Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 kwi 2026, o 16:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lis 2013, o 17:15 
Użytkownik

Myślę że pomiar impedancji pętli zwarcia wszysttkich obwodów dużo by wyjaśnił.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lis 2013, o 17:53 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
Tak na szybko: http://www.budnet.pl/forum/Jakie_laczen ... 567,2.html
Poczytaj opinie (najlepiej do końca tematu), czy te Twoje WAGO to na pewno WAGO i czy jeśli ktoś ma względem nich jakieś wątpliwości (między innymi ja) to czy coś nie jest na rzeczy...?

rzeczywiście WAGO nie cieszy się dobrą opinią ze względu na małą powierzchnię styku pomiędzy łącznikiem a przewodem...

PostNapisane: 27 lis 2013, o 10:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja mam całą instalacje w mieszkaniu na wago. Jako że mieszkam w spółdzielni czasem odwiedza nas elektryk z przeglądem. Pomiar impedancji petli zwarcia na najdluzszym odcinku i części starej instalacji ktorej nie wymienialem w kuchni poprzez przedłużacz był nadwyraz zadawalajacy. Wyłączniki roznicowo prądowe zaskakująco szybko reagowały. Nie wiem dlaczego sie psioczy na te Wago czy ktoś miał awarie z udziałem WAGO?

Jak wymieniałem przewód głowny z mieszkania do licznika to dzwoniłem do dostawcy prądu z pytaniem o zerwanie pląby i nie było problemu mogłem zrywać poźniej tylko poinformować o zakończeniu, więc polecam telefon do dostawcy prądu z informacja ze światło miga i jaka jest porceudra zerwania pląb a może nawet wizyty elektryka co zweryfikuje podłączenie licznika i zabezpieczenie przedlicznikowe.

Ja natomiast odtwarzałem instalacje w domku po małym pożarze gdzie w kuchni była puszka ze skrecanymi kablami gdzie przychodził przewód z rozdzielni i był łączony z kuchnią i przylegającym pokojem i jak mowiła właścicielka żywym ogniem sie paliło. Ale to 50 letni dom.

na marginesie - uziemienia nie masz w gniazdkach, myslałeś chyba o przewodach ochronnych PE. Przez przewód PE nie ma prawa płynąć prąd, jak płynie od klilku do kiluset mA to własnie wyłącznik rożnicowo-prądowy powinien wyłączyć prąd.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 10:42 
Użytkownik

dokładnie do 30 mA :)

PostNapisane: 27 lis 2013, o 11:09 
Użytkownik

A gdzie PE w takim razie idzie dalej za licznikiem?

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 27 lis 2013, o 11:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sieci:
TN-C - 2 (4) przewodowa czyli L (L1, L2,L3), PEN
TN-S - 3 (5) przewodowa czyli L (L1, L2, L3), N , PE
TN-C-S głowne zasilanie do mieszkania jak TN-C czyli 2 przewody, i w skrzynce bezpieczników przewód N i PE rozdzielony z przychodzącego PEN czyli w mieszkaniu TN-S.

Przewody L i N przez wyłacznik róznicowo-prądowy a przewód PE ma za zadanie ochronną w ten sposob że jest na bolcu w gniazdkach i każde podłączane urządzenie ten PE ma na obudowie, czyli w przypadku przebicią to przez przewód L i PE popłynie prąd a wyłącznik róznicowo prądowy na to zareaguje.

PEN N i PE idą w to samo miejsce, z tym że przez PE nie ma płynąc żaden prąd.
Znam przypadek, że podłączyli zasilanie do bramy automatycznej w domku i wywlało zabezpieczenie róznicowo prądowe co sie okazało połączyli przewody PE i N i to połączenie powodowało reakcje wyłącznika róznicowo-prądowego.

Jako że sam robiłem sobie instalacje wstawiłem 10mA wyłaczniki róznicowo prądowe i użytkuje kilka lat i instalacja bez zarzutów a elektryków na przeglądach zadziwiaja parametry.

Odnośnie wago tu test przy 100 A.
http://www.youtube.com/watch?v=uMG66uUp5cM

PostNapisane: 27 lis 2013, o 11:48 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

http://www.e-instalacje.pl/a/3278,insta ... a-sieci-tn

Wysłane z mojego HTC One S

PostNapisane: 27 lis 2013, o 12:11 
Użytkownik

Dodam, że o ile sam WAGO (oryginalny!) nawet wytrzyma to weźmy jeszcze pod uwagę jakość przewodów. Jeśli te ostatnie są stare i zaśniedziałe to nawet najlepsza i najwytrzymalsza "sprężynka" na nic się nie zda, bo wcześniej czy później zagrzeje na styku.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 13:20 
Użytkownik

największym problemem jest połączenie instalacji miedziano-aluminiowych

PostNapisane: 27 lis 2013, o 13:24 
Użytkownik

@krzysztof... i właśnie taki punkt też mi się trafił. Jedyne miejsce gdzie wykorzystałem jakąś stalową złączkę śrubową.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 15:52 
Użytkownik

