Niestety program jest napisany chaotycznie, przedstawiony problem zbyt rozległy żeby można było tak wprost pomóc
Tak na gorąco mogę tylko podpowiedzieć, że to na pierwszy rzut oka nigdy nie ma prawa dobrze działać.
Brak podciągania do VCC na liniach wejściowych czujników
Ze schematu nie widać z jakiego napięcia zasilane są silniki - a jeśli z +5V to nie dziwne że dzieją się dantejskie sceny na żywo
Brak poprawnej filtracji zasilania, która jest tak istotna szczególnie w układzie gdzie jest sterowanie silnikami
Program trzeba sprawdzać mniejszymi krokami i na żywo a nie w symulatorze
Trzeba też umiejętnie podzielić całość na mniejsze kawałki i ew dopytać o konkretne szczegóły, które powodują problemy, bo tak to jest sobie jakiś kod w oderwaniu od założeń projektu i można się tylko domyślać a niestety nie każdy ma na to czas
Proponuję też na spokojnie poczytać książkę i dojść do ćwiczeń z systemów czasu rzeczywistego żeby zobaczyć jak można współbieżnie sterować kilkoma różnymi procesami naraz bo to tutaj by się przydało.
W miarę uzupełnienia tematu i lepszego sprecyzowania pytań - można będzie coś konkretniej podpowiedzieć.
Aha i proszę kod umieszczać w znacznikach - tak jak to zrobiłem teraz za kolegę ok?
www.youtube.com/mirekk36 ]