Minęło trochę czasu i testów i są postępy
Mianowicie jeżeli chodzi o wytrawianie samej płytki to dzięki folii AVERY wcześniej proponowanej po dostosowaniu czasu naświetlania wychodzi teraz SUPER!
Napisy wychodzą już ładnie i obwódka 10 milsów również zostaje w całości. Jak dla mnie rewelacja
To zresztą dopiero druga próba z tą folią.
Projekt na samej folii widać tutaj. Jest ona matowa.
Wytrawiona płyteczka, gora i dół. Zero poprawek
Następnie powiercone otwory na przelotki i fotki już z zabitymi nitami
Było ich sporo bo około 50-ciu.
Następnie warstwa stop na folii, którą miałem wcześniej (przeźroczystej). W sumie nadaje się bo można z niej zdrapać przelotki, aby zostały pod soldermaską.
Teraz płytka przycięta z powierconymi otworami i nałożoną soldermaską:
Wyszło ogólnie całkiem nieźle jednak zastanawiam się czy następnym razem nie powiercić najpierw otworów i dopiero nałożyć soldermaskę bo od wiercenia jak widać na zdjęciach folia zaczyna odstawać i odpryskiwać w niektórych miejscach. Jednak w tym momencie jeszcze nie jest tak źle i wygląda to całkiem znośnie.
Następne zdjęcia to już płytka polutowana i po kąpieli w myjce. Tutaj niestety jest problem bo od chwytaków co trzymały płytkę podczas lutowania w rogach jak widać się odlepiła i od mycia popękała na niektórych powierzchniach. Nie jestem zadowolony do końca z tego jak to wygląda jednak w rzeczywistości prezentuje się to lepiej niż na zdjęciach
Jakby ktoś miał jakieś propozycje, aby poprawić przyczepność tej soldermaski to bardzo proszę
W sumie jest to ostatni element do dopracowania.
Czasy utwardzania stosowałem od 5 minut do godziny i dzieje się to samo
Może problem tkwi w nakładaniu. Płytkę myje izopropylem i w laminarce nakładam folię w temp 100 stopni. Próbowałem również 110. Może czymś trzeba jeszcze przemyć lub dodać coś do tego procesu?
Próbowałem również jako wywoływacz wcześniej polecany środek SENO-4007 jednak w przypadku mojej folii polimerowej się nie sprawdził. Folia po około 2 minutach całkiem spływa, a ścieżek nie zdąży do końca wytrawić. Próbowałem z różnymi czasami. Węglik natomiast dzięki tej nowej folii AVERY sprawuje się teraz wyśmienicie. SENO jednak wykorzystuje teraz do zdjęcia folii po wytrawianiu zamiast acetonu
Co do trzpieni do przelotek to niestety chłopak z allegro już ich nie sprzedaje bo te co miał się rozeszły, a nowych już nie będzie miał bo koszty produkcji wzrosły i krzyknęli mu za jednego 50 zł w warsztacie gdzie je robili. Ogólnie powiedział mi, że np. dla trzpienia do przelotek 0,4mm końcówka miała 0,35mm czyli jakby ktoś chciał sobie gdzieś to w warsztacie wyszlifować to trzeba by taką różnicę w wymiarze przyjąć.