Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 16:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 wrz 2014, o 17:03 
Moderator

No na razie bronię się rękami i nogami przed opcjami informującymi o aktualizacjach - bo wciąż mam nadzieję, że GADŻET to GADŻET i wkrótce zamknie się jego rozwój i będzie już tylko jedna ostateczna wersja .... ale

... ale jeśli hmmm no wciąż będą powstawały nowe pomysły na jego działanie - to kto wie ;) kto wie ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2014, o 17:22 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Coś takiego już dawno jest na stronie kolegi Jaglarz, jakoś się nie przyjęło.

Hmm... no to nie ma sensu dublować programów, skoro już coś jest podobnego. Muszę się przyjrzeć projektowi kolegi Jaglarz. Bo prawdę mówiąc, nie miałem pojęcia o istnieniu takiego projektu.
A więc nie było tematu/pytania/propozycji. Wybaczcie koledzy ;)

Co do informowania o nowszej wersji - funkcjonalność taka jest bardzo łatwa do napisania i za razem bardzo lekka. Można też użyć checkbox'a do ręcznego zaznaczania czy chce się sprawdzać czy nowsza wersja istnieje. Zaznaczony - sprawdza co uruchomienie lub wg kalendarza, niezaznaczony - nie sprawdza. Przecież rozwój E.Gadget'u kiedyś bardzo zwolni, prawie stanie. Różnice będą niewidoczne gołym okiem, ale zawsze nowsza wersja to ponoć lepsza. Nikt nie będzie co chwilkę zaglądał, pobierał i sprawdzał czy przypadkiem nie ma czegoś nowego. A tak - wyskakuje info - hej, jest nowa wersja, chcesz?

PostNapisane: 2 wrz 2014, o 17:25 
Moderator

Shiro napisał(a):
Muszę się przyjrzeć projektowi kolegi Jaglarz

DOKŁADNIE - to jest fajny projekt i dlatego ja też nie widzę sensu dublowania go w Gadżecie ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Shiro napisał(a):
A tak - wyskakuje info - hej, jest nowa wersja, chcesz?

No kurdę mole ... ;) no będę musiał się chyba "przez was" i za to zabrać :lol:

PostNapisane: 2 wrz 2014, o 17:34 
Użytkownik

Weź się weź :D
Jak zrobisz do jednego programu - łatwo przeniesiesz do innych.

PostNapisane: 2 wrz 2014, o 23:19 
Moderator

artur85 napisał(a):
ale wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Co byś powiedział na możliwość zmiany programatora za pomocą Gadgeta? Na przykład po kliknięciu w nazwę programatora przełączał by się na następny dostępny? Albo pojawiała by się rozwijana lista.

Mówisz i masz ;)

wieczorna ... hmmm nocna aktualizacja przed tzw snem.

kurka - wodna - pojawiła się wersja 1.013 .... sprawdźcie czy u was też od teraz można z poziomu GADŻETU zmieniać sobie programator ;) ... u mnie działa ... no powiem wam ... że kolega artur85 miał MEGA EXTRA POMYSŁ !

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Korciło mnie jeszcze żeby dorobić możliwość zmiany F_CPU ale niestety to się nie uda :( .... bo informacja ta jest przechowywana aż w trzech plikach ... i to nie zawsze jest w każdym - ciężko nad tym zapanować.

No ale opcja możliwości szybkiej zmiany programatora - jak dla mnie bomba ;)

Ciekaw jestem opinii tych kolegów, którym akurat ten gadżet kompletnie nie przypadł go gustu (którzy zagłosowali), że "kompletnie bez sensu" ... czy może teraz nabiera to troszkę sensu ? ... Wszystko w jednym miejscu ... i jeszcze możliwość zmiany programatora bez przedzierania się przez wybór w opcjach. Naprawdę ciekaw jestem waszego zdania - czy nadal uważacie, że bez sensu ? ... oczywiście szanuję wasze zdanie - bo przecież nie każdy lubi takie okienka - rozumiem to.

