Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 11:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 10:11 
Użytkownik

Na PT 852 czatuję już od 1,5 tygodnia na allegro w sensownej cenie i brak :) Ale podobno za tydzień mają się znów pojawić więc spokojnie zaczekam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 12:31 
Użytkownik

NIEBO! napisał(a):
Na PT 852 czatuję już od 1,5 tygodnia na allegro w sensownej cenie i brak :) Ale podobno za tydzień mają się znów pojawić więc spokojnie zaczekam :)

A możesz powiedzieć co to znaczy w "sensownej cenie" :?:
Bo może też bym sobie sprawił ;)

PostNapisane: 6 wrz 2012, o 12:44 
Użytkownik

Jeszcze w lipcu były za 269zł jak chciałem kupić to była jedna za 285zł, ale jak pisałem wyżej zastanawiałem się jeszcze nad
NIEBO! napisał(a):
  • PT852
  • PT852A
  • PT852A+
  • PT852A++
  • PT968
  • PT738
  • Aoyue 968A
Na razie faworytem jest PT852A, ale nie wiem czy nie wezmę PT738... idę się z tym przespać :)
Gdy podjąłem decyzję że biorę PT852 to ktoś 20min wcześniej zwinął mi ją sprzed nosa :) i teraz czekam ... jeśli się nie pojawią i się nie doczekam to wezmę albo PT852A, albo Aoyue 852, ale to już różnica 70zł więc póki mi się nie spieszy to czekam :)

PostNapisane: 6 wrz 2012, o 13:54 
Użytkownik

NIEBO! napisał(a):
Jeszcze w lipcu były za 269zł jak chciałem kupić to była jedna za 285zł, ale jak pisałem wyżej zastanawiałem się jeszcze nad
NIEBO! napisał(a):
  • PT852
  • PT852A
  • PT852A+
  • PT852A++
  • PT968
  • PT738
  • Aoyue 968A
Na razie faworytem jest PT852A, ale nie wiem czy nie wezmę PT738... idę się z tym przespać :)
Gdy podjąłem decyzję że biorę PT852 to ktoś 20min wcześniej zwinął mi ją sprzed nosa :) i teraz czekam ... jeśli się nie pojawią i się nie doczekam to wezmę albo PT852A, albo Aoyue 852, ale to już różnica 70zł więc póki mi się nie spieszy to czekam :)

To jak się doczekasz to daj znać. Bo tak na bieżąco nie śledzę wiadomego serwisu aukcyjnego...

PostNapisane: 6 wrz 2012, o 17:12 
Użytkownik

A ja od siebie dodam, że miałem kupić PT968, ale jednak kosztuje prawie 500zł a to trochę wysoka cena, więc postanowiłem, że w najbliższych dniach kupię WEP 872D.

PostNapisane: 7 wrz 2012, o 06:40 
Użytkownik

Grabki napisał(a):
A ja od siebie dodam, że miałem kupić PT968, ale jednak kosztuje prawie 500zł a to trochę wysoka cena, więc postanowiłem, że w najbliższych dniach kupię WEP 872D.

skasuj w ogóle ten post. BLUŹNISZ człowieku najgorsze co możesz zrobić to wsiąść W.E.P-a i jeszcze o tym pisać.

PostNapisane: 7 wrz 2012, o 10:19 

Niestety kolega kierlan, ma racje, ale nie chce się wypowiadać, bo z moim snobistycznym PACE, nie bardzo uchodzi krytykować tanie stacje ;).
Nie wiem czy już pisałem, ale na narzędziach nie warto oszczędzać. Bo się to potem mści i to dosyć szybko.
Nie chcę tu reklamować forum el.....da, ale tam napisano już chyba wszystko o każdej stacji ;). Wystarczy poczytać, no i druga kwestia, sam nie kupię żadnej stacji, puki sam nie mogę jej przetestować. Za co bardzo dziękuje Panu Marcinowi z Renex :D.

Najistotniejsze jest też to by mieć satysfakcję z narzędzia, nic tak nie psuje humoru jak denerwowanie się, że coś nie działa.
Ogólnie rzecz ujmując od pewnego pułapu cenowego zaczyna się liczyć tylko i wyłącznie umiejętność posługiwania się daną stacją. Na początku zawsze jest trudno, ale z czasem i garścią zepsutych układów i powyrywanych ścieżek można się i pistoletówką nauczyć lutować SMD.

PostNapisane: 7 wrz 2012, o 16:14 
Użytkownik

yihua i W.E.P to jedna i ta sama firma[dno] podrabiają firme zhaoxin nie dorównując im nawet w połowie... mam zasilacz tego szajsu i nie trzyma totalnie parametrów...zaś kolega Sun ma taki sam tylko zhaoxina i jest duuuuuuuuuużo lepszy :] ja kupiłem teraz stacje lutowniczą Zhaoxina 936D i jest świetny dużo lepsze wykonanie niż podróbiasty zasilacz W.E.P więc ODRADZAM.

