Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lis 2024, o 00:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwi 2014, o 12:52 
Moderator

Witamy ;)

przemo.bundy napisał(a):
czuję się u Ciebie jak u siebie. (tzn. ryba w wodzie)

to miło - .... zabieramy się więc wszyscy wspólnie do roboty i hodowli naszego bakcyla :lol:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 kwi 2014, o 16:42 
Użytkownik

Witaj Przemku. Czy z racji zawodu będziesz robić drewniane podstawki do zestawów ATB? :) Sunriver zrobił z akrylu, może teraz czas na drewno? :)

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 16:54 
Użytkownik

czesc przemku.

no kila dobry pomysl. drewno machon to byla by podstawka exclisive :)

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 16:46 
Użytkownik

A Cię powitać chciałem, ale starości to u Ciebie mało. Jesteśmy zdaje się rówieśnikami jeśli jesteś rocznik '78. A ja raczej czuję się młodszy niż starszy.

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 19:38 
Moderator

Witamy ;) oficjalnie

Weles napisał(a):
Przez dłuższy czas tworzę sobie spory system w domu ale o tym opowiem może kiedyś

no już troszkę opowiedziałeś w DIY ;) fajnie idzie

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 22:21 
Nowy

Dobry wieczór :)

Mam na imię Łukasz i jestem programistą (C/C++/Perl/PHP ostatnio Python) oraz hobbystycznym perkusistą (już nieco emerytowanym, bo ostatni koncert zagrałem 5 lat temu :) )

Jest mi niezmiernie miło przywitać się w tak zacnym gronie. Moja przygoda z AVR trwa niecały rok, zupełnym przypadkiem zainteresowałem się na zasadzie "nikt nie ma czasu zrobić kontrolera, to ja muszę". Trochę pomógł fakt, że za "bajtla" (jestem ze Śląska), ubzdurałem sobie iż będę zawodowym elektronikiem, więc podstawy znałem. Będę prawdopodobnie bardziej obserwował niż się udzielał, przynajmniej na początku.

Gdyby ktoś potrzebował porady dotyczącej systemu Linux, języków programowania które znam, bądź gry na perkusji, to chętnie pomogę :)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 06:12 
Moderator

Witamy cieplutko ;)

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 07:12 

agile_cat napisał(a):
jestem ze Śląska

Witam kolegę, Katowice rzut beretem od tych Tych

PostNapisane: 26 maja 2014, o 20:54 
Użytkownik

Witam wszystkich!

Nazywam sie Rafal i z elektronika dopiero zaczynam. Mozna powiedziec , ze pochodze z "ciemnej strony mocy" bo z wyksztalcenia zajmuje sie "zarzadzaniem i wdrazaniem infrastruktur serwerowych" (zeby nie robic reklamy firmy okienkowej :) ).Do tego pozniej dolozylem programowanie w .Net C# / VBS / Powershell no a teraz C/C++ :)
Elektronika zainteresowalem sie jakies 6 miesiecy temu przez przypadek kiedy wyswietlila mnie sie reklama "arduino" klinalem i baaach!
Pozniej zaczalem czytac i potrzebowalem wiecej wiedzy zarowno z programowania jak i elektroniki samej w sobie (tranzystory/cewki/etc). Proba wejscia w spolecznosc elektroniczna poprzez "****trode.pl" zakonczyla sie pogrzebaniem w dziale "spam" ale na szczescie trafilem na BB oraz bloga od Pana Mirka a w koncu na to forum!
Obiecuje poszukac w notach katalowych i sprobowac rozwiazac samemu zanim zadam pytanie :)

Pozdrawiam
R

PostNapisane: 26 maja 2014, o 21:23 
Moderator

witamy i zapraszamy do przedniej zabawy ;)

PostNapisane: 27 maja 2014, o 06:25 
Użytkownik

Witam wszystkich

Na imię mi Mariusz, pochodzę z podkarpacia. Od zawsze interesował mnie sprzęt elektroniczny oraz mechanika. Pierwszy styk zaczął się z grami podłączanymi do TV - znane pod nazwą PEGASUS. Już wtedy wiedziałem, że chcę wiedzieć jak to działa.
I zawsze było mi bliżej do elektroniki cyfrowej, choć doceniam też magię elektroniki analogowej.
Tak więc moim marzeniem było zostać programistą.

