Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 13:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lut 2012, o 17:38 
Użytkownik

przekaźnik ma być szeregowo z grzałką tak jak włącznik byś podpinał...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lut 2012, o 18:20 
Użytkownik

W końcu zrobiłem schemat tylko się boje jakie będą odpowiedzi :? Jakie tranzystory użyje to jeszcze nie wiem :?: Pewnie albo na pewno coś źle podłączyłem czegoś brakuje albo wszystko od nowa trzeba robić wiec proszę abyś cie napisali co jest źle ale na poczatek pewnie nikt nie będzie się mógł odczytać co ja tam na bazgroliłem w końcu pierwszy schemat na poważnie :|

Obrazek

PostNapisane: 19 lut 2012, o 18:37 
Użytkownik

1. Nie dałeś potencjometru od kontrastu w LCD
2. reset wisi w powietrzu..
3. brak kondensatorów filtrujących na zasilaniu
4. brak rezystora 4,7K przy ds18b20
5. po co są switche na mosi i miso?? jeśli to miały być do dyspozycji to zmień je na tact switche i wybrałeś akurat 2 linie których najlepiej się nie obciąża masz tyle innych wolnych.. :)
6. A podświetlenia w LCD to nie podpinasz??

PostNapisane: 19 lut 2012, o 19:29 
Użytkownik

1. Te switche są jak SunRiver napisał a nie wiem jak podłączyć te tact switche :?:

Cytuj:
Przyciski:

Kod:
Config Portb.4 = Input
--- przycisk 1
Kod:
Config Portb.3 = Input
--- przycisk 2

2. Gdzie dokładnie ma być ten rezystor do czego go podpiąć do GND czy tam gdzie jest napisane 1W ?
3. Do potencjometru użyłem symbolu USA bo Europejskiego nie widziałem :)
4. Do czego podpiąć AREF ?

Obrazek

PostNapisane: 19 lut 2012, o 19:43 
Użytkownik

chwila chwila ....

1. przy lcd nie podłączyłeś linii D7
2. rezystor przy ds powinien być miedzy VCC a SIG
3. aref nie jest ci potrzebne bo nic nie mierzymy na adc - możesz przez dławik 100uH do VCC podciągnąć
4. Gdzie ja napisałem ze maja być to DIPSW ?? zwykłe najpopularniejsze tactswith (mikrostick)
portom to nie przeszkadza że one tam są po prostu nie będą działać jak będzie podłączony programator

tact switch wygląda tak:
Obrazek

a to co ty dałeś to jest DIP Switch i wygląda tak

Obrazek

4.1. jakby ci się chciało spędzić chwilkę na poznanie Eagle i zawartości bibliotek
to bys znalazł każdy typ obudowy i elementu bo jest tam wszystko i w nadmiarze do twoich potrzeb

5. wywal to 24V -- na tym schemacie to był przykład - spokojnie zapodaj przekaźniki na 12V 5A ci wystarczy do grzałki i pompki
6. procka i lcd będziesz zasilał z 5V wiec warto zapodać na Vin jakiś LDO np 7805 i z jego wyjścia zasilać proca i LCD , a przekaźniki z
przed niego na Vin
7. ja tam nie widzę żadnego potka - nie ważne w jakiej symbolice ale dałeś zwykły rezystor
no ale jak ktoś nie wie jak wygląda jedno i drugie na schemacie ....

to chyba banalnie prosta sprawa jest nie ??
i wystarczy ci spokojnie zasilacz 12V 500mA na całość sterowania
można ładnie połaczyc PK i zasilanie w jednej obudowie i mieć wszystko na jednym kablu sieciowym

PostNapisane: 19 lut 2012, o 19:53 
Użytkownik

Banalne nie jest takie banalne :D

PKT 6 to nie mam pojęcia o co chodzi :|

Na razie mam co takiego potem usunę ten plik aby nie zaśmiecać ale lepiej będzie wszystko widać.
EDIT: nie da rady :(

Obrazek

PostNapisane: 19 lut 2012, o 20:00 
Użytkownik

chodzi o to żebyś zrobił zasilacz na PCB tzn dał tam low dropa 7805(stabilizator) i jak podepniesz zasilacz 12V to przed stabilizatorem złapiesz sobie 12V dla przekaźników i 5V ze stabilizatora na proca i LCD

Podłączyłeś sie teraz swichami do wyjsc... to raz, dwa zmień ten rezystor przy lcd na pr-ka, trzy nadal nei ma rezystora na ds-ie...

