Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 04:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lip 2014, o 00:24 
Użytkownik

Witam

Jako że, zająłem się treściami Greenbookowymi i jestem na etapie podczerwieni, postanowiłem coś zacząć próbować w praktyce.
Mianowicie nadać kod do TV Samsung.
Stanąłem przed problemem odwrócenia kolejności bitów w słowie (16bit).

Z tego co jest na LIRC wynika, że SAMSUNG używa kodowania SPACE.
Wysyłany jest nagłowek. Następnie pre_data 0xE0E0 (16bit) następnie właściwy kod klawisza i na końcu PTRAIL.
Bity są odwrócene (zarówno w pre_data jak i data).

Posiłkując się przykładem z sieci, wyprodukowałem taką oto fukcję, przy okazji może się komuś jeszcze przyda.
Można ją oczywiście z łatwością przerobić na 8 czy 32 bity:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Czy da się to zrobić w prostrzy sposób. Nie to, że ten jest mało wydajny. Ale może jest jakiś "trick" o którym nie pomyślałem...

Fukcja działa. I co najważniejsze zadziałał również "pilot" na ATtiny45 :lol:
Co prawda tylko jeden kod (POWER) ale działa. Czułość jest bardzo słaba. Ale może nośna ma inną czastotę, a poza tym dioda jedzie na rezystorze 100 ohm, więc trochę pewnie słabo świeci.
Przy okazji może ktoś wie jaką nośną używa SAMSUNG ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lip 2014, o 01:28 
Moderator

A powiedz mi po co w ogóle tobie taka funkcja odwracająca bity ? .... bo zacząłeś o podczerwieni, o LIRC'u itp .... a tu nagle o funkcji do odwracania bitów ... bardzo mnie ciekawi do czego ci to ?

PostNapisane: 21 lip 2014, o 01:35 
Użytkownik

W funkcji do wysyłania w systemie samsunga muszę wysłać dwa 16bit słowa. Pre_data i kod przyciku. Na LIRC'u są one podane. Ale gdy je wysłałem to okazało się, że ich kolejność jest odwrotna. Tzn. w obrębie każdego słowa. pre_data to 0xE0E0 a kod przycisku (POWER) to 0x40BF.
Oczywiście TV się nie włączył gdy to tak wysłałem.

Dopiero jak zamieniłem kolejność bitów w słowach to poszło.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

No tak.... Jest późno. I nie wpadłem chyba na coś tak banalnego że głowa mała. Przecież w funkcji mogłem zmienić kolejność samego wysyłania... :lol:

Tak to jest jak się człowiek zawiesi na jakimś rozumowaniu :P

PostNapisane: 21 lip 2014, o 01:41 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Przecież w funkcji mogłem zmienić kolejność samego wysyłania...

no DOKŁADNIE ;)

PostNapisane: 21 lip 2014, o 01:50 
Użytkownik

Zmienia się tylko maskowanie w warunku:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i przesuwanie bitów nie w prawo tylko w lewo.

Tak czy inaczej funkcja może się komuś przyda ;)

PostNapisane: 21 lip 2014, o 08:00 
Użytkownik

Ja od siebie dodam, że nie udało mi się uzyskać wystarczająco stabilnej częstotliwości nośnej inaczej niż przy zastosowaniu taktowania ATtiny z kwarca.
Warto też zmienić wypełnienie nośnej. Przy 50% mamy max moc emisji, przy 33% max sprawność (największa zawartość częstotliwości podstawowej), przy 25% max oszczędność prądu. W pilocie warto oszczędzać prąd, więc warto ustawić wsp. wypełnienia między 33% a 25%. Dodatkowo umożliwi to podanie większego prądu szczytowego na diodę, który to powinien być między 100mA aż do nawet 1A.

