Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 22:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
co masz na celu - zastanów się.

Jasno to określiłem. Moim celem jest potępienie piractwa w ogóle (przy okazji tematu), nie tylko pańskich publikacji; nie spodziewałem się, że Pan tak na mnie naskoczy. Przecież skleciłem posta pokojowo (w moim mniemaniu), a dostałem w bęcki. :cry:

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:29 
Moderator

Żadne bęcki - ZAWSZE się sprzeciwię i to stanowczo takim uogólnieniom

"przecież wszyscy kradną - to co się dziwić młodym ludziom"

i KONIEC ! nie podlega to żadnej dyskusji - ŻADNEJ ... być może czasem warto przemyśleć co się pisze

A podałem przykłady ślicznych wypowiedzi wyżej - i to nie moich bo ja się nie liczę .... zobacz co piszą i co robią inni - zobacz, że podobnie postrzegają świat .... że można być uczciwym i można pomóc się nawet odnaleźć w tym wszystkim nawet młodym ludziom - tylko przestać wciąż pisać takie rzeczy ... Wyjaśniałem też - że zdanie, "że wszyscy kradną" obraża nie tylko mnie ...

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:34 
Użytkownik

Jasne, lepiej żyć w zgodzie. Mam również nadzieję, że w środku siebie, także nie popiera Pan tych, którzy okradają innych twórców intelektualnych.

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:40 
Użytkownik

Tak sobie czytam ten cały temat, no i jednak muszę wtrącić swoje 3 grosze.

Nie popieram piractwa w jakiej by to nie było formie, bo ile człowiek musi się namęczyć aby coś stworzyć a tu nagle pojawi się jakiś inny człowiek co stwierdzi, że jak można mieć to za free no to czemu by nie skorzystać. Jest to myślenie osób które np. nie potrafią sobie odżałować kilku paczek fajek lub kilku soczków, nie mówię tu o biedniejszych rodzinach którym ledwo starcza od 1 do 1.

daro2020 napisał(a):
bo matka 120zl nie da na książkę „nie dla szkoły”, bo może ledwo starcza na życie, na jedzenie

Kolego bez urazy ale zapamiętaj jedno rodzice potrafią sobie nawet odmówić jedzenia aby dać dziecku lepszy start. Więc czy to będzie książka do szkoły bądź do hobby z którego może mieć jakiś dochód, bądź zapewni mu stałą prace. Pamiętaj, że rodzice potrafią iść w ogień za dzieckiem.

Nie mniej jednak czy aż tak wielkim problemem jest wziąć jakąś dorywczą robótkę lub odmówić sobie używek i odłożyć te przysłowiową 100 na oryginalną książkę czy bądź też program.

Sam nawet wyprzedałem kilka wyświetlaczy aby kupić sobie kubeczek Atnela(dla chęci posiadania jak i minimalnego wsparcia Mirka za to co robi dla nas), a chwilowo było brak gotówki.

Jeżeli kogoś uraziłem tą wypowiedzią to przepraszam ale musiałem dodać swoje 3 grosze.

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:43 
Moderator

daro2020 napisał(a):
Mam również nadzieję, że w środku siebie, także nie popiera Pan tych, którzy okradają innych twórców intelektualnych.

Czy z moich wypowiedzi można było wyciągnąć inny wniosek ? Toż pisałem o tym wręcz wprost .... i zawsze protestuję gdy słyszę że ktoś mówi np:

Microsoft albo inne wielkie korporacje można okradać bo oni mają na to kasę, bo oni wyzyskują ludzi !

A co to za różnica - inny kiedyś mi powiedział, że tak duże firmy jak Helion mogą przeżyć gdy się skanuje ich książki a do mnie na pocieszenie powiedział, że nie uznaje że moje książki ktoś skanuje. Zareagowałem IDENTYCZNIE - jak wyżej - co to za różnica czy Helion, czy BTC czy Microsoft czy inny autor ? .... Ja jako MAŁY PIKUŚ - zdaję sobie bardzo dobrze sprawę jak to boli i ile kasy muszą przeznaczać większe firmy aby sobie to zrekompensować. A na końcu ... i tak często podniosą ceny na produkty bo nie mają innego wyjścia ... Więc ostatecznie - NIE MA ŻADNEJ różnicy czy ktoś piratuje mnie czy Microsoft... żadnej .... będę to powtarzał do upadłego.