PostNapisane: 19 lut 2012, o 20:08 
Użytkownik

Aha już rozumiem a ten dławik to jak on się nazywa po angielsku ?
Jak mam podłączyć te switche i nie mogę znaleźć tego pr-ka.
Czy potrzeba używać dławików do aref nie ma innego sposobu ?

Ostatnio edytowano 19 lut 2012, o 20:13 przez osa1313, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 lut 2012, o 20:12 
Użytkownik

masz tak powinno wyglądać podłączenie prawidłowe LCD

Obrazek

z czego w programie masz napisane gdzie jaki pin do której nogi ATMEGI , a pin RW na GND

a tu masz LDO na 7805:

Obrazek

gdzie INPUT =12V a OUTPUT = 5V

POTENCJOMETRY MASZ W BIBLIOTECE POT.LBR a SWITCHE w SWITCH-OMRON

PostNapisane: 19 lut 2012, o 20:17 
Użytkownik

wpisz sobie w eagle "pot" będziesz miał do wyboru do koloru prków, ale nie chce się poszukać prawda?? biblioteka nazywa się pot.lbr ^ ^ jak wpiszesz zaś "tact" będziesz miał tact switche. Dławik możesz dać pod tym smaym symbolem co rezystor tylko podpsiz sobie go..

PostNapisane: 19 lut 2012, o 20:42 
Użytkownik

No mam coś takiego i co znowu źle podłączyłem :) ?

Obrazek

I jaka diodę dać pomiędzy R2 a UC ponieważ nie chce żeby te 12V upiekło M8 :) Moze 1n4001 ?
I jaki tranzystor jest ich tyle, wiem ze to musi być NPN ja w domu mam BC338 NPN (TO-92) ?

Tam gdzie strzałka pokazuje na 1n4004 czy mogę wykorzystać 1n4001 ?
Obrazek

PostNapisane: 19 lut 2012, o 21:13 
Użytkownik

echhh...

1. po co dałeś 12V na piny procka ??
-- 12V idzie tylko i WYŁĄCZNIE na piny 12V przekaźników -- jak tak zrobisz już po atmedze
2. diody mogą sobie być 1N4xxx
3. poprzednio miałeś przełączniki dobrze tylko zły typ - co chcesz osiągnąć przez takie połączenie jak teraz ??

szkoda czasu na odpowiedzi w tym temacie jak nie czytasz ze zrozumieniem

PostNapisane: 19 lut 2012, o 21:16 
Użytkownik

co ty żeś namącił znowu... za każdym razem mniejszą ochotę mam patrzeć na ten schemat.. i ile razy mam Ci mówić zebyś te tacty dał na inne piny. te 12V jest źle podłączone.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 21:20 
Użytkownik

Wiec 12V ma być po tranzystorze ? Oraz o co chodzi z tym switchami bo sam nie wiem ?

12V po tranzystorze.
Obrazek

PostNapisane: 19 lut 2012, o 21:25 
Użytkownik

k..... gdzie masz zaznaczone 12V na schemacie na przekaźniku ??

tam ma iść - +12V bo włączasz przekaźnik masą baranie jeden

czy ty rozumiesz co robisz ??

Obrazek

PostNapisane: 19 lut 2012, o 21:26 
Użytkownik

eh.. popatrz zmieniles z mosi i miso ale je dałeś teraz pod tranzystory wyyjściowe widzisz? podpiaioles je w zajete piny.. wroc juz je na te miso i mosi jak nie umiesz inaczej bo teraz to jest katastrofa.. a te 12V podpiac musisz tam gdzie sam napisałes 12V przy przekaznikach nigdzie indziej.. bo to co jest to jest bum jedno wielkie..

PostNapisane: 19 lut 2012, o 21:34 
Użytkownik

JA z tego tematu wypadam ...

PS. Mirek zamknij temat i do kosza.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 21:43 
Użytkownik

Dobra koniec tematu nieźle tu namieszałem na tym forum.

Dziękuje za pomoc

PostNapisane: 19 lut 2012, o 21:56 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
k..... gdzie masz zaznaczone 12V na schemacie na przekaźniku ??

tam ma iść - +12V bo włączasz przekaźnik masą baranie jeden

czy ty rozumiesz co robisz ??

