Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 kwi 2026, o 15:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2016, o 18:22 
Użytkownik

Koledzy mam problem z MK potrzebuje naprowadzenia gdzie babol tkwi

Moja konfiguracja BLSa
Obrazek

Jak podłączam się MK
Obrazek

Jak mam skonfigurowany moduł wifi
Obrazek

Obrazek

Problem standardowy timeout Oglądałem 3 razy poradniki i nie mogę znaleźć rozwiązania.

Mój zestaw to
atmega 1284
kwarc 16Mhz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 19:18 
Użytkownik

Napisz krok po kroku co robisz.
Zerknij sobie na mój kod z tego linku: http://forum.atnel.pl/topic12110.html
W prawdzie trochę o czym innym ale korzystam z MKBoot

PostNapisane: 23 lut 2016, o 19:44 
Użytkownik

1. tworzę BLS z parametrami
atmega 1284
Taktowanie 16Mhz
Prędkość uarta 115200
Adres początkowy FE00 *2= 1FC00
Czas oczekiwania 5s
2. kompiluje BLS

3 Zmieniam ustawienia fisbitów na:
- Boot flash section size na 512
- zaznaczam boot reset vector enabled

4. Wgrywam BLS za pomocą MKalculator do avr

5 uruchamiam serwer udp z ustawieniami modułu wifi czyli ip 192......102 port 33000
6 wciskam info i odpowiedz timeout

Podglądnąłem co dociera do modułu wifi. Widzę komendę AT+RST? czyli zgadzało by się bo komenda ma zresetować avr

PostNapisane: 23 lut 2016, o 19:56 
Użytkownik

W moim przypadku używałem z okna BLS opcji "UPLOAD to uC" z zaznaczonym Let me set fusebits.
Zaznaczałem FLASH oraz Fuse bits.
Z automatu mi to nie działało.
A i ustawiałem boot size na 1024

Edit:

Czy jak podłączasz się przejściówką bez wifi to przy ręcznym resecie procek wysyła Ci znaki zapytania ?
Jeżeli nie to nie startuje z BLSA albo masz złe prędkości.

PostNapisane: 23 lut 2016, o 20:49 
Użytkownik

Zmieniłem na szybko avr na mega32 i BLS dedykowany dla niej działa bez problemu. To muszę spróbować zrobić BLS manualnie

PostNapisane: 23 lut 2016, o 20:51 
Moderator

matekogon napisał(a):
Prędkość uarta 115200

I bardzo dobrze, że nie działa - bo ma prawo nie działać ... A jeśli masz Bluebooka to powinieneś wiedzieć dlaczego bo WYRAŹNIE o tym piszę

PostNapisane: 23 lut 2016, o 21:04 
Użytkownik

Cytuj:
Taktowanie 16Mhz
Prędkość uarta 115200

To się trochę, że tak powiem gryzie ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Obrazek

PostNapisane: 23 lut 2016, o 21:08 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
matekogon napisał(a):
Prędkość uarta 115200

I bardzo dobrze, że nie działa - bo ma prawo nie działać ... A jeśli masz Bluebooka to powinieneś wiedzieć dlaczego bo WYRAŹNIE o tym piszę

Czy Mirku masz na myśli 3,5% błąd transmisji jaki może wystąpić ?

PostNapisane: 23 lut 2016, o 21:34 
Użytkownik

MrNew napisał(a):
Coś mi się wydaje, że kiedyś miałem coś podobnego i nie działało.

Przełączyłem się na inną prędkość transmisji (z małym błędem) i dopiero zaczęło hulać.

Zmieniłem na 38400 i 9600 efekt ten sam timeout oczywiście zmieniłem również w module wifi prędkość

PostNapisane: 23 lut 2016, o 21:56 
Użytkownik

matekogon napisał(a):
MrNew napisał(a):
Coś mi się wydaje, że kiedyś miałem coś podobnego i nie działało.

Przełączyłem się na inną prędkość transmisji (z małym błędem) i dopiero zaczęło hulać.

