Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 16:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 wrz 2014, o 14:37 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Shiro napisał(a):
Jakby narzekali, że Gadget jest za ciężki, zawsze możesz go skompresować UPX'em. Najnowsza wersja po spakowaniu zajmuje 380 928 BAJTÓW, to nawet mniej niż plik spakowany do ściągnięcia (460 758B). Oryginał waży 945 152B :D

Nie - no nie ;) panowie a cóż to jest dzisiaj 923kB w czasach gdy byle program "hello world" napisany w C# waży kilkaset MEGABAJTÓW no bo trzeba w to wliczyć DOT NET .... a tutaj? ... żadnego kociego dot neta nie trzeba ;)

Wiem wiem, ale to akurat był żart z mojej strony. Miało być wesoło, a wyszło jak zawsze... ;p

Wiem jaki jest narzut bibliotek w tych śmiesznych .NET czy innych. Że niby mają byś przenośne? Nie wiem, moze... ale jakoś one do mnie nie przemawiają.

@misiulu
No bo to własnie o to chodzi żeby było przyjemnie :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 wrz 2014, o 14:52 
Moderator

Shiro napisał(a):
. Miało być wesoło, a wyszło jak zawsze

Nie , no przestań - sam się śmieję z tego ;)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 16:37 
Użytkownik

Nie no Mirku teraz przeszedłeś sam siebie :)
normalnie bajerka ... kolega miał świetny pomysł :)
teraz wiem o ile dana funkcja zajęła mi procka :) w stosunku do poprzedniej kompilacji.

Teraz to nawet gadżet jest cały czas otwarty :) normalnie szok ... :)

eclipse będzie chciał od ciebie kod i zaimplementować gadżet na stałe w eclipsa jak się rozejdzie po necie programik :)

Normalnie rewelacja.

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 16:41 
Moderator

majster napisał(a):
eclipse będzie chciał od ciebie kod i zaimplementować gadżet na stałe w eclipsa jak się rozejdzie po necie programik

Słabo to widzę ;) ... w ankiecie widać jak na dłoni, że jest sporo osób którym się nie podoba ;) ... ale też jak widać bardzo mało osób w ogóle wyraziło zainteresowanie - 82 osoby ;) ... więc tak szybko się nie rozejdzie po necie .... ale

... ale to mało ważne .... dla mnie NAJWAŻNIEJSZE jest że program nie tylko mnie się przydaje w praktyce ale też chociażby tym 71 użytkownikom forum ;) ... to jest pocieszające i pozytywne ....

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Cytuj:
teraz wiem o ile dana funkcja zajęła mi procka w stosunku do poprzedniej kompilacji.

Tu NA PRAWDĘ należą się podziękowania koledze wyżej, który WYMYŚLIŁ ten pomysł ;) ....

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 16:49 
Użytkownik

Witam Wszystkich.
Przed chwilą ściągnąłem wersję 1.0.18 (moim zdaniem powinieneś chyba w nazwie pliku do ściągnięcia dodawać wersję bo mnie się mieszają na dysku :) :) ).
...
I zajrzałem tu z powrotem zobaczyć, czy nie ma już wersji 1.0.19 :) :) :)
Kawał Dobrej Roboty Mirku!

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 16:52 
Moderator

Cytuj:
I zajrzałem tu z powrotem zobaczyć, czy nie ma już wersji 1.0.19

Na razie jeszcze nie ma ... ;) ... ale jak to mówią - "nie znasz dnia ani godziny ... kiedy może się pojawić" :lol:

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:09 
Użytkownik

Tak przy okazji zakładania zupełnie nowego projektu, bo już w istniejących wszystko super działa to:

Oczywiście sam projekt zakładany standardowo i jest plik main.c z szablonem.

- Po skompilowaniu nie mogę wybrać programatora z listy. Sama lista jest pusta.
- Wykrywane są ustawienia, które były standardowo w eclipse Atmega16 i 1 MHz. Jednak wybranie z listy nowego procesora nie zmienia go ew eclipse, tak samo F_CPU i kliknięciu SET. Po kompilacji wracają ustawienia standardowe z eclipse.

Dopiero jak ręcznie wybiorę w eclipse programator i zrobię APPLAY to pojawia się on na liście w gadgecie i można by go ewentualnie zmienić. Od tego momentu działa również ustawianie procesora i częstotliwości.

