Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2013, o 22:41 
Użytkownik

Witam Was! :)

Niektórzy z Was mogą kojarzyć problem, mianowicie pytałem się jakiś czas temu na mini-chacie co może być przyczyną mrugania światła. Siedzę sobie w pokoju i cały czas mam dyskotekę nad głową, a napięcie w gniazdku waha się w granicach 190-230V (no da się odczuć miganie w żarówce ;). Problem dotyczy całego mieszkania (blok mieszkalny, dodatkowo u sąsiadów nie występuje).

Dokonałem dzisiaj pomiarów w skrzynce z bezpiecznikami i oto wyniki:
Mała legenda: bezpieczniki są podłączone w ten sposób, że pierwszy jest główny (wyłącza wszystkie pozostałe), a każdy następny to jakieś tam oświetlenie/gniazdka.
Obrazek
Czyli tak:
I - zał; O - wył
1-2-3-4-5-6
I-O-O-O-O-O - 227V
I-I-O-O-O-O - 211V (kuchnia - lodówka, dlatego taki spadek pewnie)
I-I-I-O-O-O - 208V (no, już trochę mało)
I-I-I-I-O-O - 201V (masakra, a to tylko oświetlenia w zasadzie i nie mam ogrzewania elektrycznego)
I-I-I-I-I-O - 222V (wtf?????!!!)
I-I-I-I-I-I - 219V

a teraz najlepsze:

I-I-I-I-O-I - 200V (no kurka jak to może być?)

Próbowałem robić zwarcia na bezpiecznikach i nadal mrugają światła, nie rozumiem kompletnie dlaczego tak jest, że po załączeniu bezpiecznika nagle wzrasta napięcie i to o 20V! przecież to wbrew prawom fizyki.

Pomocy, gdzie szukać usterki, bo już nic nie wiem. Dodam, że sondy pomiarowe przytykałem w miejscu dojścia "prądu" do mieszkania, czyli przed bezpiecznikami, ale za licznikiem.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lis 2013, o 22:52 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Musisz sprawdzic kazde połączenie punkt po punkcie.
Taka dyskoteka to nic normalnego.
Może coś się "upalić" :)
Spadki napięć masz trochę za duże.
To jest stary blok czy nowy?

Wysłane z mojego HTC One S

PostNapisane: 25 lis 2013, o 22:56 
Użytkownik

blok 20-25 letni. To jest problem żeby wszystko tak sprawdzić, bo puszki pod tapetami :(

najgorsze, że nie mam dostępu do licznika, pogadam z mamą, może wie jak załatwić klucz lub dojście.

Nawet nie wiem, czy mam tą samą fazę co sąsiedzi :P

PostNapisane: 25 lis 2013, o 22:58 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

U mnie jak zaczyna migać to wiem że gdzieś na śrubach się popuściło (instalacja jeszcze aluminiowa ;-))

Wystarczy dobrze dokręcić i dalej śmiga bez problemu...

PostNapisane: 25 lis 2013, o 23:01 
Użytkownik

U mnie ostatnio też mrygały światła :) Wpierw doradzono mi że to przez niedokręcone złącza śrubowe, ale po dokręceniu nic to nie dało. Światła nie mrygały przez jakąś 1h. Potem znów zaczęło się radosne mryganie. Zawołaliśmy elektryka. Otworzył skrzynkę na klatce i zobaczył jakieś spalone bezpieczniki. Bezpieczniki były kompletnie stopione :D Po wymianie wszystko wróciło do normy. Jeśli chcesz to mogę spróbować zrobić zdjęcie tych
bezpieczników. Dowiesz się o jakie mi chodzi

Napięcie w moim wypadku nie spadało do 190V.

Elektryk był ze wspólnoty to nic nie zapłaciliśmy :)

PostNapisane: 25 lis 2013, o 23:04 
Użytkownik

mikandrzej napisał(a):
I-I-I-I-I-O - 222V (wtf?????!!!)

wtf to co za typ obciążenia ;) ?
To tak trochę żartem a trochę serio. Twój miernik nie ma true rms a tylko liczy wartość skuteczną na podstawie maksymalnej. Może być tak że masz jakieś obciążenia wprowadzające mocne odkształcenia i stąd dość dziwne wyniki pomiarów.
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 25 lis 2013, o 23:08 
Użytkownik

Ja mam instalację miedzianą, na szczęście :)

Jutro zagadam do elektryka z bloku, słyszałem że ma dostęp do skrzynki.

