Witam wszystkich,
Jestem laikiem w programowaniu mikrokontrolerów, ale staram się ogarniać wszystko co się da od początku niebieskiej książki. Nie ruszam się dalej z zadaniami dopóki nie rozwiążę problemu jaki sobie postawiłem. Tak więc wiem ustawiać bity rejestrów dla przycisków oraz diod i wymyśliłem sobie takie zadanie:
Podłączone diody: 8
Podłączone przyciski: 2
Na start po wgraniu programu do AVR'ki świecą się dwie skrajne diody 1 i 8. Teraz chciałbym, aby:
1. Po naciśnięciu pierwszego przycisku dioda nr 1 przesunęła się na pozycję nr 7 czyli mają pozostać dwie diody zapalone,
2. Po naciśnięciu przycisku nr 2 obie diody z pozycji 8 i 7 przesunęły się na pozycje 2 i 1.
Planuję zaprogramować jeszcze inne "akcje", ale na chwilę obecną nie mogę zrobić tak, aby wykonywały się dwie rzeczy jednocześnie, w tym przypadku: cały czas świeciła się dioda nr 7 i przesuwała dioda nr 1. Kiedy daną akcje wykonać przesunięcie się wykonuje, lecz dioda, która ma cały czas świecić i nie ulegać przesunięciu - gaśnie. Poniżej wrzucam "szkielet" programu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
*Kroki pętli for mogą być na chwilę obecną nie poprawne, gdyż testowałem różne rzeczy.
Listingi programów wklejamy według opisu stąd: topic7402.html