Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 04:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 wrz 2014, o 22:03 
Użytkownik

No i jeszcze literówka na przycisku, chyba powinno być "entire" ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 wrz 2014, o 22:19 
Użytkownik

O fajnie już update :) Jedna uwaga, czy button z backupem mógłby wylądować gdzieś w górnej części programu? Tak, żeby nie trzeba było go rozwijać przy każdym zapisie. Na przykład można by wykorzystać ikonkę winrara jako button i już wiadomo do czego by służył :D I tak właściwie to jeszcze jedna sprawa, czy można by przy podawaniu ścieżki mieć możliwość też nadania własnej nazwy tworzonemu plikowi? Ale tak, żeby była podpowiedziana domyślna nazwa i data. Chodzi mi o coś takiego (jak w Irfanie)
Obrazek
A to po to, żeby można było dodać jakiś szybki komentarzyk do tworzonego archiwum.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Wow wypociłem w tym wątku 100 post :D

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 13:21 
Moderator

No Panie i Panowie - nadejszła wersja: 1.0.19

Obrazek

która już potrafi integrować się (czyli "gadać") z MkAvrCalculatorem :D ... i tak się ładnie dogadują - że jak jedno zapyta o coś drugiego, to ten mu uprzejmie odpowie :lol:

proszę bardzo ... pobierzcie zatem najnowszą wersję GADŻETA ale .... ale pamiętajcie aby pobrać jeszcze RAZ MkAvrCalculator pomimo że będzie to ta sama wersja "1.1.0 build 067"

Reasumując na tą chwilę dzięki tym "rozmówkom" mamy dostępne BARDZO precyzyjne dane o maksymalnych wielkościach każdej pamięci wybranego procka ...

SPÓJRZCIE też na tą ikonkę ZIP'a w lewym górnym oknie GADŻETU - teraz z tego poziomu można zarchiwizować projekt ale także z MENU na dole w Tray'u

Obrazek

a zatem bierzcie Panowie i testujcie - a w razie czego dajcie mi znać czy znowu coś nie działa ;) będziemy ścigać BUG'i w razie czego .... uuuuuf - całą noc dzisiaj mi to zajęło ... siedziałem do 3:50! ... i teraz jeszcze --- mam oczy na kocich zapałkach. Ale tak to jest z nałogiem :lol: ... jak człowieka trzęsie no to co ma zrobić ? - musi zażyć kolejną dawkę programowania na pigułach atnelowskich :lol:

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 13:32 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Z małego niepozornego gadżeta zrobił się mały kombajn do tego umie rozmawiać z innym mega kombajnem mkcalculatorem.

Rewelecja Mirku.

Panie i Panowie dajcie wiecej sprzezenia zwrotnego w ankiecie!

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 14:22 
Użytkownik

Backup ładnie działa :D

Łączy się również z calkiem i pobiera wartości MAX. Ładnie działa przy przełączaniu projektów, zamykaniu calca i uruchamianiu.

Wygląda na to, że jesteś jak sowa :D w nocy pracujesz wydajniej bo żadnego BUGa nie znalazłem hihi, GRATULACJE!

No i podziękowania, kłaniam się nisko :)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 14:30 
Moderator

misiulu napisał(a):
Łączy się również z calkiem i pobiera wartości MAX. Ładnie działa przy przełączaniu projektów, zamykaniu calca i uruchamianiu.

No te szczególiki, to jak to się mówi "wykończenie" zabrało mi najwięcej czasu - ale cieszę się - że śmiga wszystko i żadnego kociego BUG'a nie widać ;)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 14:32 
Użytkownik

Brakuje w sumie jeszcze edytora plikow i moznaby z kociego eclipse zrezygnowac ;)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 14:35 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

charsz napisał(a):
Brakuje w sumie jeszcze edytora plikow i moznaby z kociego eclipse zrezygnowac ;)

Lepiej nie mòw głośno :) bo znając Mirka to jest w stanie wszystko zrobic:)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 14:53 
Moderator

charsz napisał(a):

Ja rozumiem, że koledze się nie podoba ten program zbytnio .... to taka ironiczna uwaga jak się domyślam ? hmm ?

