Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lis 2024, o 16:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2012, o 13:58 
Użytkownik

A wiesz co to są przecieki informacyjne ?? ;) Gdzie mistrzem w wykorzystywaniu tego narzedzia jest Apple, Micro - cośtam , Samsung i LG

A w reklamie przedsprzedażnej T-deb .... ups T-mobile

( ocena własna )

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 maja 2012, o 14:11 
Użytkownik

Chłopaki bez przesady ....

DC2002 : znam to z autopsji :(

PostNapisane: 10 maja 2012, o 14:15 
Moderator

DC2002 napisał(a):
... W końcu raz na jakiś czas trzeba sobie coś na urodziny kupić. Panie Mirku, masz czas do 20 czerwca ....

Nie, nie no jak sam myślę o przekroczeniu już choćby daty 7 czerwca to niedobrze mi się robi - MUSI się udać..... eeeh żeby to zależało tylko ode mnie to już by było ;)

PostNapisane: 10 maja 2012, o 21:03 
Użytkownik

Nie ma co się tak stresować. Dobra książka nie zając nie ucieknie. Jak będzie poślizg to nic się nie stanie. Ja wole oddać projekt zawsze wcześniej, bo ciągle mam nowe pomysły. Gdybym próbował pisać książkę to nigdy bym jej nie zamkną :) Ciekawy jestem jak się uda praca korektorów redakcyjnych, ile pomyłek przejdzie do druku..

PostNapisane: 10 maja 2012, o 21:06 
Użytkownik

DC2002 napisał(a):
Ja wole oddać projekt zawsze wcześniej, bo ciągle mam nowe pomysły. Gdybym próbował pisać książkę to nigdy bym jej nie zamkną :).

ot właśnie :) trafnie powiedziane :)

PostNapisane: 10 maja 2012, o 22:06 
Moderator

SunRiver napisał(a):
DC2002 napisał(a):
Ja wole oddać projekt zawsze wcześniej, bo ciągle mam nowe pomysły. Gdybym próbował pisać książkę to nigdy bym jej nie zamkną :).

ot właśnie :) trafnie powiedziane :)

Potwierdzam - to jest straszne zjawisko a dodatkowo im bliżej końca tym większy stres że będzie kicha ;) ... a przed samym wydaniem to już zupełny kłębek nerwów i galareta.

PostNapisane: 10 maja 2012, o 22:10 
Użytkownik

"kicha"???!!! NIE W TEJ FIRMIE :P

PostNapisane: 11 maja 2012, o 07:26 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No ale mam nadzieję, że mnie nie zabijecie panowie jak się okaże, że np coś się jeszcze o kilka dni opóźni ? :( bo już mam stresa ..... ;) ... normalnie co chwilę dostaję sprzeczne informacje - bo ludzie od składu mówią że nie uda się na 28-go może dopiero na 7 czerwca a redakcja niby twierdzi że się uda na 28-go ;) .... aczkolwiek ważniejsze jest niby to co mówi redakcja .... no nic sam czekam jak na szpilkach do startu do drukarni

Mirku jak bedzie na 29 maja to nic Ci nie zrobie :P ;)

PostNapisane: 11 maja 2012, o 07:51 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Potwierdzam - to jest straszne zjawisko a dodatkowo im bliżej końca tym większy stres że będzie kicha ;) ... a przed samym wydaniem to już zupełny kłębek nerwów i galareta.

Mirku, nic się nie martw. My tutaj wszyscy doskonale wiemy, że będzie świetnie!
Zresztą zajawki kilku projektów pojawiły się już przecież na Twoim blogu :mrgreen:
I czekamy na "rozwinięcie" tych robiących apetyt projekcików :lol:

PostNapisane: 11 maja 2012, o 11:46 
Użytkownik

W sumie to kiedyś przy pierwszym kontakcie mail z autorem czytałem, że będzie coś o programowaniu RS232 na komputer. Panie Mirku będzie coś o aplikacji na komputer do naszych AVR-ków?