Jeżeli tak ma być ogólnie to z góry przepraszam :D, gdyby po prostu trzeba było w nowym projekcie za pierwszym razem ustawić programator w eclipse :)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:18 
Moderator

misiulu napisał(a):
Jeżeli tak ma być ogólnie to z góry przepraszam

Nie ma za co przepraszać ;) ja też mogę przeprosić - bo nie wiem czy tak ma być czy nie ? ... gorzej ...

to KOMPLETNIE nie zależy ode mnie tylko od tego co ECLIPSE robi "pod spodem" i już też się z tym spotkałem

więc nowy projekt lepiej założyć - zrobić wszędzie APPLY, zapisać skompilować i nawet może eclipsa odpalić ponownie - wtedy powinno być OK

u kilku ludzi się zdarzyło nawet że Gadżet nie może w ogóle otworzyć i czytać niektórych plików gdy Eclipse je "trzyma" ...

więc - jeśli chodzi o ten problem to tutaj - prędzej musiałby ktoś coś podpowiedzieć kto zna Eclipsa od środka ? co on tam wyrabia z plikami które ja czytam Gadżetem

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

ale ok zrobiłem jeszcze raz test i jest TAK:

1. tworzymy nowy projekt
2. RĘCZNIE W ECLIPSE za pierwszym razem wybieramy programator
3. kompilujemy

i potem już można GADŻETEM robić zmiany - nie trzeba jednak nawet wychodzić z eclipsa ;)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:27 
Użytkownik

No ja potwierdzam, wystarczy tylko za pierwszym razem programator wybrać i skompilować i już reszta działa :D

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:36 
Użytkownik

Miód malina poezyja :D
Cieszę się, że pomysł się jednak spodobał. Goni mi jeszcze coś po głowie, taki tam button, ale już chyba wystarczająco namieszałem przy Gadgecie ;)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:37 
Moderator

artur85 napisał(a):
Goni mi jeszcze coś po głowie, taki tam button, ale już chyba wystarczająco namieszałem przy Gadgecie

Dawaj dawaj - bez krępacji - robisz i tak za niezły "generator" :lol: .... pomysłów oczywiście i to trafionych jak widać

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:39 
Użytkownik

Ehh używając zawsze się coś wynajdzie :P

To też nie jest wielkie coś, ale :D
Jeżeli procentowo wartości się nie zmienią, ale bajty tak to nie liczy różnicy w bajtach :(

U mnie na przykład z Atmegą 8L, użyte raz 88 bajtów Flash i później 90 bajtów. Niby powinien wypisać 2 bajty różnicy jak to robi w RAM i EEPROM jednak w procentach to cały czas 1,1% bo w stosunku do 8k to mała zmiana i już nie podaje tej różnicy tekstowo.

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:46 
Moderator

misiulu napisał(a):
U mnie na przykład z Atmegą 8L, użyte raz 88 bajtów Flash i później 90 bajtów. Niby powinien wypisać 2 bajty różnicy jak to robi w RAM i EEPROM jednak w procentach to cały czas 1,1% bo w stosunku do 8k to mała zmiana i już nie podaje tej różnicy tekstowo.

aha ... kurna - no coś tam znowu wlazło :( ... muszę to odpluskwić ... ale w innym projekcie działa ...

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

aaaaaaaaaaaaa no tak bo procent się nie zmienia a bajty tak ;) ... sorki już mam BUG'a zaraz go wypalę gorącym żelazem !

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

JUŻ POPRAWIONE ;)

co ja bym bez Was zrobił ;) ?

przecież dzięki tobie teraz panie misiulu mamy szybciej BUG'a załatwionego ;) - dzięki

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:55 
Użytkownik

Jak już można sobie w Gadgecie ustawić procka i taktowanie to może by dodać jeszcze button z automatyczną detekcją, coś jak w mkAVR Calku? W pliku de.innot.avreclipse.core.prefs w katalogu moj_workspace\.metadata\.plugins\org.eclipse.core.runtime\.settings (Eclipse Luna) jest podana ścieżka do avrdude, wystarczyć wysłać odpytanie, tak jak to robi Calc gotowe :) Jak ktoś lubi pracować przy projekcie na różnych prockach to może się mu przydać taka opcja.

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 17:59 
Moderator

artur85 napisał(a):
Jak już można sobie w Gadgecie ustawić procka i taktowanie to może by dodać jeszcze button z automatyczną detekcją, coś jak w mkAVR Calku? W pliku de.innot.avreclipse.core.prefs w katalogu moj_workspace\.metadata\.plugins\org.eclipse.core.runtime\.settings (Eclipse Luna) jest podana ścieżka do avrdude, wystarczyć wysłać odpytanie, tak jak to robi Calc gotowe :) Jak ktoś lubi pracować przy projekcie na różnych prockach to może się mu przydać taka opcja.

