Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2013, o 08:13 

Co do sterowania cyfrowego do prostej kolbowej stacji zbytek. Mam ST25 i ST45 kolby z minifala używam na analogowej 25tce. Cyfra przydaje sie do termopensety i oddysacza. Mnie przynajmniej kolby wygodniej używa sie na analogu.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 12:50 
Nowy

Czy spotkał się może ktoś z Was z grotem typu minifala do stacji xytronic 169? Nie mogę nigdzie znaleźć oznaczenia kolby i w zwiazku z tym nie wiem jaki grot dopasować.

PostNapisane: 24 sty 2013, o 15:45 

chilihead napisał(a):
Czy spotkał się może ktoś z Was z grotem typu minifala do stacji xytronic 169? Nie mogę nigdzie znaleźć oznaczenia kolby i w zwiazku z tym nie wiem jaki grot dopasować.

Ja mam do 168 taki grot http://www.biall.com.pl/item,GROT_443JP ... 03021.html wydaje mi sie ze powinien pasować.

PostNapisane: 27 sty 2013, o 22:44 
Nowy

Dzięki wielkie za pomoc. Nie mogłem nic znaleźć.
Wymiary pasują dokładnie.

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:18 
Użytkownik

Dziś dotarł do mnie jeden z moich prezentów urodzinowych czyli stacja ZD-931 (drugi do ATB-GLS :D) także czas zabrać się a zabawę z smd, i stąd moje pytanie. Jakiej temp. używacie przy cynowaniu padów smd i lutowaniu elementów smd? W necie masa rozbieżności od mniej niż 300 stopni do prawie 400 :P jak gruba cyna? Wcześniej używałem do lutowania THT zwykłej 1.0mm bo 0,50mm strasznie szybko się "spalała".

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:31 
Użytkownik

Wilu88: ja jadę zwykle na 330 st cyna 0,38 lub 0,25 nic się nie spala .....

i pamiętaj że cyna najlepiej trzyma gdy jej prawie wcale niema :P

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:34 
Użytkownik

0,38 ? toż to chyba jakieś włoski cyny. 0,50 wygląda jakby w ogóle jej nie było :D

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:37 
Użytkownik

im cieńsza tym lepsza :)

PostNapisane: 1 lut 2013, o 20:28 
Nowy

Koledzy i koleżanki, czy ktoś z was zna miejsce gdzie taniej można kupić taki adapter:
http://www.tme.eu/pl/details/fis-adap10 ... /560042a/#
nie mówię że to dużo za taki wynalazek, ale dla zwykłego hobbysty to zdecydowanie zaporowa cena.
Może ktoś gdzieś słyszał.
A co do samych dyspenserów to jakie maksymalne ciśnienie jest potrzebne żeby pastę wyciskać ze strzykawek (lutowniczą pewnie ciężej niż topnik, więc potrzebuje większego ciśnienia- tak mi się przynajmniej wydaje) ale jaka to granica 3 bar, więcej?

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lut 2013, o 17:41 
Użytkownik

czy wylut opalarką jest dobrym pomysłem w sumie niczym się nie różni od stacji hot air mam taką z regulacją temp i szybkosci nadmuchu link do opalarki
http://www.steinel.com.pl/opalarki-i-dmuchawy/hl-1910-e

zastanawia mnie działanie pasty keda dając go trochu na pady rozumiem że wąski paseczek na lini padów zamienia się on pod wpływem temperatury w spoine cyne ?? jaką Pb czy bez skąd się bierze w tym chemicznym preparacie cyna i czy jest ona trwała???

szukam grotów minifala do lutownicy solomon sr-963 40W zaczynam dopiero się bawić w to więc postanowiłem że zaczne od kupinienia niedrogiej lutownicy z uziemieniem i polutowaniu dla zdobycia wprawy kilku procków

pozatym cięzko jest chwycić podgrzewany procek pęsetą i podnieść do góry czy tak się robi czy trza do tego specjalnego chwytaka który pewnie ułatwia sporo życie w tej kwesti bocznie no nie wiem

Ostatnio edytowano 6 lut 2013, o 18:14 przez spider12, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 6 lut 2013, o 17:55 
Użytkownik

Czy dobrym to sam musisz ocenić. Robię tak wiele rzeczy i nie narzekam na tą metodę z opalarką. Jak się dojdzie do wprawy to spoko, no i tanio bo nie trzeba mieć stacji za kilka stówek.
Pasta zamienia się w cynę. Przecież automaty tak obkładają laminaty wcześniej pokryte pastą a potem wygrzewają się w piecu. (dotyczy pcb z elementami tylko smd)
Jeżeli są mieszane płytki tj przewlekane i smd a smd od strony druku to elementy są układane na kleju którym to laminat jest pokryty. Potem obkładanie przewlekanymi i sruuu na falę :) Dwie pieczenie na jednym ogniu, smd i przewlekane lutowane za jednym razem.
Tak to robili w firmie elektronicznej w której kiedyś pracowałem.
Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lut 2013, o 20:14 
Użytkownik

spider12 napisał(a):
szukam grotów minifala do lutownicy solomon sr-963 40W

Do kolb solomona pasują te od wellera są tylko trochę krótsze ale wystarczy na samym początku nawinąć 1-2 zwoji druta

Pasują też ponoć groty z Xytronica ale tego to nie testowałem.