PostNapisane: 11 maja 2012, o 12:31 
Moderator

DC2002 napisał(a):
W sumie to kiedyś przy pierwszym kontakcie mail z autorem czytałem, że będzie coś o programowaniu RS232 na komputer. Panie Mirku będzie coś o aplikacji na komputer do naszych AVR-ków?

Tak - miałem pierwotny plan aby druga książka była na temat programowania na PC i pokazania jak fajnie komunikować się tzn pisać własne aplikacje do komunikacji z naszymi prockami na różne sposoby, zresztą nie tylko na PC ale i na telefon ;)

Niestety - to na razie przynajmniej zostało odłożone - a dlaczego ?

dlatego że mógłbym na obecny czas opisać to tylko w Delphi - a przecież Delphi nie jest darmowe, nie każdy go ma, nie każdy by skorzystał, i nie wspomnę że wolałbym już opisać jak robić to w jakimś C++ .... stąd tymczasowa zmiana planów do odwołania.

PostNapisane: 11 maja 2012, o 14:35 
Użytkownik

No macie przykłady przecież w C++ na forum już , a jak coś to naskrobie pewnie jeszcze nie raz
:)

PostNapisane: 11 maja 2012, o 18:53 
Użytkownik

Delphi jak delphi darmowe nie jest. Ale mamy jeszcze bardzo przyjemny LAZARUS. Freepascal bardzo zaprzyjaźniony z Delphi. Dużo komponentów działa w obu programach. Radzę zainteresować się. Chociaż ja akurat z powodzeniem tylko proste programy w tym napisałem. Walczyłem z terminalem RS ale nie jestem z niego zadowolony. Działa ale chętnie poczytałbym o tym w stylu znanym z pierwszej książki p. Mirka. Tym bardziej, ze w tej chwili walczę z MySQL w tym środowisku i mam pierwsze dni kryzysu.

PostNapisane: 11 maja 2012, o 19:02 
Użytkownik

A ja czegoś nie rozumiem, jeśli programujemy AVRy w C. to czemu nie pisać aplikacji okienkowych w C/C++ ? Prziecież są całkiem fajne środowiska do tego.
Niektóre uczelnie mają dla studentów je za darmo :))

PostNapisane: 11 maja 2012, o 19:34 
Użytkownik

chłopaki , pobierzcie sobie M$ Visual Studio Expres jest za free

poczytajcie tutaj ... poco sobie mnożycie problemy :)

topic95.html
topic100.html

Jak będzie potrzeba to napiszę więcej :)

PostNapisane: 11 maja 2012, o 19:50 
Moderator

Dokładnie - raczej lepiej będzie robić to w MS Visual (darmowym)

Ja jednak wyjaśnię dlaczego miałem pisać o programowaniu w Delphi - bo oczywiście nie miało to być kilka przykładów jak zrobić podstawową komunikację ale jak:

1. podchodzić do programowania na PC
2. co to znaczy programowanie obiektowe - bo wielu i o zgrozo nawet zaawansowanych programistów bazodanowych (sam znam takich) .... uważa że delphi jest obiektowym językiem ponieważ ma gotowe obiekty w postaci buttonów, suwaków itp ;) ..... Więc niestety od tego to daleka droga jeszcze do zrozumienia obiektowości
3. wykorzystywać wątki na własny użytek !!!!! to miało być CLUE całości ;) ... czyli jak napisać np obsługę komunikacji RS232 ale przy użyciu prawdziwej wielowątkowości na PC ....

