Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 19:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 mar 2016, o 21:48 
Użytkownik

Witajcie. Mam dziwny problem z zaprogramowaniem procka atmega88pa za pomocą bootloadera i modułu wifi firmy Atnel.
Programowanie za pomocą przejściówki USB-RS232 przebiega dobrze, odczyt "info" o procesorze po wifi również, natomiast przy próbie wgrania wsadu przez wifi proces zatrzymuje się przy 1%, lub 3% zależnie od wsadu.
Obrazek
Próbowałem podsłuchać o czym rozmawiają moduł i procesor:
wifi do avr
Obrazek
Obrazek
avr do wifi
Obrazek

Ma ktoś pomysł w czym może leżeć problem?
Nie podaję więcej danych, ponieważ wydają mi się zbędne. Jeśli coś jeszcze będzie potrzebne oczywiście podam to w najbliższym czasie.
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2016, o 22:14 
Moderator

Anysiu68 napisał(a):
Nie podaję więcej danych, ponieważ wydają mi się zbędne

Mi się nie wydają zbędne a wręcz konieczne - np jak dokładnie wygląda twoja konfiguracja modułu WIFI

PostNapisane: 9 mar 2016, o 22:50 
Użytkownik

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 9 mar 2016, o 22:58 
Moderator

hmm wydaje się, że wszystko dobrze skonfigurowane - spróbuj skompilować tak dla testu BLS ale dla ATmega88P bez tej literki A

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 mar 2016, o 00:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Miałem podobny problem, z tym że u mnie zatrzymywało się przy różnej wartości %, a sporadycznie nawet dochodziło do końca. Próbowałem z rożnymi modułami WiFi (mam kilka) i różnymi pockami, np Atmega 168, Atmega 328, oczywiście konfiguracja WiFi była według poradników i za każdym razem to samo. Miałem napisać o tym na forum, ale przez kilka dni nie miałem czasu, aż pewnego dnia podejmuję kolejną próbę i SUKCES, powtórzyłem i znowu sukces. Od tego dnia nie ma problemu, rozwiązał się samoistnie.

Nie mam pojęcia co było przyczyną.

PostNapisane: 10 mar 2016, o 08:19 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
hmm wydaje się, że wszystko dobrze skonfigurowane

To ja bym jeszcze sprawdził zasilanie samego modułu WiFi - bardzo ważna rzecz, o której często się zapomina...

PostNapisane: 10 mar 2016, o 09:41 
Moderator

buz11 napisał(a):
bardzo ważna rzecz, o której często się zapomina...

ha! ... DOKŁADNIE ! ..... sam o tym często zapomnę podpowiedzieć ... a tymczasem to ogromny procent tego typu problemów

PostNapisane: 10 mar 2016, o 11:38 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
spróbuj skompilować tak dla testu BLS ale dla ATmega88P bez tej literki A

Dzięki Mirku! Rozwiązało to mój problem :D
Pozdrawiam.

PostNapisane: 27 maja 2016, o 00:34 
Nowy

Witam serdecznie wszystkich.
Zaczynam zabawę z ATB Wifi zainspirowany przez rewelacyjne poradniki Pana Mirka i napotkałem jakiś problem którego nie potrafię sam rozwiązać z zaprogramowaniem procesora przez Wifi i MKBootloader.
Nie wiem gdzie popełniłem jakiś głupi błąd bo sprawdzałem ustawienia z poradnikami i powiano to działać.

Konfiguracja:
Atmega 32 16PU podłączona w zestawie EVBAvr05 (jeszcze z czasów technikum) przez PD0 i PD1 z modułem ATB wifi 232-T.
Zasilanie jest na pewno odpowiednio wydajne. Komunikacja przez ATB WiFiConfig działa idealnie.
BLS generowałem z zakładek ponieważ dodałem kod włączający diodę w bootloader.c
BLS wgrałem programatorem własnej roboty USBAsp.
Działam na Windows 10.

Po kliknięciu przycisku info w MkBootLoader otrzymuję komunikat: "Missing response from MCU - Time Out"
Dodam, że po RS232 na kablu można wgrać wsad i działa to dobrze. Po WiFi poległem.

Proszę o jakieś wskazówki. Poniżej printscreany.

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili, za to, że istnieje takie forum i strona atnel.pl z kopalnią wiedzy przedstawionej w profesjonalny dydaktycznie sposób. Jest to bezcenne dla takiego hobbysty jak ja.

PostNapisane: 27 maja 2016, o 00:56 
Moderator

roland12 napisał(a):
przez PD0 i PD1 z modułem ATB wifi 232-T.

Ale skrzyżowałeś sygnały ?