Możesz wrzucić, jestem ciekaw :D

Tylko nadal nie mogę pojąć jak to jest, że kurcze napięcie wzrasta po podłączeniu obciążenia :P

@jark - cenna uwaga, ciekawa teoria w sumie. Jutro prześledzę co tam jest podłaczone na tym bezpieczniku.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

PS: tylko, że razem ze wzrostem tego napęcia światło również świeci mocniej :)

PostNapisane: 25 lis 2013, o 23:34 
Użytkownik

Za "eską" C20 masz chyba dwa różne przekroje przewodów 4mm2 oraz przewód 2,5mm2 który idzie na jakiś odbiór z C20. ROzumiem, że jak C20 jest OFF, to napięcie nie idzie dalej? Do jednego zacisku nie powinno się wkładać przewodów o różnym przekroju. Czasami tu może być błąd, ponieważ nawet jak mocno dociśniesz śrubę to powierzchnia styku może być mała.

W takich przypadkach powinno się używać szyny łączeniowej:
Obrazek

Ogólnie bym zalecał tak jak koledzy wyżej dokręcenie wszystkich śrubek w rozdzielni, na wszystkich L, N, PE.

Jeżeli w tablicy przedlicznikowej masz bezpieczniki topikowe, to bardzo często "głowa" bezpiecznika, po czasie jest taka nadjarana ;) Czasami trzeba wyminić podstawkę, bo też jest nadjarana:) Czasami te kłódki mozna śrubokrętem otworzyć.

Jeżeli chodzi o Twój dom to widzę, że masz kable OK, wyglądają na YDY3x2,5 oraz YDY3x1,5. Błedu bym szukał albo w Twojej rozdzilni albo w rozdzilni na klatce. Obstawiał bym 90%, że wina leży w tablicy na klatce schodowej :)

Powodzenia w usuwaniu usterki :D

PostNapisane: 25 lis 2013, o 23:50 
Użytkownik

Jakis elektryk montował tą skrzynkę z wyłącznikami nadprądowymi?

Po co tam jest wyłącznik C ? On ma służyć jako rozłącznik całego obwodu?
W domu jak rozumiem nie masz nic co mocno obciąża sieć.

Czy jest jakaś "prawidłowość" kiedy owe migotania wystepują?

PostNapisane: 26 lis 2013, o 00:08 
Użytkownik

Witam
Ze zdięcia wynka że bezpieczniki są zasilane od dołu bo są mostki od bezpiecznika do bezpiecznika i to będzie przewód L czyli pospolicie faza a od góry bezpieczników są podłączone poszczególne obwody.
Natomiast przewód neutralny N czyli popularne zero jest podłączone na listwach poniżej bezpieczników .Przydała by się latarka lub inne oświetlenie bo masz tam ciemno jak u murzyna a tu trza posprawdzać cz wszystkie przewody na listwie N są przykręcone i czy się nie grzeją.
To samo dotyczy mostków na przewodzie L czyli fazowym wszystkie śruby sprawdzić i dokręć
Dobrą kontrolką i przydatną okazuje się zwykła oprawka i żarówka +przewody najlepiej linka.

UWAGA 230V
Jak nie czujesz się na siłach poproś elektryka

PostNapisane: 26 lis 2013, o 00:56 
Użytkownik

Jeżeli dobrze widzę to połączenie wygląda tak:

Zasilanie z RP
......|
......V
.....C20
......|---------
......|............|
......ob1.........|
....................|
....................|
....................|----|----|----|------|
....................|....|....|....|......|
..................ob2..ob3..ob4..ob5..ob6
..................B16..B10..B10..B10..B10

Legenda:
ob1- obwód 1
ob2- obwód 2
:
ob6- obwód 6

Kropki są nie widoczne ;)

Przy takim połączeniu C20 może pełnić rolę wyłącznika głównego, bezpiecznika sumacyjnego ale nie powinno być zabezpieczeniem dla obwodu Ob1. Właśnie w tym miejscu masz podkręcone dwa przewody różnej grubości. Bym proponował dołożenie listwy i przepięcie obwodu Ob1 pod inne zabezpieczenie. Możesz dokupić B10 lub B16 i tam ten kabelek podłączyć.