No nieładnie, nie ładnie. Ja wiem, że każdemu by nerwy mogły puścić, ale sami Panowie sobie jesteście winni. Widać od samego początku tego wątku, że kolega osa1313 nie ma bladego pojęcia o elementarnych podstawach elektroniki, a Wy do niego stosujecie terminologię taką, jakby znał się na tym co najmniej dobrze. Trzeba byo od razu odesłać go do jakiegoś kursu, a nie brnąć w te maliny za nim. No i na koniec takie zachowanie kolegi, notabene cieszącego się dotąd wielkim szacunkiem na forum i wiedzą, którą dotąd umiejętnie i CIERPLIWIE się dzielił na prawdę mnie trochę zszokowało. To już lepiej było nic nie podpowiadać i nic nie pisać, a tak trochę niepedagogicznie wyszło.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 22:04 
Użytkownik

masz rację kolego ... za co powinienem faktycznie przeprosić co czynie ,mało pedagogiczne podejście
ciężki dzień chyba mnie zwalił na nogi :(

niemniej tłumaczenie po raz enty tego samego zakrawa już na mała masakrę.

Tak więc urażonych PRZEPRASZAM , trochę mnie poniosło
Niemniej sugeruje jednak koledze OSA najpierw poczytać o elementach , potem jeszcze raz ,
a potem usiąść przy piwie i na spokojnie pomyśleć czy warto ...

PostNapisane: 19 lut 2012, o 22:20 
Moderator

Ło Matko z Córką! .... alem tu jatkę zastał ;) Panowie - spokój, spokój .....

Też aż nie poznałem naszego szanownego kolegi SunRiver .... ale tak jak ktoś wyżej pisał, skoro kolega osa pytał jak działa tranzystor to już można było przypuszczać, że będą poważne problemy w jego pierwszych schematach .... no i rzeczywiście są ;)

.... ale zawsze trzeba podejść optymistycznie - i tak dobrze, że chociaż mega niezgrabnie ale z tego wszystkiego kolega osa próbuje przynajmniej w EAGLE coś tam rysować a nie jak niektórzy na innych forach biorą MS Paint'a w rękę i rysują kolorowe laurki ;)

Więc to na plus

Za to na pewno kolega SunRiver ma dwie racje:

1. kolega osa powinien przed rysowaniem takich schematów poczytać jednak o podstawach działania tranzystorów - i to bez dwóch zdań - tym bardziej, że na ten temat w internecie dużo informacji się znajdzie a ktoś nawet linki podawał do elportalu

2. dobrego piwa trza się panowie napić na uspokojenie i ukojenie nerwów co by nam się tu lepiej żyło

Zresztą proszę - kolega SunRiver prezentuje jednak klasę co by nie mówić - bo słowo przeprosin padło przecież, więc niech się nikt nie gniewa proszę i do dzieła dalej ;)

a z tego wszystkiego kolega osa ale też inni całkowicie początkujący powinni wyciągnąć pewien ważny wniosek:

taka dyskusja na jeden temat tasiemcowy zawsze się albo co jakiś czas będzie tak kończyć. Jak się ma jakiś problem - to warto założyć oddzielny wątek i dopytać - choćby nawet o te tranzystory jak działają albo z prośbą o wskazanie jakichś przyjaznych linków gdzie można by o tym poczytać.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 22:25 
Użytkownik

Ot i rozsądek wziął górę nad emocjami, a kolega SunRiver rzeczywiście klasę pokazał. Cóż, każdy może mieć lepszy lub gorszy dzień, czasem wyrwie się to i owo, myślę, że nie trzeba tego więcej roztrząsać, a wątek na kłódkę zamknąć.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 22:41 
Użytkownik

A tam klasę zaraz , trzeba się czasem umieć przyznać do błędu i po sromotnej klęsce unieść głowę i basta.
Zachowałem się faktycznie nie właściwie i z pokorą przyjmuję słowa krytyki.
I dziękuje za przywrócenie mnie do pionu szanownym kolegom z forum oraz ponownie
i pełen świadomości swego niewybaczalnego czynu oraz demoralizacji słownej wraz z
wszelkimi objawami późniejszych urazów psychicznych wszystkich czytających
raz jeszcze PRZEPRASZAM !

OSA weź zapodaj ten schemat w eaglu narysuje ci to jak ma być i poprawie błędy , to jest tak prosty i banalny układ
że roztrząsanie go na kilka stron niema żadnego sensu.