------------------------ [ Dodano po: 33 minutach ]

aha - zapomniałem dodać, że gadżet jest tak miły dla MkAvrCalculatora ;) że pomimo iż ktoś ma MkAvrCalca w wersji DEMO - czyli teoretycznie obsługiwane powinny być tylko 4 procki - to jednak MkAvrCalc na chwilę przełącza się na dowolny o którego pyta Gadżet ;) i podaje mu na tacy informacje ... A więc gdyby ktoś pytał w przyszłości - to TAK ... gadżet w pełni działa nawet z wersją DEMO/FREE MkAvrCalculatora

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 15:29 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
charsz napisał(a):

Ja rozumiem, że koledze się nie podoba ten program zbytnio .... to taka ironiczna uwaga jak się domyślam ? hmm ?

Ironicznie chcialem zanaczyc jak wiele program potrafi i jak wiele informacji wyciaga na wierzch, ktore normalnie trzeba szukac w kocim eclipse.

A program od momentu wprowadzenia mozliwosci zmiany F_CPU i CPU na pewno bedzie przeze mnie uzywany.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 15:37 
Moderator

charsz napisał(a):
Ironicznie chcialem zanaczyc jak wiele program potrafi i jak wiele informacji wyciaga na wierzch, ktore normalnie trzeba szukac w kocim eclipse.

A program od momentu wprowadzenia mozliwosci zmiany F_CPU i CPU na pewno bedzie przeze mnie uzywany.

aha ;) ... no tak ... ale edytora to już na pewno nie będzie w gadżecie :lol:

ale miło słyszeć, że jednak program zaczyna się podobać choć odrobinkę

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 17:14 
Użytkownik

A i zapomniałem podziękować, że przy okazji aktualizacji Calca dodałeś tam w kwarc 4915200 :D także dziękuję :)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 17:31 
Użytkownik

Wracam z pracy a tutaj miluteńkie zaskoczenie :)
kolejny update ... :)

Mirku a jak będziesz robił update mkavrcalc to możesz zrobić by był wybór jak przy gadget ?
autostart oraz in tray ? :)

bo teraz będzie mi gadget wstawał przy autostarcie a mkavr nie ... wiem że mogę to zrobić samemu ale będzie brakowało tray a przy okazji dodawania opcji tray można dodać autostart dla mkavrcalca :)

wtedy oba programy by świetnie do siebie pasowały :)

pozdrawiam :)

o widzę misiulu Lokalizacja: Giżycko -> rodzinkę mam w Giżycku :)

Ps tak patrze na czas gdy do was dołączyłem i co widzę ? :) jestem już ponad rok z wami matko jak to szybko minęło :)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 17:40 
Użytkownik

majster napisał(a):
o widzę misiulu Lokalizacja: Giżycko -> rodzinkę mam w Giżycku :)

A miło mi to słyszeć :D jak widać świat mały i na forum ludziska się spykną hehe

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

majster napisał(a):
Mirku a jak będziesz robił update mkavrcalc to możesz zrobić by był wybór jak przy gadget ?
autostart oraz in tray ? :)

No Mirek kolejnej nocy nie prześpi przez nas :P

Ale jak już wypocznie to ten tray do calca to całkiem dobry pomysł.