Po pierwsze nie będziesz miał pod jednym zaciskiem dwóch przewodów o różnym przekroju a po drugie obwód (Ob1) będziesz miał na osobnym zabezpieczeniu.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 06:14 
Użytkownik

Kolego dokonaj podobnego pomiaru ale między fazami a uziemieniem i napisz wynki

PostNapisane: 26 lis 2013, o 06:31 
Użytkownik

IUVOit napisał(a):
Jeżeli dobrze widzę to połączenie wygląda tak:

Zasilanie z RP
......|
......V
.....C20
......|---------
......|............|
......ob1.........|
....................|
....................|
....................|----|----|----|------|
....................|....|....|....|......|
..................ob2..ob3..ob4..ob5..ob6
..................B16..B10..B10..B10..B10

Legenda:
ob1- obwód 1
ob2- obwód 2
:
ob6- obwód 6

Kropki są nie widoczne ;)

Przy takim połączeniu C20 może pełnić rolę wyłącznika głównego, bezpiecznika sumacyjnego ale nie powinno być zabezpieczeniem dla obwodu Ob1. Właśnie w tym miejscu masz podkręcone dwa przewody różnej grubości. Bym proponował dołożenie listwy i przepięcie obwodu Ob1 pod inne zabezpieczenie. Możesz dokupić B10 lub B16 i tam ten kabelek podłączyć.

Po pierwsze nie będziesz miał pod jednym zaciskiem dwóch przewodów o różnym przekroju a po drugie obwód (Ob1) będziesz miał na osobnym zabezpieczeniu.

Dokładnie tak to wygląda, a ob1 to jest chyba tylko dzwonek do drzwi. Światło tam jest, ale pod ob6, a tu akurat miałem wyłączony prąd:)

Dzisiaj wieczorem wykonam pomiary i wrzucę:)

Nie wiem kiedy zostaje się elektrykiem, ale SEP, BHP i dyplom mam:) także przyjmijmy, że jestę elektrykię;)

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalka

ps: jeśli chodzi o prawidłowość dyskoteki, to w zasadzie cały czas w mniejszym lub większym stopniu, tylko wieczorem siedzę o lampce i strasznie to irytuje. Do tego stopnia, że dysk twardy w komputerze stuka w rytm disco;p jak włączę obciążenie pod postacią hotair, to światło mryga w rytm grzałki.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 11:31 
Użytkownik

Witam
NO jak masz już te wszystkie uprawnienia to tylko praktyka Ci została , a instalację masz dwu czy trzy przewodową .Można to sprawdzić zaglądając do puszki gniazda 230V jeżeli na bolec idzie bezpośrednio przewód żółtozielony i w puszce są trzy przewod to instalacja 3 przewodowa.
Przewód L czyli faza przeważnie koloru brązowego lub czarnego łączymy z lewej strony gniazda natomiast przewód N niebieski czyli zero z prawej ,ale ważne jest wedle zasady najpierw chroń apotem zasilaj czyli najpierw do gniazda podłączamy do bolca przewód żółtozielony a następnie niebieski N a na końcu brązowy L czyli fazę.
Przy instalacji dwu przewodowej bolec gniazda łączymy bezpośrednio z przewodem PEN kolor niebieski
jest to przewód ochronno-neutralny i wykonać mostek do zestyku N najlepiej tym samym kolorem następnie podłączamy przewód brązowy L.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 11:35 

Jak już ci koledzy wcześniej podpowiadali trzeba sprawdzić dany obwód, jak miga to nie ma jak może być z tego pożar. Sprawdzić przy większym obciążeniu przed "S" czy też napięcie płyta, no i miernik z TrueRMS, bo taki to jest do 12V dobry.