Jeżeli kombinujecie z różnicówką , to pamiętacje że nie działa w sieci TN-C.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 15:55 
Użytkownik

bo niby jak :)

PostNapisane: 27 lis 2013, o 15:59 
Użytkownik

Sieć TN-C nie ma wydzielonej szyny PE

PostNapisane: 27 lis 2013, o 16:00 
Użytkownik

Nie wiem o co chodzi w sieciach TN-C bo na teorii się nie znam, ale wiem, że różnicówkę to mój ojciec założył w pudełeczku bezpośrednio na przedłużacz dwużyłowy do kosiarki, bo mamuśka jakoś tak lubi kosić przewody oprócz trawy ;) i działa to wyśmienicie.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 16:20 
Użytkownik

Nie wiem co podłączył twój tata , ale wiem że różnicówki nie dzałają na dwóch przwodach.
Dołączam link poradnika ,troche teorii nie zaszkodzi.

http://www.moeller.pl/documentation/por ... radnik.pdf

PostNapisane: 27 lis 2013, o 16:32 
Użytkownik

Akurat mój tatulek jest zaje...stym elektrykiem z wieloletnią praktyką i zapewniam Cię, że wie co robi, a podłączył to w kilka minut bez zbędnego rozważania co i jak, gdyby, itp... po prostu wiedział. Nie pisał bym tego (bo też słyszałem że potrzeba 3 przewodów) jak bym nie widział końcowego efektu. Jak nie zapomnę i będę miał chwilę to podskoczę do niego i nagram filmik z działania "bezpiecznego przedłużacza" i dowiem się szczegółów.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 17:15 
Użytkownik

Na chłopski rozum to różnicówka działa tak że to co wpłynie na L ma wrócić przez N :) jeśli prąd większy niż oznaczony jako delta I spierdzieli inną drogą niż przewodem N to różnicówka ma się wyłączyć no nie ma bata :) to czy prąd popłynie sobie np z obudowy urządzenia przewodem PE czy będzie to zwarcie mokrego lub przetartego kabla fazowego do ziemi nie ma znaczenia... Różnicówka reaguje na prąd UPŁYWU.
Więc tata Sylwka rzeczywiście wie co robi :)

edit...
A jeśli chodzi o dokumentację "milera" to traktuje ona o instalacjach elektrycznych. Jeśli np na obudowie lodówki pojawi się napięcie na skutek przetarcia kabla to prąd musi jakąś drogą spierniczyć żeby umożliwić zadziałanie różnicówki i właśnie dlatego konieczny jest przewód PE.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 18:45 
Użytkownik

OK. napisze inaczej sztaby inżynierów w zespołach pracują nad normami według których produkowane są urządzenia , między innymi kosiarki , a ochoną dla kosiarki jest druga klasa ochronności a nie różnicowka , sory ja tego nie wymyśliłem , dlatego kosiarka jest zasilana dwużyłowym przewodem tak jak inne elektronarzędzia.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 18:59 
Użytkownik

AndreAs napisał(a):
Nie wiem co podłączył twój tata , ale wiem że różnicówki nie dzałają na dwóch przwodach.
Dołączam link poradnika ,troche teorii nie zaszkodzi.

http://www.moeller.pl/documentation/por ... radnik.pdf

odniosłem się tylko do tej wypowiedzi i uzasadniłem dlaczego różnicówka może działać na dwóch przewodach :)
a druga klasa ochronności nie pomoże w przypadku jeśli ktoś złapie za uszkodzony kabel :)

PostNapisane: 27 lis 2013, o 19:28 
Użytkownik

Dobra, trochę czasu minęło, bo nie miałem jak zrobić zdjęcia ;)

Tak więc jak pisałem, daję zdjęcie tych bezpieczników które miały stopiony plastik (teraz wymienione)

Obrazek

Może to coś pomoże. Nie mam pojęcia do czego są te bezpieczniki, choć myślę, że do wyłączenia zasilania w domu. Są one na klatce schodowej. Niczego więcej tam nie ma.

10,11 to numery mieszkań. :P

PostNapisane: 27 lis 2013, o 19:36 
Użytkownik

Dobrze jeszcze raz , urządzenie połączone trzema przewodami L i N zasilanie , PE ochronny , dochodzi do zwarcia na obudowe w urządzeniu , zadziała różnicowka - czyli zadziałała ochrona przeciwporażeniowa urzytkownicy bezpiczni .
A teraz urządzenie podłaczone dwoma przewodami , dochoszi do uszkodzenia przwodu który dotyka człowiek (który robi za przewód PE) , i w tym momencie zadziałała różnicówka - to powiedz mi jaka to jest ochrona przeciwporażeniowa
P.......nie cię prąd , a potem cię chroni ? , dlatego w sieci TN-C nie stosuje się wyłączników różnicowych.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 19:55 
Użytkownik

AndreAs napisał(a):
P.......nie cię prąd , a potem cię chroni ?

