Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 20:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 wrz 2016, o 11:17 
Moderator

Cytuj:
Dodam tylko, że czas w jakim się pojawi ERROR jest strasznie długi, z ciekawości czekam już ponad 10 minut i dalej próbuje uploadować Jak w tym czasie np. wyciągnę kwarc przy procku to od razu w programie się pojawia ERROR. Także w innych przypadkach komunikat o błędzie jest po chwili. A w tym moim moim przypadku to i nawet z programu nie da się przerwać i trzeba ubijać program

No dlatego to jakiś pewnie ukryty BUG w programie, który potrafi zacząć gryźć w nieprzewidzianych okolicznościach ... postaramy się go wypalić ;) żeby innych nie pogryzł ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 wrz 2016, o 11:32 
Użytkownik

Mirku jak wciśniemy uC tools wyskoczy okienko na którym jest miedzy innymi schemat , to dla procesorów ATmega 168 w tym małym okienku schematu jeśli wybierzemy wersje bez wyświetlacza ten wyświetlacz na schemacie nie znika tak jak ma to miejsce dla innych procesorów , znika natomiast jeśli otworzymy duże okienko to wtedy ładnie widać ze wyświetlacz zniknął .

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 11:34 
Moderator

gufim napisał(a):
Mirku jak wciśniemy uC tools wyskoczy okienko na którym jest miedzy innymi schemat , to dla procesorów ATmega 168 w tym małym okienku schematu jeśli wybierzemy wersje bez wyświetlacza ten wyświetlacz na schemacie nie znika tak jak ma to miejsce dla innych procesorów , znika natomiast jeśli otworzymy duże okienko to wtedy ładnie widać ze wyświetlacz zniknął .

ok fajnie że tu się pojawiają te uwagi - tworzy mi się ładny spis BUGów ... będę je wypalał ;) DZIĘKI

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 12:28 
Użytkownik

Właśnie odebrałem TSMP58000 więc już po pracy zweryfikuję jak to będzie z tym sprawdzaniem nośnej :) Mirku mam jeszcze taką prośbę - mógłbyś podać dokładny model tej diody nadawczej IR którą też zakupiłem? Zawsze kataloguję dość dokładnie posiadane elementy elektroniczne ;)

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 12:51 
Użytkownik

Maciek_L napisał(a):
...podać dokładny model tej diody nadawczej IR którą też zakupiłem? Zawsze kataloguję dość dokładnie posiadane elementy elektroniczne ;)
Wedle informacji podanej tutaj: topic16231.html#p169120 Jest to Aramis ;) :lol:

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 12:58 
Użytkownik

Aramis to całkiem sporo mówi :D A tak serio to nawet mógłby być Aramis ale warto by znać jej dokładniejszą specyfikację, żeby w przyszłości gdyby zaszła taka potrzeba móc ją podmienić na taką samą lub zbliżoną parametrami - tym bardziej że Mirek pisał wcześniej, ze dobór tej diody nadawczej ma bardzo duże znaczenie ;)

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 13:23 
Użytkownik

Przypuszczam (sądząc po kolorze i nocie do TSMP58000), że to TSAL6400.

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 13:31 
Użytkownik

Tym bardziej że producentem odbiornika, jak i diody IR jest firma VISHAY ;) To może być dokładnie ten Aramis :D

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 17:23 
Użytkownik

No to ja już po pierwszych testach z odbiornikiem nośnej TSMP58000 :) Podłączyłem go dokładnie tak jak na schemacie z odpowiednimi rezystorami podciągającymi do VCC. Użyłem kondensatora elektrolitycznego 10 uF. Aby podłączyć całość do zestawu ATB wykorzystałem malutką płytkę stykową i przewody męsko-żeńskie.Po klikaniu pilotem nośna wzorowo pokazuje się na wyświetlaczu LCD oraz w programie. Testując pilot RC5 (ze sklepu Atnel) zarówno na wyświetlaczu jak i w programie pokazuje mi się 38 kHz. Natomiast pilot do dekodera SAT zawsze wysyła dwie ramki co widać na wykresie kiedy testuję różne przyciski. I teraz sytuacja jest taka, że na wyświetlaczu pokazuje mi się nośna 16 kHz a w programie 38 kHz. Jeszcze jest tak że 38 kHz z pilota RC5 wyświetlane jest w programie w kolorze niebieskim, a te 38 kHz z pilota SAT wyświetla się na czerwono.
Dodam jeszcze że przetestowałem również przycisk key_1 podłączając go do PC0 (na razie nie mamy jeszcze aktualizacji programu do wersji 1.0.0.8). Wszystko działa poprawnie i mogę tym przyciskiem włączać, jak i wyłączać dekoder SAT. No to na razie tyle moich spostrzeżeń. W wolnej chwili przetestuję jeszcze działanie programu we współpracy z ATmegą 328P ;)

