Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lis 2024, o 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2014, o 13:15 
Użytkownik

czy może ktoś kuknąć na ten kod bo ni hu hu nie dziala usrednianie wg. poradnika Pana Mirka
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 20 gru 2014, o 13:56 przez endurasek, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 gru 2014, o 13:21 
Użytkownik

Zmień formatowanie bo zaraz różowy przyjdzie!

PostNapisane: 20 gru 2014, o 13:22 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

W związku z dużą ilością postów i nie stosowaniem się z zaleceniami (topic7402.html), ostrzeżenie.

PostNapisane: 20 gru 2014, o 13:59 
Użytkownik

Znaczy sie nie pomoze a tylko zaszkodzi moze...
Za duza ilość postów?? czy ja dobrze trafilem to chyba forum jest? a duża w stosunku do czego? jeden post na tydzień?

Duża ilość od momentu rejestracji, a więc powinieneś już znać zasady panujące tutaj.

Poza tym w zasadach publikowania listingów wyraźnie jest napisane że jest możliwość otrzymania ostrzeżenia więc skąd to oburzenie?

Chyba lepiej stosować się do zaleceń niż potem się wykłócać...

Różowo-zielony J.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

od 29 czerwca 2013r założyłem 20postów... to wychodzi ok jeden post na miesiac. Postaram się ograniczyć.

PostNapisane: 20 gru 2014, o 14:35 
Moderator

endurasek napisał(a):
Postaram się ograniczyć.

To może od razu zmień forum ... tak myślę że będzie może lepiej ? po co masz się męczyć ?

PostNapisane: 20 gru 2014, o 15:21 
Użytkownik

Co do składni kodu to oczywiście pomyliłem się i poprawiłem nie ulega kwesti to ale zarzucanie mi zbyt dużej ilości postów to troche przesada. W końcu to jest forum ponoć inne jak wszystkie.
Ten post wyodrębniłem z innego postu mojego bo stwierdziłem że już dotyczy czegoś innego i też stary post pozostawał bez odpowiedzi.
Można było tylko powiedzieć i bym poprawił.
Na chwile obecną reakcja Pana Mirka o opuszczenie tego forum z tak błachego powodu bardzo mnie zaskoczyła że od razu takie słowa.
Aktualnie temat zbaczył z toru i zamienił się w jakąś debate.
Z całym szacunkiem nie jestem żadnym malkontentem, chciałem się tylko czegoś dowiedzieć a widzę że nie spodobało się to co poniektórym osobom za co przepraszam.

PostNapisane: 20 gru 2014, o 22:55 
Użytkownik

endurasek napisał(a):
nie ulega kwesti to ale zarzucanie mi zbyt dużej ilości postów to troche przesada. W końcu to jest forum ponoć inne jak wszystkie.

kolego jaglastemu chodziło o to że po napisaniu ponad 100postów nie możesz być traktowany jak nowy i już zwyczaje i zasady panujące
na forum ... więc nie wiem o co się kolega teraz kłóci ... forum jest inne , nie mamy jakiś tam restrykcji wielkich , ale sa tez jakieś zasady
które służą polepszeniu jakości dostarczania informacji i należało by czytać takie zalecenia. Jeśli kolega by miał 5 postów 10 to można
pofolgować bo nowy jeszcze wszystkiego nie wie ... ale kolega ma na koncie ~140 postów co już do czegoś obliguje , a przynajmniej znajomości tych 4-rech zasad na krzyż jakie mamy .... a przede wszystkim poza regulacjami w danych działach 2ch podstawowych:

1. jak umieszczać fotki
2. jak umieszczać kody

to nie jest przecież ani trudne, ani skomplikowane... no chyba że jednak przerasta to wtedy smutne to ale , choć niechętnie muszę poprzeć słowa
mirekk36 napisał(a):
To może od razu zmień forum ... tak myślę że będzie może lepiej ? po co masz się męczyć ?

dlatego proponuje zachować się jak mężczyzna i przyjąć karę na klatę to wiele nie kosztuje ... a nie udawać urażoną dumę
Chętnie jak widzisz dzielimy się wiedzą , ale wielu nie potrafi tego docenić i każdemu się wydaje, że jak się zada pytanie na forum to natychmiast wszyscy bez wyjątków mają głaskać autora po jego ego i śpieszyć odpowiedziami. Czasem jednak coś umknie nie zawsze się udaje odpowiedzieć wszystkim. To jednak nie powód by nie stosować się do zaleceń i mieć pretensje o zwrócenie uwagi...

z życzeniami spokoju i dystansu do siebie samego też ....

PostNapisane: 20 gru 2014, o 23:01 
Użytkownik

Ja się zapytam inaczej. O jakie uśrednianie chodzi bom nie w temacie? Wg mnie średnia to suma dzielona na ilość sumowanych elementów ale może się mylę? O które poradniki pytasz bo moja pamięć jest zawodna i nie wiem :)

PostNapisane: 20 gru 2014, o 23:44 
Użytkownik

W poradnikach o ADC Mirek pokazywał jak uśredniać wyniki pomiarów.

PostNapisane: 21 gru 2014, o 00:09 
Użytkownik

Tak, pokazywał. Jednak jego średnia to była nadal średnia. Więc nie wiem w czym problem?

PostNapisane: 21 gru 2014, o 07:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sposobów na uśrednianie wyników może być sporo. Ja potrzebowałem ostatnio uśrednienie wyników z dwóch źródeł i ich porównanie ( porównanie ADC ). Zastosowałem wszystkie ( tzn 3 ) metody Mirka ale z różnych względów mi nie pasowały. Ostatecznie zrobiłem proste uśrednianie w pętli (na zasadzie filtru opisywanego przez Mirka)- oczywiście w funkcji - i to mi spasowało. Nie mam wymogów czasowych dla pomiarów tylko interesuje mnie poziom napięcia mniej więcej w danej chwili - od tego zależy dalsze działanie programu. Nawet mam w dalszej części _delay_ms(5000 ) :D a zakładam jeszcze większe opóźnienie pomiarów nawet do 5 lub 30 minut. Ale oczywiście nie przez _delay_ms .

PostNapisane: 22 gru 2014, o 11:31 
Użytkownik

U mnie pewnie jest problem z tym że program mam napisany pod arduino i gdzies popelniam bląd przy wstawieniu go lub przeróbce. i z tym nie daje sobie rady.

PostNapisane: 22 gru 2014, o 13:32 
Nowy

Z każdym przebiegiem głównej pętli programu zerujesz wartość średniej, a to błąd.
Tak przy okazji to ta implementacja średniej kroczącej wydaje mi się błędna (mnożenie średniej), choć jeśli komuś to nie przeszkadza to nie ma problemu.

PostNapisane: 22 gru 2014, o 13:54 
Moderator

_lukasz napisał(a):
Tak przy okazji to ta implementacja średniej kroczącej wydaje mi się błędna

Tak jest tam pewien błąd, którego nie widać gdy się zrobi punkt odniesienia jak pokazuję w poradniku - ale niestety żeby ona dobrze się liczyła na liczbach całkowitych to trzeba by było znacznie zwiększyć ich zakres - jeszcze wrócę do tego w jakimś uzupełniającym poradniku i pokażę dokładnie co trzeba zmienić - żeby to się dobrze liczyło na liczbach całkowitych.

Strefa czasowa: UTC + 1