A no to zaraz - tzn ten sygnał SD OEn u ciebie nie leci z procka tylko na stałe z dip-słicza ?
ale nie do końca rozumiem tego co porównałeś do wyłączania karty u mnie przez PWR .... bo oczywiście rozumiem co u ciebie daje to SD OEn (fajny pomysł jak najbardziej) .... ale on nie spowoduje że z karty fizycznie zdejmie się zasilanie.
A tymczasem ja tym zasilaniem PWR do karty wachluję nie po to żeby jakby odłączyć w 100% kartę od SPI ale po to żeby ona się fizycznie wyłączyła i włączyła. Mam na to napisaną sobie specjalną funkcyjkę - która może nie raz na jakiś czas ale przed jakąś ważną operacją, która nie jest oczywiście non stop powtarzana - w ten sposób fizycznie można powiedzieć resetuję kartę. Bo niestety nieraz się zdarza że transmisja z kartą potrafi się zawiesić - rzadko bo rzadko ale się zdarza. I dlatego dzięki temu że mogę wyłączyć i włączyć zasilanie samej karty - mam możliwość w 100% skutecznego przywrócenia takiej zawieszonej transmisji. Sprawdziłem to w wielu bojach i zawsze ślicznie działa.
Teraz jak mam np jakiś dataloger, który ma działać w oddali przez wiele miesięcy bezawaryjnie i zawsze zapisywać na karcie - to już nie zdarza się, że np przypadkowo w 5 miesiącu po burzy - transmisja się zatrzymała - i jak wyjmuję kartę po roku to mam zapisane tylko 5 miesięcy zamiast 12
... co najwyżej stracę kilka zapisów.
No ale to przydaje się wbrew pozorom nawet nie przy aż tak drastycznych sytuacjach jak wiele miesięcy. Bo np gdy taktuję SPI na MAXA np ponad 12MHz - to tych zwiech może być czasem więcej - i znowu dzięki PWR - skutecznie je eliminuję ZAWSZE.
Ba - nieraz nawet przy wkładaniu karty do slota - potrafi nie chcieć się zainicjalizować poprawnie (mówię rzadko ale bywa) ... wtedy trzeba wyjąć i włożyć ponownie .... a teraz? gdy mam PWR - w ogóle nie wiem co znaczą takie problemy co najwyżej ciut dłużej się uruchomi wszystko bo cykl wyłączania i włączania zasilania musi trwać parę milisekund żeby się kondki w karcie i przed nią ew zdążyły rozładować .... dlatego za tranzystorem już nie mam żadnego elektrolita a jedynie jakiś ceramik 1uF.
www.youtube.com/mirekk36 ]