Obrazek

Na zrzucie ekranu widać że zasilnie zostało już odpięte od układu ale przed jego odłączeniem dokładnie tak samo wyświetała się ta nośna w kolorze czerwonym a na LCD wynosiła ona dużo mniej czyli 16 kHz.

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 19:11 
Moderator

No to jeśli ramki twojego pilota mają impulsy krótsze niż 500 us to niestety ... będzie taka sytuacja z tym rozpoznawaniem nośnej. ;) Niezły przypadek, bo ja założyłem sobie, że żadna ramka żadnego pilota nie będzie zawierała impulsów krótszych niż 500 us ;) i jak widać popełniłem kolosalny błąd w założeniach.

A niestety mój obecny sposób pomiaru nośnej opiera się na tym założeniu i dlatego jest problem z liczeniem tej częstotliwości. Na szczęście ten przypadek pokazuje mi, że muszę zmienić podejście i zmienić sposób. Tylko że kurczę przydałby mi się taki pilot, który generuje takie nietypowe jak dla mnie ramki ;) ale ok coś będę myślał ....

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

aha - więc jeśli obecnie procek wykryje częstotliwość niższą niż 28 kHz to na wyświetlaczu LCD pokazywana jest ta wg mnie zła, zaś w programie przyjmowana jest domyślnie 38 kHz i wyświetlana na czerwono i taka też wiązana jest z ramką.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

a z ciekawości dlaczego na zrzucie ekranu prostokącik przy porcie COM świeci na żółto a nie na zielono ? ;)

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 19:54 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
a z ciekawości dlaczego na zrzucie ekranu prostokącik przy porcie COM świeci na żółto a nie na zielono

Ponieważ odłączyłem najpierw zasilanie dostarczane z programatora USBASP i dopiero uświadomiłem sobie, że może warto zrobić zrzut ekranu tych wyników.

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 20:29 
Użytkownik

Maciek_L - jak masz Saleae to zgraj Mirkowi do testow pilocika (podlaczajac mase i wyjscie odbiornika podczerwieni) i wyslij mailem

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 20:37 
Użytkownik

Wysłałem już Mirkowi informację o tym, jaki posiadam model pilota - bez problemu jest on dostępny do kupienia za parę złotych nawet używany ;)
O Saleae Mirek wspominał w jednym z filmików ale powiem szczerze, że nie znam się na tym i pierwszy raz słyszałem takie pojęcie :)

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 22:54 
Moderator

No i Panowie WYJAŚNIŁO się sporo po sesji jaką odbyłem z szanownym kolegą misiulu na TeamVierwerze .... !!!

Jeśli macie jakieś nietypowe problemy z działaniem USBASP albo wgrywaniem wsadu przez przejściówkę swoją własną USB/RS232 nie ważne na jakim scalaku ona będzie - to .....

TO PRZEDE WSZYSTKIM ... sprawdźcie czy macie zarówno programator jak i przejściówkę - podłączone bezpośrednio kabelkiem ale do portu USB w komputerze ! czy może podłączacie się przez jakiegoś HUB'a USB .... Bo niestety podłączanie przez HUB USB może być opłakane w skutkach i dawać przedziwne efekty. Podłączyliśmy wszystko bezpośrednio do portów USB w komputerze i nie dość że ruszyło to śmiga aż miło ;)