PostNapisane: 7 lut 2013, o 00:15 
Użytkownik

A nie wiesz jakie groty minifala by pasowały do Solomona SR-965?

PostNapisane: 7 lut 2013, o 09:58 
Użytkownik

Wydaje mi się że solomon ma uniwersalene mocowania do swoich kolb tak aby każdy ich grot pasował do każdej ich lutownicy.

Ja sam mam stacje lutowniczą solomon sl-20

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

A najlepiej to przed zakupem zrobić tak:

1)bierzemy nasz grot który mamy w lutownicy
2)bierzemy do łapki suwmiarkę
3)mierzymy szerokość grubość i długość trzonka
4)porównujemy z informacja w sklepie (zazwyczaj w lepszych sklepach są jako-takie wymiary grotów)
5)wybieramy ten który najbardziej pasuje

PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:08 
Użytkownik

Do swojego Xytronica groty (w tym minifalę) kupiłem w tym sklepie:

http://sklep.cseie.com.pl/

Towar po wcześniejszym umówienie można odbierać w biurze na Ursusie w Wa-wie.

PostNapisane: 7 lut 2013, o 18:45 
Użytkownik

Ogólnie to widziałem w firmie (nazwe pozostwie w tajemnicy) jak zamiast orginalnym sklepowym minifala lutowano procki grotem własnej roboty do lutownicy salomon o gnieżdzie na grot 5mm ucinano z pręta mosięznego o średnicy gniazda 5mm koniec zcinano i wywiercano otwór zbiornikowy na cyne przypominało to minifale naprawde zdawało egzamin
Procek układało się potem zwykłą lutownicą transformatorową chwytało cyną po rogach punktowo nastepnie zalewało się cyną z każdej ze stron a potem tym grotem który sobie wczesniej przygotowaliśmy zbierało się ją pozostawiając przylutowane nóżki tak wyglądała ta technika i dawała rade z prockami atmega 128.
keda czy można go stosowac zamiast kulek w układach BGA???

PostNapisane: 9 lut 2013, o 12:29 
Użytkownik

staneq napisał(a):
Wydaje mi się że solomon ma uniwersalene mocowania do swoich kolb tak aby każdy ich grot pasował do każdej ich lutownicy.

Ja sam mam stacje lutowniczą solomon sl-20

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

A najlepiej to przed zakupem zrobić tak:

1)bierzemy nasz grot który mamy w lutownicy
2)bierzemy do łapki suwmiarkę
3)mierzymy szerokość grubość i długość trzonka
4)porównujemy z informacja w sklepie (zazwyczaj w lepszych sklepach są jako-takie wymiary grotów)
5)wybieramy ten który najbardziej pasuje

Znalazłem pewien grot. Jednak nie wiem czy to jest mini-fala. bo wygląda identycznie.

PostNapisane: 9 lut 2013, o 12:35 
Użytkownik

To jest kopytko , działa podobnie jak mini fala , ale ma inna trochę budowę , zamiast wgłębienia jest górka

PostNapisane: 9 lut 2013, o 13:01 
Użytkownik

Tylko ten akurat grot jest do Pensola sl-10 i wyższych. Do tej SR965 nie są przypadkiem takie same, tyle, że dłuższe groty?

PostNapisane: 9 lut 2013, o 14:45 
Użytkownik

Czy to możliwe że ta stacja jest taka tania czy to jakaś podpucha? http://allegro.pl/stacja-lutownicza-xyt ... 02982.html

PostNapisane: 9 lut 2013, o 21:02 
Użytkownik

Sprzedaje ndn to raczej nie podpucha, tyle, ze pewnie nie bedzie logo xytronica i trzeba dokladnie popytac jaka grzalka jest, bo moze byc inna niz w oryginale. Ale tak czy inaczej to jest dokladnie to samo co xytronic, jedynie wlasnie lepiej podpytac dokladnie jaka kolba jest, ale raczej tez powinna byc ok

PostNapisane: 10 lut 2013, o 23:42 
Użytkownik

Ponieważ szykuje mi się sporo lutowania SMD, postanowiłem , czytając Wasze posty, zamienić swój grot na minifalę, chociaż dotąd nieźle mi szło standardową "igłą" ;)
Możecie mi doradzić gdzie dostanę takowy do stacji PT-968 ? Wydaje mi się , że powinien pasować xytronica ale w karcie katalogowej nie ma rozmiarów kanału grzałki i ogólnie, średnicy.