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:48 
Użytkownik

xtreme69 napisał(a):
Kolego bez urazy ale zapamiętaj jedno rodzice potrafią sobie nawet odmówić jedzenia aby dać dziecku lepszy start. Więc czy to będzie książka do szkoły bądź do hobby z którego może mieć jakiś dochód, bądź zapewni mu stałą prace. Pamiętaj, że rodzice potrafią iść w ogień za dzieckiem

Nie, nie... trochę nie tak. Ja nie mówiłem o rodzicach odpowiedzialnych, ale raczej tych z kręgów "patologicznych", bo z takimi się spotykam, gdzie rodzic nie pójdzie w ogień za książką dla dziecka, a za wódą i fajkami. Rozkmiń ten przypadek.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
NIE MA ŻADNEJ różnicy czy ktoś piratuje mnie czy Microsoft... żadnej .... będę to powtarzał do upadłego.

No i właśnie tu zamierzałem to podkreślić, może w abstrakcyjny sposób, niezrozumiały, ale klu było takie: stop piractwu, każdemu. Czy okradać dużego, czy małego - kradzież to kradzież.

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:58 
Użytkownik

daro2020 napisał(a):
Nie, nie... trochę nie tak. Ja nie mówiłem o rodzicach odpowiedzialnych, ale raczej tych z kręgów "patologicznych", bo z takimi się spotykam, gdzie rodzic nie pójdzie w ogień za książką dla dziecka, a za wódą i fajkami. Rozkmiń ten przypadek.

Kolego w twoich wcześniejszych postach nie było nawet najmniejszej wzmianki o rodzinach patologicznych, więc kierowałem moją wypowiedź pod kątem normalnych rodzin czy to biedniejszych czy to bogatszych. Co do rodzin patologicznych to tam niestety dzieci mają gorzej, nie mniej jednak znam dzieciaki z takich rodzin co same potrafią iść do byle jakiej dorywczej pracy aby mieć dla siebie lub na swoje hobby jakiś grosz i nie wydają tego na jakieś używki.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 00:04 
Użytkownik

Tak mówimy o uczciwości, o kserowaniu książek na własne potrzeby itp. a co jeżeli na uczelni wykładowca przynosi po kserowane fragmenty książek i udostępnia grupie aby każdy z tego zrobił sobie ksero? A co jeśli wykładowca tłumaczy jak zainstalować piracką wersję programu żeby można się wieczorami jej pouczyć? A po kserowane normy gdzie jeszcze widać regułkę o zakazie powielania i rozpowszechniania dokumentu? Nie mówię czy to dobre czy złe, ale skoro osoba która uczy innych ludzi i powinna dawać dobry przykład postępuje w taki sposób?
Jak by tego było mało podam ciekawszy przykład. W okolicznej wiosce straż leśna zaobserwowała że przygotowane drewno zaczyna ginąć więc instaluje na drzewie kamerkę. Okazuje się że drzewo z lasu wywozi Pan komendant policji który (to już słyszałem nie oficjalnie) uniknął wszelkich konsekwencji. Nie mówię tego w celu prowokacji ale osoby które uchodzą za wzór naśladowania społecznego postępując w taki sposób, pokazują ludziom jak należy robić. I teraz się dziwie jak czytam dyskusję że kserowanie fragmentów książek przez studentów jest nie fer.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 00:09 
Użytkownik

