Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 gru 2024, o 16:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 09:49 
Użytkownik

łaaaaał! No Mirku zapowiada się wyśmienicie :D

Czy ustawienie procesora i F_CPU i programatora będzie możliwe po wybraniu projektu i go skompilowaniu? Np. jak utworzymy nowy projekt? Czy będziemy te rzeczy mogli ustawić zanim skompilujemy pierwszy raz?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 10:08 
Moderator

misiulu napisał(a):
Czy ustawienie procesora i F_CPU i programatora będzie możliwe po wybraniu projektu i go skompilowaniu? Np. jak utworzymy nowy projekt? Czy będziemy te rzeczy mogli ustawić zanim skompilujemy pierwszy raz?

Nie dość, że KONIECZNIE będzie trzeba najpierw RAZ skompilować projekt - ale może być w nim DOMYŚLNIE ustawiona na początku ATmega16 i taktowanie 1 MHz ..... to gdy już dokonamy zmian w MCU oraz F_CPU - to TRZEBA BĘDZIE KONIECZNIE zrobić CLEAN czyli czyszczenie projektu ... no ale ... gdy ręcznie się to zmienia to też przecież trzeba zrobić CELAN nieprawdaż ? Jak ktoś o tym nie pamięta to później i tak ma ZONK'a ;)

więc chyba to nie będzie kłopotem ....

ale spokojnie na tą chwilę już zaczyna mi ślicznie działać zmiana MCU, zaraz dorobię F_CPU i wypuszczę nowszą wersję - robię bo normalnie teraz testuję moduły radiowe RFM69C pisząc nową bibliotekę i muszę testować co chwilę na różnym F_CPU a nawet na różnych prockach - no i możliwość ustawienia tego wprost z GADŻETU jest dla mnie MEGA wybawieniem czyli skróceniem czasu na testy ;) ... ten to doceni kto sporo takich testów robi

a osoba, która zwykle działa zawsze na jednym procku i jednym taktowaniu ... pewnie nie dostrzeże zalet tych dwóch opcji

------------------------ [ Dodano po: 49 minutach ]

Sorki panowie że tak teges - no ale informuję - że wersja 1.0.15 ful wypasik ;) jest już do pobrania .... przetestujcie ;)

Co ciekawe F_CPU można też "z ręki" zapodać ;) .... a procki wybieramy z rozwijanej listy

uuuuf ok - no to idę teraz popracować ;) ... koniec tej zabawy

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 11:29 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Nie dość, że KONIECZNIE będzie trzeba najpierw RAZ skompilować projekt - ale może być w nim DOMYŚLNIE ustawiona na początku ATmega16 i taktowanie 1 MHz ..... to gdy już dokonamy zmian w MCU oraz F_CPU - to TRZEBA BĘDZIE KONIECZNIE zrobić CLEAN czyli czyszczenie projektu ... no ale ... gdy ręcznie się to zmienia to też przecież trzeba zrobić CELAN nieprawdaż ? Jak ktoś o tym nie pamięta to później i tak ma ZONK'a ;)

aaa no to już wiem, czemu czasem miałem problemy :P bo zapomniałem zrobić od razu clean, tylko po jakimś czasie to robiłem jak już zdążyłem napsioczyć na coś np. eclipsa hehe

Fajnie, że dymek przypomina w gadgecie, aby zrobić ten clean po przestawieniu CPU bądź F_CPU.

mirekk36 napisał(a):
a osoba, która zwykle działa zawsze na jednym procku i jednym taktowaniu ... pewnie nie dostrzeże zalet tych dwóch opcji

Od jednego się zaczyna :D, ale w końcu większość się rozwija i układy komplikują i jeżeli na początku nie doceni to w przyszłości jest szansa, że tak :D
Mi się już przydaje ta opcja :D

mirekk36 napisał(a):
Co ciekawe F_CPU można też "z ręki" zapodać ;)

No da się. Mam jeszcze tylko jedną prośbę, może niszowa, ale jednak. Albo dodać możliwość dodania kwarcu po wpisaniu z palca do listy, aby nie musieć cały czas na nowo wpisywać za każdym razem, albo dodasz po prostu do listy kwarc 4 915 200 Hz. Taka funkcjonalność albo sam kwarc przydałby się również w mkAVR Calculator - w AVR Timer Kalkulator :D :>

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 11:32 

Normalnie uduszę :P, przed chwileczką ściągałem wersję 1.14 :lol:

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 11:38 
Moderator

misiulu napisał(a):
No da się. Mam jeszcze tylko jedną prośbę, może niszowa, ale jednak. Albo dodać możliwość dodania kwarcu po wpisaniu z palca do listy, aby nie musieć cały czas na nowo wpisywać za każdym razem, albo dodasz po prostu do listy kwarc 4 915 200 Hz. Taka funkcjonalność albo sam kwarc przydałby się również w mkAVR Calculator - w AVR Timer Kalkulator

zdecydowanie wolę dodać do istniejącej listy - jak coś to poproszę tu jeszcze o jakieś nietypowe kwarce, których używacie to tyż dodam i już;) przecież nie ma ich milion ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

misiulu napisał(a):
albo dodasz po prostu do listy kwarc 4 915 200 Hz.

