Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2012, o 19:24 
Użytkownik

Ale mi chodzi o to, że ja mam narzucone, że kolumnami steruję 595 poprzez SPI i teraz mam problem z wierszami, bo ten wyświetlacz co my mamy nie da rady sterować poprzez ULN, przynajmniej u mnie tak jest. I teraz próbuje tranzystorami PNP (bo NPN nie może być, bo by podciągał wiersze do masy, a musi do VCC) Ale jak podłącze te PNP to właściwie świacą mocno wszystkie diody, a leciutko przygasają te któe wyświetlają aktualny znak. Myślałem, że robisz w tej koncepcji, którą cały czas wałkujemy. Głównie chodzi mi o to, żeby program ruszył w mojej konfiguracji czyli kolumny 595, wiersze tranzystorki(tylko jak zrobię PNP do VCC to dziwnie działa). Z portów byłoby ok , ale chce zrobić 6 takich wyświetlaczy.
Przedstawiłem jeszcze raz jakby to miało wyglądać, a od ciebie potrzebowałbym pomocy z:
-porgramem, aby 6 matryc dobrze działały (przesuwały napisy, a nie przesywało kolumn tak jak to robiło).
- oraz sterowanie wierszami, bo jak narazie też mam z tym problem.
Myślałem, że robisz tak jak cały czas wałkowaliśmy.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2012, o 19:54 
Użytkownik

w przypadku maxa nic się nie zmienia wszystko idzie przez SPI dalej , hmm dziwne moje śmigają na ULN-ie bez problemu
JZM23882ASR-GW RED takie mi przysłał DigiLED

hihihi już widzę w czym problem:) ja sobie przecież zamieniłem wiersze z kolumnami bo i tak jest to żadna różnica
z punktu widzenia pola odczytowego :)

PostNapisane: 17 maja 2012, o 19:59 
Użytkownik

Jeżeli według schematu mamy tak samo to co moze być? Czy mógłbyś mi przesłać program, który ci chodzi na tym uln?Zobacze u siebie. Czy masz wszytko tak samo według schematu co mi wcześniej przesłałeś?
Ale ten ULN jest sterowany jak tranzystor, ściąga do masy czy do Vcc? Bo według schematu matrycy na wiersze powinno być Vcc, a ja myśle że u mnie to nie chodzić bo ściąga do masy.

PostNapisane: 17 maja 2012, o 20:17 
Użytkownik

ściąga do masy oczywiście :) tyle że odwrotnie podłączyłem matrycę :)
czyli VCC podaje na kolumny, a GND na wiersze ... z punktu widzenia pola odczytowego
niema to znaczenia :)

PostNapisane: 17 maja 2012, o 20:21 
Użytkownik

To jeśli na wiersze podałeś GND a na kolumny Vcc to diody są spolaryzowane zaporowo. Tak odczytuje ze datasheeta JZM23882ASR-GW R i nie mają prawa świecić.

PostNapisane: 17 maja 2012, o 20:26 
Użytkownik

nie ...
źle napisałem -- w zasadzie skrót myślowy :) miałem na myśli to że kolumny są u mnie wierszami , a wiersze kolumnami

PostNapisane: 17 maja 2012, o 20:27 
Użytkownik

Byłbym wdzięczny jakbyś kolego pokazał kpmpletny schemat, bo już poprostu jestem wygłupiony. To jakbym mógł to zrobić wysterować:
- kolumny sterowane 595 (nie ma możliwości innego sterowania)
- wiersze , właśnie nie wiem czym, tranzystory nie wypaliły, a ULN odpada. Jakbyś to rozwiązał?

PostNapisane: 17 maja 2012, o 20:30 
Użytkownik

Czyli jakby się tak zrobiło jak napisałeś to trzeba by odwrócić całą tablicę o 90 stopni?

