Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2025, o 15:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ot ciekawostka
PostNapisane: 17 sty 2016, o 22:50 
Moderator

.... jak to reagują moderatorzy na pewnym forum ;) albo nie reagują .... ciężko się pozbyć piractwa w Polsce tym bardziej jeśli nikt nawet z moderacji nie reaguje ... a inni? .... no tak ... czochra ich to tak samo jak moderatorów

Obrazek

tu cały wątek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3129430.html

Tymczasem autor tych problemów niezły tupeciarz
Obrazek

- bo z darmowych poradników z lubością korzysta, ale to pozwala mu okradać .... ot ciekawostka, ot świadomość co niektórych

PostNapisane: 17 sty 2016, o 22:59 
Użytkownik

Przykro,ale tacy niestety sa ludzie;(

PostNapisane: 17 sty 2016, o 23:06 
Użytkownik

Że też niektórym chce się kombinować jeśli za około 50zl można mieć pełną wersję, wsparcie techniczne i święty spokój.
A tak "przebiegając obok tematu" to kiedyś szukałem obrazu płyty z którejś z książek (ze względu na to ze fizycznie płyty posiadam jednak nie posiadam żadnego komputera z napędem) i na szczęście nic nie znalazłem. Oby nigdy Mirek nie musiał dojść do takich wniosków jak pan Grębosz, który napisał świetne Symfonie.

PostNapisane: 17 sty 2016, o 23:09 
Użytkownik

Ło matko i córko, jak pazernym trzeba być aby kraczyć program za 45zł.....

PostNapisane: 17 sty 2016, o 23:09 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
niezły tupeciarz

Jak to? Przecież z formy jak o koledze wspomina (per.Mirek Kardaś) widać że nie jeden sok jabłkowy razem obaliliście ;) .
A tak na serio ...szkoda gadać.

Pozdr.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 05:51 
Użytkownik

To do Twojego programu jest crack? :D o kurczę, toż to można by podciągnąć nawet pod wyróżnienie :P

A tak na serio, gość nie grzeszy inteligencja, mówiąc i przyznając się tak otwarcie do złodziejstwa :)

PostNapisane: 18 sty 2016, o 06:16 
Moderator

marmur napisał(a):
A tak na serio, gość nie grzeszy inteligencja, mówiąc i przyznając się tak otwarcie do złodziejstwa

dokładnie i dlatego pozwoliłem sobie pokazać taką ala pseudo ciekawostkę

PostNapisane: 18 sty 2016, o 08:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To ja może dorzucę to co ostatnio znalazłem na pewnej grupie na facebooku:

Obrazek

PostNapisane: 18 sty 2016, o 09:16 
Użytkownik

Też kiedyś widziałem wersję pdf na takiej stronie co jak gryzoń się nazywa. Niezła reklama pracy Mirka. Ktoś kto na poważnie podchodzi do tematu i tak kupi książkę czy parę dobrych zabawek. Oczywiście potrzebne do tego minimum inteligencji i świadomości ile to kosztuje pracy i zaangażowania autora. Zawsze się znajdą takie małe robaczki co tylko krytykować potrafią i szukają obejść programu za parę złotych... taka już nasz polska natura...

PostNapisane: 18 sty 2016, o 09:16 
Użytkownik

Dodam coś od siebie...
Może napisać do kolegi za łamanie praw autorskich?

Panie Mirku, linka mam, chciałem opublikować, ale to chyba pomogło by nieuczciwym...

:(

PostNapisane: 18 sty 2016, o 09:48 
Moderator

wchpikus napisał(a):
Panie Mirku, linka mam, chciałem opublikować, ale to chyba pomogło by nieuczciwym...

No linka nie ma co publikować - ale właśnie sprawdziłem to pod tym linkiem i sami zobaczcie

Obrazek

i nie chodzi o to, że jest taki skan na tym serwisie - ale zobaczcie skąd ta książka ? z biblioteki i to jakiej ..... no na bezczelnego jadą

Ja dziękuję wam wszystkim, którzy zwracacie na to uwagę ... proszę bardzo nawet na tej grupie z FB ( o której wyżej napisał kolega Nefarious19 ) jedna osoba miała odwagę napisać że skany to już przesada .... Pełen podziw dla tej osoby

Widać, że jakaś świadomość jest .... i sporo ludzi wie co to piractwo .... no ale nadal ze smutkiem trzeba stwierdzić .... że jest też sporo takich właśnie amatorów kwaśnych jabłek czyli cudzej własności

A najgorsze jest to, że niejednokrotnie już gdy mi ktoś zgłosił takie skany - to we wpisach pod tymi skanami na chomiku - piszą sobie ci co je pobierają, opinie typu

- ale fajna książka
- super dużo można się nauczyć

nawet często osoba która udostępnia skan - jaką reklamę niby robi - ale wszystko po to aby ktoś od niej pobierał ponieważ dostaje za to punkty z chomika co przekłada się już na pieniądze - a to już kurka wodna normalnie jawna wprost złodziejska działalność gospodarcza cudzymi materiałami

nie zdają sobie właśnie sprawy - że po takim czymś autorom nie chce się nawet pisać kolejnych książek i głąby za chwilę nie będą mieli nie tylko czego sprzedawać ale też z czego się pouczyć