Z zawodu jestem technikiem elektronikiem-automatykiem. Przez chwilę zajmowałem się serwisem komputerów. Rzuciłem studia i obecnie pracuję jako operator automatu sitodruku. Nie żałuję, że nie jestem informatykiem - dzięki elektronice mam poczucie większej świadomości nie tylko software'u, ale i hardware'u oraz wszystkich problemów technicznych z nim związanych.

Od około 6-7 lat piszę w C++, poznałem także nieco WinAPI (proste programy), natomiast później na serio zainteresowałem się samym C i mikro kontrolerami (bardzo duży wkład tutaj przesławnego BLUEBOOKA autorstwa pana MIRKA). Tak więc tym bardziej zachęcam każdego do kupna tej książki o ile jeszcze jej nie ma.
Interesuję się również sterownikami PLC i w nich samych mam również podstawową wiedzę, którą o ile możliwości pozwolą będę chciał poszerzyć.
Poza tym uprawnienia SEP 1kV.

Cieszę się, że tu trafiłem. Pozdrawiam wszystkich i każdemu życzę wysokiego level'u w PRO ;)

PostNapisane: 27 maja 2014, o 06:47 
Moderator

Witamy witamy ;)

Lex_ napisał(a):
Od około 6-7 lat piszę w C++

no to nieźle ... a ja wciąż próbuję przejść na C++ albo C# na PC.

PostNapisane: 6 cze 2014, o 15:38 
Nowy

Cześć wszystkim:)

Mam na imię Piotrek i pochodzę z Łodzi. Nie mam żadnych podstaw teoretycznych z elektroniki, z wykształcenia jestem biologiem. Pracuję w wylęgarni jeżowców za kołem podbiegunowym, w której to najprostsze projekty w oparciu o uC byłyby niezmiernie pomocne (i nie zawsze trzeba kupować specjalistyczny sprzęt do załączenia wiatraczka czy grzałki z napisem Aquacośtam;). A że zajmuję się technicznymi aspektami tejże hodowli powziąłem ambitny plan żeby coś niecoś pojąć. Pobawiłem się trochę Arduino, później trafiłem na TyRurowy kanał Pana Mirka. Uświadomiłem sobie, że z Arduino to tak trochę jak jedzenie cukierka z papierkiem;)
Póki co przeczytałem 100 stron Blubuka i podłączyłem wszystko tak, że można się cieszyć MkAVR Calculatorem i pakować programy napisane w Eclipse. Narazie daję radę (wielka zasługa łopatologicznego tłumaczenia Pana Mirka:)) choć na pewno za parę stron będzie hardcore;D

Postaram się nie zasypywać forum pytaniami nooba (ale nie gwarantuję, że nie zawaham się ich użyć):)
Dzięki i pozdrawiam

PostNapisane: 6 cze 2014, o 16:10 
Moderator

lacjo napisał(a):
Pracuję w wylęgarni jeżowców za kołem podbiegunowym

O żesz w mordkę jeżozwierza ;) .... ale fajne zajęcie ... tzn chyba bardzo - niesamowicie ciekawe ...

Witamy oczywiście - i nie obawiaj się zadawać pytań - bo to forum po to właśnie jest ;) .... zapraszamy do wspólnej zabawy i nauki

PostNapisane: 6 cze 2014, o 18:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To jak się tak wszyscy przedstawiają to ja może też...