4. plus wiele innych ciekawych mam nadzieję rzeczy - których sam przez lata się nauczyłem a szkoda to byłoby później do drewnianej skrzynki ze sobą zabierać ;)

odnośnie Lazarusa - to niestety próbowałem tego środowiska - ale tak jak ktoś pisał wyżej, coś tam działa, coś nie działa, coś się udaje a co innego nie .... niestety dla mnie to środowisko to porażka w porównaniu do Borlanda

Reasumując - ostatecznie sam douczam się powoli C++ na PC'ty - chociaż najgorsze są pierwsze kroki - bo później to nie będzie problemów ....

tak więc Panowie na razie to tak jak pisze SunRiver - wykorzystajcie te linki które podał do fajnych gotowych przykładowych projektów - bo warto się o nie opierać przy starcie ... zresztą jak zwykle SunRiver przygotował w tej postaci jeden z wielu fajnych poradników na tym forum ;) więc póki co - korzystajcie pełną garścią z tego.

PostNapisane: 11 maja 2012, o 20:44 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Dokładnie - raczej lepiej będzie robić to w MS Visual (darmowym)

No tak tylko jak mi się wydaje to dotyczy tylko jednej platformy systemowej. Fajnie by było rozwinąć temat na czymś bardziej uniwersalnym. W końcu nie samym Windowsem człowiek żyje ;)

PostNapisane: 11 maja 2012, o 21:21 
Moderator

nixie napisał(a):
Fajnie by było rozwinąć temat na czymś bardziej uniwersalnym. W końcu nie samym Windowsem człowiek żyje ;)

Zdecydowanie popieram kolegę - ale jest jeden mały szkopuł, taki maleńki - ja ni w ząb nie znam linuxa, ani tyci tyci .... próbowałem się nauczyć... ale to już nie dla mnie. Więc proszę mi wybaczyć, to o czym ja piszę jest tylko pod Windows jeśli chodzi o PC oczywiście. Ale nie wynika to z tego, żebym uważał tylko tę jedyną platformę za stosowną. Ja po prostu tylko ją znam od strony programistycznej.

PostNapisane: 11 maja 2012, o 21:36 
Użytkownik

No najwyżej jeszcze mogę skrobnąć przy okazji coś niecoś w pythonie ...

PostNapisane: 14 maja 2012, o 10:00 
Użytkownik

No tak ponieważ upierdliwy ze mnie człowiek :)
Chciałem się zapytać czy w dniu ujrzenia światła dziennego przez książkę, będą dostępne dodatkowe moduły które mogą być potrzebne do "przerobienia" książki.
A jeżeli tak czy zrobisz Mirku spis tych modułów ?

PostNapisane: 14 maja 2012, o 10:48 
Moderator

Malutki_27 napisał(a):
No tak ponieważ upierdliwy ze mnie człowiek :)
Chciałem się zapytać czy w dniu ujrzenia światła dziennego przez książkę, będą dostępne dodatkowe moduły które mogą być potrzebne do "przerobienia" książki.
A jeżeli tak czy zrobisz Mirku spis tych modułów ?

W zasadzie wszystkie ćwiczenia znowu udało mi się przeprowadzić w oparciu o zestaw uruchomieniowy ATB, jednak na pewno pojawi się kilka praktycznych dodatków. Np z marszu potrzebowałem zewnętrznych mini modulików do obsługi kart microSD oczywiście z opcją programowego włączania/wyłączania zasilania oraz fajnym buforowaniem i przystosowaniem do zasilania dwoma napięciami +5V albo +3,3V ... będzie więc coś takiego:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... tylko.html

ja np już kilka prototypów z tą zieloną PCB użyłem w gotowych projektach i fajnie się z nimi pracuje. Ale już są zamówione i będą realizowane płytki PCB poprawione bez tego krosu i w kolorze czerwonym będą.

Poza tym na pewno pojawi się moduł WAV-PLAYER'ka

http://mirekk36.blogspot.com/2012/05/wa ... 6-bit.html

mam nadzieję bowiem, że wiele osób zarazi się tak jak ja obsługą efektów dźwiękowych z udziałem przetwornika DAC typu TDA1543 .... ;) no tutaj efektów i możliwości jest cała masa a sama płytka może być wykorzystana przede wszystkim do testowania własnych programów wprost z książki bez konieczności nawet używania zestawu ATB - jeśli chodzi o ten zakres. Docelowo moduł będzie sprzedawany w kilku różnych ciekawych konfiguracjach a jedną z nich będzie także moduł z wgranym przeze mnie wsadem i napisanym oprogramowaniem .....

