Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 14:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lut 2012, o 13:47 
Użytkownik

prostszego nie znajdziesz naprawdę :)

masz tylko 2 nogi pin D1 i pin B1 wzasadzie to tam tiny13 wystraczy jak dasz i tak zanatto będzie :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lut 2012, o 13:51 
Użytkownik

Juz chyba wiem co zrobię wsadzę termometr do wytrawiarki i kiedy będzie te 40 - 45 stopni to grzałkę wyłączę a termostat wykonam tylko bardziej zaawansowany taki który będzie miał regulacje pompki i LCD, jak będę miał czas i się trochę podszkolę jak taki termostat działa.

Znalazłem taki czujnik ds18b20 który powinien być ok :)

http://img.auctiva.com/imgdata/1/4/0/7/ ... 4444_o.jpg

PostNapisane: 19 lut 2012, o 13:52 
Użytkownik

zobacz do tego takie PCB i masz sterownik jak ta lala wszystko jest co trzeba mxx8 jest już połączone ze wszystkim nawet miejsce na przekaźnik jest :) sam w ciągu tygodnia będe budował i skorzystam z tej, że płytki właśnie :)

http://allegro.pl/plytka-uniwersalna-do ... 68773.html

PostNapisane: 19 lut 2012, o 14:02 
Użytkownik

Znalazłem gotowy termostat z LCD do akwarium do niego mogę podpiąć grzałkę i powinno być dobrze sam termostat w zadowalającej cenie :)
Zdjęć jest parę razem z tym jak podłączyć grzałkę.
http://www.auctiva.com/hostedimages/sho ... 0&format=0

PostNapisane: 19 lut 2012, o 14:12 
Użytkownik

no to teraz zastanów się...koszt takiego czegoś to minimum 50PLN -> otworzysz w tym obudowę i zobaczysz 5 elementów na krzyż, koszt wykonania w domu to albo brak wkładu bo elementy są na stanie domowym lub wkład 10-15zł. Pomijam fakt przepłacania to do tego niczego się nie nauczysz jak będziesz gotowce kupować..

PostNapisane: 19 lut 2012, o 14:19 
Użytkownik

kierlan napisał(a):
no to teraz zastanów się...koszt takiego czegoś to minimum 50PLN -> otworzysz w tym obudowę i zobaczysz 5 elementów na krzyż, koszt wykonania w domu to albo brak wkładu bo elementy są na stanie domowym lub wkład 10-15zł. Pomijam fakt przepłacania to do tego niczego się nie nauczysz jak będziesz gotowce kupować..

Fakt chyba sobie odpuszczę ten chiński bubel :) Lepiej się czegoś nauczyć.
Ale jak ja będę chciał taki termostat zrobić to takie głupie pytania będę zadawał bo ja kompletnie nie mam pojęcia jak to ma działać co jest potrzebne i gdzie co podłączyć.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 14:27 
Użytkownik

jak to jak ma działać, ma czujnikiem sprawdzać temperaturę i jeśli mniej od zadeklarowanej to włącza grzałkę jeśli ma tyle co zadeklarowana wyłącza grzałkę i tak w kółko :P reszta to już pierdółki możesz dodać sterowanie pompki za pomocą PWM itp... ale to już takie bajerki których nie musisz dawać.. w zasadzie nawet LCD nie musisz mieć możesz buzerek dać lub diode która poinformuje o nagrzaniu i tyle.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 14:35 
Użytkownik

Wiec ustawianie pompki to już będzie kiedy zrobię termostat a LCD może poczekać. Jak wytrawiarka osiągnie np. 45stp to buzer się włączy a jak temp spadnie poniżej 40stp to się ponownie włączy.
A teraz jak to ma wszystko wyglądać czujnik podłączony do jakiejś płytki na której będą wszystkie bebechy i mi w tym wszystkim o to chodzi ze nie mam zielonego pojęcia jak taka płytka wygląda i co na niej ma się znajdować.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 14:42 
Użytkownik

1. Procek
2. zasilanie do procka
3. kwarc możemy pominąć(będzie pracować na wewnętrznym)
4. miejsce na przewodzik dla ds18b20
5. Przyszłościowo można dać 2 przyciski
6. 2 ledy + ewentualnie buzer
7. przekaźnik
8. tranzystory (1 do sterowania przekaźnikiem) i z 1 ewentualnie do pompki
9. miejsce na LCD jeśli będziesz chciał

PostNapisane: 19 lut 2012, o 15:04 
Użytkownik

Próbuje zrobić schemat jak to wszystko ma być podpięte i wyglądać ale mam problem w Eagle nie ma LCD, DS18B20 i brakuje polowe elementów ?

PostNapisane: 19 lut 2012, o 15:12 
Użytkownik

^^ no ja Cie eaglem posługiwać się nie będę uczył... zapewniam Cie, że są wszystkie elementy a ds18b20 jest w obudowie to-92 a więc każdy inny układ/tranzystor możesz dać w tej obudowie..