PostNapisane: 18 maja 2012, o 16:08 
Użytkownik

Dobra, ze sterowaniem wierszy już sobie poradziłem. Zamieniłęm wiersze z kolumnami, a kolumny z wierszami i odwróciłem matryce.Mam jednak nadal problem ten, któy nie rozwiązaliśmy. Otóż znaki ładnie przesuwa w lewo, ale ten wyświetlacz po prawej przesunął wiersze w górę, tak jak wcześniej pisałem oraz na obu wyświetlaczach przesuwa te same znaki.
Wiem, że muszę zmienić na 16 kolumn w programie, ale nie wiem gdzie. Zmianiłem już prawie wszystko, po kolei, wiele możliwości i nic. Może coś źle robię. Czy mógłbyś mi pomóc? Sprawdzić u siebie, bo wkońcu mamy te same wyświetlacze. Byłbym bardzo wdzięczny.

PostNapisane: 18 maja 2012, o 16:33 
Użytkownik

zaraz zobaczymy co tam się dzieje
bo zbudowałem przy okazji wreszcie układ który masz na schemacie

PostNapisane: 18 maja 2012, o 16:44 
Użytkownik

Układ wkońcu działą na ULN tak jak na schemacie, bo obróciłem matryce.

Tak samo dzieją się dziwne rzeczy jak np. włącze samą funkcje:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To wyświetla mi mi jakieś bzdury: jakieś j, i k, i krzaczki. Tak jakby gubił kod ASCII. Fonty mam dokładnie takie same jakie mi dałeś na początku tego tematu, ze strony 2.

PostNapisane: 18 maja 2012, o 16:59 
Użytkownik

hmm

u mnie działa poprawnie ....

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 18 maja 2012, o 20:24 
Użytkownik

Mam dokładnie według schematu. Lewy wyśietlacz na 595 ma podane A, shift clock i latch clock. W prawym wyświetlaczu mam shift clock, latch clock, a na nóżkę A prawego układu jest podana 9 nóżka lewego układu. Nie wiem już co to? A przesuwa ci dobrze?
Czy mógłbyś pokazać swój program. Sprawdziłbym u siebie czy to wina sprzętowa czy softu. Już poprostu nie wiem co...

PostNapisane: 18 maja 2012, o 20:43 
Użytkownik

Program jest ten sam tylko zmienione bufory kolumn na 16 z 8
czyli przesuwam zawsze 16 kolumn na zdjęciach widzisz przesuwanie napisu MESSAGE :)

Zauważ ze znaki w Scroll_String powinny być duże u siebie jak dam małe litery też się krzaczy :)
będzie chwilka jutro to filmik zapodam ... działa bez problemowo z 2ma i 3ma matrycami więcej nie sprawdzałem,
ale przydało by się przerobić program nieco by na początku definiować ilość wierszy i kolumn

PostNapisane: 18 maja 2012, o 20:53 
Użytkownik

Spprawdziłem program mój z orginalnym. Zmieniłem tak jak mówisz buffer kolumn na 16 i dalej to samo. Jakbyś mógł to wyślij ten program co masz, bo może coś przeoczyłem, a już się z tym męczę z tydzień i nie mogę znaleźć rozwiązania. Wkelpie go do siebie i będę pewien czy to soft czy połaczenia. Byłbym bardzo wdzięczny za programik co wgrałeś. Możesz nawet na priv wysłać. Z góry dzięki.

PostNapisane: 19 maja 2012, o 19:18 
Użytkownik

Klucha napisał(a):
Spprawdziłem program mój z orginalnym. Zmieniłem tak jak mówisz buffer kolumn na 16 i dalej to samo. Jakbyś mógł to wyślij ten program co masz, bo może coś przeoczyłem, a już się z tym męczę z tydzień i nie mogę znaleźć rozwiązania. Wkelpie go do siebie i będę pewien czy to soft czy połaczenia. Byłbym bardzo wdzięczny za programik co wgrałeś. Możesz nawet na priv wysłać. Z góry dzięki.

A może zamiast tego, to Ty wysłałbyś to co wymyśliłeś, napisałeś i schemat jak to wszystko podłączyłeś?