Zmieniłem na 38400 i 9600 efekt ten sam timeout oczywiście zmieniłem również w module wifi prędkość

Powiedz czy podłączyłeś pod uc przejściówkę ttl rs232 do pc?
Tak jak wspominałem przy resecie procka powinnły być wysyłane znaki zapytania w równych odstępach. Jak ich nie ma to masz błędy transmisji bądź niepoprawnie skonfigurowany bls, bądź nie ustawiły się fusebity

PostNapisane: 23 lut 2016, o 22:52 
Użytkownik

Podziel problem na polowe.Odpal najpierw jak kolega wyzej pisze pod ttl'em a jak bedzie ci juz hulac,to wtedy dzialaj z modulem wifi

PostNapisane: 24 lut 2016, o 18:30 
Użytkownik

PITERK napisał(a):
Powiedz czy podłączyłeś pod uc przejściówkę ttl rs232 do pc?
Tak jak wspominałem przy resecie procka powinny być wysyłane znaki zapytania w równych odstępach. Jak ich nie ma to masz błędy transmisji bądź niepoprawnie skonfigurowany bls, bądź nie ustawiły się fusebity

Kolego już odpowiadam

Podłączyłem przejściówkę rs232 i docierają komendy od modułu wifi. Sprawdziłem czy coś nadaje Avr niestety nie pojawia się znak pytajnika. Zmieniałem prędkości 38400 i 9600 i również pytajnik nie był wysyłany . Zmienię avr na atmega 32 wszystko działa poprawnie.

Idąc dalej dopisałem sobie miganie diodą jeśli uart był źle skonfigurowany lub błędy podczas transmisji. Dioda powinna migać w pętli for która odpowiada za wysyłanie pytajnika. Wgrywam BLS i dioda nie miga Fusy dobrze zaprogramowane

Jakieś podpowiedzi?

PostNapisane: 24 lut 2016, o 18:51 
Moderator

matekogon napisał(a):
Jakieś podpowiedzi?

Panie , prosta PODSTAWOWA odpowiedź - naucz się najpierw działać z MkBootloaderem na kablu - a później dopiero weź się za WiFi albo Bluetooth - bo w ten sposób to ty próbujesz będą na początku drogi zrobić sobie równanie z 500 niewiadomymi - po co ?

po co ?

Jak zadziała ci na kablu to wtedy się zdziwisz że zadziała ci z marszu na WIFI albo na BT

PostNapisane: 24 lut 2016, o 19:46 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
matekogon napisał(a):
Jakieś podpowiedzi?

Panie , prosta PODSTAWOWA odpowiedź - naucz się najpierw działać z MkBootloaderem na kablu - a później dopiero weź się za WiFi albo Bluetooth - bo w ten sposób to ty próbujesz będą na początku drogi zrobić sobie równanie z 500 niewiadomymi - po co ?

po co ?

Jak zadziała ci na kablu to wtedy się zdziwisz że zadziała ci z marszu na WIFI albo na BT

Mirku rozumie cię że temat jest banalny i doprowadzają cię te pytania do frustracji

W tym momencie już mi nie chodzi o to czy działa po wifi czy po kablu. Bo jeśli jest problem z uartem lub transmisją to nie bedzie działać po kablu ani po wifi= zrozumiałe. Ale szukając babola dodałem sobie miganie diodą w pętli for

fragment kodu BLS
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

która odpowiada za wysyłanie "?" Czyli jeśli dobrze rozumie kod, pętla ta powinna sie wykonywać nawet jeśli byłby problem z uartem Czy dobrze to rozumie?

Jeśli dobrze rozumie i dioda mi nie miga tzn że nie wykonuje się pętla "for" a to oznacza że nie wykonuje się BLS

Teraz chciałbym zaczerpnąć informacji dlaczego się nie wykonuje plik BLS?

Fus bity mam tak ustawione
Obrazek

Ten sam kod z zmodyfikowanymi ustawieniami pod atmega 32 działa tzn dioda miga nie wspominam już że uart również

PostNapisane: 24 lut 2016, o 21:48 
Użytkownik

Wyłącz kasowanie eeprom przy lądowaniu wsadu.
Zmień 512 na 1024.

PostNapisane: 24 lut 2016, o 22:13 
Użytkownik

PITERK napisał(a):
Wyłącz kasowanie eeprom przy lądowaniu wsadu.
Zmień 512 na 1024.

Niestety nie pomogła podpowiedź

PostNapisane: 24 lut 2016, o 22:15 
Użytkownik

No dobra a udało Ci się odpalić na tej medze komunikacje po rs do pc bez blsa?

edit:

Ta mega ma 2 rs'y może bls jest pobierany z drugiego.