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 00:00 
Użytkownik

Jak dla mnie pomysł i wykonanie super a zmiana programatora to dobry pomysł który w mim przypadku okazał się pomocny a zwłaszcza gdy testuje coś na 2 zestawach ATB i 2 programatorach niezależnych

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:15 
Użytkownik

Mirku, teraz aż się prosi obok pola wyboru programatora ikonka "Wgraj wsad do MCU" :D

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:21 
Użytkownik

No i u mnie się pojawił problem odnośnie programatora, w zasadzie może nie problem ale taki jakiś mały bug.
Chodzi o to, iż przy wyborze programatora w Eclipse Gadget, a następnie klikając na Project->Properties wyskakuje błąd i znika programator w Eclipse pomimo tego, że w Gadgecie jest on widoczny nawet po kompilacji. Dopiero po którymś razie załapało, ale błąd nadal wyskakuje ;), ale najważniejsze że działa!!! (Teraz już nie ma potrzeby wchodzić w Project-> Properties, ale tak jakoś chciałem tylko sprawdzić czy się zmieniło i się nadziałem na coś takiego).
Dodaję fotki: :arrow: Obrazek :arrow: Obrazek

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:33 
Moderator

Dzisiaj rano wstałem, tzn obudziłem się i nie wiem dlaczego ale jakiś nowy pomysł sam mi się w głowie urodził (chyba we śnie) :lol: - nie wytrzymałem - podbiegłem do kompa i .... no musiałem to oprogramować :( ... sorki - a miał być już koniec rozwoju tego programu.

ver: 1.0.14

posiada KLAWISZ o nazwie "Quick configure workspace"

Pewnie i was denerwuje zawsze gdy trzeba założyć nowy workspace i ustawiać żmudnie opcję AUTOSAVE i ew wyłączać SpellChecking żeby szlaczki się nie pokazywały .... eeech trzeba latać po Menu ... PO CO ?

od dzisiaj JEDEN KLIK w gadżecie i po zawodach :lol: (oczywiście trzeba wtedy zrestartować Eclipsa - no ale gadżet przypomina o tym grzecznie chmurką-dymkiem)

Obrazek

Artur napisał(a):
No i u mnie się pojawił problem odnośnie programatora, w zasadzie może nie problem ale taki jakiś mały bug.

Napisz proszę jakiej wersji Eclipse używasz ? czy przypadkiem nie Kepler ? a jeśli tak to sprawdź albo najnowszą LUNA albo starszą INDIGO hmm ?

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

hmmm sporo osób przejrzało ten wątek - ale TYLKO 37 osób wzięło udział w ANKIECIE w pierwszym poście tego wątku .... możecie Panowie i Panie .... oddać jeszcze swoje głosy w tej ankiecie ? proszę

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:42 
Użytkownik

No i dokładnie tak jak piszesz, zazwyczaj używam Keplera więc i teraz go odpaliłem na Indigo nie ma takich cudów ;o
Trzeba się przestawić, później sprawdzę jeszcze Luna w końcu to nowsze, ale jak u Ciebie działa to czemu u mnie ma nie działać :D

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:43 

Polecam lunę :D zresztą podobnie jak wcześniej kepler od Suna chodzi jak Malina :D

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:45 
Moderator

Tak ja też polecam już spokojnie wersję LUNA - i to ZDECYDOWANIE

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:46 
Użytkownik

O matko nie wyrabiam już. Dopiero co ściągnąłem Gadgeta żeby pobawić się programatorami a tu już nowa wersja :shock:
No ale po kolei...
Zmiana programatora śmiga pięknie. Super wygoda.
Jedna mikro uwaga do auto konfiguracji Workspace: Może dodać tam jeszcze opcję numerowania wierszy? :)

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:47 
Moderator

artur85 napisał(a):
Może dodać tam jeszcze opcję numerowania wierszy?

hmmm ja wprawdzie nie używam numerowania wierszy ... ale ....

ale coś pomyślę ;) ... eeeeh tylko później - teraz lecę na zakład - bo się spóźnię kurka wodna :lol:

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:57 
Użytkownik

Coś czuję że wersja 1.0.14 nie będzie ostatnia :D i opcja o dostępnej aktualizacji by się jednak przydała.
Mirku niesamowicie nas rozleniwiasz. Jeśli przyjdzie komuś kiedyś skonfigurować Eclipsa bez Twojego Gadgeta to może mieć nie lada problem.