PostNapisane: 11 lut 2013, o 21:24 

GwynBleidD napisał(a):
A ja mam takie pytanie odnośnie automatycznych dyspenserów pasty... Czy nie prościej jest do tłoczka doczepić jakiś silniczek krokowy z ślimakiem na osi + jakiś układzik, który przy każdym naciśnięciu przycisku wykonywałby ileś tam kroków silniczkiem, tym samym przesuwając tłoczek? Czy takie rozwiązanie ma sens? bo wad takowego nie potrafię się doszukać.

Zakładając stałą gęstość pasty to tak. Mnie jakoś automat nie był potrzebny, nie wiem, może jak by produkować dziesiatki płytek dziennie........

PostNapisane: 11 lut 2013, o 21:39 

Ostatnio zacząłem używać "oryginalnych" igieł dostarczanych z Pastą TSF, trzeba użyć więcej siły, ale nie ma efektu "nadmiarowości" w nakładaniu pasty..

Problemem w twoim wypadku może być ściśliwość samej pasty i jej "odpowiedź" na nacisk, bo niektóre (te tańsze) pasty są jakieś takie dziwne właśnie, naciśniesz, a ona leci i leci mimo, że popuściłeś już tłoka ;).

W Domu używam TSF6502, zero ściśliwości praktycznie. Nie podsycha mimo rzadkiego używania no i ma już z rok ;).

PostNapisane: 11 lut 2013, o 22:00 
Użytkownik

zawsze możesz sobie wyciąć gwyn szablon i przejechać szpatułką po padach

PostNapisane: 12 lut 2013, o 16:18 
Użytkownik

Z tego co zauważyłem to grot minifala do solomon model sr-963 jest nie dostępny ogólnie to próbowałem z pręta mosiężnego wyciołem i wyprofilowałem czubek na wzór minifali ale żadna rewelka co polecacie z porządnego sprzętu który łączy w sobie stacjie lutowniczą i hotair do lutowania bga stacjie do której dostane ten grot ??

PostNapisane: 12 lut 2013, o 20:09 

GwynBleidD napisał(a):
Tu nie chodzi o ściśliwość pasty, raczej o to, że nie mam do tego kompletnie wyczucia... czego bym z takiej strzykawki nie dawkował: czy olej ze strzykawki delikatnie nakładam, czy pastę lutowniczą (lepszej, gorszej jakości... z wszystkimi mam tak samo), czy z lepszej strzykawki, czy z jakiejś starej, brudnej, zużytej... zawsze to samo.

Sam zauważyłem, że bardzo dużo zależy od samej pasty, niektóre są takie jakieś "rzadkie" i jak przyciśniesz to faktycznie wychodzi sporo ;).

W twoim przypadku może nawet jakiś prosty mechanizm z ślimakową przekładnią, albo nawet nakrętka M6 + pręt, przekładnia i krokowy by wystarczył. Wtedy bez trudu osiągniesz zadowalającą powtarzalność.
Mnie nawet jak się więcej pasty rozmaże, to potem rozmazuje ja tą samą igłą po płytce, albo maczam w niej SMDeki ;).

PostNapisane: 16 lut 2013, o 06:42 
Użytkownik

po co stosować paste lutowniczą np. keda w lutowaniu układów bga to dlaczego są sita kulki itd. pasta lutownicza te rzeczy w pełni zastępuje?

PostNapisane: 16 lut 2013, o 07:52 
Użytkownik

Za pomoca sit oraz pasty robi sie nowe kulki na ukladzie.
Niektorzy zamiast pasty uzywaja gotowych kulek. Osobiscie stawiam nowe kulki za pomoca sita i pasty, ale dlatego, ze nie probowalem nigdy jak to jest z gotowymi kulkami. Jesli uklad jest nowy to ma kuleczki juz postawione.

PostNapisane: 16 lut 2013, o 08:39 
Użytkownik

Cytuj:
"Osobiscie stawiam nowe kulki za pomoca sita i pasty"

artineo przybliż mi nieco twoją metode po co ci sito skoro rozprowadzona pasta na powierzchni po podgrzaniu układa się i łączy w kulki po co więc sito do układania kulek ;)

chyba że robisz tak smarujesz pastą lutowniczą po calej powierzchni nakładasz kulki gotowe za pomoca sita popraw jesli nie zrozumiałem :) ;)

Ostatnio edytowano 16 lut 2013, o 10:12 przez spider12, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1