Zgadza się :lol:

Chodzi o to, że ludzie którzy montują różnicówkę w TN-C w większości wiedzą, że jak będzie przebicie i człowiek się dotknie takiej obudowy to może się jeszcze uwolnić. A gdy przekroczy 30mA (jeśli na taki prąd była zastosowana) zadziała wyłącznik różnicowoprądowy.

Osobiście czegoś takiego nie stosuje bo w TN-C co innego ma za zadanie wyłączyć napięcie w odpowiednim czasie.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 20:22 
Użytkownik

30mA to nie 10A :) zawsze to mniej ;) ale oczywiście macie koledzy rację różnicówek używamy w tn-s. Zresztą różnicówki też nie są idealne o czym ludzie często nie pamiętają/ nie wiedzą . Chwycenie jedną ręką kabla fazowego drugą N przynajmniej w teorii nie spowoduje zadziałania wyłącznika :(

PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:14 

Jest jeszcze jeden "drobny" aspekt stosowania RCD w TN-C -> wył. różnicowoprądowy przerywa oba tory. Jeśli zainstalujemy taki aparat w sieci TN-C to w momencie zadziałania przerwany zostanie PEN. A to już jest kryminał.

Co do przypadku zwarcia L i PE to różnicówka wcale nie musi zadziałać. "Klasyczne" zabezpieczenia nadprądowe/zwarciowe mogą okazać się o niebo szybsze.

krzysztof napisał(a):
różnicówek używamy w tn-s

W tym momencie sieci IT, TT oraz nieślubne dziecko TN-C z TN-S zwane TN-C-S strzeliły focha :lol:

PostNapisane: 28 lis 2013, o 14:43 
Użytkownik

My tu gadu gadu , a nam troche odjeżdża temat dyskoteki w mieszkaniu kolegi mikandrzej .

PostNapisane: 28 lis 2013, o 15:22 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Nie odjezdza bo sa poruszane bardzo ważne aspekty bezpieczeństwa.
I jak kolega upora się z dyskoteką to może swoją skrzynke zmodernizuje.

A jak mu tak pływa napięcie to jak on ma pracować?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC One S

PostNapisane: 28 lis 2013, o 16:33 
Użytkownik

wwojtek napisał(a):
Co do przypadku zwarcia L i PE to różnicówka wcale nie musi zadziałać. "Klasyczne" zabezpieczenia nadprądowe/zwarciowe mogą okazać się o niebo szybsze.

jak to?? ma kolega na myśli że zadziała wolniej niż zwykła aparatówka C ? dlaczego?

PostNapisane: 28 lis 2013, o 18:06 
Użytkownik

Nie uważam , że bezpieczeństwo jest nieważne , tylko widziałem zdjęcie w pierwszym poście i nie widziałem tam RCD , nie ma RCD więc nie jest przyczyną kłopotów.

PostNapisane: 28 lis 2013, o 18:24 

@krzysztof O to mi właśnie chodzi. Wolniej niż wyłącznik nadprądowy o dowolnej charakterystyce :)

A teraz "argumenty" xD:
Wyłączniki ochronne różnicowoprądowe (2). Przegląd i charakterystyka współczesnych konstrukcji (ze strony dr inż. Edwarda Musiała) - rys. 2. na str. 6. - charakterystyka czasu zadziałania w funkcji prądu różnicowego. Mówimy o zwarciu metalicznym L z PE więc nasz prąd odfrunął gdzieś w prawo ;) ale tak czy siak widać, że czas zadziałania RCD dla "dużych" prądów ma się mieścić w widełkach mniej więcej od 0 do 40ms!

Teraz dla odmiany charakterystyka czasowo-prądowa popularnej "eSki" (tu akurat char-ka typu B, ale w zakresie prądów zwarciowych nie ma to znaczenia):
Obrazek
(źródło: katalog Legrand 2008-2009)
dla prądów zwarciowych powyżej 5xIn_wyłącznika maksymalny czas wyłączenia spada poniżej 40ms i to gwałtownie :)

To tyle jeśli chodzi o charakterystyki. A skąd to się fizycznie bierze? Hm... po stronie wtórnej przekładnika Ferrantiego w RCD może być prostownik jednopołówkowy (tylko jak na złość nie mogę znaleźć takiego fajnego opracowania o budowie RCD) - przy odrobinie pecha to już daje nam 1/2 okresu "w plecy". Więcej nie chciałbym się w to (RCD, przekładniki, magnetyzm, etc...) zagłębiać bo brakuje mi wiedzy.
A popularna eSka jest prosta jak drut (i jasna jak matematyka) - człon zwarciowy działa praktycznie bez opóźnień :)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 28 lis 2013, o 19:47 
Użytkownik

Kilka postów wcześniej podałem link do poradnika , tam jest opisane jak deziała RCD . Równie banalnie prosto jak nadprądówka , jak to zrozumiesz to się będziesz śmiał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1