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 08:06 

Ja czekam na wersję 2.0 :lol:

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 09:03 

Mirek jest jak Linus Torvalds, dba by nowe wersje wychodziły z poprawkami co dziennie :D.

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 09:58 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
hmmm sporo osób przejrzało ten wątek - ale TYLKO 37 osób wzięło udział w ANKIECIE w pierwszym poście tego wątku .... możecie Panowie i Panie .... oddać jeszcze swoje głosy w tej ankiecie ? proszę

Ja bym dal glos, ale opcja 'Kompletnie bez sensu' brzmi zbyt negatywnie.
Poprosze wiec o dodanie opcji 'Program swietny, ale mi wystarczy Eclipse' ? :)

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 10:02 

charsz napisał(a):
ale opcja 'Kompletnie bez sensu'

Przy tym stwierdzeniu to przypomniał mi się, kawał gdzie była mysz i hrabia ;).

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 10:55 
Użytkownik

No ciężko nadążyć Panie Mirku z aktualizacją, a nowe pomysły bardzo fajne (np.wybór programatora i zapis do txt) :-)

Głos oddany w ankiecie i przy okazji pytanie. Czyżby miał Pan jakiś nowy patent na super wydajność i produktywność?
Może soczek jabłkowy został uaktualniony do jakiejś nowszej wersji? :D

Tyle zmian i udoskonaleń w tak krótkim czasie. No no no, tylko podziwiać. Choć popijam pyszną kawkę, która z kubka Atnel smakuje jeszcze lepiej to aż takiej wydajności jak Pan nie osiągam ;)
Ach, moja córeczka uwielbia robocika Atnel na kubku. Super grafika :D

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 11:32 
Moderator

charsz napisał(a):

Dlaczego zbyt negatywnie - ja rozumiem doskonale, że nie każdemu może się to podobać .... ale miło byłoby wiedzieć dlaczego ? ... jakieś powody konkretne ... Nie po to broń Boże żebym chciał kogoś na siłę przekonywać do tego gadżetu - ale po to aby lepiej zrozumieć takie stanowisko - a może w przyszłości wtedy czymś innym miło zaskoczyć ;) ...

MikieMan napisał(a):
Choć popijam pyszną kawkę, która z kubka Atnel smakuje jeszcze lepiej to aż takiej wydajności jak Pan nie osiągam

Staram się jak mogę ;) dziękuję ... i cieszę się, że robocik się podoba ;) ... pozdrówka dla córeczki

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 12:29 
Użytkownik

Bardzo dziękuję Panie Mirku za pozdrowienia dla córeczki - dzielnie ogląda ze mną Pana poradniki i zaczyna mi podbierać różne kabelki i części do zabawy ;-) Może już rośnie nowe pokolenie programistów ;-)

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 12:49 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
charsz napisał(a):

Dlaczego zbyt negatywnie - ja rozumiem doskonale, że nie każdemu może się to podobać .... ale miło byłoby wiedzieć dlaczego ? ... jakieś powody konkretne ... Nie po to broń Boże żebym chciał kogoś na siłę przekonywać do tego gadżetu - ale po to aby lepiej zrozumieć takie stanowisko - a może w przyszłości wtedy czymś innym miło zaskoczyć ;) ...

To 'kompletnie bez sensu' brzmi troche jak 'panie, narobiles sie pan a nikt nie skorzysta bo wszystko jest w eclipse'.
A ja widze ze dla wielu program ma zastasowanie, najwazniejsze informacje pod reka, poczatkujacy skorzysta bo czasem nawet nie wie jakie ma ustawienia i gdzie je znalezc, zaawansowany uzytkownik bedzie mial latwosc przelaczania programatorow, latwiejszy dostep do bledow itp.
Mi po prostu wystarcza eclipse, wiem co gdzie i na co patrzec, ale tez nie pisze nie wiadomo ile kodu/projektow.

ps. skoro juz mozna wybierac programatow to moze i zmiane F_CPU by sie zdalo miec pod reka? A skoro i F_CPU to moze i procesor?
ps2. literowka w 'chose programmer' powinno byc 'choose'
ps3. czy program wymaga uruchomionego eclipse tylko do ustawien inicjalnych czy do dzialania ? Bo jesli tylko do zebrania ustawien inicjalnych a dzialanie opiera na plikach z workspace to moze fajna bylaby opcja konfiguracji recznej?

