Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 09:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lip 2012, o 16:49 
Użytkownik

Czy mówisz (piszesz) o tych we włoszczyźnie - NiktorTheNat? Jeżeli nie to możesz podać nazwę kanału?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lip 2012, o 17:47 
Użytkownik

Tak o tych wloskich mowie:)

PostNapisane: 18 lip 2012, o 20:18 
Użytkownik

Szczerze napisze, że już nie moge się doczekać kiedy kolega ariek44 napisze kolejną cześć tutoriala. Zrobiłem sobie już kilka odpowiednich interfejsików i chciałbym już umieć się skomunikować z atmega za pomocą bluetooth'a. Także DROGI KOLEGO ariek44, ja Cie bardzo oczekuje :D

PostNapisane: 18 lip 2012, o 23:10 
Użytkownik

Wszystko szło super, aż tu nagle :(
Obrazek

W darmowej wersji nie można używać bibliotek :( A tak strasznie ciekawie się zapowiadało.
Chyba trzeba będzie kupić programik hmmmm...

PostNapisane: 19 lip 2012, o 00:44 
Użytkownik

Dzięki za kolejną świetną lekcję, ta zapowiada się najciekawiej !!!

W kodzie wkleiły się Ci się znaczniki HTML np:
jest:
Kod:
Activity.Title="<span class="posthilit">Bluetooth</span>"

powinno być:
Kod:
Activity.Title="Bluetooth"

W sumie nie przeszkadza to za bardzo ale wywala błędy przy kompilacji, więc jak ktoś robi kopiuj wklej może się zniechęcić, że coś mu nie chodzi.

Postąpiłem trochę [.... bardzo proszę o takich rzeczach pisać np na PRIV do kogoś a nie na forum dobrze? ...]. Ta lekcja jest dla mnie nie zrozumiała i nie mogę nawiązać połączenia z bluetooh.

W kodzie programu brakuje mi inicjalizacji połączenia. Ustawienia parametrów połączenia, nigdzie w kodzie programu nie ma ustawiania parametrów transmisji: ile bitów danych, czy jest czy brak parzystość, ile bitów stopu, prędkość transmisji?. Chyba, że kompletnie coś źle rozumiem?
Moje rozumowanie jest takie, Bluetooh symuluje port RS232 i na tej podstawie łączy się z telefonem. Tak jak było to opisane w książce p. Mirka. Tylko tam była opisana transmisja uP<->PC. Była tam inicjalizacja UART, następnie odpowiednie parametry wpisywało się w terminalu i na takiej podstawie nawiązywało się połączenie.

Tu w kodzie nigdzie tego nie widzę. Jedyne co widzę to poniższy kod:
Kod:

Sub Button1_Click
 Button1.Enabled=False
 Timer1.Enabled=False
 Label1.Text="Czekaj.."
 Adapter.Connect("00:12:6F:25:64:68") 
End Sub

Hmmm... tak intuicyjnie to odpowiada on za parowanie urządzenia. U mnie nawet ten przycisk nie działa :( Po naciśnięciu przycisku pojawia się napis Czekaj...
Wydaje mi się, że najpierw urządzenie powinno być sparowane, następnie powinno się wybrać odpowiedni port, następnie uslalić parametry transmisji, po takiej inicjalizacji może nastąpić wymiana danych.

Nie wspomniałeś też z jakimi parametrami ustawiasz terminal?
Chyba, że jakieś parametry są ustawione jako domyśle? Ale to by było dziwne? Np u mnie jak mam zainstalowanego Blutka to pojawia się kilka portów RS232, więc skąd urządzenie ma wiedzieć który port wybrać?