PostNapisane: 20 lut 2012, o 00:07 
Użytkownik

Ja wszystko rozumiem ze człowiek się denerwuje tłumacząc jedno i to samo w kulko ;)
Wsadziłem plik na rapidshare bo tu na forum nie da rady :(
https://rapidshare.com/files/3636585944/untitled.sch

A tu Prtscn
Obrazek

I jeszcze raz podziękowania za cierpliwość i pomocne odpowiedzi.

PostNapisane: 20 lut 2012, o 00:51 
Moderator

Ja już teraz rozumiem skąd na tej płytce stykowej gdy chciałeś uruchamiać te procki m168 i m328 - które nie ruszały na zewn kwarcu - skąd ci się tam wzięło to połączenie kondensatorów ale i pinów XTAL do GND ....

.... na swoich schematach tzn na tym robisz dokładnie to samo :( po prostu "los masakros" :( jak widzę na razie nie dociera jeszcze do ciebie nawet co to jest kondensator a nie tylko tranzystor niestety :(

Tak nie można łączyć ale też rysować na schematach - od razu ci mówię, że próba zrobienia płytki PCB na podstawie takiego schematu w Eagle - skończy się nawet Armagedonem a nie masakrą ....

Poza tym nie wiesz do czego na schematach są kropki (junctions) ....

nie wspominając już że np połączenia emiterów tych nieszczęsnych tranzystorów to ty sobie po prostu RYSUJESZ a nie tworzysz schemat - to mniej więcej tak jakbyś w MS Paint rysował

dlatego jeszcze raz polecam ci zassać gdzieś z netu jakiś kurs Eagle, a że znasz dobrze angielski to masz o tyle lepiej od niektórych początkujących, że tym bardziej spokojnie go znajdziesz gdzieś w necie .... bo inaczej to dalej będziesz tworzył na naszych oczach swojego

FRANKENSTEINA ;) ..... mam nadzieję, że się na mnie nie obrazisz za te słowa - po prostu staram się zwrócić twoją uwagę na koszmarną ilość błędów, które nadal popełniasz na schematach ..... no i na to że trzeba niestety poczytać o Eaglu i jego narzędziach..

A zobaczysz - jak już zaskoczysz to później będzie to jak bułka z masłem "piece of cake" ;)

PostNapisane: 20 lut 2012, o 01:13 
Użytkownik

To ja pozwolę sobie wesprzeć kolegę linkiem do fajnego i krótkiego kursu.

http://www.forbot.pl/forum/topics20/kur ... vt6210.htm

PostNapisane: 20 lut 2012, o 07:57 
Użytkownik

ot właśnie , zassam plik i naniosę poprawki i zapodam do tematu o wytrawiarce tak zeby ładnie w jednym miejscu zebrać wszystko
dzięki czemu myślę że już kłopotów z budową ustrojstwa nie będzie.

PostNapisane: 20 lut 2012, o 08:41 
Użytkownik

Znowu ten sam blad z kwarcem :( Od dzisiaj sobie zapisuje te moje wszystkie bledy aby wiedziec na przyszlosc.;)
Kurs bardzo fajny zaraz biore sie do czytania ;)
Tak chyba bedzie najlepiej, bo co ja jeszcze tam zle popodlaczalem dla was to pewnie wyglada tak jak dla mnie samochod z kolami na dachu i bez silnika :)
(Znajde temat na elektrodzie gdzie ludzie pisza aby podlaczyc kwarc do GND oraz na takim kursie bylo i widocznie mi to utnknelo w glowie.)

PostNapisane: 20 lut 2012, o 13:07 
Moderator

Taaak też tak widziałem jak ktoś napisał na elektrodzie:

"podłącz pin AREF do GND przez kondensator" (słusznie zresztą)

ale niestety początkujący uznał że co tam - po co jeszcze ten kondensator i podłączył AREF do GND po czym w programie wybrał źródło odniesienia VCC i potem się zdziwił że procek zwariował i jeszcze zaczął się palić ;)

Musisz zrozumieć, że jak ktoś ci mówi podłącz coś do GND przez kondensator to znaczy że kondensator ma być wpięty pomiędzy tym czymś np pinem a GND ;)

PostNapisane: 20 lut 2012, o 18:43 
Użytkownik

Poprawiony schemat(powinien być zgodny z założeniami). Szczyt elegancji to, to nie jest, ale w miarę przejrzyście.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1