Przy okazji mógłby do niego podpiąć menu SMART RUN co już jest w calcu i dodać do niego jeszcze Eclipse gadget :D

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 18:17 
Użytkownik

Ode mnie jedna uwaga co do wersjonowania. Mirku, ja wiem, to Twoje i w ogóle, ale jeśli zmienisz coś w programie, chociażby odrobinkę kodzik lub coś dodasz, nie powinieneś (nie powinno się) podpisywać tego tą samą "wersją" co poprzednio. Nr wersji świadczy o tym, czy coś było zmienione/dodane czy nadal jest to to samo.
Nie, żebym Cię uczył czy coś Ci wypominał, nie! Broń boże, ale jakoś mnie to kole w samo serducho...
Wg mnie to Gadget powinien mieć już wersję 1.3.xx a nawet 1.4.xx <- to z winy dodania kilku olbrzymich funkcjonalności. Albo w zasadzie, szłoby zrezygnować z tego zera w środku - ślicznie by to wyglądało. "Eclipse Gadger v1.20" <- ładny napisik :D

A co do edytora - to nie byłoby to takie trudne dodać, wszak Eclipse też korzysta z zewnętrznych narzędzi jak np. kompilator czy "podpowiadaczki". Ale po co byłby wtedy Eclipse? ;)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 19:12 
Użytkownik

Mirku, nie sposob nie przyznac racji koledze Shiro - kazda rekompilacja po zmianach powinna miec odbicie w zmianie numeru wersji.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 19:15 
Moderator

micky napisał(a):
Mirku, nie sposob nie przyznac racji koledze Shiro - kazda rekompilacja po zmianach powinna miec odbicie w zmianie numeru wersji.
.

Wiem, zgadzam się ... Ale najwyżej - zmienię zaraz numerek ręcznie na 1.2.0 ;)

a na poważnie - to dla takich programów i takich aktualizacji aż szkoda mielić te wersje ... ;)

hmmm ale postaram się ;)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 19:38 
Użytkownik

Dodanie BackUp'ów czy ożenek z AVRCalc... to dosyć duże zmiany.

(Proponuję zajrzeć tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Numeracja_ ... gramowania)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 19:58 
Moderator

Shiro napisał(a):

znam to bardzo dobrze albo nawet lepiej ;) ... ale czasu nie mam zajmować się takimi pierdołkami , naprawdę ;) siedzę do 3-4 w nocy, rano jak wstaję to od razu do kompa, wieczorem też ... Więc nie nie nie ;) ... zabijcie mnie, potnijcie na kawałki i plasterki, możecie posolić żeby bardziej bolało ;) .... ale ja wolę nawet gdyby to były milisekundy na nadzorowanie numeracji tak mało znaczącego programu - wolę siedzieć i dodać w tym czasie nową funkcję .... wolę pospać o tych kilka ms dłużej ... Dzisiaj obiecałem sobie - że położę się spać chyba o 21:00 ... i co ? ..... Niestety dalej siedzę i piszę kod - nie wiem co mi się stało ;)

Niech mi teraz ktoś powie ... na co komu tu w tym gadżecie ta numeracja ... poza tym, żeby było ładnie ? hmmm ?

ktoś kolekcjonuje każdy numerek programu ? też wątpię .....

więc proszę mi podać chociaż kilka racjonalnych, praktycznych powodów - dlaczego ? Bo być może się mylę ... albo czegoś nie dostrzegam .... Ale argumenty - że "tak czy siak" byłoby ładniej - do mnie nie trafiają przy takim trybie pracy jaki mam w ostatnim czasie .... Jak wchodzę do domu to dzieci zaczynają mówić do mnie "wujku" :lol: ... już mnie nie poznają .... a ja im powiem - poczekajcie ... dajcie mi jeszcze chwilę ... bo muszę przypilnować numerację Gadżetu Eclipse ....

Więc czekam na chociaż kilka - ale racjonalnych powodów - wtedy być może powiem dzieciom żeby poczekały ... może wytrzymają - w końcu już ukończyły 18 lat :lol:

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:08 
Użytkownik

Mirku kawał świetnej, nikomu niepotrzebnej roboty :D A tak na serio to gratuluję pomysłu i wykonania. Bardzo przydatny program.