Coś czuję, że mi się zaraz oberwie.... :D

Jak większość z Was wychowywałem się w komunie. Kasę jakoś można było zarobić (butelki, makulatura, praca - o dziwo była - nie to co teraz), ale towarów nie było.
Potem nastawał KAPITALIZM - dookoła pojawiało się dużo fajnych rzeczy - większość (prawie w 100%) pirackie.
Moją pracę dyplomową w technikum pisałem u koleżanki na 286 na edytorze TAG, który dostałem od nauczyciela - na 100% piracki.
Studia.... ha.... najmilej wspominam nauczycieli, którzy wymagali (pani Węglowska z analizy matematycznej, pan Oleś - fizyka - to był geniusz - kwantówkę z głowy wykładał - przekaz wiedzy - podobnie jak u Mirka - kochał to co robi i umiał przekazać. Egzamin praktycznie bez nauki zdałem). Ale byli też wykładowcy, którzy udawali, że uczą, a my żeśmy udawali, że umiemy. :lol: Na własne oczy widziałem, jak wykładowca jedną ręką pisał, a drugą mazał......
Laborki wymagane były w wordzie. NIKT ze studentów nie miał oryginalnego pakietu office. Nie dlatego, że nie było nas stać (bo niektórzy dziani byli), po prostu wszyscy płynęliśmy "w jednym szambie". Jak ktoś całe dotychczasowe życie spędził w cieniu, to słońca nie zna.
Takie były realia. Być może byłem słaby, być może jestem z "drugiego sortu".
Nawet jeśli studia mnie nie nauczyły, tego co miały nauczyć, to zaczęły kształtować moją świadomość. Byłem ciekaw, co "jest po drugiej stronie króliczej norki".

I dlatego OBECNIE kradzież intelektualna jest dla mnie taką samą kradzieżą jak zabór mienia. Używam windowsa10 (do linuksa jakoś za głupi jestem) - kupiłem legalnego windowsa8.1 w sklepie (nie na allegro).
Pakietu office nie używam - jest do dupy - mam w pracy. Lecę na Liberty office.
Książek nie kseruję ( i nie kserowałem - bez sensu za ksero zapłacić tyle, co za oryginał i jeszcze męczyć się z luźnymi kartkami, nawet do kibla na poczytankę wziąć nie można ;) ), muzyki nie ściągam (w ogóle jej nie słucham :lol: ), e-book'ów nie używam - oczy mi się męczą od wyświetlaczy, poza tym doceniam papier (ale jak ktoś lubi, nie potępiam).
Mam nadzieję, że znalazłem się po jasnej stronie mocy, a przeszłości nie zmienię.

Co do Mirka - ma za.... żonę - tego mu chyba każdy zazdrości. Gościu odnalazł swoją drogę, robi, to co lubi i jest w tym dobry - UCZY. Przeżyć też jakoś musi. Z czytanych przeze mnie postów wnioskuję, że niektórzy by chcieli, aby ostatnim tchnieniem ducha powiedział im "aaaa fuse bity sprawdziłeś? ....." i umarł z głodu....
Mirku - tak trzymać - nie mogę doczekać się nowej książki...

Czemu ma służyć mój post - chciałem naświetlić, jak doszedłem do niektórych rzeczy. Że na świecie poza czernią i bielą są jeszcze inne kolory. A co najważniejsze - BARDZO się cieszę, że poruszony został ten temat i że Wy macie podobne zdanie o piractwie co ja (choć różnie wyrażone). Jak tak dalej pójdzie, to następne pokolenie będzie pod tym względem krystaliczne. Owszem - tak samo tu (jak i w innych aspektach życia) obowiązuje krzywa Gausa ;)
A i najważniejsze : BIEDA NIE ROZGRZESZA. Są inne metody zdobywania wiedzy. Choćby to forum.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 00:12 
Użytkownik

Arek1111111111 napisał(a):
Tak mówimy o uczciwości, o kserowaniu książek na własne potrzeby itp. a co jeżeli na uczelni wykładowca przynosi po kserowane fragmenty książek i udostępnia grupie aby każdy z tego zrobił sobie ksero? A co jeśli wykładowca tłumaczy jak zainstalować piracką wersję programu żeby można się wieczorami jej pouczyć? A po kserowane normy gdzie jeszcze widać regułkę o zakazie powielania i rozpowszechniania dokumentu? Nie mówię czy to dobre czy złe, ale skoro osoba która uczy innych ludzi i powinna dawać dobry przykład postępuje w taki sposób?

