Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 gru 2024, o 09:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2014, o 21:43 
Użytkownik

Test pikseli :)

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Intre napisał(a):
Tam bateryjka ramka :lol: Zapodajcie coś takiego na piechotę :)

Właśnie nad tym pracuję :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:01 
Użytkownik

Majster, spróbuj u siebie dać na początku jakiś delay ze 100 ms i daj znać jaki efekt ok? Ale żeby jeszcze przed init i całą resztą.
U mnie jest lepiej. Nie wiem czy chwilowo czy to pomogło ale może po prostu napięcie nie zdążyło odpowiednio narosnąć a śpi juz oled a bombardowania komendami.

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:12 
Użytkownik

skalarro napisał(a):
Majster, spróbuj u siebie dać na początku jakiś delay ze 100 ms i daj znać jaki efekt ok? Ale żeby jeszcze przed init i całą resztą.
U mnie jest lepiej. Nie wiem czy chwilowo czy to pomogło ale może po prostu napięcie nie zdążyło odpowiednio narosnąć a śpi juz oled a bombardowania komendami.

Delaya to ja już dałem dawno ale widzę że im dłużej on chodzi tym lepiej dla niego

teraz robiłem piksel po pikselu napis majster .... rysowalem go od r do m i przy literce "s" zaczał przyjmować wszystko bez żadnej zawieszki
a oto efekt małego napisu czcionką verdana 10 px

Obrazek

Ostatnio edytowano 7 sie 2014, o 22:20 przez majster, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:16 
Użytkownik

A punkt x=0 y=0 w którym narożniku ci rysuje?

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:32 
Użytkownik

Lewy gorny to jest 0 0

PostNapisane: 8 sie 2014, o 07:22 
Użytkownik

U mnie tak jak u kolegów - popracuje normalnie i to niezależnie czy ciągła podmiana kodów czy "statycznie jeden wsad" przez kilka minut (aż do resetu procka,odłączenia zasilania lub wgrania wsadu) i już czarny ekran. Resety nie pomagają ale jak z 10 minut poleży bez napięcia to rusza z tym ostatnim wsadem od razu po podaniu napięcia na ATB. (wyświetlacz na SPI jak by kto pytał).

Dodatkowo jak w pętli zapalam różne obszary np żółty pasek kontra niebieski obszar to po kilku minutach takiego strobo zaczynają mu się mieszać początki linii (tj. pkt. 00) i zapala na przykład żółty pasek bez pierwszych 3-4 linijek, a te brakujące zapalają się już jako niebieskie lub odwrotnie trochę wyżej się kończy a brakujące są na samym dole.
Obstawiam jednak błąd w bibliotece może coś z tym wewnętrznym napięciem 9v i jego konfiguracją (w temacie czarny ekran)??

PostNapisane: 8 sie 2014, o 11:20 
Użytkownik

Czy kolejność wysyłania komend ma znaczenie?
Jest to z adafruita. U pana Mirka zamienione jest set_mulpilex, set_compins i brakuje wysłania np. 0x40, SSD1306_SETVCOMDETECT.
Czy to ma znaczenie?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 8 sie 2014, o 13:00 
Nowy

filipo96 napisał(a):
Czy kolejność wysyłania komend ma znaczenie?
Jest to z adafruita. U pana Mirka zamienione jest set_mulpilex, set_compins i brakuje wysłania np. 0x40, SSD1306_SETVCOMDETECT.
Czy to ma znaczenie?