PostNapisane: 19 lut 2012, o 15:12 
Moderator

osa1313 napisał(a):
Próbuje zrobić schemat jak to wszystko ma być podpięte i wyglądać ale mam problem w Eagle nie ma LCD, DS18B20 i brakuje polowe elementów ?

Panowie na litość ZEUSA - no co wy z tym brakiem elementów w Eagle? Po jasny gwint komu np taki DS18B20 w Eagle ? przecież jak się nawet znajdzie taki plik LBR (choć łatwiej i szybciej samemu go zrobić) to przeważnie wygląda to na schematach w tak durny sposób że aż strach ;) ....

co za problem wejść sobie w bibliotekę złączy goldpin CON LSTB

wybrać z niej złącze 3xpin jednorzędowe i umieścić na schemacie i dać opis elementu DS18B20. Przecież jak przejdziesz do widoku płytki PCB to nadal będziesz miał trzy ładne dziurki pod swój DS18B20

Rozumiałbym jeszcze że ktoś chce mieć super wyglądający na schemacie LCD - ależ przecież można zrobić to samo - z tej samej biblioteki bierzesz złącze 16-pinowe jednorzędowe i na schemacie nadajesz mu nazwę LCD co za problem ? ;)

kierlan napisał(a):
.... a ds18b20 jest w obudowie to-92 a więc każdy inny układ/tranzystor możesz dać w tej obudowie..

dokładnie - albo tak.... no możliwości jest bez liku

PostNapisane: 19 lut 2012, o 15:17 
Użytkownik

Znalazłem na elektrodzie ktoś udostępnił plik ds18b20. A i jakie tranzystory i przekaźnik ?

PostNapisane: 19 lut 2012, o 15:22 
Użytkownik

Ja robię zazwyczaj dokładnie tak jak kolega Mirek napisał :) -> chyba, że potrzebuję dokładnie mieć rozplanowane miejsce i wszystko to wtedy wstawiam w przypadku LCD z biblioteki żeby wiedzieć ile miejsca zajmuje :)

PostNapisane: 19 lut 2012, o 15:33 
Moderator

kierlan napisał(a):
Ja robię zazwyczaj dokładnie tak jak kolega Mirek napisał :) -> chyba, że potrzebuję dokładnie mieć rozplanowane miejsce i wszystko to wtedy wstawiam w przypadku LCD z biblioteki żeby wiedzieć ile miejsca zajmuje :)

Tak dokładnie - o to chodzi - a jak już nie ma elementu - to najlepiej od razu i jak najszybciej nauczyć się go tworzyć we własnej bibliotece *.lbr zamiast unikać tematu tworzenia własnych elementów jak ognia - bo i tak będzie trzeba się z tym zmierzyć. A lepiej wcześniej niż później .... nie mówiąc, że dopiero wtedy Eagle zaczyna być w pełni przydatny.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 15:35 
Użytkownik

Boshe ty patrzysz i nie grzmisz .......

toż to straszne jest co się tu dzieje w kwestii tak prostej jak termostat na dallasie do wytrawiarki

PostNapisane: 19 lut 2012, o 15:44 
Użytkownik

tranzystor do przekaźnika dowolny w zasadzie w tym przypadku masz pełną dowolność po prostu musisz dać żeby portu nie spalić, no a w przypadku pompki będziesz musiał dać coś co wytrzyma 230V i z 1A..

ja np. lubie BT136 http://sklep.avt.pl/p/pl/90/triak+bt136 ... 07500.html

PostNapisane: 19 lut 2012, o 16:00 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Boshe ty patrzysz i nie grzmisz .......

toż to straszne jest co się tu dzieje w kwestii tak prostej jak termostat na dallasie do wytrawiarki

Chciałem tylko grzecznie zapytać ile wam zajęło aby się nauczyć swobodnie programować i projektować rożne płytki bo ja z elektronika dopiero zaczynam ;) Dokładnie to elektronika zacząłem się interesować we wrześniu ale potem miałem przerwę i na nowy rok tak jakoś postanowiłem ze chce się nauczyć co nieco z elektroniki ;)

PostNapisane: 19 lut 2012, o 16:08 
Użytkownik

nie trzeba swobodnie programować i robić projektów, wystarczy znać podstawy i zapoznać się z programami na których chcesz pracować :) podpowiem Ci, że w eaglu jest bardzo ale to bardzo wygodne wyszukiwanie elementów wystarczy wstukać na klawiaturze żeby wyszukać biblioteki lub w szukajce wpisać kluczowe słowo konkretnego elementu...
hm...ja zaczołem jakoś w 3 klasie podstawówki czyli to będzie.. 9-10 lat temu :P <--- to elektroniką ogólnie 1 lutownica itp.. a programowaniem ze 4-5 lat temu może?