Ostatnio edytowano 24 lut 2016, o 22:38 przez PITERK, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 lut 2016, o 22:33 
Użytkownik

matekogon napisał(a):
Podglądnąłem co dociera do modułu wifi. Widzę komendę AT+RST? czyli zgadzało by się bo komenda ma zresetować avr

Tak czytam i nie wiem, czy wiesz, że BLS nie rozpoznaje tego polecenia... Zobacz, czy procek po uruchomieniu wysyła " ? "

PostNapisane: 24 lut 2016, o 22:39 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
matekogon napisał(a):

Tak czytam i nie wiem, czy wiesz, że BLS nie rozpoznaje tego polecenia... Zobacz, czy procek po uruchomieniu wysyła " ? "

No już o tym pisałem żeby sprawdził. Nie wysyła.

Kolega matekogon pamiętał o tym:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 24 lut 2016, o 23:10 
Użytkownik

Może masz problem z z rozszerzoną wersji Watchdoga (Enhanced Watchdog Timer).
Poczytaj na http://atnel.pl/mkbootloader.html (UWAGA! Watchdog - Bootloader oraz Enhanced Watchdog Timer) pod koniec poradnika na tej stronie.

PostNapisane: 25 lut 2016, o 17:09 
Użytkownik

anshar napisał(a):
Może masz problem z z rozszerzoną wersji Watchdoga (Enhanced Watchdog Timer).
Poczytaj na http://atnel.pl/mkbootloader.html (UWAGA! Watchdog - Bootloader oraz Enhanced Watchdog Timer) pod koniec poradnika na tej stronie.

Kolego przeczytałem oczywiście na to nie zwróciłem uwagi. Jednak nie pomogło to

Może jeszcze raz napiszę co robię a Wy jak możecie oceńcie co może być nie tak. T

Tylko dla pewności zapytam czy mogę umieścić w całości kod BLS z generatora na forum? Bo wydaje mi się że mowa była co do źródła że jest ogólnie dostępne

PostNapisane: 25 lut 2016, o 19:04 
Użytkownik

Kod bootloadera możesz dawać na forum, bo jest on w pełni dostępny. Tylko raczej nie ma sensu, bo jest on standardowy.
Podaj też jak po nowemu konfigurowałeś generację bootloadera z aplikacji mkBootloader (które wartości ze zrzutu z pierwszego posta po pierwszych problemach zmieniłeś) i jakie masz ustawione wartości dla fuse bitów.

Dodaj u siebie odpowiedź w programie na wysłanie komendy wejścia do bootloadera - odesłanie jakiegoś znaku po RS232 zanim wywołasz bootloader. Jak nie będziesz go dostawał, to znaczy, ze nie parsujesz poprawnie komendy i w tym jest problem. jak będziesz dostawał to zrób test i załaduj zamiast bootloadera kod który wysyła Ci po RS232 jakiś znak np. co 1 sekundę przez 30 sekund i zobacz czy poprawnie wchodzisz do bootoadera.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 25 lut 2016, o 20:08 
Użytkownik

rskup napisał(a):
Dodaj u siebie odpowiedź w programie na wysłanie komendy wejścia do bootloadera - odesłanie jakiegoś znaku po RS232 zanim wywołasz bootloader. Jak nie będziesz go dostawał, to znaczy, ze nie parsujesz poprawnie komendy i w tym jest problem. jak będziesz dostawał to zrób test i załaduj zamiast bootloadera kod który wysyła Ci po RS232 jakiś znak np. co 1 sekundę przez 30 sekund i zobacz czy poprawnie wchodzisz do bootoadera.

Pozdrawiam,
Robert

Koledzy chyba nie czytacie postów uważnie. Na początku pisałem żę mam problem z komunikacją z MKbootloaderem. Podpowiedzieliście że może być problem z uartem (zła konfiguracja lub błędy w transmisji). Zrobiłem stosowne zmiany i nadal nie działał mi bootloader. Kolejnym moim korkiem było dodanie do pliku BLS migania diody do petli FOR która nadaje po uart stringa w postaci "?"
Miało to według mnie potwierdzić czy problem jest w uart na 100% bo dioda miga ale na uartcie się nic nie pojawia. Niestety po wgraniu BLSa dioda nie mmiga i nic nie ma na uarcie. Więc według mnie wniosek: nie uruchamia sie BLS .Gdyby był problem w transmisji to przynajmniej dioda by migała a na uarcie nic by się nie pojawiało.

Kolejny krok o którym mi podpowiedzieliście to wyłączenie po resecie watchdoga Zrobiłem to tzn od komentowałem
język c

moje fusbity to :
Obrazek

Dla pewności dodam BLSa którego wgrywam
język c

Plik makefile konfiguruje dla atmegi 1284

język c

Wydaje mi się że wykonuje wszystko zgodnie ze sztuką uruchomienia po raz pierwszy bootloadera A jednak nie działa

Fajnie by było jak by ktoś posiadał podobną atmegę i mógł przetestować mojego BLSa

PostNapisane: 25 lut 2016, o 20:13 
Użytkownik

Dzięki Twoim problemom zacheciłeś mnie aby taki procek kupić i przetestować. Jeszcze nie robiłem bootloadera z rozszerzonym dogiem.