Oj chyba ma. Po drobnych poprawkach w funkcji mk_ssd1306_init(), wszystko działa idealnie.
Dzięki serdeczne za zwrócenie na to uwagi :)

P.S. Niestety po kilku restartach wszystko wróciło do normy. Teraz nadszedł czas na wprowadzenie zmian sprzętowych zaproponowanych przez Mirka 8-)

Ostatnio edytowano 8 sie 2014, o 14:39 przez gregsc, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 sie 2014, o 13:28 
Moderator

PANIE I PANOWIE - nadeszło ROZWIĄZANIE - tych efektów - że na wyświetlaczach SPI (zawierających pin tylko CS) były i są te dziwne zjawiska - że po zaprogrogramowaniu procka wsadem wyświetlacz jakby nie reaguje, albo gaśnie albo wyświetla pixele ze skopanymi współrzędnymi X,Y ekranu, że nie są w lewym górnym rogu tylko gdzieś w środku wyświetlacza itp itd

no sam dzisiaj złapałem po prostu taki wyświetlacz w łapki gdzie dorwałem ten efekt i zacząłem go badać ... kurka - rzeczywiście takie objawy jak opisujecie ;) ... ale spokojnie bez nerwów badam, badam

Obrazek

i co się okazuje ? ano chińska indżinier wymyśliła sobie - żeby nie wyprowadzać pinu RST bo resetować można układem RC, a w zamian za to wyprowadzić pin CS (Chip Select) żeby móc wybierać wyświetlacz na magistrali SPI po to gdy chcemy mieć ich np kilka naraz podłączonych. Przyznam, że spodobał mi się ten pomysł ;) ... i dlatego polubiłem te wersje z pinem CS ... no ale ... ale chińska endżinier niezbyt dobrze przemyślała ten obwód RC do resetu bo nie działa on w każdym przypadku - zobaczcie sami (rozrysowałem po krótkim rewerse endżinieringu na stole operacyjnym) :lol:

Obrazek

no i teraz przeanalizujcie to sami ;) .... chyba widzicie , że po włączeniu zasilania owszem nastąpi RESET i to mniej więcej z czasem opisanym w nocie SSD1306 po dobraniu prawidłowych wartości R i C (stałej czasowej) ... ale .... no ale po pierwsze - może niektóre elementy mają zbyt dużą tolerancję i stała czasowa się zmienia, a po drugie to działa w zasadzie TYLKO i WYŁĄCZNIE po włączeniu zasilania .... A my zapaleni programiści .... przecież męczymy te biedne OLEDY i co chwilę testujemy nasze LIB'siki, wgrywamy a tu kicha - wyświetlacz się "jakby nie resetuje" ;) .... no to resetujemy naszego procka a tu nadal kicha .... no to zasilanie i czasem zadziała ... a czasem jak się kondensator nie zdąży rozładować ;) no to nie zadziała - dopiero po dłuższym czasie .... ktoś tam pisał wcześniej że jak wyświetlacz poleży dłużej to rusza ...

hmmmm sobie pomyślałem ... lipa ....

ale ... ale w takich wypadkach zawsze sobie myślę ... kurka - JAK ROZWIĄZAĆ PROBLEM a nie panikować ;) przecież pin CS jest bardzo przydatny - a przydałoby się mieć jeszcze pin RST wprost z SSD1306 .... wtedy mając taką parę wyświetlacz chodziłby jak BRZYTWA ! ... no to postanowiłem uśpić wyświetlacz (no nie młotkiem jak MIS(i)O'a) :lol: i wypruć mu z brzucha organy czyli ten cały sprzętowy KOCI RESET .... wylutowałem po prostu trzy elementy jak na zdjęciu poniżej:

Obrazek

;) następnie złapałem druta zakończonego żeńską końcówką i dolutowałem go w miejsce gdzie na schemacie widzicie RST ;) czyli do pinu RST scalaka SSD1306

Obrazek

i w ten oto sposób mam OLED, który posiada następujące wyprowadzenia:

SCK, MOSI, CS, DC oraz RST ! huuurrraa ;) ... no więc BACH do procka ... bo przecież LIB'isk pisany na wizji chcący czy niechcący PRZEŚLICZNIE do takiego układu pasuje. IDEALNIE w trakcie inicjalizacji wyświetlacza działa tylko kod dla RST, a w funkcjach do wysyłania komend i danych pin CS, tylko przydzieliłem im różne piny procka oczywiście

efekt ? .... rewelacja bo działa teraz IDEALNIE ;) stabilnie , za każdym razem .... powiem więcej - działa (tak mi się wydaje po wstępnych testach że jeszcze stabilniej niż te wyświetlacze, które mają wyprowadzony TYLKO ten pin RST a CS na stałe zwarty do GND. Co więcej - wkrótce przetestuję podłączenie kilku wyświetlaczy naraz do procka - no bo skoro taka możliwość jest - to zaraz we łbie chirurga kłębią się pomysły - jak tu zmajstrować nowego OLED-Steina :lol:

----------------------------------------------------------------

ale ok UWAGA!!!!

żeby ktoś nie pomyślał że tym opisem próbuję powiedzieć - dla tych co kupili u mnie wyświetlacze, że RÓBTA CO CHCETA i sobie wylutowujcie, zmieniajcie, naprawiajcie a mnie to nie obchodzi ...

UWAGA!

Każdy kto się nie czuje na siłach aby to wylutować i dodać kabelek z RST, proszę bardzo - można do nas odesłać wyświetlacz i wkrótce będziemy mieli te tylko z pinem RST, więc albo odeślemy taki z RST albo zwrócimy pieniążki łącznie z kwotą przesyłki

.... ale te specjalne wersje z CS też zostawię jeszcze trochę - tylko opiszę w sklepie o co chodzi albo wręcz sami je już przerobimy żeby miały kabelek i będzie można kupić też takie po operacji ATNELAŃSKIEJ bo - no są warte kurczaczki - grzechu elektronicznego - tak mi się wydaje ;)

uuuf to tyle ... ale com czasu stracił dzisiaj cały dzień od rana do teraz tom stracił. Nie mniej jednak warto było bo narodził się nowy "potwoerk" o fajnych możliwościach

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

filipo96 napisał(a):
i brakuje wysłania np. 0x40, SSD1306_SETVCOMDETECT.

to poprawimy

filipo96 napisał(a):
Czy to ma znaczenie?

ale nie ma to znaczenia - jeśli chodzi o ten układ resetu wyżej jaki opisałem ...

PostNapisane: 8 sie 2014, o 14:47 
Użytkownik

No jakoś mi problem "kondensatorowo" wyglądał, ale nie odważyłem się zaproponować awarii sprzętu, uznałem, że błąd w nieukończonej LIB jest o wiele bardziej prawdopodobny...( w myśl zasady "jak ci program nie działa to nie mów, że AVR ma spalony pin lub jest z defektem z linii ATNELA, tylko znajdz błąd w programie)
A tu nauczka - nie wątpić w LIB'y Mirka :lol:
No to już - robimy małe KUKU :twisted: :mrgreen:

PostNapisane: 8 sie 2014, o 14:48 
Użytkownik

O i elegancko zaraz sobie przeróbkę strzele :) Tylko pytanie mam czy dobrze widzę mam wlutować sobie kabelek na 3 piny - czyli na C8 - R4 - D1?

PostNapisane: 8 sie 2014, o 15:05 
Moderator

Intre napisał(a):
O i elegancko zaraz sobie przeróbkę strzele :) Tylko pytanie mam czy dobrze widzę mam wlutować sobie kabelek na 3 piny - czyli na C8 - R4 - D1?

tak bo to jest to miejsce:

ObrazekObrazek

tu ścieżka łączy te 3 elementy i to jest ścieżka RST ..... TRZY PADY elementów (dolne pady) dzięki temu łatwo jest to przylutować

PostNapisane: 8 sie 2014, o 15:07 
Nowy

Już po operacji (pacjent przeżył :twisted: ) Taki mały tip - jak ktoś nie lubi dyndających kabelków to można sobie wlutować jednego goldpina w prawy-górny otwór montażowy i połączyć go krótkim kabelkiem z polami RST na płytce.
Tym razem nie dałem się ponieść euforii ;) i pomęczyłem atmegę kilkudziesięcioma wsadami. W tym czasie nie odnotowałem żadnego zawieszenia OLEDa a punkt 0,0 jest w lewym górnym rogu wyświetlacza a nie w jakiś losowych miejscach.