Coś ta lekcja mnie przerosła!!! Lub nie rozumiem jakiś podstaw :( Jutro jak wrócę z pracy to robię kolejne podejście! Mam nadziję, że bardziej owocne :)

Jeszcze raz dziękuję, tutka :)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 08:16 
Użytkownik

@moderator - OK
, przepraszam :-)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 08:34 
Moderator

IUVOit napisał(a):
Wydaje mi się, że najpierw urządzenie powinno być sparowane, następnie powinno się wybrać odpowiedni port, następnie uslalić parametry transmisji, po takiej inicjalizacji może nastąpić wymiana danych.

No ale dobrze się koledze wydaje i to jest oczywiste, że najpierw sparować swój moduł w telefonie, tyle że to odbędzie się automatycznie jak widać zresztą ze screenów w poradniku jeśli zrobimy connect.

IUVOit napisał(a):

Z takimi parametrami na jakie masz ustawionego swojego Blutka ;) żadne inne. Jeśli np masz ustawiony BT na 115200, 8, n, 1 to dokładnie tak będzie z nim rozmawiał telefon ;)

IUVOit napisał(a):
Chyba, że jakieś parametry są ustawione jako domyśle? Ale to by było dziwne? Np u mnie jak mam zainstalowanego Blutka to pojawia się kilka portów RS232, więc skąd urządzenie ma wiedzieć który port wybrać?

To już trzeba sobie samemu znaleźć w kompie, bo nie każdy ma takiego samego dongla USB/BT w kompie i nie takie same drivery. Jednemu zainstalują się 2 porty com a innemu 5. Chodzi o porty przychodzące i po prostu sprawdź po kolei bo przykład z poradnika ładnie działa

IUVOit napisał(a):
Coś ta lekcja mnie przerosła!!! Lub nie rozumiem jakiś podstaw :( Jutro jak wrócę z pracy to robię kolejne podejście! Mam nadziję, że bardziej owocne :)

Spokojnie i jeszcze raz - tak jak podpowiedziałem i ruszy ;)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 08:44 
Użytkownik

IUVOit napisał(a):

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli chodzi o moduł szeregowy oraz terminal i numer portu to COM jest fizycznym portem do którego moduł powinien zostać podłączony wyprowadzeniami TX RX GND, jeśli komputer nie posiada fizycznego portu COM to można stosować tzw przejściówki USB<->RS232, po zainstalowaniu sterowników takiej przejściówki także zobaczymy w menadżerze urządzeń port COM i do niego należy podłączyć terminal z parametrami ustawionymi według parametrów modułu bluetooth. Ważna uwaga połączenia modułu do fizycznego portu COM w komputerze, proszę pamiętać o konwerterze logicznym bo bez niego zostanie uszkodzony moduł i byłoby szkoda, chyba że moduł jest już wyposażony w taki konwerter, najczęściej w postaci układu MAX232. Jeśli chodzi o znaczniki html w kodzie to ja takich nie dostrzegam w mojej przeglądarce.

PostNapisane: 19 lip 2012, o 08:59 
Użytkownik

Dzieki za porady. Jak wroce wieczorkiem z pravy to posprawdzam.

PostNapisane: 19 lip 2012, o 12:35 
Użytkownik

Dzisiaj kupiłem baisc4android. Dla tych co sie jeszcze wachają podaje link z kuponami rabatowymi:
http://www.retailmenot.com/view/basic4ppc.com
Zniżka jest tylko na wersje enterprise, co daje nam wersje enterpise w cenie standard.

IUVOit napisał(a):
W kodzie programu brakuje mi inicjalizacji połączenia. Ustawienia parametrów połączenia, nigdzie w kodzie programu nie ma ustawiania parametrów transmisji: ile bitów danych, czy jest czy brak parzystość, ile bitów stopu, prędkość transmisji?. Chyba, że kompletnie coś źle rozumiem?

Też sie nad tym zastanawiam. Jak programujemy ukontrolery, to trzeba ustawić wszystkie potrzebne parametry do prawidłowej komunikacji. Tutaj tego nie ma. Moduł bluetooth w telefonie sam się dopasowuje do modułu odbierającego? Niby skąd ma wiedzieć, że mój btm-222 ustawiłem w ten czy inny sposób? Jeszcze nie sprawdzałem tego na "żywym pacjencie", ale dzisiaj będe próbować.

