: 29 gru 2012, o 19:33 
Użytkownik

A dlaczego nie możesz zrobić programowych PWMów?

PostNapisane: 30 gru 2012, o 12:15 
Nowy

Brakuje mi wyjść w uC. Niestety prowadzący narzucił dość mały procesor a projekt będzie jeszcze rozbudowywany, więc potrzebuje max wolnych nóżek.

PostNapisane: 30 gru 2012, o 22:46 
Użytkownik

chilihead napisał(a):
Brakuje mi wyjść w uC. Niestety prowadzący narzucił dość mały procesor a projekt będzie jeszcze rozbudowywany, więc potrzebuje max wolnych nóżek.

No ale zaraz. Przecież do sterowania 2 silnikami i tak będziesz potrzebował 2 wyjść. PWM to tylko kwestia softwarowa.

PostNapisane: 31 gru 2012, o 01:44 
Użytkownik

Wojtek001 napisał(a):
A co z tą muzyką w basic4android?

W lokalizacji z całym projektem znajduje się katalog Files, wrzuć do tego katalogu plik dźwiękowy np click.mp3 i zapoznaj się z poniższym fragmentem kodu, pozdrawiam.

język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 3 sty 2013, o 23:28 
Użytkownik

Dzięki, bardzo mi to pomogło.
I rozumiem że nie da się umieścić gifa tylko trzeba generować animację "ręcznie" - z timerem i zmieniającymi się szybko obrazkami statycznymi?

Interesowała by mnie jeszcze 3 kwestie:
1) Jak zapisać wartość jakiś zmiennych/ danych w pamięci nieulotnej? - np w plikach tymczasowych?
2) Jak dostać się do danych zawartych w internecie? Szczególnie chodzi mi o selektywny dostęp tzn. np tak analizować kod html strony aby wybrać jedynie dane z określonej rubryki a nie ładowanie obrazu strony. Czy wymaga to użycia jakiejś biblioteki?
3) Czy w B4A istnieje możliwość tworzenia widgetów?

PostNapisane: 4 sty 2013, o 17:46 
Użytkownik

Wojtek001 napisał(a):
1) Jak zapisać wartość jakiś zmiennych/ danych w pamięci nieulotnej? - np w plikach tymczasowych?

Chodzi pewnie o zapisywanie sobie ustawień, które można odczytać po ponownym uruchomieniu programu, zobacz poniższy
fragment programu. Działanie jest takie, że zapisywane do pliku są wartości ze zmiennych 1 i 2, odczytywane z pliku wartości
zostaną przypisane do zmiennych 3 i 4, po odczytaniu pliku zostanie wyświetlony komunikat z ustawieniami zmiennych 3 i 4.

język basic4gl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wojtek001 napisał(a):
2) Jak dostać się do danych zawartych w internecie? Szczególnie chodzi mi o selektywny dostęp tzn. np tak analizować kod html strony aby wybrać jedynie dane z określonej rubryki a nie ładowanie obrazu strony. Czy wymaga to użycia jakiejś biblioteki?

Jest możliwość zapisania źródła strony do stringa i dalej używając poleceń operujących na łańcuchach znakowych wyciągnąć sobie interesujące dane

język basic4gl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wojtek001 napisał(a):
3) Czy w B4A istnieje możliwość tworzenia widgetów?

Nie pracowałem z widgetami, nie miałem takiej potrzeby, jednak zachęcam do przeczytania artykułu na stronach wiki

PostNapisane: 4 sty 2013, o 18:18 
Nowy

Cześć mam problem z AsyncStream tcp/ip.

Gdy wysyłam ciąg znaków do serwera przed moim ciągiem znaków serwer odbiera dodatkowe 4 znaki. Ktoś zna problem?

Kod:

EditText = txt_out.text & CRLF
        Dim buffer() As Byte
        buffer = EditText.GetBytes("UTF8")
        Astreams.Write(buffer)

PostNapisane: 4 sty 2013, o 18:35 
Użytkownik

Pomoc podręczna edytora po wpisaniu AStreams.Write wskazuje że te dodatkowe 4 znaki to prefix

PostNapisane: 4 sty 2013, o 18:45 
Nowy

Dziękuję za szybką odpowiedź, a można pozbyć się tego prefiksu?