Do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Dopiero teraz mam jednego BUGa. Nie widać u mnie przycisku backup w głównym oknie programu. W trayu jest wszystko w porządku, backup działa.

Winzgroza 7, SP1 Testowane na Kepler, Hatsune, Luna.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:11 

Zawsze można sobie flamastrem na monitorze namazać kolejną wersję :lol:

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:13 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Shiro napisał(a):

znam to bardzo dobrze albo nawet lepiej ;) ... ale czasu nie mam zajmować się takimi pierdołkami , naprawdę ;) siedzę do 3-4 w nocy, rano jak wstaję to od razu do kompa, wieczorem też ... Więc nie nie nie ;) ... zabijcie mnie, potnijcie na kawałki i plasterki, możecie posolić żeby bardziej bolało ;) .... ale ja wolę nawet gdyby to były milisekundy na nadzorowanie numeracji tak mało znaczącego programu - wolę siedzieć i dodać w tym czasie nową funkcję .... wolę pospać o tych kilka ms dłużej ... Dzisiaj obiecałem sobie - że położę się spać chyba o 21:00 ... i co ? ..... Niestety dalej siedzę i piszę kod - nie wiem co mi się stało ;)

Ale... Nie będziemy Cię zabijać, ciąć na kawałki i plasterki, nawet solić czy p... To nie pierdółki, to ważne cosie. Ale fakt - lepiej coś mądrego napisać niż bawić się w mało ważne sprawy... No ale... :)

mirekk36 napisał(a):
Niech mi teraz ktoś powie ... na co komu tu w tym gadżecie ta numeracja ... poza tym, żeby było ładnie ? hmmm ?

...

więc proszę mi podać chociaż kilka racjonalnych, praktycznych powodów - dlaczego ? Bo być może się mylę ... albo czegoś nie dostrzegam .... Ale argumenty - że "tak czy siak" byłoby ładniej - do mnie nie trafiają przy takim trybie pracy jaki mam w ostatnim czasie .... Jak wchodzę do domu to dzieci zaczynają mówić do mnie "wujku" :lol: ... już mnie nie poznają .... a ja im powiem - poczekajcie ... dajcie mi jeszcze chwilę ... bo muszę przypilnować numerację Gadżetu Eclipse ....[/quote]

A w Delphinku nie ma czasem opcji autonumeracji?
Wiedziałem, że mi się oberwie. Dobra. Już nic nie mówię (piszę), nie będę już nikogo denerwować. Nic nie pisałem o numeracji.

mirekk36 napisał(a):
Więc czekam na chociaż kilka - ale racjonalnych powodów - wtedy być może powiem dzieciom żeby poczekały ... może wytrzymają - w końcu już ukończyły 18 lat :lol:

Masz dorosłe dziecka, a kiedy moje będą tyle mieć? Już nie długo... tylko ponad 16 lat............ Yeeeeeeee :D
Rozumiem, że 36 w nicku to już od wielu lat? ;)

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:15 
Moderator

krzyychu napisał(a):
Dopiero teraz mam jednego BUGa. Nie widać u mnie przycisku backup w głównym oknie programu. W trayu jest wszystko w porządku, backup działa.

a pobierałeś TERAZ świeżą wersję ;) ? chyba nie - i pewnie masz klawisz do backupu na dole formatki po jej rozwinięciu ... więc pobierz jeszcze raz ok?

rezasurmar napisał(a):
Zawsze można sobie flamastrem na monitorze namazać kolejną wersję

:lol:

a tak na poważnie - jeszcze odnośnie tego numerowania jak w wikipedii ;) .... Panowie ... panowie - toż ledwo co 80 osób wzięło udział w ankiecie a widać że jeszcze nie wszyscy z niego korzystają albo w ogóle nie korzystają ....

więc zrozumcie dlaczego nie przykładam tak wagi do numeracji - po prostu tworzę go jak dla siebie ... i tak naprawdę dla tych "paru" (paru w cudzysłowiu) dla tych kilkudziesięciu osób .... ;) i widać że poza to grono i tak się program nie rozejdzie