Witajcie, mam na imię Rafał. Obecnie mieszkam i studiuje w Łodzi, ale pochodzę z małej wsi nie opodal Uniejowa (sławne uzdrowisko termalne). Studiuję elektrotechnikę na wydziale elektrycznym Politechniki Łódzkiej. Moja specjalność to przetworniki elektromechaniczne (silniki, aparatura energetyczna, styczniki, wyłączniki itd.) ale niestety nie zbyt trafiona. Jestem już na trzecim roku więc na magisterce zmienie specjalizację na inną. Odkąd pamiętam fascynowało mnie zjawisko prądu elektrycznego, kiedy miałem 5 lat podłączyłem silniczek na 3V pod 230V. Skończyło się na szczęście tylko trochę poparzonymi łapkami i guzem nabitym przy upadaniu na podłoge :lol: . Później budowałem elektromagnesy, rozbierałem co się dało i bawiłem się rozebranymi na części zabawkami, nie tak jak inne, normalne dzieci :D. Niestety z braku w pobliżu mojego miejsca zamieszkania jakiegokolwiek sklepu z elektroniką i brakiem dostępu do internetu nie miałem za bardzo jak zacząć z elektroniką choć zawsze mnie to fascynowało. Liceum ukończyłem z dość dobrymi wynikami z matury a zdawałem matmę rozszerzoną i fizykę rozszerzoną. Oprócz tego wszystkie inne podstawowe przedmioty. Na studia poszedłem zgodnie z moimi zainteresowaniami. Z dużą chęcią czytałem o różnych urządzeniach. Jakoś z pół roku temu zacząłem bawić się elektroniką. Najpierw kupiłem Arduino, później zapragnąłem czegoś więcej. Trafiłem na filmy Pana Mirka na youtube i tak już mnie to pochłąneło :) teraz kiedy tylko mam chwilę wolnego staram się nie próżnować i nadrabiać zaległości z mojej ukochanej dziedziny :) staram się dokształcać, kiedy tylko nie jestem zawalony nauką na studia. Ogólnie jestem wniebowzięty że trafiłem na to wspaniałe forum. Jest tu dużo fajnych ludzi z pasją i chętnie chciałbym do tego grona dołączyć (o ile mnie zaakceptują). Uwielbiam też programować. Kiedyś troszkę w C#, teraz w C na mikroprocki, ale chciałbym się w tym rozwijać i tworzyć programy napisane np w C# które mogłyby bez problemy komunikować się z uC. Mam sporo pomysłów, dużo z nich staram się na bieżąco realizować ale niestety brak czasu mi w tym strasznie przeszkadza. Doceniam Ludzi na FORUM ATNEL za to że dzielą się swoją wiedzą. Sam chciałbym odwdzięczyć się tym samym choć moja wiedza jest jeszcze znikoma... Ale się staram! :lol:

to chyba tyle...

POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE :D

PostNapisane: 6 cze 2014, o 18:42 
Moderator

Nefarious19 --> no witamy oficjalnie ;) i fajnie że już sam podzieliłeś się ciekawym projektem na naszym forum ;) o to chodzi ... dzięki tej właśnie pasji - każdy znajdzie tu coś dla siebie ....

To forum pasjonatów jak słusznie mówisz a nie zadufanych w sobie śpeców przez małe eś :lol:

PostNapisane: 6 cze 2014, o 20:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
To forum pasjonatów jak słusznie mówisz a nie zadufanych w sobie śpeców przez małe eś

Dokładnie. Na elektrodzie czasem można się czegoś dowiedzieć ale ja np ani razu się niczego nie dowiedziałem. Każdy się tylko wymądrza. Widziałem jak Pan kiedyś opublikował swój autorski program do dekodowania kodów nadawanych w podczerwieni, pare osób pochwaliło a reszta ciągle marudziła że a to lepiej oscyloskop wziać a nie się bawić programami a to tamto. Zawsze każdy coś miał do powiedzenia a z pewnością większość z tych malkontentów nie umiała by nawet linijki kodu bez błędu napisać. Tutaj jest inaczej. Krytyka owszem jest ale konstruktywna. A nie wymyślanie błędów po to tylko żeby komuś dopiec i siebie dowartościować. Dlatego się cieszę że jest coś takiego jak ATNEL i że coś takiego funkcjonuje w tym smutnym kraju :) Ja sam każdy poradnik jaki obejrze publikuje zaraz na swoim facebook'u. A nóż może kogoś zaraże :)

PostNapisane: 11 cze 2014, o 08:07 
Użytkownik

Witam wszystkich!

