Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 17 maja 2025, o 02:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 28 gru 2011, o 15:15 
    Nowy

Witam mam problem z programem, w symulacji AVR studio wszystko działa jak należy, lecz po podlaczeniu do płytki wszystko się sypie.
    Program zapętla się w funkcji dla czujnika środkowego i nie wychodzi, stany poszczególnych wejść czujników zmieniają się albo chaotycznie, albo poprawnie z tym że gdy czujnik PA6 wykrywa to zeruje także PA5 natomiast PA7 zeruje PA6.
    Gdyby nie to że kazano nam zrobić ten projekt a dopiero później "pokazano" przerwania to pewnie bym z nich skorzystał ale w chwili obecnej w grę wchodzą tylko pętle if.
    Dodam że czujniki to Sharp GP2Y0D810Z0F a silniczki pololu 1:120.
    Mam też pytanie co do samego podłączenia:
    Czy te czujniki mogę podpiąć wszystkie pod to samo zasilanie i masę ?
    gdy próbowałem to robić jeden dzialal normalnie reszta wariowała. Dlaczego???
    Symulacja która działa

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 28 gru 2011, o 20:58 
    Nowy

Czujniki oprócz zasilania potrzebują jeszcze kilku elementów pasywnych do poprawnej pracy - nie ma ich na schemacie.
    Dodałbym jeszcze pull-up'y na liniach pomiarowych i po np 10uF na zasilaniu dla każdego czujnika .

PostNapisane: 28 gru 2011, o 21:33 
    Moderator

Niestety program jest napisany chaotycznie, przedstawiony problem zbyt rozległy żeby można było tak wprost pomóc :(

Tak na gorąco mogę tylko podpowiedzieć, że to na pierwszy rzut oka nigdy nie ma prawa dobrze działać.

Brak podciągania do VCC na liniach wejściowych czujników

Ze schematu nie widać z jakiego napięcia zasilane są silniki - a jeśli z +5V to nie dziwne że dzieją się dantejskie sceny na żywo :(

Brak poprawnej filtracji zasilania, która jest tak istotna szczególnie w układzie gdzie jest sterowanie silnikami

Program trzeba sprawdzać mniejszymi krokami i na żywo a nie w symulatorze

Trzeba też umiejętnie podzielić całość na mniejsze kawałki i ew dopytać o konkretne szczegóły, które powodują problemy, bo tak to jest sobie jakiś kod w oderwaniu od założeń projektu i można się tylko domyślać a niestety nie każdy ma na to czas :(

Proponuję też na spokojnie poczytać książkę i dojść do ćwiczeń z systemów czasu rzeczywistego żeby zobaczyć jak można współbieżnie sterować kilkoma różnymi procesami naraz bo to tutaj by się przydało.

W miarę uzupełnienia tematu i lepszego sprecyzowania pytań - można będzie coś konkretniej podpowiedzieć.

Aha i proszę kod umieszczać w znacznikach - tak jak to zrobiłem teraz za kolegę ok?

PostNapisane: 29 gru 2011, o 09:40 
    Nowy

ok, czujniki są zamieszczone na płytce dedykowanej tym czujnikom.
    W czym jest większy problem z płytce czy w programie ??
    Jaką książkę Pan poleca ?

PostNapisane: 29 gru 2011, o 10:27 
    Moderator

Piotrek napisał(a):
    ok, czujniki są zamieszczone na płytce dedykowanej tym czujnikom.

Ale ja pytałem i wskazałem błąd, że wejścia procesora nie są podciągnięte do VCC - bo tego na schemacie nie widać ale także w sposób programowy nie jest to realizowane - i to może być podstawowym problemem tego wariowania czujników jak piszesz ;)

Piotrek napisał(a):
    W czym jest większy problem z płytce czy w programie ??

Ależ płytki PCB w ogóle nie pokazałeś więc nie mam pojęcia czy tam są błędy :(

Piotrek napisał(a):
    Jaką książkę Pan poleca ?

Hmmm myślałem, że każdy kto wchodzi na to forum to już zna książkę o której mowa na:

http://sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-DVD/1

Tę pozycję na pewno polecam - myślałem także że kolega już ją posiada i niejako do niej się w swojej wypowiedzi odwoływałem. Tam jest dużo cennych informacji dla kolegi w tym zakresie właśnie.

PostNapisane: 29 gru 2011, o 22:05 
    Nowy

Oki dziękuję będę walczył przez noc :) Rano zdam sprawozdanie :)

Strefa czasowa: UTC + 1