Ok, żeby już nie robić siarki :lol: ... pobierz sobie jeszcze raz gadżeta i już będziesz miał ten kwarc na liście ;)

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 12:02 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ok, żeby już nie robić siarki :lol: ... pobierz sobie jeszcze raz gadżeta i już będziesz miał ten kwarc na liście ;)

Jest :D ślicznie dziękuję :>

Faktycznie chyba niewiele możliwości już zostało z tymi kwarcami :D

To prosiłbym tylko pamiętać, aby w przyszłości przy okazji aktualizacji mkAVR Calculator - w AVR Timer Kalkulator też dodać te kwarce co tutaj wypiszą. Jeżeli jeszcze jakieś się pojawią :)

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 12:13 
Moderator

misiulu napisał(a):
To prosiłbym tylko pamiętać, aby w przyszłości przy okazji aktualizacji mkAVR Calculator - w AVR Timer Kalkulator też dodać te kwarce co tutaj wypiszą. Jeżeli jeszcze jakieś się pojawią

Yes Sir, it's done :lol: ... w kolejnej wersji już będzie ;)

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 13:03 
Użytkownik

Tak sobie tylko myślę :twisted: , no ale może to już wydziwianie z mojej strony ...
Przy warningu albo errorze w Gadgecie pojawia się ! albo X. A gdyby tak zamiast tego dla errora zaczęło mrugać różowe kółeczko, a dla warninga zielone? Podobnie jak mruga teraz niebieskie. No może z ciut większą częstotliwością.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 13:27 
Użytkownik

A i jeszcze po błędzie kompilacji po najechaniu na X, już nie ma kliknięcia co otwiera ustawienia, jednak dymek podpowiadający który wyświetla "settings" został :P

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 13:30 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
TRZEBA BĘDZIE KONIECZNIE zrobić CLEAN

Jeszcze nie miałem okazji zmieniać MCU ani F_CPU dlatego mam, pewnie dla wielu może się wydać głupie, pytanie. Czy czyszczenie przeprowadza się za pomocą Project -> Clean... i zaznaczamy na liście projekt, który nas interesuje? A potem to już "młoteczek" i gotowe?

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 13:38 
Moderator

matek45 napisał(a):
A potem to już "młoteczek" i gotowe?

Wystarczy CLEAN ... pojawi się okienko

Obrazek

W którym trzeba zaznaczyć na czerwono te opcje, które pokazałem na rysunku (bo domyślnie zobaczysz że są inaczej) - one się zapamiętają i kliknąć OK ... wtedy BUILD (czyli ten młoteczek) sam się zrobi ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

artur85 napisał(a):
A gdyby tak zamiast tego dla errora zaczęło mrugać różowe kółeczko, a dla warninga zielone?

eeeeeeeeeeeeeś ;) no i znowu do roboty :)

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

artur85 napisał(a):
Przy warningu albo errorze w Gadgecie pojawia się ! albo X. A gdyby tak zamiast tego dla errora zaczęło mrugać różowe kółeczko, a dla warninga zielone? Podobnie jak mruga teraz niebieskie. No może z ciut większą częstotliwością.

Dobra może nie różowe kółeczko ;) nie nowa wersja ;) ... ale pobierzcie sobie jeszcze raz wersję 1.0.15 i sprawdźcie teraz jak działa oznakowanie drogowe dla warnigów i errorów :lol:

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 14:07 
Nowy

Dzięki :D Nawet chmurka wyszła poinformować mnie o nowych ustawieniach - fajny ten gadget!

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 14:16 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ale pobierzcie sobie jeszcze raz wersję 1.0.15 i sprawdźcie teraz jak działa oznakowanie drogowe dla warnigów i errorów :lol:

Moim skromnym zdaniem to o ile dla errorów, może migać bo bez ich rozwiązania nie da się uruchomić programu to z warningami mogłoby być jak wcześniej. Bo przy testowaniu różnych rzeczy warningi wyskakują nawet jak nie wykorzysta się zmiennej, co często się zdarza i wtedy te miganie trochę za bardzo skupia wzrok od innych wskaźników na gadgecie. Ale jak mówię to tylko moje zdanie :) innym może nie przeszkadzać :P

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 14:21 
Moderator

misiulu napisał(a):
co często się zdarza i wtedy te miganie trochę za bardzo skupia wzrok od innych wskaźników na gadgecie.