Jestem już jakiś czas na forum ale jakby nie było okazji wcześniej. Mam na imię Michał. uC "bawię się" od niedawna. Jestem na trzecim roku studiów inżynierskich Automatyka i Robotyka, ale nie dajcie się zwieźć bo miałem sporą przerwę w edukacji ;) . Z elektroniką, elektryką i programowaniem zawsze mi było po drodze, ale dopiero niedawno trafiłem na Wasze forum. Pracuje w branży nie związanej z elektronika wcale (obróbka mechaniczna stali - kontrola jakości). Pochodzę z okolic Jarocina ale w tej chwili mieszkam w Wronkach, ale po dobrej stronie muru :lol: -> Kliknij a zrozumiesz

Przygoda z mikrokontrolerami zaczęła się od potrzeby zbudowania sterownika do bramy, i tak znalazłem Arduino. Czytając o Arduino znalazłem materiały Sun'a, i tak znalazłem się tutaj.
Posiadam już BB i w każdej wolnej chwili go katuję.

Pozdrowienia dla wszystkich...

PostNapisane: 11 cze 2014, o 08:09 
Moderator

Witamy więc oficjalnie i żczymy miłej walki z programowaniem ;)

PostNapisane: 11 cze 2014, o 10:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Przygoda z mikrokontrolerami zaczęła się od potrzeby zbudowania sterownika do bramy, i tak znalazłem Arduino. Czytając o Arduino znalazłem materiały Sun'a, i tak znalazłem się tutaj.
Posiadam już BB i w każdej wolnej chwili go katuję.

Pozdrowienia dla wszystkich...

Ja też zacząłem od Arduino i na szczęście trafiłem tutaj:)

WITAJ! :D

PostNapisane: 14 cze 2014, o 13:42 
Użytkownik

lacjo napisał(a):
Cześć wszystkim:)Pracuję w wylęgarni jeżowców za kołem podbiegunowym
!!?? Takiego oryginała jeszcze u nas nie było. Chylę kapelusza i witam. Jakbyś nam napisał parę zdań o dniu codziennym , byłoby super.

PostNapisane: 14 cze 2014, o 14:09 
Użytkownik

Zachęcamy kolegę lacjo do udziału w konkursie "Bluebook na krańcach świata" :D
Jakieś fotki z terenu mile widziane ;-)

PostNapisane: 14 cze 2014, o 16:20 
Moderator

Piotrek_P napisał(a):
Zachęcamy kolegę lacjo do udziału w konkursie "Bluebook na krańcach świata" :D
Jakieś fotki z terenu mile widziane ;-)

hahaha SUPER pomysł! też jestem "za"

PostNapisane: 14 cze 2014, o 22:21 
Nowy

pod koniec czerwca wracam do pracy i nie omieszkam wziąć udział w konkursie:) wprawdzie przez blubuka to tak mniej więcej półtora kilo(!) baleronu mniej ze mną poleci, no ale czego się nie robi dla wiedzy!;)

PostNapisane: 21 cze 2014, o 21:50 
Nowy

Cześć wszystkim, mam na imię Tobiasz, jestem studentem I roku informatyki na UŁ wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej. Lubię hobbystycznie coś zmajstrować :D, nauczyć się czegoś nowego.Programuję w C++, interesuje się sieciami. Pisałem trochę w BASCOMie, zrobiłem sobie płytkę testową i zacząłem naukę C. Zamówiłem Bluebook'a i niecierpliwie czekam aż do mnie dotrze. Na forum natrafiłem z blogu Pana Mirka, którego dogłębnie czytam. Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

PostNapisane: 21 cze 2014, o 22:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

tobiasz256 napisał(a):
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

I My ciebie również Witamy i pozdrawiamy :)

PostNapisane: 21 cze 2014, o 23:06 
Moderator

tak tak witamy i do dzieła ;)

PostNapisane: 12 lip 2014, o 20:42 
Nowy

Witam wszystkich! :-) Jestem Piotrek mam 23 i uczę się programować, mam nadzieję że wpasuje się w forum :-)

PostNapisane: 12 lip 2014, o 21:39 
Moderator

obcx napisał(a):
mam nadzieję że wpasuje się w forum

My również ;) - więc zapraszamy do wspólnego uczenia się.

PostNapisane: 12 lip 2014, o 22:48 
Użytkownik

obcx napisał(a):
Witam wszystkich! :-) Jestem Piotrek mam 23 i uczę się programować, mam nadzieję że wpasuje się w forum :-)

Witam witam i serdecznie polecam te forum. Też myślałem ze wpadnę tu na chwilkę a jestem niecały rok.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1