PostNapisane: 19 lip 2012, o 12:52 
Moderator

bartool napisał(a):
Też sie nad tym zastanawiam. Jak programujemy ukontrolery, to trzeba ustawić wszystkie potrzebne parametry do prawidłowej komunikacji. Tutaj tego nie ma. Moduł bluetooth w telefonie sam się dopasowuje do modułu odbierającego? Niby skąd ma wiedzieć, że mój btm-222 ustawiłem w ten czy inny sposób? Jeszcze nie sprawdzałem tego na "żywym pacjencie", ale dzisiaj będe próbować.

Pewnie, że się dopasowuje ;) skąd ma wiedzieć jak jest ustawiony twój BTM-222 ;) .... ano panie kochany z tego powodu, że telefon "rozmawia" sobie z twoim modułem poprzez "Bluetooth stack" czyli stos BT ;) ... i w zasadzie w uproszczeniu można powiedzieć, że on pcha sobie dane określając że BT ma to odebrać i wysłać przez SPP (Serial Port Protocol) .... czyli jak masz ustawiony BTM np na 9600 to z BTM'a dane wyjdą 9600 ale jak masz ustawione np na 115200 to dane wylecą też z tą właśnie prędkością. w drugą stronę dzieje się podobnie

BTM odbiera dane przez SPP i dalej już przez inne warstwy stosu BT przesyła je do telefonu. Zatem telefon jest w kontakcie z kolegą BTM na o wiele wyższym poziomie inteligencji niż nasze procki ;)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 18:11 
Użytkownik

Udało się - chodzi!!! Na razie testuję na PUTTY i wszystko działa OK. Dzieki Mirek i ariek44 za porady, przydały się:) Wcześniej mi nie działało ponieważ zapomniałem o błędzie jaki kiedyś popełniłem przy łączeniu się PC<->uP. Jak wkładałam swój moduł BT (firmy HAMA) (win7) to jest wykrywany i sie instaluje. Niektóre porty są widziane jako wychodzące inne przychodzące, tak troszkę bez sensu. Ale jak zainstalowałem dedykowane sterowniki do modułu BT, to z dedykowanego oprogramowania odczytałem MAC Adresik i wszystko zaczęło chodzić.
U mnie podczas wykrywania pojawiała się małą "chmurka" która mówiła na jakim COM nastąpiło połączenie. Parametry COM, potrzebne do ustawienia PUTTY, odczytałem z menadżera urządzeń :)

mirekk36 napisał(a):
Pewnie, że się dopasowuje ;) skąd ma wiedzieć jak jest ustawiony twój BTM-222 ;) .... ano panie kochany z tego powodu, że telefon "rozmawia" sobie z twoim modułem poprzez "Bluetooth stack" czyli stos BT ;) ... i w zasadzie w uproszczeniu można powiedzieć, że on pcha sobie dane określając że BT ma to odebrać i wysłać przez SPP (Serial Port Protocol) .... czyli jak masz ustawiony BTM np na 9600 to z BTM'a dane wyjdą 9600 ale jak masz ustawione np na 115200 to dane wylecą też z tą właśnie prędkością. w drugą stronę dzieje się podobnie
BTM odbiera dane przez SPP i dalej już przez inne warstwy stosu BT przesyła je do telefonu. Zatem telefon jest w kontakcie z kolegą BTM na o wiele wyższym poziomie inteligencji niż nasze procki ;)

Bardzo dużo pomógł mi ten wpis. Ja patrzyłem na tą komunikację poprzez pryzmat uP, gdzie następowała ręczna inicjalizacja RS. Tu praktycznie nie trzeba o tym myśleć.

Czyli rozumiem, że o takich rzeczach jak bufory cykliczne i pisanie od zera takich funkcji w Basic4Android nie będzie? Zostanie to rozwiązane sprzętowo i poprzez wbudowane funkcje w Basic4Android?