No to jakiś nie profesor, bo ja się spotkałem z profesorem który po prostu poszedł sobie ze szkoły bo dyrekcja kazała mu na piratach prowadzić wykłady... afera była , bo to był dobry człowiek z mega wiedzą.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 00:14 
Użytkownik

xtreme69 napisał(a):
Kolego w twoich wcześniejszych postach nie było nawet najmniejszej wzmianki o rodzinach patologicznych, więc kierowałem moją wypowiedź pod kątem normalnych rodzin czy to biedniejszych czy to bogatszych.

No tak, nie było wzmianki. Poznałbyś historię dwóch, 12,13 latków rwących się do kodowania bez perspektyw, być może miałbyś inny punkt widzenia. Akurat to jest dla mnie inspiracja, żeby zacząć działać w moim mieście w kwestii programowania dla wszystkich, bez względu na kieszeń. A piractwa nie popieram, choć ono jest nieuniknione.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 00:15 
Użytkownik

Brakuje tutaj takiego Zielonego co potrafi tupnąć nogą, bo niestety chyba ta dyskusja nie doprowadzi do niczego dobrego. A on potrafi zakończyć tak temat by nikt się nie obraził a niepotrzebna przepychanka została zakończona.

Ludzie, należy przyjąć do wiadomości opinię Mirka, niezależnie czy się z nią zgadzamy czy nie. Jak kogoś nie przekonały dotychczasowe argumenty, to już pewnie się go przekonać nie da, ale już też nie musi się tłumaczyć. A próbujemy tutaj dyskutować o bardzo delikatnej sprawie, ale moralność to nie temat do dyskusji. Proponuję aby każdy "popatrzył się w lustro" i .... zachował to co zobaczy dla siebie. Mirek jasno już wiele razy powiedział, że nie akceptuje żadnych form okradania i należy to przyjąć do wiadomości niezależnie czy się popiera działania Janosika lub podkradanie przez dzieci cukierków z kuchni czy nie.
Cały ten wątek może doprowadzić to tego, że Mirek zamiast się podbudować, bo właśnie ma niedługo wydać kolejną książkę, to się sfrustruje i powie, że to wszystko <pip><pip><pip> i znowu będzie kolejna przerwa w pisaniu i tworzeniu nowych poradników. A z drugiej strony część forumowiczów zamiast czerpać i dzielić się wiedzą i zapałem do programowania na tym forum, to się obrazi i pożegna w niesmacznej atmosferze.

To co. Kończymy temat? Dziękuję, że się ze mną zgadzacie.

Proponuję zmienić temat, bo pojawił się ciekawy wątek
Cytuj:
pierwszy komputer (C-64)

Fuj, Commodore. Atari (XE 65) to było coś :)
Oczywiście to fuj, to dla żartów, bo oba były zrobione na prawie identycznym procesorze, więc można powiedzieć że to bracia. A MOS 6502 jaki fajny miała asembler. A gra z super grafiką i muzyką zajmowała tylko ok. 10 KB :)

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 20 sty 2016, o 00:29 
Moderator

Arek1111111111 napisał(a):
Nie profesor a doktor ale co za różnica, niech osoby które stanowią jakby wzór zachowania zachowują się jak należy a w przeciwnym wypadku niech ponoszą tego konwencje, dopiero wtedy bym dyskutował o tym co robią inni.

Przestańmy patrzeć na innych - sami zacznijmy od siebie, porozmawiajmy co zrobić żeby było dobrze, jak pomóc młodym ludziom którzy nie mają perspektyw - to będzie bardziej budujące - niż ciągłe ględzenie o tym co ? kto ? kiedy i gdzie widział - co kto ukradł itp itd

BUDUJMY .... nie narzekajmy, starajmy się przekonać innych własnym postępowaniem, uczciwością a nie opowiadaniem o tragicznych przypadkach. Siejmy pozytywne myślenie - a nie krakanie i czarnowidztwo .....

każdą formę piractwa piętnujmy - i wskazujmy drogę jak można sobie poradzić, gdzie można znaleźć pomoc - to jest droga aby było lepiej