Dokręcasz, albo najlepiej wymieniasz mostki z przewodów na szynę z prawdziwego zdarzenia "S" podmieniasz nie są drogie. Coś masz namotane mocno, typowa instalacja robiona przez machera, buła kabli wciśnięta pod puszkę :(.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 12:10 
Użytkownik

nie jest przypadkiem tak że niestabilne napięcie wynika z wydajności prądowej źródła ? Skoro kolega twierdzi że dokonuje pomiaru bezpośrednio za licznikiem a u sąsiadów problemu nie ma to spadek napięcia musiałby wystąpić na bezpiecznikach . Tak duży spadek napięcia na tak małym obciążeniu sugeruje przepływ prądu który na pewno spowodowałby zadziałanie zabezpieczenia czyli w tym przypadku bezpiecznika C20 po lewej stronie(z tego co widać na zdjęciu jest to główne zabezpieczenie ale mogę się mylić). Niech kolega zmierzy najpierw napięcie na "migającej" żarówce i jeśli tam będzie małe napięcie względem zasilania za licznikiem to dopiero można szukać problemu w mieszkaniu (wygrzane styki kostek łączeniowych lub uszkodzone kable).

PostNapisane: 26 lis 2013, o 12:20 

Sam licznik może być walnięty (miałem taki przypadek na działce u rodziców, wyjarane połączenia wewnątrz licznika). Albo na głównym piwnica/czy korytarz zależnie od instalacji.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 12:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jesli na stykach wylączników masz takie spadki napięć to nie szukaj usterki w mieszkaniu a przed nim. Jeszcze raz sprawdz napięcie doprowadzone z licznika na pierwszy wyłącznik ktory to wylacza wszystko. Czyli miernik wpiety na ten styk gdzie przy wszystkich wyłączonych jest napiecie. Jeśli załączajac kolejne obwody są na nim duze spadki napięć jednoznacznie można stwierdzić usterke przed tym wyłącznikiem czyli prawdopodobne jest zly styk na zabezpieczeniu przedlicznikowym lub samo polaczenie na zaciskach liczników. U mnie przed modernizacja instalacji elektrycznej te zabezpieczenie przedlicznikowe bylo na wkrecanym bezpieczniku topikowym, jeśli masz tak samo to jest to najbardziej możliwa część gdzie może cos nie stykać, ale tu uwaga bo ten bezpiecznik przy zlym styku może być gorący.

Jeśli w sieci jest 230 V na stykach przy poborze prądu 3 A jest 200 V to moc tracona na ciepło gdzies na złym stuku jest w okolicach 90Wat. A jak sie włączy czajnik na wode i idzie 10 A i spadło do 200 V to juz 300 Wat gdzieś w ciepło sie zamiania.

Ostatnio edytowano 26 lis 2013, o 12:28 przez OdeOn, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 lis 2013, o 12:28 
Użytkownik

no to jest prawdopodobne, sprawdź jeszcze napięcie na tej żarówce czy względem bezpiecznika nie ma znacznego spadku na instalacji i ewentualnie czy masz dobrze dokręcone przewody w wyłączniku tego mrugającego oświetlenia. Jeśli to jest ok to u siebie nic nie zrobisz.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 12:45 
Użytkownik

Mrugające światla duże spadki napięć , o ile spadki występują w twoim mieszkamiu spowodowane są luźnymi przewodami na zaciskach fazowych , albo neutralnych . Ja miałem taki sam przypadek powodem był niedokęcony przewód neutralny , na zaciskach licznika . Po prostu panowie z energetyki zamieniali licznik i nie dokręcili pezewodów przy wymianie.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 13:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Po obejrzeniu foto widać oddzielne szyny N i PE i do nich podlaczone przewody i aż sie nasuwa pytanie skoro jest rozdzielone N i PE dlaczego nie ma wylacznika roznicowo-prądowego?

PostNapisane: 26 lis 2013, o 13:31 
Użytkownik

Nie obrażając nikogo ale ta skrzynka nie wygląda dobrze.
Skoro masz SEP to masz lub powinienes miec pojecie o prawidlowej instalacji itp.
Jak usuniesz owe migotanie to zrób porządek z Skami ,okablowaniem.
Przewody "mostki" zamien na dedykowany mostek pod wylaczniki S .
Ile przewodow od licznika wchodzi do domu dwa czy trzy .
To samo iloprzewodowa jest instalacja?