Biorę teraz ATB+ATB-BT222 i spróbuję przesłać coś z telefonu na uP :)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 19:39 
Moderator

IUVOit napisał(a):
Tu praktycznie nie trzeba o tym myśleć.

No aż tak to może nie ;)

IUVOit napisał(a):
Czyli rozumiem, że o takich rzeczach jak bufory cykliczne i pisanie od zera takich funkcji w Basic4Android nie będzie? Zostanie to rozwiązane sprzętowo i poprzez wbudowane funkcje w Basic4Android?

Tu komunikacja przekazana w ręce użytkownikowi odbywa się już pod kontrolą zaawansowanego systemu operacyjnego, a do tego jeszcze cała obudowa API i jeszcze wyższych funkcji ;) w efekcie końcowym, wiedz, że te bufory cykliczne na 10000% są , ale gdzieś na dnie tego wszystkiego i dba o nie sam android.... Dla ciebie pozostawiając samą przyjemność przesyłania.

PostNapisane: 19 lip 2012, o 22:47 
Użytkownik

No coraz ciekawiej się robi :) Oj coraz ciekawiej. Tym bardziej jak czytam to Andek sporo "brudnej" roboty odwala za nas :)

No i trzeba zacząć oszczędzać na zakup pełnej wersji. Mam nadzieję że za miesiąc, dwa jak zbiorę kasę, też znajdą się kupony rabatowe jeszcze :)

PostNapisane: 20 lip 2012, o 00:11 
Użytkownik

Polecam [ ...panowie ja na razie tylko grzecznie proszę - nie rozpowszechniać informacji o pobieraniu pirackich wersji jakiegokolwiek oprogramowania na tym forum, tym bardziej że b4a jak żaden inny program nie zasługuje na to...(mirekk36)], ze wzgledu na ogrom bibliotek i sampli:) mozna troszke "wyprzedzic" poradnik:) oczywiscie lepiej nauczyc sie z poradnika, ale chyba efektywniejsze bedzie dojscie do tego samemu:) poza tym, srodowisko jest tak przyjazne, ze latwo w nim robic doslownie wszystko! Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz za poradnik, gdyz wczesniej nie mialem pojecia o istnieniu b4a i tym bardziej o podstawach :)

PostNapisane: 20 lip 2012, o 07:17 
Użytkownik

Ja mam takie pytanko.
Bo chciałbym sobie zrobić sterowanie diodą RGB przez bluetootcha.
No i komendy potrafię wysyłać z telefonu do modułu Bluetooth.
Problem jest w tym, że chciałbym, aby mój moduł bluetooth wysłał do telefonu też dane (jaką barwę ma w tej chwili dioda RGB).
Wydaje mi się. że bluetooth to komunikacja jednokierunkowa?

No i żeby to zrealizować, to raz jako master muszę ustawiać telefon, a raz moduł buetooth, czy da się to łatwiej zrobić?

Wydaje mi się, że jeśli np. wysyłam co 5 sek jakieś dane z telefonu do mojego uC, to nie mogę wysłać tak od sobie jakiejś danej do telefonu z uC.

W jaki sposób zrealizować komunikację dwukierunkową?

PostNapisane: 20 lip 2012, o 07:58 
Moderator

xamrex napisał(a):
Ja mam takie pytanko.
Bo chciałbym sobie zrobić sterowanie diodą RGB przez bluetootcha.
No i komendy potrafię wysyłać z telefonu do modułu Bluetooth.
Problem jest w tym, że chciałbym, aby mój moduł bluetooth wysłał do telefonu też dane (jaką barwę ma w tej chwili dioda RGB).
Wydaje mi się. że bluetooth to komunikacja jednokierunkowa?

