danzel napisał(a):
wiedziałem, że 1 maja coś więcej będzie wiadomo
muszę przyznać, że ciekawe zagadnienia poruszyłeś Mirku
Ja osobiście przyznam, że szczególne znaczenie dla mnie mają rozdziały o obsłudze kolorowych LCD TFT a w szczególności o generowaniu fontów oraz ten mój taki pomysł na ich dynamiczne ładowanie z karty pamięci jeśli jest pod ręką bo z jednej strony - od zawsze obiecywałem sobie zająć się tą tematyką a nigdy czasu nie było a poza tym nawet niezbyt lubiłem wyświetlacze graficzne .... aż kiedyś mnie pewien znajomy zinteresował tym sterownikiem SSD1963 - no i jak w końcu się zabrałem to rewelacja - więc nie mogłem też odpuścić tematu którego zawsze się bałem - generowania fontów - i okazało się że nie było czego się bać a przy okazji - mam nadzieję że przynajmniej niektóre pomysły się przydadzą - bo ich implementacja na różne rodzaje wyświetlaczy nie będzie stanowić już takiego problemu
a drugi niesamowity temat, który wręcz wypalił mi jak granat w rękach po przypadkowym wyrzuceniu zawleczki zamiast niego to - odtwarzanie audio za pomocą magistrali I2S i układu 16-bitowego DAC'a - czyli TDA1543 - jak dla mnie szok - co można z nim osiągnąć na takich 8-bitowych pikusiach - no szok ..... jestem zafascynowany tymi super prostymi DAC'ami i już w głowie kotłuje się od pomysłów na przeróżne projekty - w tym już pojawiły mi się nawet zamówienia komercyjne na rozwiązania z tym scalaczkiem - mam nadzieję że tu też uda mi się was zarazić tym tematem
Nie wspomnę już o nieszczęsnej i mojej nierównej walce z modułami Hoperf - w której o mały włos nie poległem (bo już byłem o włos od odpuszczenia ich ogarnięcia programowego) - ale jak w końcu wygrałem i poszło - to hmmm co tu dużo mówić jestem nimi oczarowany
ale i obsługa panelu dotykowego - mnóstwo informacji i praktycznych przykładów z PetiFat'em .... i nie wspomnę o swojej ulubionej podczerwieni - od której zaatakuję was Panowie od pierwszego rozdziału żeby pokazać jak bardzo praktycznie przydaje się na co dzień nawet podczas prototypowania projektów własnych - dowolnych
.... Niektórzy piszą mi w mailach - no ale po co mi podczerwień - mnie nie interesuje transmisja danych w podczerwieni ..... TYLE że tu nie chodzi o transmisję danych jakąś tam - ale ok nie będę uprzedzał faktów
- bo się zaraz rozgadam jak to ja za dużo ...
www.youtube.com/mirekk36 ]