Janadamis napisał(a):
Chodzi mi o ten prostokąt po środku schematu w kolorze kremowym co ma 15 pinów. Co to za urządzenie?
To nie procesor tylko symbol fizycznego gniazda do kart SD na naszych zestawach uruchomieniowych
Janadamis napisał(a):
Bo te trójkąty to ten układ 74HC125
Czyli sygnał MISO nie idzie przez 74HC125 tylko bezpośrednio?
Tak w tej wersji MISO idzie bezpośrednio do procesora ale warto zastosować czwarty bufor na tej linii. Nie mniej jednak jeśli go nie ma to też nie jest wielki problem jak widać.
Janadamis napisał(a):
Po za tym mam jeszcze jedno pytanie na inny temat w programach na DVD w projekcie 1Wire tam jest podpięty czujnik temperatury. Wszystko podłączyłem tak jak pisze tylko wyświetla w wynikach 0.0C
Tam w komentarzu w programie wynika że potrzebny jest 11,0592MHz tylko co? oscylator czy rezonator?
A widziałeś gdzieś oscylatory o takiej precyzji? Ja nie. Oczywiście że chodzi o rezonator kwarcowy. Tyle że wcale nie musisz koniecznie takiego użyć. Możesz najspokojniej w świecie ustawić np fusebity na taktowanie wewnętrznym oscylatorem 8MHz i przekompilować projekt. Te kody będą działać z dowolnym taktowaniem. A to że ci nie działa - hmmm oj oj - to za mało informacji - jak chcesz żeby ci pomóc to zrób to o co zwykle proszę na tym forum. Porządnie zadaj pytanie, czyli pokaż bardzo dokładny schemat jak to podłączyłeś i może jakąś fotkę ..... tego co zmajstrowałeś ... Bo tak to skąd ja mogę wiedzieć dlaczego ci nie działa. Pewnie jakiś błąd popełniłeś w sprzęcie bo kody z lekcji na DVD działają i to na 1000000000% nie ma innej możliwości.
Janadamis napisał(a):
I czemu nie może być 74HC125
Dlatego że wersja HC w zasadzie nie powinna działać - a to że działa w pewnej ilości naszych starszych zestawów ta wersja HC to tylko za sprawą pewnej partii tych scalaków, która mi się trafiła i działa - choć nie powinna
.... Dokładnie dlaczego ? Trzeba zajrzeć sobie do noty PDF - napięcie wejściowe na pinie scalaka może być max VCC-0,6V. Scalak zasilany jest z 3,3V - tymczasem na jego wejście podajemy napięcia TTL z zakresu 0 do 5V zatem będzie to sporo więcej niż 3,3-0,6V
Chociaż tak na prawdę napięcia na wyjściach procka w stanie wysokim przy zasilaniu 5V nie są równo 5V tylko mniej np ok 4,3V .... i biorąc pod uwagę te tolerancje czasem niektóre partie scalaków 74HC125 mogą działać a niektóre nie. Teraz jaśniej ?
a tu masz schemat z wykorzystaniem 4 buforków w tym na linii MISO:
www.youtube.com/mirekk36 ]