Poniżej kilka zdjęć jak wyglądają bitmapki i generowane linie (sorry Mirku za bezczelne skopiowanie Twojego "interfejsu" ale z moim talentem plastycznym ciężko było wymyślić coś oryginalnego).

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 8 sie 2014, o 15:12 
Moderator

gregsc napisał(a):
jak ktoś nie lubi dyndających kabelków to można sobie wlutować jednego goldpina w prawy-górny otwór montażowy i połączyć go krótkim kabelkiem z polami RST na płytce.

ale jajca - a mi wydawało się, że ten pad montażowy jest połączony z GND i sobie myślę coś ty zrobił ;) no ale jak działa ? ... Patrzę teraz przez lupę a on nie jest do masy podłączony więc rewelacja - łatwo można przedłużyć sobie po prostu goldpin o jeden dodatkowy !!!!! ;)

ale SUPER rozwiązanie będzie i mega wypasiony wyświetlacz .... jak komuś kiedyś przyjdzie do głowy podłączyć ze DWA takie cudeńka do jednego procka albo i więcej to okaże się ta wersja OLED'a nieoceniona

------------------------ [ Dodano po: 38 minutach ]

No to proszę - teraz wersja po już że tak powiem profesjonalnej przeróbce - i chyba takie wprowadzę do sklepu ... bo to takie bardziej wypasione wersję będą ;)

Obrazek
Obrazek

samo zobaczcie - normalnie dodatkowy pin jak fabryczny ;)

------------------------ [ Dodano po: 49 minutach ]

aha oczywiście jeśli ktoś kto już zakupił a nie czuje się na siłach to może podesłać do nas swój wyświetlacz SPI do takiej bezpłatnej przeróbki albo do wymiany na ten który ma tylko pin RST - to już wg uznania. Więc myślę, że tym sposobem w pełni i do końca również uczciwie udało mi się rozwiązać wszystkie kwestie z tym związane.

PostNapisane: 8 sie 2014, o 16:36 
Użytkownik

No ja już też po operacji :) Pacjent przeżył i ma się dobrze ;) :lol:

A tu przy okazji co wyszperałem do czego można by dążyć i zrobić jak już nas Mirek wyszkoli z programowania tego wyświetlacza od taka inspiracja na Atnelański zegarek :)
A i polecam dotrwać do końca i zobaczyć co on na końcu potrafi, Ci co mnie lepiej znają wiedzą że jak dla mnie bomba :lol:

Link do Bloga tego projektu: http://blog.zakkemble.co.uk/diy-digital-wristwatch/

PostNapisane: 8 sie 2014, o 17:03 
Moderator

Intre napisał(a):
A i polecam dotrwać do końca i zobaczyć co on na końcu potrafi, Ci co mnie lepiej znają wiedzą że jak dla mnie bomba

hahaha PARTY MODE - rzeczywiście bomba .... zresztą jak cały zegarek :lol:

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Intre napisał(a):
No ja już też po operacji Pacjent przeżył i ma się dobrze

A, no to się cieszę ;)

PostNapisane: 8 sie 2014, o 17:53 
Użytkownik

Zegardlek ten widzialem juz jakis czas temu i jak dlamnie bomba.

PostNapisane: 8 sie 2014, o 20:24 
Użytkownik

Tak Mirku potwierdzam twoje rozwiązanie
tak sobie wczoraj myślałem że tutaj coś z inicjalizacją jest nie tak ale po stronie oleda i jednak słusznie przypuszczałem
dziękuję ci za rozwiązanie problemu w tak szybkim czasie

DLATEGO WOLE ZAKUPY W ATNEL STUDIO :) to co sobie cenię to zajefajne odjechane na maxa i szybkie wsparcie techniczne gdzie nikt się na klienta nie wyprze.
I to że oled jest kilka złotych droższy to mi nie przeszkadza dlaczego ? właśnie dlatego co wyżej napisałem i podpisuję się pod tym obiema rękoma i nogami i czym tam jeszcze mogę.