PostNapisane: 20 sty 2016, o 09:18 
Użytkownik

Tak, czytam i może się mylę (chociaż dostrzegłem to również w innych dziedzinach), ale rzuciła mi się w oczy pewna ciekawa zależność. Otóż zauważyłem, że największymi pasjonatami są ludzie, którzy na pierwszy swój komputer musieli sami zarobić. Tak, nie jako prezent na gwiazdkę, urodziny czy wujek z ameryki tylko własną pracą. Jeśli ktoś pieczołowicie odkładał drobne aby na realizację pasji to doskonale wie co to praca i uczciwość raczej nie jest mu obca. Popieram to również własnym doświadczeniem kiedy na początku lat 90-ych sam przez ponad rok ciułałem grosz do grosza chodząc nawet rwać zarobkowo wiśnie (czego wyjątkowo nie znoszę co istotne w sprawie) aby odkupić od znajomych swój pierwszy komputer Commodore+4 (@rskup, precz z Atari! - żart oczywiście :) )
Podsumowując kradną najczęściej osoby nieskalane pracą, które wszystko mają na zawołanie, nie doceniają pracy, którą trzeba włożyć aby osiągnąć wymarzony cel. To dokładnie jak kapryśne dziecko, żądające(!) najdroższego laptopa, którego na drugi dzień dostaje od rodziców dla świętego spokoju, a za chwilę ląduje w "nieużywanych", bo teraz dziecko ma fazę na quada...
Jak pisałem, ściągnąłeś pirata? Podoba ci się i chcesz go używać? - więc doceń to, że ktoś nad tym posiedział i kup oryginał.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 10:06 
Nowy

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
... Wyjaśniałem też - że zdanie, "że wszyscy kradną" obraża nie tylko mnie ...

Rozumiem że Pan jest bez skazy, nigdy nie użył Pan pirackiego oprogramowania albo nie zgodnie z licencją.
Nawet za czasów ZX Spectrum, Atari, Commodore miał pan same oryginały?

PostNapisane: 20 sty 2016, o 10:25 
Użytkownik

Mi po prostu ręce opadły.....

PostNapisane: 20 sty 2016, o 10:34 
Użytkownik

@SIGSEGV, kiedyś zupełnie inaczej to wyglądało. Prawo autorskie dla programów komputerowych w Polsce zostało uregulowane (a przynajmniej respektowane) stosunkowo późno, a stało się tak, bo świadomość prawna użytkowników była dużo mniejsza - mniej komputerów niż teraz, brak internetu, sposób rozpowszechniania programów, itd.... Sam osobiście jeździłem na warszawską giełdę czy do Katowic gdzie wymiana oprogramowania była po prostu normą. Pamiętam kiedy zaczęło się o tym mówić w R i TV i zakazano wymiany oraz sprzedaży softu bez posiadania stosownych dokumentów. To był czas kiedy rozpoczął się początek końca działalności wszelakich giełd komputerowych. Owszem korzystałem z różnych źródeł, ale robiłem to zupełnie nieświadomie. Na usprawiedliwienie powiem, że w tym samym czasie sam napisałem kilkanaście programów (gry jak i użytkowe), które posłałem w świat bez inkasowania jakiejkolwiek kasy (nawet o pieniądzach wtedy nie myślałem) - inna świadomość czynu. Dopiero przy następnym moim komputerze prawo zaczęło się zmieniać. Teraz w dobie trąbienia w każdej dziedzinie o prawach autorskich nie jest możliwe aby nie wiedzieć tego, że się kradnie czyjąś pracę. Kiedy już miałem Amigę to praktycznie wszystkie istotne programy do elektroniki czy muzyki miałem kupione w oryginale u dystrybutora. Miałem też programy z wymiany, ale to był właśnie okres kiedy prawo autorskie zaczęło być na poważnie regulowane i respektowane. Zresztą te oryginały mogłem mieć też "z przemytu" ale świadomość, że mam coś bez wirusa w pełnej funkcjonalności bardzo mnie rajcowała :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Dodam jeszcze na dowód, bo pewnie nie wszyscy pamiętają, że kopiowanie było tak oczywiste, że radiowa trójka dla ZX spectrum programy w radiu puszczała aby je sobie nagrywać i korzystać... jakieś pytania ? :)

PostNapisane: 20 sty 2016, o 10:56 
Moderator

SIGSEGV napisał(a):
Rozumiem że Pan jest bez skazy, nigdy nie użył Pan pirackiego oprogramowania albo nie zgodnie z licencją.
Nawet za czasów ZX Spectrum, Atari, Commodore miał pan same oryginały?