PostNapisane: 27 maja 2016, o 11:10 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
roland12 napisał(a):
przez PD0 i PD1 z modułem ATB wifi 232-T.

Ale skrzyżowałeś sygnały ?

Panie Mirku nie krzyżowałem. Zastanawiałem się nad tym czy je krzyżować, ale jeżeli komunikacja działała po kablu gdzie linia RX konwertera była podłączona do linii RX procesora i tak samo TX to założyłem, że w module Wifi powinno być tak samo.
Nie napisałem, że zakupiłem ATB WiFi232 razem z modułem Atnel Air i zasugerowałem się opisem na płytce "Rx" że jest to pin dla linii Rx procesora.
Pewnie to jest powód moich nie powodzeń. Sprawdzę wieczorem.
Jeszcze raz dziękuję.

PostNapisane: 27 maja 2016, o 13:47 
Moderator

roland12 napisał(a):
Panie Mirku nie krzyżowałem. Zastanawiałem się nad tym czy je krzyżować

Przykro to mówić, ale ... no jak to słyszę ... to herezje kolega opowiada, że aż strach .... Proszę natychmiast sobie obejrzeć, ale DOKŁADNIE to:

https://www.youtube.com/watch?v=M782U0pYqHE#t=4011

i już NIGDY więcej (obiecuję ci) nie będziesz się zastanawiał .... ani herezji opowiadał ;) ... bo zrozumiesz raz na zawsze o co chodzi

PostNapisane: 20 lut 2017, o 06:22 
Użytkownik

Witam.
Mam podobny problem z wgraniem wsadu do atmega328P-PU z Mkbootloadera przez moduł ATNEL-WIFI-T. Po kablu z przejściówki ATB-RS232 programuje się bezproblemowo a po wifi zatrzymuje się
losowo postęp wgrywania wsadu.

Testuję na niemodyfikowanych wsadach z YB dla Matrix_328 i czasem uda się wgrać mniejszy wsad a z większymi to już problem.

Testowałem również na różnych procesorach w zestawie ATB – (sam procesor i moduł wifi) i dalej ten sam problem.
Dwa razy formatowałem komputer, przeinstalowałem system i nic nie pomogło.

BLS dla Atmega328 bez literki „P” też nie pomaga.
Testowałem 3 moduły Atnel-WIFI-T wraz z Atnel-AIR, które posiadam i cały czas efekt ten sam.

Nie mam już pomysłu jak rozwiązać ten problem, może ktoś mi podpowie?
Poniżej zdjęcia konfiguracji modułu i wgrywanego BLS-a.

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

PostNapisane: 20 lut 2017, o 07:39 
Moderator

milek22 napisał(a):
a po wifi zatrzymuje się
losowo postęp wgrywania wsadu.

No tak bardzo dziwne zachowanie - ale moim zdaniem same moduły wifi nie mają z tym za bardzo nic wspólnego.

Problem może być z siecią, z ruchem UDP, routerem - tak mi się wydaje ... Wiem że ze zdjęć wygląda, że poziom sygnału jest duży ale coś jest nie tak ...

Na jednym ze screenów - widać, że masz w swoim otoczeniu sporo różnych routerów wifi, fakt nie wszystkie mają dobry sygnał ale jest wiele które mają sygnał pow 21% ... Być może wszystkie śmigają na tym samym kanale wifi i już może być kłopot ...

Spróbuj zatem pierwsze co zrobić to:

1. zmienić kanał w swoim routerze wifi na inny (można sobie pobrać darmową apkę z netu na smartfona która pokazuje ładnie ile kanałów wifi jest obciążonych wokoło i które numerki - można dzięki temu próbować się "wstrzelić" ze swoim routerem w numer najmniej używany)

2. spróbuj też - skoro masz ustawienie APSTA czyli również AP - podłączyć się komputerem nie do routera tylko do samego modułu wifi przecież - komp dostanie od niego adres IP ... i proszę bardzo można wtedy zobaczyć ... a tu kanał zmieniasz sobie też na dowolny

PostNapisane: 20 lut 2017, o 08:19 
Użytkownik

Dziękuję Panie Mirku, będę próbował testować wg Pana wskazówek. Mam sieć UPC i na jednym screenie widać, że adres serwera NTP mam inny a router zewnętrzy będę musiał podłączyć, gdyż z UPC mam tylko modem TV z wbudowanym routerem.
o efektach napiszę...