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 15:32 
Moderator

charsz napisał(a):
To 'kompletnie bez sensu' brzmi troche jak 'panie, narobiles sie pan a nikt nie skorzysta bo wszystko jest w eclipse'.

No tak - ale ja mogę zrozumieć nawet tak negatywne zdanie ... czemu nie?

charsz napisał(a):
Mi po prostu wystarcza eclipse

No i o to chodzi ... to jest jak sama nazwa wskazuje tylko gadżet a nie jakiś tam wielce użytkowy program ;)

charsz napisał(a):
skoro juz mozna wybierac programatow to moze i zmiane F_CPU by sie zdalo miec pod reka?

Wyżej już pisałem, że z F_CPU ciężko bo to jest po różnych plikach porozwalane i nie wiem sam co ? gdzie i od czego tam zależy :(

charsz napisał(a):
to moze i procesor?

Sprawdzę ;)

charsz napisał(a):
ps2. literowka w 'chose programmer' powinno byc 'choose'

dzięki, już zmieniłem i tak na "change programmer"

ps.3 program wymaga uruchomionego procesu eclipse.exe w systemie bo to właśnie ten proces jest śledzony i wszystko dalej z tego wynika

aha - jakby ktoś miał sprawdzone już w praktyce - że w jakimś pliku konkretnym - można coś zmienić a przydałoby się do gadżetu jako nowy pomysł to oczywiście czekam na takie sugestie ;) z miłą chcęcią

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 18:50 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
charsz napisał(a):

No tak - ale ja mogę zrozumieć nawet tak negatywne zdanie ... czemu nie?

Mi przez palce by nie przeszlo nazywac kogos ciezka prace 'kompletnie bez sensu' :)

Czy przycisniecie wykrzynika sygnalizujacego warningi ma odslaniac/zaslaniac ustawienia?

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 19:20 
Moderator

charsz napisał(a):
Mi przez palce by nie przeszlo nazywac kogos ciezka prace 'kompletnie bez sensu'

Ale jak widać innym przechodzi przez palce ;)

charsz napisał(a):
Czy przycisniecie wykrzynika sygnalizujacego warningi ma odslaniac/zaslaniac ustawienia?

Nie nie ... to tylko taka bardzo ogólna i pobieżna informacja - po to żeby oko dostrzegło że są warningi a po szczegóły już trza do konsoli się przejść ;) ... to tylko gadżet

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 19:23 
Użytkownik

...coś czuję po kościach, że długo nie będziemy musieli się do tej Konsoli fatygować... Ale ja nic nie mówiłem/pisałem ;)

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 20:06 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
charsz napisał(a):

Nie nie ... to tylko taka bardzo ogólna i pobieżna informacja - po to żeby oko dostrzegło że są warningi a po szczegóły już trza do konsoli się przejść ;) ... to tylko gadżet

Znaczy sie chcialem napisac ze teraz jego klikniecie dziala jak klikniecie przycisku info. Odpala okno z ustawieniami. Moze lepiej zeby nic nie robilo? Bo w pierwszej chwili myslalem ze sugeruje ze cos w ustawieniach jest zle :)

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 20:43 
Moderator

charsz napisał(a):
Znaczy sie chcialem napisac ze teraz jego klikniecie dziala jak klikniecie przycisku info. Odpala okno z ustawieniami. Moze lepiej zeby nic nie robilo? Bo w pierwszej chwili myslalem ze sugeruje ze cos w ustawieniach jest zle

aaaa ... ok może przeniosła się ta sama metoda, przy kliknięciu jak kopiowałem obiekty ... oki poprawię to ... ma nic nie robić, oczywiście

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 07:12 
Moderator

Na razie tylko zapowiedź wersji 1.0.15 ... zobaczcie co się będzie działo ;)

Obrazek

nie zapomnijcie oddać swojego głosu w ankiecie na górze tego wątku (proszę) ... jeśli jeszcze nie oddaliście ... pomaga mi to w myśleniu o ew dalszym rozwoju tego programiku ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1