Ciekawa opcja - ale to - jak i te wartości MAX zostawiam sobie na wieczór - na pomysł ze sprawdzeniem integracji MkAvrCalca ;) z Gadżetem ;) - jak się uda to ożenić - to może się okazać że będzie bardzo miło :D

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 18:05 
Użytkownik

Jeszcze taka mała propozycja ... jeżeli zmieniamy coś w kodzie a zajętość kodu się nie zmienia ... to zostają paski ... ale napisy znikają ... zrobiłbym aby pisało 0 bytes i było by eleganko ... na początku myślałem że gadget ma buga a po prostu jak zajętość się nie zmienia to on nie wyświetla różnicy.

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 18:06 
Użytkownik

Cóż więcej powiedzieć programik SUPER!!! :shock:
Chyba nic więcej już w niego nie można "wcisnąć", ale znając Mirka mogę się mylić. ;)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 18:12 
Użytkownik

Mirku dodaj tam jeszcze do mojej listy życzeń jedną opcję: button z archiwizacją projektu. To by się mogło sprzedać :D wrzucenie projektu do zipa z nazwą projektu i datą zapisania

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 18:17 

Cytuj:
Mirku dodaj tam jeszcze do mojej listy życzeń jedną opcję: button z archiwizacją projektu. To by się mogło sprzedać wrzucenie projektu do zipa z nazwą projektu i datą zapisania

Podpisuję się rękami, nogami i co tam jeszcze można włożyć ołówek ;).

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 18:36 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Shiro napisał(a):

Wiem wiem, ale wyciołeś jęzora z końca zdania. ;)

Już nie dużo i będzie 1MB ważyło :)
Pamięta ktoś czasy modemów i 0202122 lub ew. callbacki?
To były czasy, dzieci NEO jeszcze nie było... Siedziało się z zegarkiem w ręku i pilnowało aby rozłączyć w ostatnich sekundach...
Wtedy 1MB to było strasznie dużo :) A teraz? :D

@rezasurmar
Eeeee, nosem?

(miałem napisać jakiś seksistowski żart, ale zrezygnowałem)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 18:42 
Użytkownik

Ależ zmian po weekendzie :-)
Żałuję, że nie mam możliwości śledzić zmian na bieżąco - szacunek Panie Mirku. No po prostu niemalże każde życzenie użytkowników wciela Pan niemal natychmiast w życie :-) No słów zachwytu brakuje ...

A przy okazji takie laickie pytanie - chciałem właśnie pobrać najnowszą wersję programu, ale na serwerze chyba leży wersja z końcówką 15? Albo u mnie coś się zagmatwało?

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 18:44 
Użytkownik

Shiro napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
Shiro napisał(a):

Wiem wiem, ale wyciołeś jęzora z końca zdania. ;)

Już nie dużo i będzie 1MB ważyło :)
Pamięta ktoś czasy modemów i 0202122 lub ew. callbacki?
To były czasy, dzieci NEO jeszcze nie było... Siedziało się z zegarkiem w ręku i pilnowało aby rozłączyć w ostatnich sekundach...
Wtedy 1MB to było strasznie dużo :) A teraz? :D

@rezasurmar
Eeeee, nosem?

(miałem napisać jakiś seksistowski żart, ale zrezygnowałem)

Historia lubi się powtarzać :) teraz siedzimy i liczymy bajty co by wykorzystać jak naj optymalniej pamięć małego procka :) iii GAD..get Mirka to ułatwia :)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 19:08 
Użytkownik

majster napisał(a):
Jeszcze taka mała propozycja ... jeżeli zmieniamy coś w kodzie a zajętość kodu się nie zmienia ... to zostają paski ... ale napisy znikają ... zrobiłbym aby pisało 0 bytes i było by eleganko ... na początku myślałem że gadget ma buga a po prostu jak zajętość się nie zmienia to on nie wyświetla różnicy.

To zamyślone takie działanie. Według mnie tak jest lepiej, bo wartość 0 nic ci nie przekazuje, a jak jej nie ma to mniej informacji i czytelniej dla innych danych, np. różnic w innych paskach.
mirekk36 napisał(a):
przecież dzięki tobie teraz panie misiulu mamy szybciej BUG'a załatwionego ;) - dzięki

Ależ to ja dziękuję, że zajmujesz się każdą pierdołą, co wymyślimy :P i bardzo proszę :D
mirekk36 napisał(a):
Ciekawa opcja - ale to - jak i te wartości MAX zostawiam sobie na wieczór - na pomysł ze sprawdzeniem integracji MkAvrCalca ;) z Gadżetem ;) - jak się uda to ożenić - to może się okazać że będzie bardzo miło :D

Taak, więcej ... więcej ... więcej ... i z gadżetu wyrośnie duuuże gadżecisko i wtedy to już w ogóle w codziennej robocie nie obejdziemy się bez tego tak jak bez innych programów mk :P

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

MikieMan napisał(a):
A przy okazji takie laickie pytanie - chciałem właśnie pobrać najnowszą wersję programu, ale na serwerze chyba leży wersja z końcówką 15? Albo u mnie coś się zagmatwało?