Kolejna rzecz jaka się pojawi to znowu - adapter jaki od razu sobie przygotowałem do obsługi wyświetlaczy LCD TFT 3,5" - również możliwość zasilania dwoma napięciami +5V oraz +3,3V i z pełnym buforowaniem linii sygnałowych do wyświetlacza. Zresztą wraz z wyświetlaczem 3,5" będzie można złożyć piękną kanapkę to zbudowania od razu np własnej ramki do zdjęć ale też moduł jest tak pomyślany aby można było go po prostu praktycznie wykorzystać. Bo np gdy kupiłem oryginalny tego typu moduł do testowania takiego LCD to:

- nie było żadnych buforów :(
- gabaryty większe od LCD
- złącza dziwacznie powyprowadzane

co umożliwiało jedyne testy na biurku ! a później do pratycznego zastosowania i tak trzeba było robić coś własnego. Tyle że mi nie chce się zawsze projektować takich płytek od nowa dlatego wolę sobie zrobić tego typu konwerterki i potem je wygodnie stosować - gdy się to sprawdza u mnie w praktyce wtedy postanawiam to wprowadzić do sklepu bo być może i innym się przyda. Na razie nie mam zdjęć tego modułu ale schemat będzie mniej więcej taki:

Obrazek

Jak widać moduł będzie miał od razu bardzo pożyteczną dodatkową funkcjonalność - będzie na nim bowiem osadzony od razu scalak STMPE811 do obsługi panelu dotykowego - a jego obudowa to przecież QFN16 ;) .... Komunikacja z nim przez I2C, która to szyna także jest fajnie buforowana do obsługi przez systemy pracujące w dwóch napięciach - naturalnie całość sprawdzona w praktyce i w boju

I na koniec - może już nie związany mocno z książką ale w końcu ukaże się moja wersja USBASP mini,

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/pr ... v-33v.html

tyle że będzie też w kilku wersjach tzn np bez tej obudowy - po prostu sama zmontowana PCB. Bardzo mały i poręczny programatorek, już sam z niego korzystam a nie wspomnę że wraz z jego zakupem dodatkowo klient otrzyma MkAvrCalculator gratis ;)

tak to się wstępnie wszystko przedstawia

PostNapisane: 14 maja 2012, o 11:05 
Użytkownik

Programator wygląda ciekawie ale w kolejnej wersji mógłbyś pomyśleć o dodaniu do niego gniazda micro sd, aby posłużył też jako pendrive, ot takie 2 w 1, programator z programami :D

PostNapisane: 14 maja 2012, o 11:45 
Użytkownik

No to trzymam kciuki żeby wszystko było dostepne w czasie premiery ksiazki :)

PostNapisane: 14 maja 2012, o 14:11 
Użytkownik

nio nio nio nabrałem smaczka tu i ówdzie ...

PostNapisane: 21 maja 2012, o 07:37 
Użytkownik

Chyba najwyższa pora zapisać się na listę kolejkową :D

PostNapisane: 21 maja 2012, o 08:32 
Użytkownik

Również dopisuję się do listy oczekujących na książkę :D
Już nie mogę się doczekać.

PostNapisane: 21 maja 2012, o 09:31 
Użytkownik

To moze kolejka spoleczna ;)
Tez sie zapisuje :)

Ostatnio edytowano 21 maja 2012, o 11:51 przez jachu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 maja 2012, o 09:47 
Użytkownik

jachu napisał(a):
To moze kolejka spoleczna ;)
Tez sie zapisuje :)

Proszę nie wpychać się w kolejkę! Ja stałem przed Panem :D

PostNapisane: 21 maja 2012, o 10:19 
Użytkownik

Ja też się zapisuję!

PostNapisane: 21 maja 2012, o 10:52 
Użytkownik

Oby tylko nie zbrakło ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1