Dlatego zrobiłem takie powolne mruganie ikonki warningowej ... z drugiej strony czasem też tak bywa (wcześniej gdzieś o tym pisałem) że sam np przeoczę warnigi ... kurka wodna, dlatego ten pomysł żeby lepiej to dla oka było widoczne spodobał mi się ... mogę np zrobić żeby migała jeszcze wolniej np co 2 sek ? ... ale wydaje mi się że powinna jakoś tam drażnić oko lekko ;) Co ty na to ?

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 14:26 
Użytkownik

No i jak tu dogodzić wszystkim hehe :P

W sumie masz rację. Także wydaje mi się, że znalazłeś idealny kompromis :D, zmniejszając troszkę tę częstotliwość warningów :)

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 14:35 
Moderator

misiulu napisał(a):
No i jak tu dogodzić wszystkim hehe :P

W sumie masz rację. Także wydaje mi się, że znalazłeś idealny kompromis :D, zmniejszając troszkę tę częstotliwość warningów :)

uuuf dzięki, że się zgodziłeś ... traktuję to już normalnie jak pracę w zespole ;)

właśnie leży wersja nowsza , która trąca ikonką waningiczną co 1800 ms ;) .... skoro inni nie zabierają głosu to my dwaj wyznaczamy standard ;) .... może być ?

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 15:04 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
uuuf dzięki, że się zgodziłeś ... traktuję to już normalnie jak pracę w zespole ;)

To zaszczyt uczestniczyć w takim zespole :D
mirekk36 napisał(a):
skoro inni nie zabierają głosu to my dwaj wyznaczamy standard ;) .... może być ?

No wydaje mi się, że teraz jest super. Miga sobie, ale nie przeszkadza w patrzeniu na całość :), a da się ją również zauważyć.
Innym powinno się też spodobać :P

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 16:04 
Użytkownik

Witam

Na początku chciałbym podziękować Mirkowi za bardzo przydatny gadżet.
Do tej pory wszystkie funkcje działały u mnie bez żadnego problemu poza funkcją wybierania programatora nawet w najnowszej wersji ta rzecz mi nie działa.

Pracuję na Eclipse Luna, System to Win 7 32 bit, Eclispse zainstalowany na dysku D
Poniżej jeszcze zrzut ekranu pokazujący puste okienko z wyborem programatora.
Obrazek
W eclipsie w zakładce properties programatory są widoczne.

Tak więc mam pytanie czym to może być spowodowane że z poziomu Gadgetu nie mam dostępu do programatorów.

Pozdrawiam Luki

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 16:26 
Moderator

luki napisał(a):
Tak więc mam pytanie czym to może być spowodowane że z poziomu Gadgetu nie mam dostępu do programatorów.

Sprawdź proszę zawartość swojego pliku:

C:\Users\admin\workspace_luna\.metadata\.plugins\org.eclipse.core.runtime\.settings\de.innot.avreclipse.core.prefs

oczywiście początek ścieżki pewnie będziesz miał inny ale ... czy ta ścieżka nie zawiera np polskich ogonków, albo no jak wygląda twoja cała ścieżka i zawartość tego pliku - to mi pomoże dojść co się u ciebie może złego dziać ... ok?

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 16:45 
Użytkownik

U mnie ścieżka wygląda tak:
C:\workspace_luna\.metadata\.plugins\org.eclipse.core.runtime\.settings\de.innot.avreclipse.core

A zawartość pliku:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 16:59 
Moderator

luki napisał(a):
de.innot.avreclipse.core

widzisz coś dziwnego ?

nie widać rozszerzenia "*.prefs"

tzn może masz wyłączone w exploratorze windows pokazywanie rozszerzeń plików - no ale to nie powinno wpływać na odczyt bo program sam wymusza rozszerzenie ....

hmmm ale spróbuj sobie wyłączyć kocią opcję "ukrywanie rozszerzeń nazw plików" ... może to nie o to chodzi ... ale coś mi tu dziwnie wygląda

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

ale poza tym zawartość pliku też jest jakaś dziwolągowata bo nie zaczyna się od JEDYNKI tylko numeracja leci od DWA !

weź ty może sobie odpal nowego Eclipsa LUNA na czysto ;) i pewnie wszystko ładnie ruszy

co to za problem na dzień dzisiejszy zassać LUNA 32-bit i zainstalować AVR Plugina 2.4.1 i do tego Atmel Toolchaina ? - polecam i wszystko będzie śmigać jak ta LALA :lol:

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 17:03 
Użytkownik

Wczoraj właśnie zainstalowałem tego Eclipsa na czysto ale spróbuję jeszcze raz może się naprawi.
Ale przedtem spróbuje jeszcze z rozszerzeniami.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 17:24 
Użytkownik

Ja gadget testowałem na indigo i wszystko śmiaga pięknie ... aktualnie zainstalowałem luna ... i też nie mam problemów.