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 20:39 
Użytkownik

Mam ten sam dylemat zastanawiam sięnad 3 typami hota

PT 852

http://allegro.pl/stacja-lutownicza-pt- ... 09761.html

AOYUE Int 852

http://allegro.pl/stacja-lutownicza-gor ... 45797.html

ZHAOXIN 852D HOT-AIR + KOLBA 2w1

http://allegro.pl/stacja-lutownicza-zha ... 88585.html

Nie mam obeznania w tym temacie używałem dotychczas kolby, a trzeba coś więcej przy smd pogrzebać + na pewno przyda się do spawania plastiku i rozlutowania złomu elektronicznego.

No i powoli trzeba się nauczyć rebalingu.

Ta ostatnia ma tyle fajnie ze w tej cenie kolba .... ja używam takiej 40W bez regulacji temp.

Zastanawiam się czy warto płacić za pudło 2 w 1 czy lepiej odłożyć i potem kupić jakąś stacje solomona.

Proszę o rade ;) pozdrawiam

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 20:53 
Użytkownik

ja zawsze jestem zdania że all in one są do kitu

PostNapisane: 17 wrz 2012, o 21:29 
Użytkownik

1 link.

PostNapisane: 19 wrz 2012, o 18:13 

Dla lutowników, lutowniczych i lutowniczek początkujących i tych już bardziej zaawansowanych

http://www.youtube.com/watch?v=vIT4ra6M ... ature=plcp

pozostałe części też są

PostNapisane: 19 wrz 2012, o 21:24 
Użytkownik

Od dzisiaj jestem drugi raz posiadaczem PT852 :) Byłem nim też tydzień temu, ale poprzednio stację rozwaliła poczta ... teraz mam ją znowu już bez uszkodzeń mechanicznych i powiem, że jestem w szoku na razie. Bardzo pozytywnym szoku - rzeczywiście SunRiver i kierlan mieli rację! Dziękuję Wam za dobre rady!

Stacja ma bardzo dobra stabilizację temperatury ... nie wiem jaka jest naprawdę temperatura powietrza na wyjściu bo nie mam takiego termometru żeby to sprawdzić ale wierzę :) Jak dla mnie sprzęt wystarczający bo w 10 minut wylutowałem tyle scalaków z MainBoard że dotychczasowym moim sprzętem NIGDY bym ich nie wylutowal bez uszkodzeń samych scalaków albo druku. Więc ja też się dołączam do grona polecających PT852.

Miłe zaskoczenie przy wyłączaniu :) Oczywiście miałem kiedyś opalarkę i czytałem instrukcję że trzeba schłodzić ... tutaj instrukcji nie czytałem, ale postanowiłem zrobić to samo ... więc temp na min i powietrze na full... poczekałem aż spadnie maksymalnie i robię OFF ... a tu stacja cały czas pracuje ... co jest ... oooo ... sama się wychładza :) No więc funkcja dodatkowa, o której nie wiedziałem :)

Więc jeśli chcecie kupić Hot'a to polecam PT852

P.S. Od tygodnia jest w bardzo korzystnej cenie na "alledrogo" (bo jak wiecie trochę na nią czatowałem).

Na razie testowałem sobie ją z najcieńszą dyszą temp około 400-420 st C i "powiew" -> kulka na TRÓJCE ... a Wy? Z jakich ustawień korzystacie najczęściej. Wiem że muszę sam wypracować, ale zauważyłem po krótkiej zabawie, że niższa temp działa za wolno ... a takie ustawienie sprawdza się i dla małych R, C jak i do wielonózkowców 8-60 nózek SMD - większych na razie nie testowałem bo sam pewnie nigdy więcej nóżkowego nigdzie nie zaprojektuję :) co najwyzej dla małych elementów można zmniejszyć nadmuch bo je zdmuchuje :) Ale do tego to już musze kupić ładną pęsetę ... bo na razie to było w ramach testu ...

PostNapisane: 19 wrz 2012, o 21:33 

Sam na moim recco mam ustawioną 380-395max groty to różnie, ale najczęściej 5mm, potem 8mm rzadko 3mm. Już do typowej drobnicy 0402 to wtedy trójeczka jest jak znalazł :). Nadmuch w 20stopniowej skali, zależnie od wielkości typowe układy ssop itp. wylutowuje przy 10-14, a wlutowuje przy 7-9.

PostNapisane: 19 wrz 2012, o 21:40 
Użytkownik

no to miło że stacja się podoba :]

PostNapisane: 19 wrz 2012, o 22:28 

W kwestii pęset nie polecam xytronic, miękkie to cholerstwo, w renex są fajne pęsety i czasem można trafić na jakąś promocje. Używałem pęset xytronica przez miesiąc, może dwa. Nigdy więcej!!!

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 12:32 

Jeżeli ktoś posiada jakieś doświadczenie w lutowaniu elementów z rozmiaru 0402, zapraszam do dyskusji. Ostatnio pojechałem po bandzie i zamówiłem odrobinę SMD w tym rozmiarze.

Hardcore to mało powiedziane, ale mam parę scalaczków ADC i DAC to obrobienia i potrzebuję w miarę blisko umieścić filtrację zasilania.

Lutujecie to HotAirem, czy strzelacie setkę i jedziecie na przysłowiowym ręcznym ;). Mnie się trochę łapa trzęsie....

