Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 10:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 mar 2014, o 18:57 
Nowy

Jako, że to mój debiut na forum(miałem nadzieje, że odbędzie się w innym dziale) witam wszystkich.

Na płytce stykowej mam uC ATMega8, kiedy podłączyłem go po raz pierwszy(przez USBasp i jego zasilanie) wszytko działało, nawet napisałem jakiś prosty program, który udało się wgrać do mikrokontrolera.

Problem pojawił się gdy chciałem przejść na zasilanie z zasilacza impulsowego 12V przez stabilizator L7805. Za nim dałem 100nF i 10uF jako filtracje zasilania. Niestety pomimo tego, że uC wstaje (diody mrugają) to mkAVR Calculator wyrzuca błąd:

Cytuj:
avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

Wystarczy jednak, że założę zworkę i podam napięcie z USB to problemy z wykryciem znikają.
Cały czas operuje na tym samym podłączeniu linii z USB więc to chyba nie to powoduje błąd.
Dla obu zasilań napięcie ma wartość ok 4.8V

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 mar 2014, o 19:00 
Użytkownik

A czy kolega połączył masy ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Przy okazji rc=-1 to ewidentny błąd komunikacji z uC.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 19:03 
Nowy

Tak, masa USB jest podłączona cały czas, jedyne rzeczy która się zmieniają to wpięty/wypięty kabel z zasilaniem z USB oraz założenie/zdjęcie zworki

PostNapisane: 1 mar 2014, o 19:12 
Użytkownik

Ale teraz kolega piszę o zasilaniach USB .. a wcześniej o 12 V + 7805 ...
A może moznaby jakiś schemat pokazać i skoro stykówka to moze jakieś (w miarę wyraźne) zdjęcie jak to wszystko wygląda. ?

PostNapisane: 1 mar 2014, o 19:27 
Nowy

Wydaje mi się, że w pierwszym poście napisałem wyraźnie, że dla zasilania z USB wszystko działa, problem jest gdy chcę użyć zasilacza + 7805. Masa programatora jest cały czas połączona z masą na stykówce. Jeżeli używam zasilacza to jednocześnie odłączam kabelek z zasilaniem z USB i zdejmuje zworkę z programatora.

Mam nadzieję, że teraz lepiej widać o co mi chodzi.

Oto zdjęcie
Obrazek

e. dodatkowo zauważyłem, że gdy płytka jest podłączona z zasilacza i wypnę z USB programator to uC przestaje działać, a gdy dodatkowo wypnę kabel GND programatora znów działa

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:14 
Użytkownik

Ja tu widzę rezystor 10k wpięty na pin 2. Na pin 1 wpięty jest jakiś przewód od programatora(?). Powinien być wpięty na pin 1.

I jeszcze zmierz linie zasilające na stykówce pod kontem ciągłości szyny + i -. stykówka normalnie na środku ma przerwy w szynach zasilających. Napięcie do procesora dochodzi?

Ostatnio edytowano 1 mar 2014, o 20:19 przez marcint31, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:16 
Użytkownik

Hampr napisał(a):
e. dodatkowo zauważyłem, że gdy płytka jest podłączona z zasilacza i wypnę z USB programator to uC przestaje działać, a gdy dodatkowo wypnę kabel GND programatora znów działa
Bo odłączony programator utrzymuje linię Reset'u w stanie niskim - bo USBASP jest nie zasilony to skąd ma wyczarować "1" :)

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:19 
Użytkownik

Sprawdzałeś, czy na stykówce linie czerwone i niebieskie czyli zasilanie i gnd są połączone wzdłuż całej płytki?
Czasami jest tak, że te linie trzeba połączyć np. na środku płytki.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:21 
Użytkownik

Polecam ten film z kanału Mirka: http://www.youtube.com/watch?v=LiQcVSPkT6M

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:30 
Nowy

@Lukasz89 jak bym chwilę dłużej nad tym pomyślał, to może bym na to wpadł :)

@fredek tak, są sprawdzone. Tylko jeżeli byłoby tak jak mówisz to układ od początku by nie działał, czyż nie?

@marcint31 rezystor jest podpięty na pin 1 tak samo jak linia reset z programatora. Poza tym z tego co już napisałem układ przy zasilaniu z USB działa i mkAVR znajduje model uC, daje się go programować. Co do filmu, który mi polecasz, już go widziałem, tak samo jak 2 cześć gdzie jest także mowa o zasilaniu z zasilacza(masło maślane) i raczej nie ma w nim nic co by się odnosiło do podobnej sytuacji.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:33 
Użytkownik

fredek napisał(a):
Sprawdzałeś, czy na stykówce linie czerwone i niebieskie czyli zasilanie i gnd są połączone wzdłuż całej płytki?
Czasami jest tak, że te linie trzeba połączyć np. na środku płytki.