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:19 

Wersję powinny być numerowane jak jajko w linuxie, duże zmiany i małe zmiany na innych miejscach, wersje nieparzyste to wersje niestabilne/testowe, a parzyste stabilne.
Ale j.w jaki sens? toż to nie program gdzie ważna jest jaka wersja, to ma działać. Bo tym sposobem mkAVRcalkulator to był by już w wersji 10.0 :lol:
Skupmy się na rzeczach istotnych.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:29 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
krzyychu napisał(a):
Dopiero teraz mam jednego BUGa. Nie widać u mnie przycisku backup w głównym oknie programu. W trayu jest wszystko w porządku, backup działa.

a pobierałeś TERAZ świeżą wersję ;) ? chyba nie - i pewnie masz klawisz do backupu na dole formatki po jej rozwinięciu ... więc pobierz jeszcze raz ok?

Mirku niech mnie atmega128 kopnie. Przed napisaniem posta jeszcze raz ściągnąłem i jak odpowiedziałeś na posta to jeszcze raz to zrobiłem i dalej nic.

Obrazek

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:34 
Moderator

Shiro napisał(a):
A w Delphinku nie ma czasem opcji autonumeracji?

ależ jest - ale trzeba pamiętać aby zrobić BUILD .... a ja nie pamiętam - nie mam do tego głowy przy tak niszowym projekcie - w tym rzecz ;) niby drobiazg - ale tak naprawdę żeby wersjonować z prawdziwego zdarzenia to przydałby się jakiś system kontroli wersji, backupy każdej kompilowanej wersji itp itd - to już nie są milisekundy oj nie ;)

Shiro napisał(a):
Rozumiem, że 36 w nicku to już od wielu lat?

Dzięki temu że swojego maila założyłem mając 36 lat teraz czuję się młodszy - każdy myśli że właśnie wciąż tyle mam lat :lol:

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:35 
Użytkownik

krzyychu napisał(a):
Mirku niech mnie atmega128 kopnie. Przed napisaniem posta jeszcze raz ściągnąłem i jak odpowiedziałeś na posta to jeszcze raz to zrobiłem i dalej nic.

Ikonka zip-a w lewym górnym narożniku to jest właśnie ikonka backup.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:37 
Moderator

krzyychu napisał(a):
Mirku niech mnie atmega128 kopnie.

no no ... a to:

Obrazek

to nie klawisz do BACKUPU u ciebie na ekranie ? ;) On TU teraz przewędrował .... bo ludzie nie chcieli rozwijać okna żeby go wciskać ;) ... no i mieli rację ;) ... a na dole zostało na razie wolne miejsce - może się na coś jeszcze przyda - a jak nie? to zniknie w kolejnych wersjach ta przestrzeń

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 20:45 
Użytkownik

Wszystkie 64 nóżki atmegi mnie kopnęły ;) Patrzeć a widzieć to dwie różne sprawy :D Zasugerowałem zdjęciem z początku strony.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 21:23 
Użytkownik

Ws. numerowania wersji w uC to ja sobie akurat pomagalem w ten sposób, że definowalem to w preprocesorze i wypluwalem RSem, zeby wiedziec ktora wersja (a byly tworzone co rusz) jak pracuje.

Ps. Co do numeracji to ja akurat trzymam sie wersji :) , ze nalezy robic to zgodnie ze 'sztuka'. Ale nikt nikogo nie zmusza.
P. S. 2 ja nie bralem udziału w ankiecie bo nie zdążyłem :( a uważam, ze programik zacny. A pamiętasz Mirku jak 'wypluwalem' jednolinijkowe podsumowanie w eclipsie? Kto by pomyślał, że tak przyjemnie to rozbudujesz :) - gratuluję!

Sent from my mobile.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1