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 14:20 
Użytkownik

Ja w weekend lutowałem trochę układów w obudowach QSOP-20. Ponieważ nie mam ani Hot-Aira ani też minifali to uzbroiłem swojego Elwika w najcieńszy grot jaki znalazłem i lutowałem tak jak na filmie: http://www.youtube.com/watch?v=g9OS8poIYPQ

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 14:38 
Użytkownik

rezasurmar: 402 bardzo fajnie sie lutuje cienkim grotem lub malutka stacyjka-bzdecyjką

Reasumując hotem drobnicy nie lutuje bo mało wygodnie sie to robi natomiast na mojej ep-5 jadę grotem 0,1 po uprzednim podkapaniu RF-800
trzymając element moją ulubiona pęsetką samozaciskową . najpierw wszystkie z jednej strony , a potem druga strona. Ostatnio do 402 i mniejszych
używam 12V kolby w "stacji" baku 938 wyjątkowo poręczna i wygodna zabawka.

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 15:05 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Reasumując hotem drobnicy nie lutuje bo mało wygodnie sie to robi natomiast na mojej ep-5 jadę grotem 0,1 po uprzednim podkapaniu RF-800
trzymając element moją ulubiona pęsetką samozaciskową . najpierw wszystkie z jednej strony , a potem druga strona. Ostatnio do 402 i mniejszych
używam 12V kolby w "stacji" baku 938 wyjątkowo poręczna i wygodna zabawka.

jakiś namiar na taką pęsetkę?
i może na dobrą cynę bezołowiową, bo rozumiem, że taka używasz, czy się mylę?

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 15:11 
Użytkownik

ja zawsze kupuje w tym samym miejscu czyli w prodinie :

pęsety :

http://www.prodin.pl/p,C0041,peseta-nie ... 125mm.html
to jest moja ulubiona pęseta

ale można też taniej cały zestaw z tą właśnie kupić

http://www.prodin.pl/p,15345,zestaw-pes ... 4-szt.html

co do cyny to tak zwykle bezołowiowej , choć czasem i zwykłej

http://www.prodin.pl/?opcja=znajdz&zp=c ... kaj=Szukaj

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 16:09 
Użytkownik

Ja też ostatnio lutowałem te maleństwa. Bez problemu dałem radę solomonen sl-20 i RF-800. Do tego FTDI w QFN.

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 20:47 

Sam głównie używam pęset z http://renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=77 głównie PN3, PR103N, PN7A, oraz PN109.
malutkie elementy podobnie jak Sun, najpierw jedna potem druga strona. Ewentualnie jak mam ciężki dzień i łapy się trzęsą to nakładam na pady odrobinę pasty, albo cyny, potem pasta TSF układam elementy. Hot air na mały nadmuch i powoli jadę i patrzę tylko jak wszystko ładnie samo praktycznie się dzięki napięciu powierzchniowemu ustawia. Niestety problemem jest gdy trzeba wlutować jakiegoś scalaczka blisko elementów 0402. Muszę się zaopatrzyć w taśmę kaptonową ;).
Grot to nieśmiertelny minifala, tylko ta mniejsza ;).

0402 głównie kupiłem do prototypów, bo fajnie się wpasowują między wyprowadzenia układów DIP, SMD SO i SSOP.

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 21:38 
Użytkownik

a szczypce? (elementy przewlekane, cienkie przewody, srebrzanka)
po chińczykach kupiłem
http://www.soselectronic.pl/?str=371&ar ... -z-41-1-03
ale też nie na długo wytrzymują, a żadnej wielkiej fabryki nimi nie obrabiam

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 21:44 
Użytkownik

obcinaczki kupuję zwykle CN-17
dobra jakośc cena ujdzie sa wytrzymałe

http://www.prodin.pl/p,13883,obcinaczki ... 0-8mm.html

te mi pękły http://www.prodin.pl/p,17285,obcinaczki ... nione.html jak spadły ze stołu
a zielone się wyginają

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 21:57 
Użytkownik

ja mam xytronic-a pesete ostra zagieta i jest wpaniala... nie wiem w czym problem :]

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 22:04 
Użytkownik

kierlan napisał(a):
ja mam xytronic-a pesete ostra zagieta i jest wpaniala... nie wiem w czym problem :]

pytałem o dobre obcinaczki precyzyjne, takie które jak się spojrzy po 2 mc pod światło to nie wyglądają jak kombinerki :)
xytronic tak wygląda szybko, miałem

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 22:17 
Użytkownik

może ci podejdą CN-17 i pęseta której ja używam ...

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 22:21 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
może ci podejdą CN-17 i pęseta której ja używam ...

tak, dzięki, spróbuję, tłumaczyłem tylko kierlanowi, że przerzuciliśmy się na obcinaczki

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 22:29 
Użytkownik

U Prodina jest wsio fajnie ale czasem jak przyjdzie co do czego to standardem słyszę "nie ma" ;]

jak PT-kiem wychodzą kondensatory elektrolityczne z płyt głównych bo kolbką to się idzie zajechać ... żeby podmienić na nowe :/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1