Wyświetlacz śmiga aż miło wsady wgrywam ile chcę i kiedy chcę restarty robię jak mi się podoba a OLED nadal działa i się nie zwiesza

WŁAŚNIE TO SOBIE U MIRKA CENIE !!! REWELACYJNE WSPARCIE
Krótka rozmowa na Skype opis problemu a co ja tu widzę na następny dzień gdy jestem w pracy ?

GOTOWE ROZWIĄZANIE PROBLEMU ba Mirek nikomu nie nakazuję operacji robić samemu można odesłać oleda i Mirek to zrobi jak ktoś nie czuje się na siłach

dla mnie jedynym problemem było przylutowanie goldpina bo oled jest tak mały że w jednej ręce ciężko się trzymało oled i goldpin a drugą lutowało ale dałem radę
poniżej fotki z przeszczepu:

ObrazekObrazekObrazek

No i grunt że teraz śmiga aż miło

w libsach ustawiłem:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

MIRKU DZIĘKUJĘ ZA TO ŻE JESTEŚ ZA TWOJE PORADNIKI !!! JESTEŚ NIEOCENIONY !!!
Oby więcej takich ludzi w Polsce

Ps do moderatorów - przepraszam za caps-lock chciałem podkreślić to co najważniejsze i chyba się ze mną zgadzacie.

PostNapisane: 8 sie 2014, o 20:29 
Moderator

majster - dzięki za ciepłe słowa - ale spokojnie - ja sam po prostu jestem hmmm (szukam słowa) ... no podjarany tymi OLEDAMI, więc rozumiem wszystkich, którym nagle coś nie działa - a każdy by chciał od razu sobie chociaż popixelkować ;)

Za to po kolejnym poradniku już będzie można także ujeżdżać te OLED'ki na I2C ;)

PostNapisane: 8 sie 2014, o 20:47 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
majster - dzięki za ciepłe słowa - ale spokojnie - ja sam po prostu jestem hmmm (szukam słowa) ... no podjarany tymi OLEDAMI, więc rozumiem wszystkich, którym nagle coś nie działa - a każdy by chciał od razu sobie chociaż popixelkować ;)

Za to po kolejnym poradniku już będzie można także ujeżdżać te OLED'ki na I2C ;)

No widzę widzę bo poradnik już jest
powiem tak nieoceniony jest tutaj również Rafpe za co mu gorąco dziękuję bo do każdego poradnika OLED robię sobie zakładki z opisami

teraz będę oglądał na nowo partię MAGIC led by zrobić zakładeczki bo to świetna sprawa coś nie pasi to włączam program
Atnel Video Guides

patrzę zakładkę np Inicjalizacja Oled i myk już leci nie muszę szukać :) i patrze i słucham i porównuję czy mam wszystko ok :)

Nie mniej mireczku nie uważam by to były aż tak ciepłe słowa ... również nie uważam że się podlizuję czy ci słodzę (tego nie napisałeś ale to dla malkontenów)

ja naprawdę uważam że twoje wsparcie jest nieocenione :) za co gorąco dziękuję

PostNapisane: 8 sie 2014, o 21:34 
Użytkownik

majster napisał(a):
DLATEGO WOLE ZAKUPY W ATNEL STUDIO to co sobie cenię to zajefajne odjechane na maxa i szybkie wsparcie techniczne gdzie nikt się na klienta nie wyprze.