PostNapisane: 20 lut 2017, o 08:24 
Moderator

Dokładnie to KONIECZNIE podłącz jakiś swój własny router - bo na tych z UPC mogą być wręcz poblokowane pewne rzeczy - i daj znać

bo uwierz mi - że z tym (botloaderem po wifi) nie ma nigdy problemu, jeszcze żebyś miał tylko jeden moduł - no ale sam piszesz że masz kilka i wszystkie miałby być tak samo rzekomo dziwnie uszkodzone ? ;) nie nie ... tu przyczyna musi gdzieś leżeć na zewnątrz

PostNapisane: 21 lut 2017, o 06:45 
Użytkownik

Cenne wskazówki Pana Mirka pomogły rozwiązać mój problem.

Przyczyną zawieszania się postępu wgrywania wsadu jest mój dostawca usług - UPC, podłączyłem zewnętrzny router do modemu UPC i wgrywam wsad bez problemu za każdym razem.

Dziękuję bardzo Panie Mirku jeszcze raz, chciałbym kliknąć "Pomógł" ale nie znalazłem takiej opcji, tak samo jak "autor otrzymał pochwałę"

PostNapisane: 21 lut 2017, o 08:27 
Moderator

milek22 napisał(a):
Przyczyną zawieszania się postępu wgrywania wsadu jest mój dostawca usług - UPC

Nie żebym bronił UPC no ale tu nie można powiedzieć, że jest winny dostawca, dlatego że dostawcy takich sieci MUSZĄ wręcz ograniczać ruch UDP a szczególnie UDP Broadcast na własnych punktach bo inaczej przy tak dużych sieciach wszystko by im padło ;) ... ot po prostu normalną drogą konfiguracji sieci jest własny router ... gdzie to ty panujesz nad tym co w twojej sieci jest - a co nie jest - włączone

milek22 napisał(a):
chciałbym kliknąć "Pomógł" ale nie znalazłem takiej opcji, tak samo jak "autor otrzymał pochwałę"

Teraz napiszę ważną rzecz i wręcz prośbę na przyszłość i w cale nie dlatego, że zależy mi na punktach pomógł - bardziej chodzi o ew "pomógł" dla innych użytkowników forum.

Otóż sporo osób myśli sobie często mniej więcej tak:

"aaaaa znalazłem akurat taki podobny problem do mojego na forum, to po co będę zakładał nowy wątek - lepiej dopiszę na końcu pytanie o mój problem chociaż jest nieco inny ale podobny"

i teraz ? .... JAKI JEST CEL takiego podejścia ?

czy to w czymś pomaga autorowi pytania ? - ZDECYDOWANIE NIE, bo często do długich i starych wątków nikt nie zagląda - a nawet jak pojawi się znacznik, że ktoś napisał w tym wątku - to bez zajrzenia - oznacza się taki wątek jako przeczytany ...

czy to pomaga w działaniu samego forum ? - ZDECYDOWANIE NIE, bo idąc tym tokiem rozumowania to w zasadzie na forum powinien być JEDEN pierwszy wątek którego ktoś założy a później KAŻDY powinien się tylko dopisywać ze swoim pytaniem na forum, wtedy całe forum byłoby "przejrzyste" bo miałoby TYLKO JEDEN wątek ale za to w środku 4 miliardy postów - w sumie i tak wszystkie dotyczą elektroniki i programowania czyli jakoś się tam łączą. .............. Czy uważasz że to słuszna IDEA forum

czy poprzez doklejanie się do starego innego wątku - można kliknąć przycisk "POMÓGŁ" gdy jakaś osoba pomoże w rozwiązaniu problemu ? (Pomyśl o tym jednym wątku opisanym wyżej) ... w nim można byłoby kliknąć "POMÓGŁ" ale zrobić mógłby to TYLKO pierwotny i pierwszy założyciel wątku ... jest sens więc doklejania się do innych wątków ? ZDECYDOWANIE NIE

PODSUMOWUJĄC: bardzo uprzejmie proszę zakładać nowe wątki na forum zamiast doklejać się ze swoimi pytaniami do innych bo:

- forum jest DUŻO BARDZIEJ przejrzyste
- każdy może o wiele łatwiej znaleźć problem z którym się boryka bo przeszukiwanie leci głównie po tytułach wątków
- gdy założysz nowy wątek to możesz liczyć że o WIELE WIĘCEJ osób zajrzy do nowego wątku aby tobie pomóc
- zaś ty jako autor wątku będziesz w stanie wcisnąć przycisk "pomógł" pod każdą podpowiedzią, która okazała się dla ciebie pomocna

OK ? teraz jaśniej wygląda działanie forum ?

PostNapisane: 21 lut 2017, o 08:35 
Użytkownik

Ok. Rozumiem i dziękuję

Strefa czasowa: UTC + 1