PostNapisane: 26 lis 2013, o 14:53 
Użytkownik

dreamcastq napisał(a):
a instalację masz dwu czy trzy przewodową

TEORETYCZNIE 3 przewodową. Teoretycznie, bo może to być coś pomieszane, ale w domu mam wszędzie osobno uziemienie, więc najprawdopodobniej N i PE są rozdzielone. Reszta jest dla mnie jasna.

rezasurmar napisał(a):
no i miernik z TrueRMS, bo taki to jest do 12V dobry.

Nie ma opcji, żebym specjalnie miernik do tego kupował :)
rezasurmar napisał(a):
typowa instalacja robiona przez machera, buła kabli wciśnięta pod puszkę .
Zgodzę się całkowicie, instalację robiona była razem z remontem, elektryk tylko to podpisał. Wszystkie przewody dokręciłem, światło nie mruga jak ruszam bezpiecznikami na prawo i lewo, tylko żyje własnym życiem. Jeśli chodzi o wymianę S, to tak jak mówię, próbowałem robić mostki na każdym po kolei i wygląda na to, że to nie wina bezpieczników.

krzysztof napisał(a):
Skoro kolega twierdzi że dokonuje pomiaru bezpośrednio za licznikiem a u sąsiadów problemu nie ma to spadek napięcia musiałby wystąpić na bezpiecznikach

Pomiar dokonuję bezpośrednio przed bezpiecznikami w mieszkaniu. Nie mam dostępu do licznika, więc nie wiem co tam może być i w jakim stanie są topiki (możliwe, że dzisiaj się dostanę do skrzynki)

krzysztof napisał(a):
jeśli tam będzie małe napięcie względem zasilania za licznikiem to dopiero można szukać problemu w mieszkaniu

Tak jak mówię, dzisiaj będę miał wstęp do licznika to to sprawdzę.

OdeOn napisał(a):
Jeśli załączajac kolejne obwody są na nim duze spadki napięć jednoznacznie można stwierdzić usterke przed tym wyłącznikiem czyli prawdopodobne jest zly styk na zabezpieczeniu przedlicznikowym lub samo polaczenie na zaciskach liczników.

Na zacisku tego głównego wyłącznika u mnie w domu już to napięcie spada. Tylko tak jak mówiłem, jak wyłączę 4ty bezpiecznik to napięcie spada, jak go włączę to rośnie z powrotem do 220. Jak mam wszystkie powłączane to niby jest 220V, ale światło mruga. Jak wyłączę 4-ty S, to napięcie spada wszędzie do 200V, ale nic się nie grzeje w puszce (a z prawa ohma wynika, że dość duży prąd musi być, żeby tak obciążyć źródło). Oczywiście napięcie mierzę na wejściu do mieszkania, czyli na styku przed 1-szym S.

OdeOn napisał(a):
dlaczego nie ma wylacznika roznicowo-prądowego?

Zakładał to chyba elektryk, który nie ma pojęcia o czymś takim ;P sam bym założył, ale no nie wiem dlaczego nie ma.

bogdanc napisał(a):
Nie obrażając nikogo ale ta skrzynka nie wygląda dobrze.
Skoro masz SEP to masz lub powinienes miec pojecie o prawidlowej instalacji itp.
Jak usuniesz owe migotanie to zrób porządek z Skami ,okablowaniem.
Przewody "mostki" zamien na dedykowany mostek pod wylaczniki S .
Ile przewodow od licznika wchodzi do domu dwa czy trzy .
To samo iloprzewodowa jest instalacja?

Mnie nie obrażasz, bo ja się odcinam od instalacji tej instalacji. Nie ja ją montowałem, nie miałem wtedy uprawnień, gdyż miałem jakieś 13 lat :) Mam pojęcie o prawidłowej instalacji, chociaż o mostkach pod wyłączniki S nie słyszałem. Od licznika idą 3 przewody i taka sama jest instalacja w całym mieszkaniu.

PostNapisane: 26 lis 2013, o 15:05 
Użytkownik

mikandrzej napisał(a):
OdeOn napisał(a):
Jeśli załączajac kolejne obwody są na nim duze spadki napięć jednoznacznie można stwierdzić usterke przed tym wyłącznikiem czyli prawdopodobne jest zly styk na zabezpieczeniu przedlicznikowym lub samo polaczenie na zaciskach liczników.