Jak stąd pobierzesz to będzie na pewno najnowsza :D http://atnel.pl/eclipse-gadget.html

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 19:30 
Moderator

misiulu napisał(a):
majster napisał(a):

To zamyślone takie działanie. Według mnie tak jest lepiej, bo wartość 0 nic ci nie przekazuje, a jak jej nie ma to mniej informacji i czytelniej dla innych danych, np. różnic w innych paskach.

DOKŁADNIE - majster - jak się przyzwyczaisz do tego fiuczeru to zobaczysz że szalenie ułatwia dla OKA, bo zawsze jak znikają dodatkowe informacje a widać dwa paski to WIADOMO że jest RÓWNO

misiulu napisał(a):
MikieMan napisał(a):

Jak stąd pobierzesz to będzie na pewno najnowsza :D http://atnel.pl/eclipse-gadget.html

Też tak polecam robić - tak ZAWSZE działa - bo czuwa nad tym specjalny skrypt PHP - a jak się pobiera "ręcznie" plik ze ścieżki bezpośredniej to może być skucha - a szczególnie jak kiedyś zmienię nazwę spakowanego archiwum

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 19:44 
Użytkownik

misiulu napisał(a):
Jak stąd pobierzesz to będzie na pewno najnowsza http://atnel.pl/eclipse-gadget.html

mirekk36 napisał(a):
Też tak polecam robić - tak ZAWSZE działa - bo czuwa nad tym specjalny skrypt PHP - a jak się pobiera "ręcznie" plik ze ścieżki bezpośredniej to może być skucha - a szczególnie jak kiedyś zmienię nazwę spakowanego archiwum

Bardzo dziękuję za szybką podpowiedź. Pobierałem z dobrego miejsca tylko uruchamiałem nową wersję, kiedy poprzednia była zminimalizowana :-)
Ach to wszystko dlatego, ze Windowsy to używam tylko do Eclipse i dla programów Pana Mirka.
Od Gadgetu już się uzależniłem ;-) Jak to wcześniej człowiek mógł funkcjonować - teraz taka wygoda :-)

Jeszcze raz bardzo dziękuję Panie Mirku za Eclipse Gadget 8-)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 21:09 
Moderator

MikieMan napisał(a):
Pobierałem z dobrego miejsca tylko uruchamiałem nową wersję, kiedy poprzednia była zminimalizowana

No właśnie a program ma taki fajny fiuczer - że DWA RAZY nie da się odpalić ;) tylko znajdzie że już jest uruchomiony i wywoła na ekran tą wcześniej odpaloną wersję .... choć rzadko kto zwraca na takie niuanse uwagę ...

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 21:24 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No właśnie a program ma taki fajny fiuczer - że DWA RAZY nie da się odpalić tylko znajdzie że już jest uruchomiony i wywoła na ekran tą wcześniej odpaloną wersję .... choć rzadko kto zwraca na takie niuanse uwagę ...

To właśnie tylko dodatkowo potwierdza jak profesjonalnie tworzy Pan Panie Mirku swoje programy :-)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 21:50 
Moderator

artur85 napisał(a):
Mirku dodaj tam jeszcze do mojej listy życzeń jedną opcję: button z archiwizacją projektu. To by się mogło sprzedać :D wrzucenie projektu do zipa z nazwą projektu i datą zapisania

Ok - no i znowu uległem ;) ... na razie pod tą samą wersją 1.0.18 ... ale pobierzcie i sprawdźcie sami ;)

Obrazek

a tak sobie wygląda folder z plikami BACKUP:

Obrazek

program ładnie nadaje nazwy plików z aktualną datą i godziną ;) ... wystarczy tylko wskazać folder BACKUPU .. i śmiało można na bieżąco archiwizować - dajcie znać czy działa i czy się przydaje ?

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 22:01 
Użytkownik

To ja tak na dobranoc dodam jeszcze dwa grosze od siebie do tego pomysłu :D

Czy działa sprawdzę jutro.

Ponieważ ja mam ładnie gadżet ustawiony w określonym miejscu i nie chciałoby mi się klikać info i przesuwać okno, aby dostać się do przycisku to duuużo łatwiej i szybciej byłoby kliknąć prawym na ikonie w trayu i tam mieć opcję backupu już z istniejącego menu :D

Oczywiście przycisk tam gdzie jest też jest OK :D

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 22:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Matko, z tego programiku się kombajn do czereśni zrobił :lol:. Jestem pod wyrażeniem Mirku. Narazie nie mam czasu do AVRow usiąść i poprogramowac ale jak tylko będę miał więcej czasu to pobieram i będę go testował ;-) dziękuje za trud włożony w napisanie tego "programiku " ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1