PostNapisane: 21 lip 2014, o 08:10 
Moderator

alef napisał(a):
Ja od siebie dodam, że nie udało mi się uzyskać wystarczająco stabilnej częstotliwości nośnej inaczej niż przy zastosowaniu taktowania ATtiny z kwarca

To kolega coś musiał bardzo ale to bardzo źle robić, dlatego że do transmisji podczerwieni w ogóle nie jest wymagana stabilna nośna .... Co więcej - nawet jeśli odbiornik jest na np: 40 kHz to przy nośnej 36 kHz będzie spokojnie działał. A jedyna różnica będzie taka, że zasięg może się zmniejszyć np z 20 m do 18 m, albo z 12 m do 10 m .... i nic więcej

co do reszty wypowiedzi to oczywiście słusznie (wypełnienie/prąd/oszczędność)

PostNapisane: 21 lip 2014, o 08:22 
Moderator

mokrowski napisał(a):
To jest (IMHO) najszybsza metoda.

No naprawdę ciekawa metoda ;)

PostNapisane: 21 lip 2014, o 09:14 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
[...]do transmisji podczerwieni w ogóle nie jest wymagana stabilna nośna

Uściślijmy co oznacza "stabilna". W mojej opinii stabilna, to taka, która zapewnia działanie układu w optymalnych warunkach, w całym zakresie warunków pracy.

mirekk36 napisał(a):
Co więcej - nawet jeśli odbiornik jest na np: 40 kHz to przy nośnej 36 kHz będzie spokojnie działał. A jedyna różnica będzie taka, że zasięg może się zmniejszyć np z 20 m do 18 m, albo z 12 m do 10 m .... i nic więcej

Zgadzam się, będzie działał, ale... czy przy projektowaniu pilota nie jest priorytetem maksymalny zasięg przy minimalnym poborze prądu?
Według ds. dla TSOP zmiana częstotliwości z o 10% ( z 36 kHz na 40 kHz) powoduje spadek czułości do 40%, więc nie będzie to spadek zasięgu z 20m do 18 tylko do 8m, a to już poważna różnica. Może się wydawać, że te 8m to i tak dużo za dużo jak na sterowanie telewizorem w warunkach domowych, ale jest i tu małe ale. Jeżeli pilot będzie pracował w całkowitej ciemności wtedy osiągnie te 8m, ale będzie pracował też w pełnym słońcu i wtedy zasięg spadnie nawet dziesięciokrotnie.
.

PostNapisane: 21 lip 2014, o 10:09 
Moderator

alef napisał(a):
Uściślijmy co oznacza "stabilna". W mojej opinii stabilna, to taka, która zapewnia działanie układu w optymalnych warunkach, w całym zakresie warunków pracy

No mi właśnie chodzi o to, że wewn. oscylator RC w procku nawet jeśli się będzie rozjeżdżał bo urządzenie będzie pracowało w szerokim zakresie temperatur to częstotliwość nośnej zmieni się - wiadomo .... ale w związku z tym co napisałem dalej - wg mnie nie ma i nie będzie miało to znaczenia jeśli chodzi o zasięg i czułość w typowych warunkach pracy - czyli typowy pilot/odbiornik w pomieszczeniach zamkniętych ...

alef napisał(a):
czy przy projektowaniu pilota nie jest priorytetem maksymalny zasięg przy minimalnym poborze prądu?

No tutaj jak najbardziej się zgadzam - wspominałem o tym ... ale nadal wg mnie częstotliwość nośnej nie ma tu aż takiego znaczenia co najwyżej jej wypełnienie ...

alef napisał(a):
Według ds. dla TSOP zmiana częstotliwości z o 10% ( z 36 kHz na 40 kHz) powoduje spadek czułości do 40%, więc nie będzie to spadek zasięgu z 20m do 18 tylko do 8m

Ja nigdy nie podważam tego co pisze producent w PDF, ale ...