Świetny gadget głosik już jakiś czas temu oddany na Bardzo przydatny gadżet

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 18:05 
Użytkownik

Po ponownej instalacji Eclipsa wszystko śmiga.
Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Luki

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 18:56 
Użytkownik

Witam.

Może to kwestia ustawień systemu, może złośliwość sprzętu wobec mnie, a może już nie ogarniam, w każdym razie u mnie działa częściowo. To znaczy rozpoznaje Eklipsa i Workspace, ale to już wszystko. Gdy skompiluję cokolwiek "cisza". Nie testowałem jeszcze z podłączonym programatorem, ale z zajawki wnioskuję, że to nie ma znaczenia. Testowałem na Windowsie 7 Ultimate 64 bit. Zobaczę jeszcze na laptopie z XP - kiem. Wiadomość wysłałem zgodnie z sugestią p. Mirka aby na bieżąco informować o zachowaniach jego programiku.
Pozdrawiam M.K.
P.s.
Poniżej zrzut ekranu:
Obrazek

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 19:20 
Użytkownik

@miremeryt

Jeżeli używasz wersji eclipse Ganymede, przynajmniej jest ta nazwa w ścieżce na screenie to musisz zaktualizować sobie przynajmniej do wersji Indygo lub wyższej. Program nie obsługuje starszych. Chyba wcześniej w tym wątku był już taki przypadek :P

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 19:25 

Śmiało mogę polecić przejście z granymade, juno itp. na keplera czy Lune, bez boleśnie i wszystko śmiga, aż miło.

Mirku świetny ten gadżet jest, aż dziwne że dopiero teraz go zrobiłeś.

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 19:48 
Moderator

misiulu napisał(a):
@miremeryt

Jeżeli używasz wersji eclipse Ganymede, przynajmniej jest ta nazwa w ścieżce na screenie to musisz zaktualizować sobie przynajmniej do wersji Indygo lub wyższej. Program nie obsługuje starszych. Chyba wcześniej w tym wątku był już taki przypadek :P

Co więcej - piszę o tym WYRAŹNIE ;) że Gadżet nie obsługuje starych wersji GANYMADE i GALILEO ...

Polecam pobrać wersję LUNA - zdecydowanie LUNAAAAAA ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

rezasurmar napisał(a):
aż dziwne że dopiero teraz go zrobiłeś

Sam się sobie dziwię ... no ale widzisz - wcześniej nie wpadłem na ten pomysł - i gdyby nie kolega micky z którym odbyłem 2 kuźnie i dzięki któremu wpadłem na ten pomysł - to nadal by nie było programu ;)

więc po części to też zasługa kolegi micky ;) ... oraz podpowiedzi w jednej ważnej kwestii ze strony Krausera ;)

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 21:45 
Użytkownik

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł.
Kiedy się pisze kod, poprawia go, optymalizuje zmienia się rozmiar użytej pamięci. A gdyby tak wyświetlić wykorzystany rozmiar chociażby z ostatniej kompilacji projektu? Na przykład coś takiego: Obrazek
A może pójść krok naprzód i po kliknięciu na pasek zajętości np. dla pamięci flash wyświetlić wykresik z zapamiętanymi ostatnimi rozmiarami po kompilacji?
Tak sobie tylko mędrkuję, może nie do końca w dobrym kierunku. No ale pomysł jest :D

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 07:58 
Użytkownik

@artur85 Dobry pomysł, jednak historia mogłaby zapamiętywać np. 10 ostatnich kompilacji (z podziałem na nazwę projektu + data/czas) <- wtedy miałoby to sens. Bo co w przypadku jak 1 optymalizacja faktycznie zajmuje mniej zasobów, ale idziesz dalej, między czasie coś nadal przerabiasz, optymalizujesz i... po 20 razem Twój kod wynikowy zajmuje (jak się później okazuje) niewiele mniej niż przed optymalizacją... Dużo pracy i mały zysk. A program działa równie szybko i wydajnie.
Miałem wiele takich dziwnych przypadków, że po optymalizacji kod nie zajmował mniej miejsca.
Nie wiem czy to sprawdza się też jeśli chodzi o uP ale jak jeszcze namiętnie i nałogowo (ach te czasy kawalerskie mmmmm) kodziłem w Delphi to takie kwiatki się pojawiały.

Popieram pomysł Artur85 ale czy autor będzie miał odpowiedni komponent lub zdoła zmodyfikować istniejący?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1