Ja rozumiem, że ty próbujesz wyprowadzić proste wnioski że jeśli kiedyś ludzie kopiowali i nie przestrzegali praw autorskich to znaczy, że dzisiaj też tak można i w przyszłości też tak można i to jest twoje proste wyjaśnienie tak ? Dla ciebie nic się "po drodze" nie zmieniło ? Dla ciebie wszystkie skany książek, mp3, filmów itp mają prawo bytu bo kiedyś było tak samo ?

zastanowiłeś się chociaż raz nad tym co piszesz ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

sq5rix napisał(a):
Mi po prostu ręce opadły.....

Mnie też - bo nie wiem do czego tacy ludzie dążą? jaki mają cel ?

PostNapisane: 20 sty 2016, o 11:12 
Użytkownik

Też proponuję zamknąć temat, bo to zbyteczne slowne przepychanki... Wnioski są jedne:
- zycie nie jest czarne albo biale... ludzie kształtują z czasem swój charakter i się zmieniają... czlowiek uczy się całe życie...
- pierwsze jednak ani zadne inne nie usprawiedliwia kradziezy (obojetnie jakiej)
- cięzka praca się oplaca...

Dajcie już spokój... lepiej się skupić na programowaniu, elektronice i rozwijaniu swojej wiedzy...

PostNapisane: 20 sty 2016, o 11:13 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Narzekanie, wspominkarstwo, "inni są źli", "jaki jestem biedny miś", "wszyscy to złodzieje", "świat jest zły". Z takiego rozdrapywania ran (po krótkim zastanowieniu) <b>nic nie wynika</b>.
Jak kradną, walczyć. Jak nie masz nic za uszami to "rzucaj kamieniem". A ogólnie i tak chodzi o to by uciekać szybciej niż cię gonią. Tacy ludzie którzy kradną, będą zawsze i zawsze trzeba będzie z tym walczyć. Wyrokowanie że "nic w życiu nie osiągną" to objaw naiwności a pomstowanie na innych to wyrażona inaczej prośba o "poklepanie po pleckach" i chęć podkreślenia że "jak inni są źli, to MY jesteśmy dobrzy" :-/

Łatwiej idzie się patrząc do przodu niż ... drugą stroną. Pewnie także z tego powodu że w normalnej konfiguracji z przodu jest twarz a z tyłu.. co tam kto ma :-)

PostNapisane: 20 sty 2016, o 11:46 
Moderator

No i kurdę mać następny !
1Yokoon napisał(a):
Panowie czy emeryta, ucznia stać na legalny zakup Windowsa 10?
Dlaczego firma nie może wydać okrojonego Windowsa w cenie np.100zł?
Pewnie odpowiecie, że jak cię nie stać to nie używaj.
Mirek prowadzisz firmę i to nie złą, zapewne Ciebie będzie stać i na Windowsa 15.

Przeczytaj to:
post151006.html#p151006

a szczególnie cytat z tego postu:
mirekk36 napisał(a):
MS Windows, MS Word - to była podstawa i jakiś komputer - pomimo że nie miałem pieniędzy i było głodno - to nawet przez myśl mi nie przeszło żeby działać na pirackim windowsie czy MS Wordzie - z tak niskiego powodu - że nie stać mnie na to. Liczyłem a w zasadzie to tylko marzyłem, że kiedyś może mi się zwróci ten wydatek

więc ja ci odpowiem na pytanie:
1Yokoon napisał(a):
tylko pytam "Jak żyć panie premierze?"

chociaż nie jestem premierem - to ci odpowiem - NIE KRAŚĆ

1Yokoon napisał(a):
Ja nie twierdzę, iż należy uprawiać piractwo

Tak bezsensownymi postami i argumentami widać, że wręcz KRZYCZYSZ i namawiasz do tego żeby biedny student czy emeryt kradł "bo go nie stać"