No ja chciałem potwierdzić słowa majstra odnośnie wysokiej jakości obsługi klienta przez firmę Atnel :) Ja rozumiem że można napisać do firmy/sklepu/dystrybutora że masz jakiś tam problem techniczny z urządzeniem które zakupiłeś i dostać odpowiedź za jakiś czas no z 2-3 dni, która najczęściej brzmi proszę wypełnić formularz na 5 stron, założyć konto w systemie zapakować w oryginalny karton (bo inaczej nie przyjmiemy) i zamówić kuriera bo inaczej też nie przyjmujemy no i wysyłka za granicę do tego przesyłka powinna być oklejona w odpowiednie numery, kody i inne cuda wianki ;) ogólnie paranoja w zasadzie to jedna przesłanka - Spadaj.

No i teraz obsługa Atnelańska :) pisze maila o 2-3 w nocy że coś chyba mi nie działa i dostaje odpowiedź o 7 rano (po ok 4h) :D no to już szczena opada do ziemi, mało tego już są wstępne propozycje rozwiązania problemu oraz deklaracja wymiany!! A potem w ciągu dnia w zasadzie wsparcie on_line by problem naprawić co już wykracza poza moje poznanie ludzkie i wszelkie standardy z jakimi się spotkałem w innych firmach :) A to że wciągu niespełna dwóch dni ukazuje się gotowe rozwiązanie problemu to już wykracza poza wszelkie ramy :) Szacun Mirku :)

Dla kontrastu powiem wam że od poniedziałku próbuje z niby porządną firmą DELL załatwić wymianę dwóch nowych pamięci RAM do serwera, który uważam że jest dość drogi a te ramy to nawet bardzo, oni ogólnie mają wywalone w tzw. Y klienta - nadmienię że przy serwerze gdzie sami się reklamują że mają wsparcie 24h żenada dziś kolejny raz dzwoniłem/pisałem by się przypomnieć i w sumie echo. Także w/w firma to firmie Atnel i Mirkowi to może wg. mnie co najwyżej buty wiązać, zresztą jak i wiele też innych firm w podejściu do obsługi klienta :)

Także Mirku jeszcze raz dziękuję za tak błyskawiczną reakcję i rozwiązanie problemu :)

PostNapisane: 8 sie 2014, o 22:18 
Moderator

:oops: :roll: czuję się zawstydzony tym co piszecie, gdzie mi tam do dużych firm ;) ale cieszę się, że mogłem pomóc

ŁĄCZY NAS PASJA NA FORUM ATNEL PL

;)

PostNapisane: 10 sie 2014, o 09:48 
Użytkownik

Witam,

Kupiłem w sklepie ATNEL dwa wyświetlacze dwukolorowe na SPI i I2C (żółto - niebieskie). Wyświetlacz na SPI ma następujące PINy: VCC, GND, CLK, MOSI, CS, D/C. Czyli nie ma pinu RST. Pisałem bibliotekę równo z poradnikami Pana Mirka włącznie z obsługą I2C. Poczytałem na forum o problemach, których ewentualnie można się spodziewać w wersji SPI bez RST. Dlatego podłączyłem wyświetlacz SPI i katuję go co chwilę zmieniając wsad. Wgrywałem chyba z 10 razy różny wsad zmieniając ilość linii aby móc obserwować różnice.

Nie zauważyłem kompletnie żadnych problemów z wgrywaniem kolejnych wsadów. Nie muszę resetować, czekać itd. Wszystko pięknie działa. Również świetnie działa biblioteka. Rysuje poziome i pionowe linie bez problemu. Współrzędne pikseli również są poprawne.

Na I2C jeszcze nie sprawdziłem ale raczej będzie ok.

Pozdrawiam,

PostNapisane: 10 sie 2014, o 11:08 
Użytkownik

step_m napisał(a):
Witam,

Kupiłem w sklepie ATNEL dwa wyświetlacze dwukolorowe na SPI i I2C (żółto - niebieskie). Wyświetlacz na SPI ma następujące PINy: VCC, GND, CLK, MOSI, CS, D/C. Czyli nie ma pinu RST. Pisałem bibliotekę równo z poradnikami Pana Mirka włącznie z obsługą I2C. Poczytałem na forum o problemach, których ewentualnie można się spodziewać w wersji SPI bez RST. Dlatego podłączyłem wyświetlacz SPI i katuję go co chwilę zmieniając wsad. Wgrywałem chyba z 10 razy różny wsad zmieniając ilość linii aby móc obserwować różnice.

