Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 02:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 gru 2012, o 17:39 
Użytkownik

Ok, to jutro podjadę do apteki i dokupię tłoczek i igłę albo całą strzykawkę. Są jakieś odpowiednie rozmiary tłoczka/igły do tego topnika co kupiłem?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2012, o 18:27 
Użytkownik

Też mam ten topnik. Ja popycham tym co mam pod ręką ;) Może mało wygodne, ale nie lutuję setek elementów. Kupiłem igły w aptece (jakieś grubsze) i przyciąłem tak na około 1 cm. Teraz sprawdziłem czy tłoczek od strzykawki 20ml spasuje (tylko takie mam) ,ale jego średnica jest więkrza niż otwór w tym topniku. Trzeba by obadać mniejsze strzykawki.

PostNapisane: 22 gru 2012, o 07:20 
Użytkownik

Igla z apeteki to w zaleznosci od grubosci koszt ok 10gr

PostNapisane: 22 gru 2012, o 09:46 

Igła najlepsza do topnika to 1,2mm nie skracać, dzięki ściętej końcówce łatwiej się dozuje, po za tym nie ma zadziorow i dzięki temu nie pokrzywimy nóżek. Co do tloczka niestety spasowanie właściwego tloczka jest upierdliwe.
Sam kupując w renex dostaje do każdej pasty strzykawkę 10cm z której idealnie pasuje tloczek

PostNapisane: 22 gru 2012, o 10:04 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Co do tloczka niestety spasowanie właściwego tloczka jest upierdliwe.

Jak tłoczek nie pasuje to zawartość można przepakować do strzykawki.

PostNapisane: 22 gru 2012, o 16:07 
Użytkownik

Czy jeżeli mam PCB które nie ma pocynowanych padów, to warto je pocynować przed lutowaniem samemu (cyną za pomocą lutownicy)? Chodzi mi głównie o pady SMD.

I jeszcze jedno pytanie: czy do lutowania SMD nada się zwykły grot od lutownicy zwykłej kolbowej? Nie mam niestety grotu minifala.

------------------------ [ Dodano po: dzisiaj, o 08:08 ]

Mam do przylutowania kilka elementów 1206 i układ TCS3200

PostNapisane: 22 gru 2012, o 22:01 
Użytkownik

Dobra, przylutowałem dziś większość elementów SMD, chociaż nie było łatwo. Początkowo bez topnika (ciągle zwarcia mi się robiły), potem z topnikiem tym od Mirka - ładnie wtedy się lutowało. Czy pozostałości po topniku szkodzą w jakiś sposób układowi/płytce? Póki co nieco przeczyściłem PCB z topnika chusteczką higieniczną.

PostNapisane: 22 gru 2012, o 22:19 
Moderator

pozostałości topnika w niczym nie szkodzą - co najwyżej mało estetycznie wyglądają

nie przesadzaj, że musisz czyścić chusteczką i to tą teflonową ;) ..... weź byle co - co masz pod ręką nawet kawałek byle szmatki i troszkę byle rozpuszczalnika - nawet od żony czy dziewczyny zmywacza do paznokci i oczyść - co za problem ? ;)

albo patyczki z wacikami na końcu (takie hmm do uszu - tak się chyba nazywają w aptece) - no BYLE CO ;)

PostNapisane: 22 gru 2012, o 22:25 
Użytkownik

A rozpuszczalnik nie zaszkodzi miedzi? Tzn. nie nadtrawi jej? Tego się trochę boję.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Sorry, słaby jestem z chemii... :(

PostNapisane: 22 gru 2012, o 22:29 
Moderator

Ledes napisał(a):
A rozpuszczalnik nie zaszkodzi miedzi? Tzn. nie nadtrawi jej? Tego się trochę boję.

Ledes, Ledes --- nie przesadzajcie towarzyszu ;) nie przesadzajcie ..... ooooj ;) .... oj

Wam przydałoby się zrobić raz, chociaż jeden RAZ płytkę metodą żelazkową - to zadziałałoby jak odbycie podstawowej służby wojskowej i nabrania tzw KRZEPY - bo tak to będziecie się niedługo bać własnego cienia i z domu wyjść ;)

czy ja pisałem żebyś do czyszczenia użył np kwasu azotowego? kwasu solnego? kwasu siarkowego ? wody królewskiej ? chlorku żelazowego ? środka B237 ? ..... oj oj oj ... ;) towarzyszu - że tak powiem

PostNapisane: 23 gru 2012, o 20:39 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
Napisał ten, któremu nigdy płytki na żelazku nie wychodzą hihihi :D

O żesz w mordkę ;) rzeczywiście ..... no ale przynajmniej poznałem działanie rozpuszczalników że tak powiem ;) hahahaha

PostNapisane: 23 gru 2012, o 20:55 

Na zmywacz do paznokci bym uważał, to cholerstwo jest agresywne jak aceton, potrafi zmyć niektóre napisy i nadruki z elementów ;). Pewny i bezpieczny jest Izopropanol, ostatecznie denaturat, chodź śmierdzi okropnie.....