Kolega pisał wyżej, że procek działa na zasilaniu - pewnie diodki migają :) także linie są połączone.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:36 
Użytkownik

Acid3 poprosił o schemat, a Ty umieszczasz zdjęcie stykówki, okej... niech tam, widać na nim pająka nic więcej. Dlatego ja widzę rezystor wpięty w pin 2. Zmierz chociaż napięcie jakie jest na nóżkach 7,8 i 20,22 procesora.

Podejrzewam, że Vcc z programatora wpinasz po tej samej stronie stykówki co GND z programatora. Dlatego działa z USB...
Twój procesor według mnie, nie jest zasilany z Twojego zasilacza - według tego co widać na tym zdjęciu.

EDIT:
na zdjęciu zaznaczyłem miejsce potencjalnie brakujących zworek

Obrazek

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:42 
Użytkownik

@Marcin ale jeśli Kolega pisze, że procek działa - pracuje, po odłączaniu USBASP to twierdzisz, że co go wtedy zasila?

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:50 
Nowy

@marcint31 mimo tego, że sprawdzałem, to sprawdziłem raz jeszcze, procesor na obu zasilaniach(USB i z zasilacza) ma na tych nóżkach napięcie ok 4.8V
marcint31 napisał(a):
Podejrzewam, że Vcc z programatora wpinasz po tej samej stronie stykówki co GND z programatora. Dlatego działa z USB...
Twój procesor według mnie, nie jest zasilany z Twojego zasilacza - według tego co widać na tym zdjęciu.

nie wiem jakie znaczenie ma gdzie podpinam GND albo VCC jeżeli na obu szynach jest 4.8V.
Co do schematu to nie wiem co by Ci on dał. Nie mam tu jakiegos skomplikowanego układu tylko uC, zasilacz i 2 diody z rezystorami, które dla uproszczenia, można wyrzucić bo pokazują mi tylko, że po podłączeniu dowolnego zasilania(zasilacz albo USB) ATMega wstaje.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:54 
Użytkownik

@Hampr a wspomniany rezystor podciągający linię restu na zdjęciu ewidentnie jest do pinu 2, a piszesz, ze jest pod 1, poprawiłeś stan ukazany na zdjęciu ?

PostNapisane: 1 mar 2014, o 20:54 
Użytkownik

Chyba mam problem z przekazywaniem swoich myśli...

Programator USBASP dysponujący złączem KANDA posiada w złączu po za sygnałami ISP linie zasilania +5V i GND. Co to za pomarańczowy kabelek leżący po prawej stronie stykówki?

Autor tematu napisał:
Cytuj:
Wystarczy jednak, że założę zworkę i podam napięcie z USB to problemy z wykryciem znikają.
Cały czas operuje na tym samym podłączeniu linii z USB więc to chyba nie to powoduje błąd.

Więc co tu jeszcze nie rozumieć... czekam na zdjęcie z podpiętym do procesora woltomierzem przy załączonym zasilaczu zewnętrznym...

Schemat mnie może nic nie dać, ale Tobie jest łatwiej pracować... i jeśli sporządzisz schemat do takiej czynności jak programowanie procesora, nauczysz się pewnej poprawności.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:00 
Użytkownik

Ale chyba zakładamy, że kolega mówi prawdę ;) Jeśli mówi, że est napięcie na nóżce to znaczy, że jest :) zdjęcie woltomierze nic tu nie wniesie, po za poznaniem marki tegoż woltomierza przez szacowne grono :p
A kabel o kolorze pom zapewne jest zasilaniem z złacza ISP ale po jego odłączaniu układ przestaje być wykrywany przez program.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:09 
Użytkownik

Lukasz89 napisał(a):
...
A kabel o kolorze pom zapewne jest zasilaniem z złacza ISP ale po jego odłączaniu układ przestaje być wykrywany przez program.

Przestaje być wykrywany bo nie ma zasilania ot... cała historia ;) .

Swoją drogą zbijać napięcie z 12V na 5V z wykorzystaniem układu 7805 (!) ...
A te 5V z tego 78xx jest na płytce?

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:10 
Użytkownik

Przede wszystkim zrób te zworki linii zasilania na środku płytki stykowej,jak wyżej namalował Ci na zdjęciu kolega marcint31.Miernik może pokazywać że jest napięcie bo miernik prawie nic nie pobiera ale przy jakimś trochę większym obciążeniu uC+Ledy blaszki w płytce stykowej mogą dobrze nie stykać.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:12 
Nowy