Ależ oczywiście, że się koledze to tylko WYDAJE i to niesłusznie ;) okropne podejrzenie ;)

A co do chęci wysłania informacji jaką ma mieć barwę no to na prawdę - proszę troszeczkę dalej rozwinąć skrzydła wyobraźni. Autor pokazał wysyłanie np literki "O". Ale czy to oznacza, że TYLKO tą literkę możemy wysyłać ? czy to w ogóle oznacza że tylko jeden znak/bajt możemy wysyłać??????

No toż najprostsza wersja wyobraźni podpowiada, że gdyby zrobić to jakoś SUPER prymitywnie to można by określić że wysłanie np literki "A" to będzie znaczyło dla procka że ma włączyć kolor np "Niebieski", wysłanie literki "B" że ma włączyć kolor "Zielony" .... wysłanie literki "X" że ma włączyć kolor "Xiński" ;)

A na poważnie to można wysyłać całe wyrazy np "red", "blue", "green" itd co za problem - nawet nie za bardzo mogę załapać miejsca w którym wyobraźnia się zacina i nie pozwala takich najprostszych rozwiązań wymyślić jeśli chodzi o transmisję danych po RS232 bo przecież mamy tu czysty żywy RS232.

A jak poczytać drugą część książki "Język C Pasja programowania mikrokontrolerów 8-bitowych" to na ZEUSA mamy tam cały ostatni rozdział który pokazuje KROK po KROKU jak zorganizować sobie komunikację za pomocą poleceń AT (jak w modemach) - to dopiero jest WYGODNA komunikacja i to na wyciągnięcie ręki. Po czymś takim już nikt nie będzie się bawił w jakieś tam pojedyncze literki.

A autorowi chwała za to, że przedstawia to wszystko w super prosty sposób pozwalający wystartować. A już przy kursie Pythona na Symbiana pisał, że poradnik nie dotyczy zagadnień komunikacji RS232 i ten też nie będzie bo to caaaaałkiem inny temat przecież.

xamrex napisał(a):
No i żeby to zrealizować, to raz jako master muszę ustawiać telefon, a raz moduł buetooth, czy da się to łatwiej zrobić?

Jeszcze raz zapytam skąd takie pomysły koledze przychodzą do głowy ;) ???? Proponuję się nie martwić - żadnych takich cudów-niewidów nie trzeba robić. Obustronna komunikacja była, jest i będzie możliwa przez Bluetooth ZAWSZE (to podstawa) .... i nie będzie trzeba myśleć o jakichś takich przełączaniach ;)

xamrex napisał(a):
Wydaje mi się, że jeśli np. wysyłam co 5 sek jakieś dane z telefonu do mojego uC, to nie mogę wysłać tak od sobie jakiejś danej do telefonu z uC.

No oczywiście że wydaje ci się. Ale tu uzupełnię. Bo owszem dokąd Telefon nie zainicjuje połączenia (bo przecież twój BTM jest SLAVE, to naturalnie że "ot tak" nie wyślesz nic do telefonu.

Ale jeśli już telefon nawiąże połączenie BT z twoim modułem do droga wolna panie kochany ;) możesz sobie z procka wysyłać CO CHCESZ i ważniejsze kiedy TYLKO CHCESZ !!!! żadnych ograniczeń

xamrex napisał(a):
W jaki sposób zrealizować komunikację dwukierunkową?

I takie pytanie trzeba było zadać na samym początku albo cierpliwie poczekać aż autor to pokaże w kolejnej lekcji - tylko to nie będzie żadne tam nawiązywanie komunikacji dwukierunkowej ponieważ ona jest już nawiązana ;) .... autor pokaże co najwyżej teraz za pomocą jakich procedur/zdarzeń w kodzie B4A odbierać nadlatujące dane - jeśli z tego korzystał .....

tak to jest - teraz jaśniej ? ;)

PostNapisane: 20 lip 2012, o 08:06 
Użytkownik

No nie wiedziałem, że to takie proste będzie :)
Czyli połowę drogi mam za sobą, bo potrafię wysłać jaki kolor ma mieć dioda.
Wysyłam 6bajtów (R[int]G[int]B[int])