PostNapisane: 9 sty 2013, o 17:39 
Użytkownik

Ciekawe filmy:

augustyn1

PostNapisane: 9 sty 2013, o 18:22 
Użytkownik

Filmik 1 minuta 1:16 gdzie takie ściereczki można kupić ?
Wszystkie filmiki w szkole oglądałem nie raz bo za każdym razem jak mam lutować z tymi deb...mi jest to puszczane na projektorze hehe, ten pierwszy znam na pamięć :)

PostNapisane: 9 sty 2013, o 18:25 

Sam kupuje teflonowe ściereczki w Renex, są pakowane po 100szt.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 9 sty 2013, o 18:29 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Sam kupuje teflonowe ściereczki w Renex, są pakowane po 100szt.

Szkoda ale drogo jak na robotkę od czasu do czasu :(
Ale za to fajny efekt :)

------------------------ [ Dodano po: 43 minutach ]

Także dobry filmik.

PostNapisane: 9 sty 2013, o 18:58 

Powiem ci, że te 100szt to mi starcza na rok i to w pracy, gdzie używam ich codziennie.

PostNapisane: 10 sty 2013, o 19:18 
Użytkownik

Jeśli chodzi o chusteczki, to ostatecznie mogą być wiskozowe. Są piekielnie tanie (na Allegro 20 sztuk kosztuje 2,50) i do hobbystycznych zastosowań wystarczą aż nadto. Nie syfią, nie zostawiają "fafkulców", no i niekiedy można nawet trafić na chusteczki z wytłoczonymi kwiatkami :D
Ja ich używam praktycznie do wszystkiego - od oczyszczania laminatu przed termotransferem, po czyszczenie płytek acetonem, aż do zmywania topnika alkoholem. A odkąd "zgubiłem" gąbeczkę do czyszczenia grota, to służą także jako czyścik :oops: Tak, wiem, ale zawsze, jak jestem w elektronicznym, to zapomnę kupić :lol:

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:11 
Użytkownik

krokodyl1220 napisał(a):
Jeśli chodzi o chusteczki, to ostatecznie mogą być wiskozowe. Są piekielnie tanie (na Allegro 20 sztuk kosztuje 2,50) i do hobbystycznych zastosowań wystarczą aż nadto. Nie syfią, nie zostawiają "fafkulców", no i niekiedy można nawet trafić na chusteczki z wytłoczonymi kwiatkami :D
Ja ich używam praktycznie do wszystkiego - od oczyszczania laminatu przed termotransferem, po czyszczenie płytek acetonem, aż do zmywania topnika alkoholem. A odkąd "zgubiłem" gąbeczkę do czyszczenia grota, to służą także jako czyścik :oops: Tak, wiem, ale zawsze, jak jestem w elektronicznym, to zapomnę kupić :lol:

Pożycz druciaka z kuchni hehe :lol:
Obrazek

Ma dużo zalet np. nie schładza grotu tak jak gąbka.

PostNapisane: 11 sty 2013, o 12:38 

Bo gabka ma byc lekko wilgotna a nie mokra, druciak tylko w ostateczności, grot nie wytrzyma za długo targany druciakiem. Dodatkowo wychodzi jednak wyższość mocniejszych stacji, minimum 60 W, no i tak po czyszczeniu trzeba odobine świeżej cyny zadać na grot.

PostNapisane: 11 sty 2013, o 15:08 
Użytkownik

A co o tym powiecie?

http://allegro.pl/sciereczki-antystatyczne-teflonowe-50-sztuk-i2879588520.html

PostNapisane: 11 sty 2013, o 16:36 

Drogie nie są, można by kupić na testy.