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 08:23 
Moderator

No! ... jest wersja 1.0.0.8 .... postarałem się wyeliminować zgłoszone przez Was wcześniej błędy no i też specjalnie dla Was dodałem teraz nową możliwość w wersji DEMO. Otóż przez 30 dni po odpaleniu nowej wersji program w trybie DEMO będzie jednak w stanie "łykać" ramki dłuższe niż 50 impulsów. Dokładniej mówiąc będzie możliwość odbierania ramek max 300 impulsów. Zapraszam zatem do testów ;) no i zgłoszeń błędów jeśli jeszcze jakieś wyjdą. Z góry dziękuję.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 08:48 
Użytkownik

Czy można gdzieś sprawdzić historię aktualizacji (poszczególnych wersji) ? :) Na ten moment wprowadzone ulepszenia w każdej kolejnej wersji widoczne są tylko w jednym okienku w trakcie procedury aktualizacji.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 09:24 
Użytkownik

Brawo MIRKU za tą wersje.

Pozdrawiam

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 09:50 
Moderator

Maciek_L napisał(a):
Czy można gdzieś sprawdzić historię aktualizacji (poszczególnych wersji) ? :) Na ten moment wprowadzone ulepszenia w każdej kolejnej wersji widoczne są tylko w jednym okienku w trakcie procedury aktualizacji.

A zaglądałeś do folderu gdzie rozpakowany masz program ? ;) przecież tam jest plik *history*.txt ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

RYSZARD M napisał(a):
Brawo MIRKU za tą wersje.

Pozdrawiam

A cieszę się że działa i że może się przydać - bo rozumiem, że działa ;)

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 09:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
A zaglądałeś do folderu

Właśnie zaglądałem wcześniej i nic tam nie było - może dlatego że pobierałem go zaraz po ukazaniu się ale sam nie wiem bo teraz usunąłem program jeszcze raz pobrałem go ze strony Atnel rozpakowałem i jest plik o którym mówisz.
Uruchomiłem jednak program (wersja 1.0.0.7 akurat taka się pobrała). Wyświetliła się informacja, że jest nowa wersja i oczywiście zaktualizowałem. Ale w pliku history.txt nie pojawiła się już informacja o najnowszej wersji - nic nie zostało nadpisane. Poniżej zrzut ekranu.

Obrazek

Ostatnio edytowano 23 wrz 2016, o 10:10 przez Maciek_L, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 10:03 
Użytkownik

Witam.
Mam nową wersję programu 1.0.0.8.
Pod napisem Carier w głównym oknie wyświetlana jest obcięta częstotliwość w 1/3 wysokości.
Nie ma TSMP58000.
Windows XP, zmieniałem na pulpicie: Właściwości > zaawansowane > rozmiar na 75, 96, 120dpi bez zmian.
Po za tym program działa prawidłowo.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 10:08 
Użytkownik

Tak MIRKU działa , mam w końcu wizualizację przebiegów i jak na ironię z 4 pilotów wszystkie walą po 3 ramki .
U mnie na XP sp3 wszystko pięknie się wyświetla nie ma baboli na ekranie.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 10:17 
Moderator

zorro napisał(a):
Pod napisem Carier w głównym oknie wyświetlana jest obcięta częstotliwość w 1/3 wysokości.

Możesz do takich zgłoszeń pokazywać jakiś zrzut ekranu ? Byłoby mi łatwiej bo na podstawie tego - skoro u mnie nie występuje błąd - to ciężko mi się domyśleć jak to wygląda

zorro napisał(a):
Nie ma TSMP58000.

Tego w ogóle nie rozumiem - tzn gdzie go nie ma ?

zorro napisał(a):
Windows XP, zmieniałem na pulpicie: Właściwości > zaawansowane > rozmiar na 75, 96, 120dpi bez zmian.

Tak jak wcześniej pisałem, chętnie bym zobaczył po prostu zrzut ekranu z okienka programu z tymi efektami ok ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Maciek_L napisał(a):
Uruchomiłem jednak program (wersja 1.0.0.7 akurat taka się pobrała). Wyświetliła się informacja, że jest nowa wersja i oczywiście zaktualizowałem. Ale w pliku history.txt nie pojawiła się już informacja o najnowszej wersji - nic nie zostało nadpisane. Poniżej zrzut ekranu.