Teraz czekam na tutka w jaki sposób odbierać dane :))

PostNapisane: 20 lip 2012, o 08:23 
Użytkownik

Jak masz 2 część książki to zażyj do ostatniego rozdziału (tak jak wcześniej wspominał p Mirek), gdzie bardzo przystępnie jest napisana biblioteka do odbioru i nadawania całych komend oraz przedstawiony sposób interpretacji nadchodzących stringów (komend). Po przeczytaniu tego rozdziału sam będziesz mógł tworzyć swoje funkcje które będą interpretowały nadchodzące komendy.

ps. już nie mogę doczekać się kolejnej dawki wiedzy o Androidku :D

PostNapisane: 20 lip 2012, o 12:31 
Użytkownik

Próbuje się oswoić z językiem używanym w baisc4android. Nie idzie łatwo :P Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć do czego slużą instrukcje "Try" i "Catch"? Przeglądam stony autora programu i jakoś nie moge tego załapać. Będe wdzieczny za każdą wskazówke.

PostNapisane: 20 lip 2012, o 13:13 
Moderator

bartool napisał(a):
Próbuje się oswoić z językiem używanym w baisc4android. Nie idzie łatwo :P Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć do czego slużą instrukcje "Try" i "Catch"? Przeglądam stony autora programu i jakoś nie moge tego załapać. Będe wdzieczny za każdą wskazówke.

To są konstrukcje znane wprost z języka C++ więc równie dobrze mógłbyś wpisać w googla try catch C++ ;)

ale w skrócie chodzi o to:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

;)

czyli np

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

teraz jaśniej ? ;)

PostNapisane: 20 lip 2012, o 13:46 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
teraz jaśniej ?

Pieknie mi to wytłumaczyłeś. Dziękuje bardzo.

Jeszcze nie opanowałem C, a widze, że to dopiero początek. Na samym C się nie skończy. Długa droga jeszcze przede mną.

PostNapisane: 20 lip 2012, o 22:20 
Użytkownik

Ach, czekamy na poradnik :D Chyba, że z racji piątku kolega robi sobie przerwę :)

PostNapisane: 21 lip 2012, o 21:33 
Użytkownik

Dzięki za kolejną lekcje !!! U mnie działa wszystko tak jak opisałeś !!! Teraz wygląda to naprawdę fajnie !!!

Taka malutka uwaga: Fajnie jak byś robił małe komentarze w listingach, troszkę wygodnie by się je analizowało :)
Wiem, że każdy listing dokładnie opisujesz - ale jak się analizuje program to fajnie sobie przeczytać na początku opis a późnij analizować sam listing już w edytorze.

Jeszcze raz wielkie dzięki za kolejną lekcje! Czekam z niecierpliwością na następne! Bardzo podoba mi się Twój kurs!

PostNapisane: 21 lip 2012, o 21:55 
Moderator

IUVOit napisał(a):
Jeszcze raz wielkie dzięki za kolejną lekcje! Czekam z niecierpliwością na następne! Bardzo podoba mi się Twój kurs!

Ja króciutko podpisuję się tylko rękami i nogami pod tym ;)

PostNapisane: 21 lip 2012, o 22:30 
Użytkownik

Witam,
Czy któryś z kolegów próbował nawiązać komunikację z modułem HC-06 (made in china) przy pomocy aplikacji napisanych w b4a.
Testuję jeden z przykładów z tutorial-a AVR + Bluetooth i Android, niestety mój telefon za "Chiny" nie chce się połączyć z moim modułem.
Zaznaczę że od strony modułu i urządzenia z nim współpracującego jest wszystko OK ponieważ używając innej aplikacji (Terminal Bluetooth) oraz komputer PC wszystko jest OK.
Moduł HC-06 na stałe pracuje jako MASTER - czy to może być powodem problemów?
Telefon na którym testuję program to HTC Wildfire S (Android 2.3.5)
Połączenie próbuję wykonać za pomocą Programu nr. 4 z w/w tutorial-a, program uruchamia się bez problemu, wyświetla się lista sparowanych urządzeń na której jest mój moduł, po "kliknięciu" POŁĄCZ wyświetla się napis "Czekaj" oraz uruchamiany jest ProgressBar - po dojściu do 100% nie dochodzi do połączenia.
Mam włączony bluetooth oraz telefon jest możliwy do wykrycia przez inne urządzenia.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie oraz porady.