PostNapisane: 30 mar 2013, o 13:45 
Nowy

Co do chusteczek to polecam chusteczki do czyszczenia okularów z Rossmana. Jest ich tam 50sztuk, parę miesięcy temu płaciłem za nie około 5zł. Wyglądają identycznie jak te na filmiku, nie zostawiają frędzli i do tego nasączone są jakąś substancją która bardzo dobrze usuwa tłuszcz (z topnikiem nie próbowałem, ale jestem przekonany, że też da radę). Sam używam je do czyszczenia ekranu smartfona.Dodaje jeszcze zdjęcie, gdyby ktoś je poszukiwał:

Obrazek

PostNapisane: 29 kwi 2014, o 14:58 
Użytkownik

Hej! :)
A ja właśnie zrobiłem sobie sam mini falę do swojej chińskiej kolby; sprawdziłem na starej karcie sieciowej i działa! (topik w płynie + cyna 1mm):) Ktoś tu gdzieś na forum klepnął, że to taki specjalny grot bo coś tam się tworzą jakieś mini falę elektryczności czy coś - to bujda. Taki grot to zwykła miedź ścięta na bok z dołkiem pod spodem. Mój różni się jedynie tym że nie jest powlekany żelazem tylko czysta miedź co spowoduje że szybciej zostanie nadżarty przez cynę.
Drut miedziany 3mm odzieramy z izolacji ścinamy go na bok, szlifujemy. Ja zeszlifowałem szlifierką z dysku hdd (jest sporo opisów jak ją wykonać). Następnie robimy dołek mini wiertarką, ja użyłem taką szyszkę która jest w zestawie najtańszej mini wiertarki na allegro.[url=np taka]http://allegro.pl/miniwiertarka-precyzyjna-4-el-szlifierka-frezarka-i4165255528.html[/url]
Dołek robimy bokiem tej szyszki (Wiertarka prostopadle do drutu). Następnie aby taki drut umieścić w kolbę, oraz aby lepiej grot trzymał temperaturę należy obsadzić drut w rurkę miedzianą, lekko rozklepać, oszlifować i "włala", gotowe :) Teraz scalaki nawet te drobne przylutuje ktoś kaleczny do prac manualnych. Sam się zdziwiłem, że to takie proste. Topik w płynie, a do testów to nawet kalafonia, nakładamy kropelkę cyny na grot i jazda :) Jak się przypalił trochę to nawet wygląda profesjonalnie :D
Ale uwaga to amatorski grot do amatorskich testów! Jak ktoś zamierza częściej lutować to zalecam kupić sobie sklepowy grot :) Ja sobie teraz takowy kupie bo lutowanie smd jest nawet przyjemniejsze od lutowana elementów przewlekanych.:) Jak komuś mocno zależy to mogę postarać się o zdjęcie.
Jak radzicie sobie z wlutowywaniem scalaków bez hot air?
Pozdro

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Dodam jeszcze, że zamiast rurki można drut okręcić w formie spirali wokół starego grotu.

PostNapisane: 29 kwi 2014, o 17:20 

Można lutować zwykłym ściętym stożkiem jak minifalą, co mówiłem już nie raz ;). Cały wic polega na tym, że dzięki temu dołkowi ( nie ważne jak zrobionemu ) mamy mały zbiorniczek z cyny która nam się rozpływa po nóżkach ot cała tajemnica.
Oryginalny grot po pierwsze daje to że nie ma żadnych zadziorów, czyli nawet jak przejedziemy po nóżkach to nam się one nie rozjadą, oraz j.w kolega wspomniał nie ma efektu nadżerania.

Tak na marginesie grot nie jest pokrywany u żadnych znanych mi producentów tylko żelazem ;), najczęściej są to wielowarstwowe stopowe odmiany chromu i innych metali.
Kwestia przenoszenia odpowiednio szybko ciepła z grzałki na końcówkę grota, co by nie dostawać efektu "zimnego lutu".
Sam miałem lata temu grot zrobiony z zwykłego kawałka pręta 5mm ściętego na końcu i z wywierconą dziurką ;).

PostNapisane: 29 kwi 2014, o 17:40 
Użytkownik

Polecam każdemu kto zastanawia się nad mini falą do zakupu tak owej, a jeżeli ktoś jest niewierny jak Św. Tomasz to może sobie coś takiego zrobić bo też działa fajnie :)
Jeszcze widziałem na YT jak ktoś lutuje ściętym grotem, ale cynę podaje na grot w trakcie lutowania i zastanawia mnie czy to takie proste czy trzeba przegrzać kilka scalaków aż dojdzie się do wprawy :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1