PostNapisane: 20 sty 2016, o 11:51 
Użytkownik

Dla uczniów na studiach zwlaszcza są na czas nauki dostepne systemy MS i wiele innego softu za friko...
Emeryt jak kupuje kompa do domu to w wiekszosci przypadkow juz z systemem legalnym... chce miec nowszy to sory trzeba zaplacic... jak kupisz malucha to po roku tez ci nikt nie da seicento bo wyszlo nowe... Jak go nie stac na kompa to go tez nie kradnie sąsiadowi tylko go po prostu nie ma...

A w wiekszosci nas tu na forum, mysle ludzi technicznych lub z wiedza IT chyba ciezko szukac kogos kogo nie stac na kompa i oprogramowanie... pracujemy na tym, zarabiamy dzieki temu wiec nas musi byc na to stac... niewiele znam osob technicznych ktore zle zarabiaja... no chyba ze z wlasnego lenistwa... ja codziennie dojezdzam do pracy 80km w jedna strone i tez nie placzę... da się i mi to nie przeszkadza... wystarczy miec dobra wole... bo najlepiej siedziec w domu i biadolic...
na serio nie szukajmy juz dziury w calym...

KRADZIEŻY MÓWIMY NIE i tyle ;) Co oczywiście nie zmienia faktu że się one zdarzają, zdarzać będą itd...

PostNapisane: 20 sty 2016, o 12:02 
Użytkownik

1Yokoon napisał(a):
Panowie czy emeryta, ucznia stać na legalny zakup Windowsa 10?

Bez jaj.
http://allegro.pl/hp-elite-8000-c2d-e5400-2x2-7ghz-2gb-250-win7-gwfv-i5879665037.html

275 i Podnosisz do 10-tki I masz w pelni legalny system windows 10 i komputer jeszcze do tego - nikt nie broni również wymienic podzespołów w środku czasem jednak trzeba wytłumaczyć sie telefonicznie przed Microsoft i dziala. Nie trzeba kraść.

A Windows tak naprawde kosztuje 100 ale dolarów. Nie ich wina że nasza zł ma taka wartość nie inną. Ale w dlaszym ciagu to nie usprawidliwia by kraść.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 12:16 
Moderator

1Yokoon napisał(a):
Nie w cale nie krzyczę przecież w drugim pytaniu zapytałem dlaczego tak potężne firmy nie pomyślą
o ludziach o których wspomniałem.

Najpierw tobie przydałaby się POTĘŻNA dawka myślenia .... no kolega Intre to wręcz mnie rozwalił tym linkiem, więc jeśli ktoś zajrzy tu do tego wątku za kilka miesięcy gdy link do allegro nie będzie dostępny to wręcz pokażę tu zrzut ekranu z tego linku !!!
Obrazek

toż trzeba naprawdę dziwnie myśleć ( już nie chcę używać mocniejszych słów ) .... żeby gadać takie bzdury jak to te wielkie firmy mogłyby pomyśleć o ludziach usprawiedliwiając tym działania pirackie w domyśle ! .... podczas gdy SAMEMU NIE CHCE SIĘ POMYŚLEĆ .... mam nadzieję, że ten link kolegi Intre i ten zrzut ekranu z tego linku pokażą - że MOŻNA MYŚLEĆ - można panie kochany. Za 275 zł masz nie dość że kompa to jeszcze legalny windows 7 !!!! i nadal legalnie ta duża firma Microsoft pozwala ci abyś miał Windows 10 !!! Więc nie pietruszkuj mi tutaj, że Mirka tylko może stać na windows 10 i będzie stać na windows 15! ....

1Yokoon napisał(a):
Twoje programy (i inne) posiadam legalnie bez cracków, jak widzisz nie namawiam do kradzieży ja to ująłeś.

Już mówiłem wcześniej dla mnie to żadne usprawiedliwienie gdy ktoś próbuje mi powiedzieć, że ..."ale twoje programy to mam legalnie" .... Ja mówię globalnie o piractwie a nie tylko o piractwie moich programów!