PostNapisane: 21 lip 2012, o 23:10 
Użytkownik

chemik0 napisał(a):
Witam,
Moduł HC-06 na stałe pracuje jako MASTER - czy to może być powodem problemów?

Poszukaj w pdf, czy nie masz możliwości zmiany trybu na SLAVE. W module p Mirka ATB-BTM-222, za pomocą komend AT można ten tryb zmieniać. Wydaje mi się, że w Twoim module może być tak samo. Chodź, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w jakim trybie jest ustawiony moduł.

U mnie była taka sytuacja, że moduł w ogóle nie był widoczny w otoczeniu Bluetooh (na 4 innych telefonach był a na ty jedny z Androidem nie był?). Pierwszy raz połączyłem się z nim wpisując jego adres MAC (chyba program003) i wszystko bez problemu poszło. Późnij moduł był już widziany w otoczeniu i wszystko było OK.

Może też zacznij od programu w którym przez adres MAC się łączysz, może coś pomoże.

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

Znalazłem w sieci pdf (http://iteadstudio.com/Downloadfile//BluetoothHC05.pdf ) Twojego modułu.

Na stronie 6 i 7 masz opisane w jaki sposób zmienić tryb pacy.

Jeżeli wyślesz do modułu komendę AT:
AT+ROLE0 - to moduł będzie pracował jako SLAVE
AT+ROLE1 - to moduł będzie pracował jako MASTER
AT+ROLE2 - to moduł będzie pracował jako SLAVE Loop, co kolwiek by to oznaczało ;)

Czyli:
1. Połącz moduł z kompem (przejściówka USB->RS232TTL). Potrzebne są tylko linie RXD, TXD, GND.
2. Następnie odpal terminal np PUTTY.
3. Wpisując powyższe komendy możesz między innymi zmieniać tryb pracy swojego modułu.

PostNapisane: 22 lip 2012, o 10:46 
Użytkownik

Bardzo dziękuję za zainteresowanie, niestety ja posiadam moduł HC-06 który nie ma możliwości przełączenia w tryb SLAVE.
Obrazek
Jak wcześniej pisałem moduł jest widziany przez wszystkie urządzenia ale nie mogę się z nim połączyć używając tej konkretnej aplikacji.
Niestety nie posiadam jeszcze pełnej wersji b4a więc nie mam jak wypróbować innych możliwości połączenia.
Przed zakupem pełnej wersji chciałem sprawdzić czy wszystko będzie hulać, a tu taki klops.

PostNapisane: 22 lip 2012, o 11:24 
Użytkownik

Oooo... faktycznie nie da się zmienić trybu w Twoim module:D Dokładnie, jeżeli masz niepełną wersję, to nie możesz dodawać bibliotek. W tych ćwiczeniach była potrzebna biblioteka Serial, więc i tak byś nic nie przetestował :(

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Myślałem, że jak znalazłem dokumentację od HC-5, to moduł HC-6 będzie miał wszystkie funkcje co HC-5 plus jakieś dodatkowe, ale się myliłem :)

PostNapisane: 22 lip 2012, o 12:42 
Użytkownik

Kolega ariek44 udostępnił mi skompilowny program z ćwiczenia 4 więc posiadam działającą aplikację na telefon, ale jak już pisałem za jej pomocą nijak nie mogę się połączyć z modułem HC-06.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1