PostNapisane: 18 sty 2016, o 09:57 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
To ja może dorzucę to co ostatnio znalazłem na pewnej grupie na facebooku:

Obrazek

Na pejsbookach to jest elektroda bez cenzury, a najzabawniejsze jest to że ciemna masa nawet się podpisuje z imienia i nazwiska i plecie takie głupoty.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 10:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja nie lubie wersji pdf bo dla mnie są nawet do czytania nie wygodne. Wolę papier i tą świadomość posiadania książki na półce. Dla mnie im więcej książek w kolekcji tym lepiej. Rozumiem ze ktoś może nie mieć kasy no ale bez przesady. BB można wyrwać za dobrą cenę używanego nawet u nas na forum.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 10:35 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Ja wolę PDFy zamiast dźwigać całą poniższą bibliotekę, łatwiej i szybciej można znaleźć potrzebne informacje w PDFie. Drugi przykład, wszystkie wydania Programisty mam w czytniku KINDLE, dużo mniej miejsca zajmuje i jest dużo lżejsze.
Obrazek

PostNapisane: 18 sty 2016, o 11:02 
Moderator

SIGSEGV napisał(a):
Ja wolę PDFy

Pominę już fakt, że szeroko opisywałem i to na tym forum dlaczego wydawnictwo Atnel nie wydaje wersji PDF .... ale widzę, że do kolegi nie dociera i znowu rozpoczyna dyskusję ....

Wielu ludzi woli albo używa PDF,ów ale powiem króko - wydaj własną książkę, zacznij ją sprzedawać i wtedy zobaczymy czy będziesz rozumiał to, że małe wydawnictwo nie stać na PDF'y (wersje elektroniczne) czy stać. A nie mam tu na myśli kosztów stworzenia wersji elektronicznej tylko właśnie piractwo .... Nie mogę pojąć, że tak ciężko to zrozumieć - że ja nie jestem przeciwny temu aby książki były w postaci e-booków - ale też nie mogę sobie na to pozwolić.

Więc proszę - nie piszcie dalej (kolejne osoby) .... jaka to super sprawa żeby był e-book ... bo to KAŻDY wie ...

PostNapisane: 18 sty 2016, o 13:13 
Użytkownik

A ja to bym się specjalnie nie szczypał i na takich patałachów-piratów-złodzei nasłał prawników i policję.
Jak się tacy za młodu nie nauczą co to prawo i odpowiedzialność karna to kto wie co z nich wyrośnie.

Trzeba mieć kurna tupet takie głupoty wypisywać i jeszcze własnym imieniem i nazwiskiem się podpisywać na FB.
Boże co za inteligencja się rodzi w tych młodych pokoleniach, strach się bać.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 13:42 
Moderator

MikieMan napisał(a):
Trzeba mieć kurna tupet takie głupoty wypisywać i jeszcze własnym imieniem i nazwiskiem się podpisywać na FB.

Tupet ale i chyba gumki do weków zamiast zwojów mózgowych ... żeby już nie tylko imieniem i nazwiskiem ale jeszcze z własnym wizerunkiem (zdjęciem) .... Powiem tak - tacy to nawet kraść nie potrafią z głową.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

A przy okazji - zobaczcie - chyba ktoś coś tam do moderatorów napisał w/s tego CRACK'a .... i proszę jedyna sankcja to to aby gościu poprawił tekst
z crackiem
Obrazek

bez cracka
Obrazek
ot po prostu skasował info że ma program kradziony - ot jak szybko można wejść w legalne posiadanie programu

PostNapisane: 18 sty 2016, o 14:57 
Użytkownik

Niestety internet to wielka wylęgarnia piractwa. Swoją drogą kiedyś jak przez przypadek na jakimś forum trafiłem na informację że istnieje książka Mirka Zacząłem przeszukiwać internet gdzie ją nabędę i na dzień dobry trafiłem na chomika. Więc mówię zobaczymy co to za książka. Ściągłem ją, pobrało mi z konta chomikowego transfer otwieram pdfa pierwsza strona książki a potem " BUUUUUUUHHHHHHAAAAAA" przez kilkadziesiąt stron Ale byłem wściekły że za transfer pobrało a tu w pdf wielkie "G" dopiero później trafiłem na pdf Mirka z kilkoma rozdziałami, przeczytałem i od razu kupiłem książkę :) Więc może w ramach mikroskopijnej walki z skanami wrzućmy do neta kilkaset takich pdf i niech pobierają

PostNapisane: 18 sty 2016, o 15:14 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Mam nadzieję że nie ma go na forum bo musiałbym zejść do Lochów po Ban'ana...

PostNapisane: 18 sty 2016, o 15:16 
Moderator

Z tego co wiem to kilka osób zrobiło właśnie takie cudaki do pobrania ;) nawet płyta DVD jest jako ISO ... gdzie po pobraniu okazuje się że w tysiącu folderach wstawiony jest tylko plik z okładką o książki a nie oryginalna zawartość DVD

więc takie fejki często też odstraszają ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Jaglarz napisał(a):
Mam nadzieję że nie ma go na forum bo musiałbym zejść do Lochów po Ban'ana...