//Rozwiązane.

Dokładnie tak Ariek. Dziękuję, bardzo prosta podpowiedź ale trafna! Dziękuję

Ostatnio edytowano 4 sty 2013, o 18:57 przez freqzi, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 4 sty 2013, o 18:56 
Użytkownik

Niestety nie przerabiałem tego tematu, ale przeczytaj pomoc podręczną edytora przy inicjalizacji AStreams.InitializePrefix i AStreams.Initialize, możliwe że to jest rozwiązanie

PostNapisane: 4 sty 2013, o 19:00 
Moderator

eeeeh co byśmy zrobili tu bez naszego GURU od B4A i Androida ;) czyli kolegi ariek44 ???? ja cały czas nie mogę się doczekać kiedy będę mógł się wziąć za to na spokojnie - tym bardziej, że B4A kupione i się kurzy na razie ;) Przy okazji pozdrówka ariek44 i dzięki, że twoje oko jeszcze tu zagląda i czuwa.

PostNapisane: 4 sty 2013, o 19:17 
Użytkownik

freqzi napisał(a):
Dziękuję za szybką odpowiedź, a można pozbyć się tego prefiksu?

//Rozwiązane.

Dokładnie tak Ariek. Dziękuję, bardzo prosta podpowiedź ale trafna! Dziękuję

No to świetnie jak udało się temat rozwiązać, pochwal się za to co z tym robisz ciekawego.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Mirku, pewnie że zaglądam ponieważ polubiłem to forum za kumulację interesujących mnie tutaj materiałów
i sposobie wzajemnego traktowania się użytkowników. Nie zawsze mam jednak możliwość udzielania się,
często zaglądam na forum z poziomu smartfona poza domem i za każdym razem przeczytam coś ciekawego.
Pozdrawiam również i oby nigdy nie wypaliła się w Tobie chęć robienia tego czym tutaj dzielisz się z wszystkimi.

PostNapisane: 5 sty 2013, o 13:04 
Nowy

Za pomocą bluetooth łączę się z urządzeniem służącym do diagnostyki medycznej, zapisuję sygnał, a następnie ( aktualnie ) przez tcpip wysyłam na serwer który przetwarza zapis i zwraca mi przetworzony wynik, który następie będę wyświetlał i analizował na ekranie.

PostNapisane: 6 sty 2013, o 04:27 
Nowy

Witam
Na samym wstepie chcialbym serdecznie podziekowac za swietne tutoriale odnosnie lacznosci Bluetooth w B4A. Super sprawa. Wszystko mi idzie calkiem sprawnie, jednak mam pewien problem z wyswietlaniem na labelu przeslanych przez BT danych. Podzielilem cala sprawe na dwie czesci: odbior danych z modulu na label oraz odswiezanie labela. Ponizej podaje kod:
Odbior danych z modulu na label
Kod:
Sub Strumien_NewData (Buffer() As Byte)
   Dim Zmienna As Int
   Nadawanie=False
    Odebrane=Odebrane & BytesToString(Buffer, 0, Buffer.Length, "UTF8")
    If Odebrane.EndsWith(Chr(13)) Then
        Zmienna=Odebrane
      Label2.Text=Zmienna
        Odebrane=""
    End If
    Nadawanie=True
   Zmiana = True
End Sub

Odswiezanie labela:
Kod:
Sub Timer3_Tick
    Dim x As String
    If Zmiana = True Then
       x = Label2.Text
   End If
   Zmiana = False
End Sub

Niestety na podstawie tego kodu nic na labelu sie nie wyswietla. Podejrzewam, ze wina lezy w funkcji odswiezajacej, aczkolwiek nie jestem pewien. Bylbym wielce zobowiazany za wszelka pomoc.

PostNapisane: 6 sty 2013, o 11:20 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

No nie wiem tylko po co ta Zmienna w twoim kodzie. Jesteś pewny że zmieścisz w niej wszystko co odebrałeś. Spróbuj bezpośrednio:
język basic4gl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1