Na zacisku tego głównego wyłącznika u mnie w domu już to napięcie spada. Tylko tak jak mówiłem, jak wyłączę 4ty bezpiecznik to napięcie spada, jak go włączę to rośnie z powrotem do 220. Jak mam wszystkie powłączane to niby jest 220V, ale światło mruga. Jak wyłączę 4-ty S, to napięcie spada wszędzie do 200V, ale nic się nie grzeje w puszce (a z prawa ohma wynika, że dość duży prąd musi być, żeby tak obciążyć źródło). Oczywiście napięcie mierzę na wejściu do mieszkania, czyli na styku przed 1-szym S.

Niekoniecznie jeśli tak jak wynika z dyskusji problem będzie po stronie licznika lub zabezpieczenia przedlicznikowego, wtedy właśnie zły styk ewentualnie poluzowana śruba będzie "obciążeniem" które przy normalnym poborze prądu będzie powodować znaczny spadek napięcia. Nie ma możliwości żebyś pobrał w 1 mieszkaniu prąd większy niż wydajność źródła (w tym przypadku stacji transformatorowej sn/nn) bo jego rezystancja wewnętrzna z punktu widzenia Twojej instalacji jest żadna :)

PostNapisane: 26 lis 2013, o 15:19 
Użytkownik

Ja mam pytanie co do stwierdzenia: 'jak wlacze bezpiecznik' ? Czy to wlacza tez dodatkowe obciazenie?

PostNapisane: 26 lis 2013, o 15:25 
Użytkownik

Poświęcił bym jednak tapety i sprawdził puszki. U znajomych też teoretycznie się nie grzało tylko... dymek ładnie leciał i okopciło w końcu ścianę. Na 99% problem w puszkach, a jak połączenia są skręcane śrubami to jestem skłonny dać 100% winy. Obetnij ostrożnie tapetę wokół puszek i zajrzyj tam. Jeśli połączenia robione na kostkach ze śrubami to na początek możesz dokręcić wszystko, a jak się odważysz to po prostu odizoluj każdy kabel na długości około 3cm (mam nadzieję, że ktoś rezerwę kabla zostawił w puszce) i skręć po prostu daną wiązkę. Jeśli masz czym to dodatkowo zaspawaj (zrób kulkę na końcu). Po takim zabiegu nie ma szans, żeby coś zaiskrzyło kiedykolwiek. Na zdjęciach dokładnie widać jak to wygląda w moim domku. Dodatkowo każde połączenie jest zasilikonowane, bo instalację mam w podłodze i nie chciałem, żeby jakakolwiek wilgoć po zalaniu posadzki się tam dostała.

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 26 lis 2013, o 15:41 
Użytkownik

Apropos owych szyn/mostków do łaczenia modułowego to chodzi o takie cos.

http://www.sklep.e-lektryk.pl/2-aparaty ... 15637.html

PostNapisane: 26 lis 2013, o 16:20 
Użytkownik

charsz napisał(a):
Ja mam pytanie co do stwierdzenia: 'jak wlacze bezpiecznik' ? Czy to wlacza tez dodatkowe obciazenie?

Tak, obciążenie podłączone do danego obwodu, przepraszam, nie sprecyzowalem.

Sylwek, jeśli chodzi o połączenia, to chyba wszędzie mam połączone za pomocą WAGO.

dzięki za zainteresowanie, wracam do domu, zobaczę co się tam dzieje:)

PostNapisane: 26 lis 2013, o 16:27 
Użytkownik

Tak na szybko: http://www.budnet.pl/forum/Jakie_laczen ... 567,2.html
Poczytaj opinie (najlepiej do końca tematu), czy te Twoje WAGO to na pewno WAGO i czy jeśli ktoś ma względem nich jakieś wątpliwości (między innymi ja) to czy coś nie jest na rzeczy...?

PostNapisane: 26 lis 2013, o 16:58 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
Tak na szybko: http://www.budnet.pl/forum/Jakie_laczen ... 567,2.html
Poczytaj opinie (najlepiej do końca tematu), czy te Twoje WAGO to na pewno WAGO i czy jeśli ktoś ma względem nich jakieś wątpliwości (między innymi ja) to czy coś nie jest na rzeczy...?

Sprawdzę co to za kostki i przejrze instalacje

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1