Intre napisał(a):
A Windows tak naprawde kosztuje 100 ale dolarów. Nie ich wina że nasza zł ma taka wartość nie inną. Ale w dlaszym ciagu to nie usprawidliwia by kraść.

Kolejne fajne słowa - bo z tego jasno wynika - że to OD NAS SAMYCH zależy aby ta złotówka była silniejsza - im większa świadomość , im więcej pracy .... tym szybciej to się stanie .... Bo genialnych i to młodych ludzi mamy w POLSCE mnóstwo ! .... choć czasem można by powiedzieć, że są oni uśpieni - albo nie mają warunków ... ale pomóżmy im - wskażmy właśnie dobre drogi do celu .... !

PostNapisane: 20 sty 2016, o 15:00 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
że to OD NAS SAMYCH zależy aby ta złotówka była silniejsza

Z tym to już bym nie przesadzał bo aktualnie to chyba decyzje polityczne mają wiekszy wpływ...
Swoją drogą to ale się OT wielki robi :)

PostNapisane: 20 sty 2016, o 15:06 
Nowy

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ja rozumiem, że ty próbujesz wyprowadzić proste wnioski że jeśli kiedyś ludzie kopiowali i nie przestrzegali praw autorskich to znaczy, że dzisiaj też tak można...

Mnie nie interesują inni, pytam się, czy nigdy nie użył Pan pirackiego oprogramowania albo nie zgodnie z licencją?

PostNapisane: 20 sty 2016, o 15:36 
Użytkownik

Kolego, interesuj się sobą, nie innymi. Guzik ci do tego, czy Mirek użył, czy nie użył.....

PostNapisane: 20 sty 2016, o 17:04 
Użytkownik

SIGSEGV napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
Ja rozumiem, że ty próbujesz wyprowadzić proste wnioski że jeśli kiedyś ludzie kopiowali i nie przestrzegali praw autorskich to znaczy, że dzisiaj też tak można...

Mnie nie interesują inni, pytam się, czy nigdy nie użył Pan pirackiego oprogramowania albo nie zgodnie z licencją?

Skoro nie interesuja cie inni to dlaczego uczepiles sie Mirka ?

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 17:09 
Moderator

SIGSEGV napisał(a):

A kolega użył ?

PostNapisane: 20 sty 2016, o 17:32 
Użytkownik

Coś mi się wydaje kolego SIGSEGV, że niewiele masz lat i historia Polski jest Ci obca.
W latach 90-tych to mogłeś sobie iść do Empiku np. w Warszawie, gdzie były wszystkie nowości na kasetach lub płytach CD i LEGALNIE, TAK LEGALNIE W TAMTYCH CZASACH !!!! sobie skopiować wszystkie płyty na kasety, jakie tylko chciałeś. W tamtych czasach wiele osób nie kupowało np. płyt CD bo nie każdy jeszcze miał w domu odtwarzacz, ale większość miała magnetofony kasetowe i kopiowało się tony muzyki, płacąc tylko za wypożyczenie płyty CD na czas kopiowania.

Ale, ale, czasy kolego się zmieniły, prawo się zmieniło i przede wszystkim świadomość przestępstwa i jego konsekwencji. Kiedyś złodziejaszki też kradli w sklepach żarcie, piwka itp. i czuli się bezkarni, ale odkąd w sklepach są kamery i ochrona to za niezapłaconego batonika można mieć niezłe problemy.

Tak więc jak koledzy wyżej napisali, nie czepiaj się szczegółów co było kiedyś, co ktoś kiedyś zrobił, czy nie zrobił.
Żyjemy chyba dniem dzisiejszym i tym co będzie jutro i chcemy, żeby to jutro było lepsze i moim zdaniem każdy prawy człowiek powinien piętnować złe, naganne postępowanie, a zwłaszcza łamanie prawa.

Już więcej nie chce mi się pisać bo są to tak oczywiste dla mnie sprawy, że tylko żal ściska, że nie każdy rozumie i ma przyswojone tak fundamentalne zachowania.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1