ale akurat w tym wypadku po tym jak już zjadłem zęby na urządzeniach pracujących w tym zakresie to mówię o takim praktycznym podejściu. I zdecydowanie nie zgodzę się (jeśli chodzi o to moje praktyczne oczywiście podejście) że miałby nastąpić spadek czułości aż o 40% .... proponuję sobie porobić własne doświadczenia - zapewniam, że one dużo tu pokażą co się dzieje ... ale

ale proszę też wziąć pod uwagę dobre odbiorniki IR czyli firmy Vishay ... Ja z tych praktycznych względów staram się tylko tych używać i jestem gotów się założyć że nawet w pełnym słońcu, ta jakość i czułość nie spadnie na tyle aby zakłócić działanie typowego pilota w typowych warunkach domowych (wewnątrz pomieszczeń gdzie zwykle odległości z jakich korzysta się z pilota to i tak 8 m .... hmmm max 12 m ... no może 15 m ) ;)

więc proszę oczywiście, weź pod uwagę - że to co piszę i mówię to wynika tylko z moich długich obserwacji i praktyki w tym konkretnym zakresie. Co więcej ... przy tych odległościach 8-10m to mogę użyć odbiornika o dowolnej częstotliwości z zakresu od 36 kHz do 40 kHz ... i będzie tak samo działać ... o to też jestem gotów się założyć - o jakąś dobrą skrzynkę zacnego trunku. A także ew udowodnić to w praktyce - no ale to już prosiłbym wtedy kolegę aby mnie odwiedził ;) ... przy okazji zawsze serdecznie zapraszam.

Podsumowując - regulacja wypełnienia tzn jego obniżenie jeśli chodzi o nośną, i takie dobranie elementów żeby dioda nadawcza była impulsowo sterowana sporym prądem nawet przy zasilaniu bateryjnym (tak jak pisałeś) to są podstawy aby zbudować naprawdę długowiecznego pilota ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

mokrowski napisał(a):
Panowie, za chwilę ktoś napisze że obydwaj nie macie racji bo nadajnik i odbiornik ma pracować w cieczy a ciecz to mleko :-/

Tak ale czasem przy takich dyskusjach człowiek dowie się coś nowego ;) ja także .... tym bardziej jeśli dyskusja jest na poziomie ... a nie droczenie się i kłócenie jak to bywa na ele...

PostNapisane: 21 lip 2014, o 10:14 
Użytkownik

U siebie dałem Attiny45 taktowany wenętrznym oscylotorem. Togowanie pinu teoretycznie ma częstostliwość 36.363 kHz. Wypełnienie w tym przypadku (CTC) jest 50%. Działa to dobrze. Stabilność generatora RC w procu jest dużo większa niż odchylenia które będzie tolerował TSOP. OCRx jest ustawione na 110. Przy 90 częstotliwość jest 40 kHz. przy 120 około 30 kHz. Więc mamy aż 20 kroków jej regulacji.

------------------------ [ Dodano po: 25 minutach ]

Ale jest jeszcze jedna zagadnienie, które można przetestować w aspekcie podczerwieni, które zresztą jest nadmienione w nocie od TSOPów.
Mianowicie długość fali. LEDy są różne, 780 nm, 850 nm, 950 nm (popularne diody IR, są jeszcze dłuższe, ale już trudniej dostać). TSOP ma filtr optyczny, nie jest może jakiś bardzo ostro działający, ale jest. Maksimum czułości, z tego co patrzyłem w nocie jest dla 950nm, stosowanie diosy 820nm zapewne też ucina czułość. Co nie znaczy, że nie będzie to działać. W tanich pilotach jest dioda około 800nm bo trochę ją widać, to jest na pograniczu światła widzialnego (przynajmniej ja widzę). W innych pilotach nic nie widać, więc zakładam, że mamy do czynienia z dłuższą falą.

W moim układzie jest dioda o krótkiej fali, w ciemności widzę że miga, dodatkowo ma spory rezystor jak na to zastosowanie bo 100ohm . Dodatkowo nie wiem jakiej nośnej używa Samsung. Ale i tak zadziałało no około 5 metrów. Firmowy pilot ma dwie diody i ma taki "wydmuch", że niezależnie od kierunku, oświetlenia a nawet zasłonięcia ręką i tak działa.

------------------------ [ Dodano po: 40 minutach ]

A ja mam taki "niecny" pomysł:

Obrazek

To jest dioda która może pracować przy ciągłym prądzie 1A :P

Strefa czasowa: UTC + 1