Spróbuj jeszcze raz odpalić starą wersję i niech się zaktualizuje - wtedy powinien się już pojawić uaktualniony plik TXT z opisem zmian w wersji 1.0.0.8 - i daj mi znać czy teraz pójdzie to prawidłowo ok?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

RYSZARD M napisał(a):
i jak na ironię z 4 pilotów wszystkie walą po 3 ramki .

I proszę bardzo jak od razu może się przydać taki program ;) .... widać natychmiast o co chodzi pilotom i co one tam w tej podczerwieni wyprawiają ;)

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 10:24 
Użytkownik

Niestety nic się nie zmieniło.
Pobieram plik ze strony Atnel (wersja 1.0.0.7)
Plik history.txt jest i są wszystkie aktualizacje opisane aż do powyższej wersji
wchodzę do programu i aktualizuję go do wersji 1.0.0.8
w pliku history.txt nic się nie nadpisuje

Obrazek

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 10:55 
Użytkownik

Oto scren:

Obrazek

Nie posiadam TSMP58000, to miałem na myśli.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 11:58 
Moderator

zorro napisał(a):
Nie posiadam TSMP58000, to miałem na myśli.

Ok to że nie posiadasz to nie ma znaczenia jak mówiłem w poradniku bo i bez niego działa - tylko że nośna się prawidłowo nie wykrywa ... Więc ew w przyszłości sobie dokupisz jeśli będzie ci potrzebny - bo z nim jest rzeczywiście mega wygoda

Teraz za to widzę problem ... tzn ciut uda mi się może pomóc ... ale nie we wszystkim u ciebie - bo widzę, że ty masz włączoną w XP jakąś tragiczną ilość kolorów - coś czuję że 256 tylko - i dlatego nie działają tzw efekty przezroczystości ... więc w wielu przypadkach może być lipa ... a ja nie będę w stanie poradzić na wszystkie inne ew dziwne przypadki wyświetlania ... przykro mi.

Maciek_L napisał(a):
Niestety nic się nie zmieniło.
Pobieram plik ze strony Atnel (wersja 1.0.0.7)
Plik history.txt jest i są wszystkie aktualizacje opisane aż do powyższej wersji
wchodzę do programu i aktualizuję go do wersji 1.0.0.8

ale mam nadzieję, że próbujesz aktualizować program

Obrazek

ale ok ... na razie pracuję jeszcze nad mechanizmem aktualizacji bo coś mi się skopało

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 12:02 
Użytkownik

Mirku odpaliłem w tej chwili wersje 1.0.0.7 i nie znajduje mi i aktualizacji do nowszej jakby nie było aktualizacji

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 12:03 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ale mam nadzieję, że próbujesz aktualizować program

Oczywiście :) Aktualizuję program dokładnie tak jak pokazujesz na tym screenie. Na moim powyższym screenie widać w dolnej części, że program zaktualizował się już do najnowszej wersji a nie zostało to w żaden sposób udokumentowane w pliku history.txt ;)
Widzę, że edytowałeś swój poprzedni post więc spokojnie pracuj nad mechanizmem aktualizacji a ewentualnie później może uda się rozwiązać mój problem ;)

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 12:22 
Użytkownik

Już działa

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 13:18 
Użytkownik

Chyba coś podziałałeś Mirku bo już można robić aktualizację ponownie i kiedy ją zrobiłem to plik history.txt tym razem został nadpisany ;)

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 14:40 
Moderator

No to pojawiła się wersja 1.0.0.9 - która ma WAŻNE poprawki związane z pracą oddzielnych wątków w aplikacji. Chodzi głównie o wątek do obsługi portu COM. Do tej pory występowało czasami przy wyborze złego portu COM że apka potrafiła wisieć a gdy chcieliśmy ją zamknąć to było pytanie czy na pewno bo trwa wątek ... no i się nie dawało jej zamknąć tylko trzeba było "ubić jak przysłowiowe zwierzę" :lol: ... a teraz już powinno to się ładnie zachowywać. Nawet dodany został komunikat, że cosik jest nie tak z portem COM gdyby został zły wybrany ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1