PostNapisane: 19 lut 2012, o 16:09 
Moderator

Dlatego ci podpowiadamy co zrobić, jak możesz sobie poradzić z takimi rzeczami jak brak DS18B20 .... a ty lecisz szukać gotowego DS18B20 - czyli idziesz na łatwiznę która cię zgubi ;) .... bo za chwilę będziesz robił kolejny schemat i co jak nie znajdziesz gotowego LBR do części X to co będzie :( ?

Dlatego posłuchaj np wskazówki kolegi kierlan - przynajmniej utrwalisz sobie w głowie typy obudów dla elementów elektronicznych - to wkrótce będzie dla ciebie podstawa.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 16:19 
Użytkownik

Moze znacie dobra stronkę lub książkę z której mogę się nauczyć podstaw ? Jestem w trakcie robienia schematu tylko ja np nie rozumiem po co np jest tam tranzystor i muszę poszukać na ten temat więcej informacji.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 16:23 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Dlatego ci podpowiadamy co zrobić, jak możesz sobie poradzić z takimi rzeczami jak brak DS18B20 .... a ty lecisz szukać gotowego DS18B20 - czyli idziesz na łatwiznę która cię zgubi ;) ....

dokładnie tak, tutaj w elektronice musisz kombinować i radzić sobie, trzeba myśleć i łączyć sobie fakty :)
np. jak zabraknie Ci rezystora 20kohm to zostawisz projekt i polecisz do sklepu? bo ja wezmę dwa 10kohm i połączę szeregowo i uzyskam tym sposobem 20kohm i nie będę tracił czasu :) od taki przykład :P

PostNapisane: 19 lut 2012, o 16:28 
Użytkownik

tranzystor ma wiele zastosowań zależy jaki i do czego używasz tutaj potrzebujesz go użyć aby zabezpieczyć port mikrokontrolera bo zapewne jak wiesz każdy ma swoją wydolność prądową i jak za dużo tego prądu "pociągniesz" to się spali.. w przypadku pompki potrzebujesz by regulować przepływ prądu co wiąże się z wydajnością pompowania powietrza :)

PostNapisane: 19 lut 2012, o 16:28 
Użytkownik

No tak trzeba kombinować i myśleć a wszyscy włącznie ze mną chcą żeby wszystko im było podane na tacy :D hehe
Ale co do pytania jakaś dobra stronka lub książka do nauki podstawowej elektroniki ?

PostNapisane: 19 lut 2012, o 16:30 
Użytkownik

najlepsze będzie www.google.pl wpisujesz co potrzeba i czytasz :)

PostNapisane: 19 lut 2012, o 17:03 
Użytkownik

mozna powiedzieć tak tranzystor to taki zawór który można włączyć małym napięciem np 5V z portu ATmegi i puścić przez niego większe napięcie np 12V na przekaźnik ..

najprościej wygląda to tak :

Obrazek

gdzie jest pokazane akurat dla przekaźnika 24V ale to niema znaczenia bo dajesz tyle ile potrzebuje twój przekaźnik
zazwyczaj właśnie 12 lub 24V którym możesz już bezpiecznie sterować urządzeniami na duże napięcia i prądy

to jest najprostsza metoda .

można się pokusić też o sterowanie triakiem przez optotriak .

np :
Obrazek

gdzie żarówka to twój odbiornik np pompka lub grzałka
i wtedy masz bezpośrednio z 230V ale na twoim miejscu na razie zostawiłbym triaki w spokoju
dla twojego bezpieczeństwa.

klasyczne rozwiązanie z przekaźnikiem jest wystarczające do tego zastosowania.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 17:10 
Użytkownik

a dodatkowo za pomocą sygnału PWM z mikrokontrolera możesz też płynnie regulować napięciem wychodzącym z tranzystora :) myślę, że teraz będziesz już wiedział do czego one tam są :)

PostNapisane: 19 lut 2012, o 17:14 
Użytkownik

Czyli przekaźnik 24V DC (10A/5A) będzie ok tylko ile amperów ? A o informacje na temat tranzystorów dziękuje :) już wszystko rozumiem.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 17:23 
Użytkownik

Wiesz jakim symbolem oznacza się Ampery?? "A" a napisałeś, że przekaźnik jest na 24V prądu stałego (DC) o wytrzymałości (10A/5A).... więc zastanów się zanim zadasz pytanie mając odpowiedź baa pisząc ją sobie osobiście.

PostNapisane: 19 lut 2012, o 17:31 
Użytkownik

Wiem tylko czy to ma być 5 Amperów czy 10 o to mi chodziło :)

A właśnie jak się podłącza nagrzewnice i pompkę do termostatu to się obcina wtyczkę i podpina plus do 24V i minus do 0V bo nie mogę sobie jakoś tego wyobrazić ?

_obrazki/o/58_a2b46cdf058be4d1895eae00a6fa92fa.jpg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1