Już nawet na ele - powinni takich bananować .... ale jak widać czochra ich to

PostNapisane: 18 sty 2016, o 15:31 
Nowy

Zbananowany użytkownik

matekogon napisał(a):
Ściągłem ją, pobrało mi z konta chomikowego transfer otwieram pdfa pierwsza strona książki a potem " BUUUUUUUHHHHHHAAAAAA" przez kilkadziesiąt stron Ale byłem wściekły że za transfer pobrało a tu w pdf wielkie "G"

Jak coś ściągasz z chomika to czytaj komentarze i ściągaj ze źródła a nie od zachomikowanego.
Torrent jest lepszym źródłem materiałów.

Sam sporo udostępniam na chomiku, np. trudno dostępne noty aplikacyjne, słowniki, bazy danych. Wszystko legalne i sporo materiału jest własnego opracowania. Punkty lecą i to sporo, nic nie trzeba piracić.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 15:41 
Moderator

SIGSEGV napisał(a):
Sam sporo udostępniam na chomiku, np. trudno dostępne noty aplikacyjne, słowniki, bazy danych. Wszystko legalne i sporo materiału jest własnego opracowania. Punkty lecą i to sporo, nic nie trzeba piracić.

A kolega to z działu marketingu chomika tutaj występy robi ?

PostNapisane: 18 sty 2016, o 17:01 
Użytkownik

W zeszlym roku tez byly pdfy ale Mirek załatwił że ich nie ma. Czasami sam szukam w necie Mirka pdfow i nawet nie pisze do mirka a prosto do osoby udostepniajacej przypominam o prawach autorskich i prosze o usuniecie. Skutecznosc 100%

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 19:44 
Użytkownik

Tak się jaracie chomikiem :), a czy nie lepiej to wykorzystać, my jako konstruktorzy różnych urządzeń jako przechowalnie danych?

Nieograniczone przestrzeń w internecie za DARMO :) aż prosi się żeby zrzucać tam dane...

...najgorsze tylko w tym jest to że nie wiadomo czy jutro chomik będzie istniał.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 19:52 
Użytkownik

Mnie ciekawi jedna rzecz w takim MkAvrCalculator licencja jest tylko i wyłącznie na imię i nazwisko a w internecie MkAvrCalculator ma zamiast imienia i nazwiska nick.(tak łatwo jest taką licencję podrobić?)

PostNapisane: 18 sty 2016, o 20:01 
Użytkownik

Bartek123 napisał(a):
Mnie ciekawi jedna rzecz w takim MkAvrCalculator licencja jest tylko i wyłącznie na imię i nazwisko a w internecie MkAvrCalculator ma zamiast imienia i nazwiska nick.(tak łatwo jest taką licencję podrobić?)

Tak ... łatwo jest podrobić, tak samo jak ukraść rower z przed sklepu i powiedzieć że stał bez zamknięcia.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 20:24 
Użytkownik

Szkoda czasu i elektronów na takich obszczymurków.... Tacy ludzie nigdy do niczego w życiu nie dojdą, bo żeby coś osiągnąć, trzeba również szanować innych. Więc niech sobie krakują i kopiują, i tak z tej mąki chleba nie będzie.

PostNapisane: 18 sty 2016, o 20:41 
Użytkownik

sq5rix napisał(a):
niech sobie krakują i kopiują, i tak z tej mąki chleba nie będzie.

Tylko przez takich jak oni Mirek też chleba nie będzie miał :/

PostNapisane: 18 sty 2016, o 20:53 
Moderator

Spokojnie - jakbym miał zarabiać na samym MkAvrCalculatorze to bym na chleb nie zarobił - i tak rozwijam go hobbystycznie ... i tak uważam, że cena za niego jest bardzo symboliczna do wkładu pracy i tej całej darmowej części narzędzi - więc tym bardziej dziwię się tym krakersom ... i poniekąd zgadzam się z kolegą:

sq5rix napisał(a):
Szkoda czasu i elektronów na takich obszczymurków.... Tacy ludzie nigdy do niczego w życiu nie dojdą, bo żeby coś osiągnąć, trzeba również szanować innych. Więc niech sobie krakują i kopiują, i tak z tej mąki chleba nie będzie.

Dokładnie - jak mówisz - do niczego nie dojdą ....

Ja stawiam na uczciwość i uczciwych - a to co wrzuciłem to na prawdę jako ciekawostkę - że ktoś nie dość że kradnie to jeszcze potrafi się z tym obnosić publicznie - aczkolwiek i tak przebił mnie kolega Nefarious19, który pokazał cymbałów podpisujących się jeszcze z imienia i nazwiska plus własna słitfocia .... ;)

PostNapisane: 18 sty 2016, o 21:08 
Użytkownik

Mirku ale są też superlatywy :)
http://majsterkowo.pl/forum/mikrokontro ... t3293.html

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1