PostNapisane: 25 lut 2016, o 20:19 
Użytkownik

Chyba muszę podnieś stawkę i zaoferować za rozwiązanie problemu sok jabłkowy

PostNapisane: 25 lut 2016, o 20:20 
Moderator

matekogon napisał(a):
Koledzy chyba nie czytacie postów uważnie.

Naprawdę bez urazy ale to ty raczej robisz wszystko odwrotnie i kładziesz sobie coraz więcej kłód pod nogi... już nawet prójesz BLS'a jakby to w nim był problem

Powiedz czy tak ciężko jest zostawić bootloader na chwilę na tym procku sprawdzić sobie czy działa ci RS232 po kablu? Toż bronisz się przed tym nogami i rękami .... A to właśnie od tego trzeba byłoby zacząć. Inie myśl że mówię to złośliwie albo więcej nie wymyślaj mi tu, że jestem sfrustrowany .... Bo ja właśnie tak podchodzę gdy mi zdarzy się taki problem - a zdarza się czasem bo jestem tylko człowiekiem i nieraz zapomnę o tak prostej głupocie że później się w głowe pukam.... No ale jak mówię - jest prosta droga aby to szybko rozwiązać - ty za to jej unikasz że szok

Bez soku jabłkowego - posłuchaj co mówię i zrób po kolei kilka kroków i poinformuj o efektach. Zrozum, że już TYSIĄCE osób używa MkBootloadera bez najmniejszych problemów

PostNapisane: 25 lut 2016, o 20:25 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
matekogon napisał(a):
Koledzy chyba nie czytacie postów uważnie.

Naprawdę bez urazy ale to ty raczej robisz wszystko odwrotnie i kładziesz sobie coraz więcej kłód pod nogi... już nawet prójesz BLS'a jakby to w nim był problem

Powiedz czy tak ciężko jest zostawić bootloader na chwilę na tym procku sprawdzić sobie czy działa ci RS232 po kablu? Toż bronisz się przed tym nogami i rękami .... A to właśnie od tego trzeba byłoby zacząć. Inie myśl że mówię to złośliwie albo więcej nie wymyślaj mi tu, że jestem sfrustrowany .... Bo ja właśnie tak podchodzę gdy mi zdarzy się taki problem - a zdarza się czasem bo jestem tylko człowiekiem i nieraz zapomnę o tak prostej głupocie że później się w głowe pukam.... No ale jak mówię - jest prosta droga aby to szybko rozwiązać - ty za to jej unikasz że szok

Bez soku jabłkowego - posłuchaj co mówię i zrób po kolei kilka kroków i poinformuj o efektach. Zrozum, że już TYSIĄCE osób używa MkBootloadera bez najmniejszych problemów

Mirku działa mi rs232 bo na tym avr mam układ zbudowany topic12909.html#p154213
Mowiąc o sfrustrowany miałem na mysli że masz dużo takich pytań jak ja zadałem ( ehh złe słowo użyłem sorki :))

Dlatego zacząłem grzebać w BLS żeby sprawdzić czy wykonuje się funkcja main w BLS ale wychodzi mi na to że nie
Ja tu nie mówię o niedziałającym MKbootloaderze tylko szukam babola dlaczgo nie wykonuje się funkcja main w BLS

Ostatnio edytowano 25 lut 2016, o 21:18 przez matekogon, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 lut 2016, o 20:43 
Użytkownik

Czy próbowałeś odczytywać flasz z procka z mkkalkulator.
Tam można zaznaczyć edit.
Sprawdź czy kod bootloadera masz wgrany i czy jest na końcu pamięci.

PostNapisane: 25 lut 2016, o 21:00 
Użytkownik

Dla potwierdzenia że działa mi uart po kablu
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

PITERK napisał(a):
Czy próbowałeś odczytywać flasz z procka z mkkalkulator.
Tam można zaznaczyć edit.
Sprawdź czy kod bootloadera masz wgrany i czy jest na końcu pamięci.

Już odpowiadam

Obrazek

PostNapisane: 25 lut 2016, o 22:27 
Użytkownik

skasuj delay który odkomentowałeś i zwiększ w fusach boot flash size na 4096

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1