Nie zauważyłem kompletnie żadnych problemów z wgrywaniem kolejnych wsadów. Nie muszę resetować, czekać itd. Wszystko pięknie działa. Również świetnie działa biblioteka. Rysuje poziome i pionowe linie bez problemu. Współrzędne pikseli również są poprawne.

Na I2C jeszcze nie sprawdziłem ale raczej będzie ok.

Pozdrawiam,

Czyli tak jak mirek pisał że mogą być egzemplarze bez RST które mają ładnie dobrany kondensator i rezystor do resetu i tolerancja tych elementów może być 1%
nic tylko się cieszyć kolego step_m że twoim wyświetlaczem opiekowały się sprawniejsze mniejsze rączki na etapie jego produkcji :)

PostNapisane: 10 sie 2014, o 12:30 
Użytkownik

Ciesze się, że sposób się znalazł na te ekraniki, ja mojego lutować będę dopiero we wtorek, jak dotrę do domu. Ale mam taki inny pomysł...
Jeżeli jakaś chińska Pani Endżinier sobie policzyła, że reset będzie się robił przez RC, tylko użyła do tego chińskich kondensatorów, może warto się trzymać tego rozwiązania? Jest szansa dobrać elementy na nowo, aby działał OLED jak fabryka chciała? Co myślicie o tym?

PostNapisane: 10 sie 2014, o 13:32 
Moderator

skalarro napisał(a):
może warto się trzymać tego rozwiązania?

Może warto ale np ja wolę mieć do dyspozycji do procka także pin RST, bo mogę równie dobrze podłączyć wtedy CD do GND jeśli nie będę wykorzystywał co najmniej dwóch wyświetlaczy albo do procka jeśli tak ....

PostNapisane: 10 sie 2014, o 13:44 
Użytkownik

Ok, a tak ogolnie to rst potrzebny jest tylko do prawidlowego startu oleda tak? To przy jednym wyswietlaczu zostajac przy wersji bez rst moglibysmy dac cs do masy i juz mamy dwa piny mniej?
Ogolnie jak nie brakuje pinow to luz ale czasem trzeba oszczedzac.

Sorry za brak pl - pisane z tel.

PostNapisane: 10 sie 2014, o 13:52 
Moderator

skalarro napisał(a):
Ogolnie jak nie brakuje pinow to luz ale czasem trzeba oszczedzac.

toż wtedy bierzemy I2C i mamy 2 piny

skalarro napisał(a):
To przy jednym wyswietlaczu zostajac przy wersji bez rst moglibysmy dac cs do masy i juz mamy dwa piny mniej?

to chińskie rozwiązanie RST nie działa poprawnie - to że czasem działa - to tylko przypadek - żadne wartości dobrane tych elementów nie pomogą. Bo gdy przeprogramowujesz procka to zasilanie wciąż jest podane i kondensator się nie rozładowuje ... a jeśli przypadkowo się rozładowuje to znaczy że to jeszcze inny nieprzewidziany efekt konstrukcji chińska endżinier i może się zemścić później w trakcie działania .... Tymczasem ten prawidłowy RESET jest bardzo ważny ...

PostNapisane: 10 sie 2014, o 13:57 
Użytkownik

Ok, to wystarczylo zeby mnie przekonac, wtorek - lutownica w lapki.

PostNapisane: 10 sie 2014, o 14:21 
Użytkownik

Biblioteka ogarnięta, wyświetlaczyk działa prześlicznie, wielkie dzięki Mirku za wykrojenie tego organu z MIS(I)O'a :)

Takie dwie bitmapki na szybko przetestowałem, rozkładają mnie na łopatki możliwości tego cuda, są praktycznie ograniczone naszą wyobraźnią :)

ObrazekObrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1