@Lukasz89 rezystor jest podpięty pod pin 1

@marcint31 kabel o który pytasz to VCC z programatora

Tłumaczę całą sytuację raz jeszcze.
Jeżeli zasilam płytkę z USB to programator jest podpięty razem z kablem VCC do płytki i jest na nim założona zworka. Wtedy wszystko działa.
Gdy zasilam z zasilacza to wspomniany kabel jest wypięty, zworka jest zdjęta. mkAVR wyrzuca błąd ale uC dalej miga diodami(więc zakładam, że działa).
W obu przypadkach na nóżki procesora jest podane zasilanie, które w obu przypadkach wynosi około 4.8V. Co do zdjęcia woltomierza czy miernika, niestety go nie będzie, primo nie mam krokodylków więc nie mam jak jednocześnie zmierzyć i zrobić zdjęcia a woltomierza do wpięcia nie posiadam, secundo czy od zrobienia zdjęcia nagle układ zacznie działać? Skoro mówię, że zasilanie jest, to znaczy, że jest.

e.
@up
nic to nie zmieniło
e2.
odłączenie diod też nic nie zmienia

Ostatnio edytowano 1 mar 2014, o 21:18 przez Hampr, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:17 
Użytkownik

A ta zworka na programatorze to na pewno jest od zasilania a nie czasem od SCK?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Pokaż fotkę tego programatora.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:20 
Nowy

@kurnachatka moja wina, nie napisałem, programator to http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-USBASP-OEM/39

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:21 
Użytkownik

Może to jest 7905 a nie 78 05 ;)

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:22 
Użytkownik

Hampr napisał(a):
Skoro mówię, że zasilanie jest, to znaczy, że jest.

Ale kolego Hampr ... Po co się unosić. Jak sam na początku napisałeś jesteś tu nowy ... więc jak posiedzisz troche tu na forum to zobaczysz jacy ludzie i z jakimi problemami się trafiają i zrozumiesz dlaczego tak wszyscy naciskamy na podstawowe rzeczy.

Założę się, że Twój problem i jego rozwiązanie są banalnie proste i trzeba tylko na spokojnie wszystko sprawdzić.

W tej chwili nie bardzo już mam pomysł co może być nie tak, więc może spróbuj rozłączyć wszystko (dosłownie), wyjąć z płytki i od nowa wszystko połączyć, po kolei sprawdzając czy jest OK. To znaczy czy dochodzi napięcie do punktów, w które się będziesz wpinał i "przedzwonić" ciągłość obwodu ...

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:28 
Użytkownik

Ja dodam jeszcze, że warto byłoby zastąpić te chińskie przewody ze szpilkami, czymś bardziej pewnym, one bardzo często zawodzą i powodują masę "nieznanego pochodzenia" problemów.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:29 
Użytkownik

Ja bym ci polecił też zrobić sobie takie małe fiszki z opisem na końcach kabelków od tego programatora.
Zwłaszcza że te kolory jakby się powtarzały.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:35 
Użytkownik

kurnachatka napisał(a):
Ja bym ci polecił też zrobić sobie takie małe fiszki z opisem na końcach kabelków od tego programatora.
Zwłaszcza że te kolory jakby się powtarzały.

Wydrukowane na drukarce + tasma klejąca
Obrazek

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:41 
Nowy

@marcint31 stabilizator to 7805

@acid3 nie unoszę się, nie widzę, na razie, do tego powodu. Wydaje mi się jednak, że jeżeli coś podaje to nie wymaga to dowodu w postaci zdjęcia, bo zakładając temat chciałem rozwiązać problem, na który się natknąłem, więc po co miałbym kłamać/zmyślać. Co do pomysłu z ponownym złożeniem to wpadłem na niego przed napisaniem posta. I po kolegi wpisie zrobiłem to ponownie, żadnych zmian.

@matw już sam zauważyłem, że się średnio nadają do tworzenia połączeń, jak tylko będę miał okazję załatwię sobie coś porządniejszego. :)

@kurnachatka @Humanoid
Super pomysł, dzięki, an pewno skorzystam mimo, że mam różnokolorowe kable przy programatorze :)

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:48 
Użytkownik

Wysiliłem się ;) i zmajstrowałem na stykówce układ z 4 ledami... kto mi powie dlaczego dioda u góry z prawej strony nie świeci?

Obrazek

Może to wyjaśni o co chodzi z zworkami na środku i do czego służy pojęcie "przedzwoń płytkę".

Mała porada do stykówek:
mimo, że procesorek ładnie w stykówkę wchodzi polecam używać podstawek precyzyjnych. W miejscu gdzie ten stabilizator 7805 został wetknięty na pewno blaszki już nie trzymają dobrze.
Na moim zdjęciu stabilizator włożyłem najpierw w zwykłą podstawkę DIL8, bez tego nie chciał wleźć ;) w płytkę.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 21:59 
Nowy

@marcint31 jak już wyżej napisałem po komentarzu kolegi Humanoid'a 'przedzwoniłem płytkę' raz jeszcze, bo wcześniej też to było sprawdzane, oraz połączyłem szyny na środku i zacytuję cześć swojej odpowiedzi
Hampr napisał(a):
e.
@up
nic to nie zmieniło

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1