PostNapisane: 19 maja 2012, o 19:35 
Użytkownik

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To jest ten program co przesuwa prawy wyświetlacz w górę. Podłączone mam dokładnie według schematu co jest na wcześniejszych stronach. Cały temat bazujemy na nim. Sygnał A z mikroprocesora idziemy na 595 lewego układu nóżkę 14. Nóżka 9 lewego układu jest wejściem dla prawego 595 nóżka 14. Czyli oba przesuwają. W tym programie zmieniłem także bufor kolumn na 16 i ie było poprawy, więc próbowałem zmieniać jeszcze inne fragmenty kodu.Bez skutku.
Tak wygląda u mnie:
[img][img]http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/232_08ac1e771a51b3ac0fc348e3a5e27eb7.jpg[/img][/img]
Obrazek

PostNapisane: 19 maja 2012, o 20:03 
Użytkownik

Wiesz, schematy są po to, żeby nie pisać takich opowieści ;)
Po prostu patrzysz i... widać. :P
A co do tego bazowania... to tak do końca nie jestem przekonany :oops:
Bo pisałeś coś o zamianach kolumn z wierszami i takie tam...

PostNapisane: 19 maja 2012, o 21:27 
Użytkownik

To jest dokładnie ten schemat:
_obrazki/o/58_68e8f63fa216cd036cb8feb87895b8da.jpg
A program do niego post wyżej.
Jeszcze mówiąc o zamianie mamy na myśli zamiane kolumn z wierszami i wierszy z kolumnami. Idea dzałania jest ta sama, tylko chodzi o to żeby móc sterować z ULN2803.

PostNapisane: 20 maja 2012, o 07:47 
Użytkownik

No dobra, a teraz powiedz tak szczerze: czy Ty w ogóle wiesz jak to wszystko działa i dlaczego? Co się dzieje w tym programie i sprzęcie?
Bo odnoszę wrażenie, że nie bardzo. :(

A trzeba tylko troszkę pomyśleć i zastanowić się o co tu chodzi ;)

Zacznijmy od "statycznego" multipleksowania jednego znaku.
Jedna matryca ma 8x8 czyli 64 diody czyli powinna mieć 128 wyprowadzeń.
Żeby to sobie trochę uprościć można by jedną nogę połączyć i uzyskać matryce ze wspólną anodą lub katodą ale to nadal jest 65 nóg
Można w tym co prawda zapalić osobno każdą diodę w dowolnej chwili ale czym tym sterować?
No to jakiś mądry wpadł na pomysł żeby jedno wyprowadzenie połączyć w wiersze a drugie w kolumny i mamy naszą matrycę. Tu już jest tylko
16 nóżek i też da się zapalić dowolną diodkę np. w drugiej kolumnie i trzecim rzędzie. Jak to zrobić? A no np na drugą kolumnę wystawiamy 1 a na trzeci rząd 0.
Natomiast na pozostałych pinach kolumn są 0 a na pinach rzędów 1. Dzięki temu świeci się tylko jedna dioda.
A co jak będziemy chcieli zapalić 2 diody? Np tą co poprzednio i jeszcze dodatkowo pierwszą w czwartym rzędzie?
Gdybyśmy wystawili 1 pierwszą i drugą kolumnę oraz 0 na trzeci i czwarty rząd to zamiast 2 diod zapaliłby się... 4 diody pierwsza i druga ale w obu wierszach trzecim i czwartym! Czyli wcale nie to o co nam chodziło.
To co trzeba zrobić bo przecież to działa! A no trzeba sterować multipleksowo. Najpierw zapalamy diodę w trzecim rzędzie, potem ją gasimy i zapalamy tą w czwartym. Jak będzie się to odbywać dostatecznie szybko oko da się oszukać i będziemy myśleli, że obie diody palą się równocześnie.

PostNapisane: 20 maja 2012, o 08:22 
Użytkownik

Czyli jednocześnie można sterować dowolnymi diodami z jednego rzędu.
A potem ktoś wpadł na pomysł, żeby jeszcze bardziej ograniczyć ilość linii sterujących poprzez zastosowanie rejestru przesuwnego. Teraz do sterowania kolumnami wystarczą trzy linie. Linia danych, zegarowa i zatrzasku.
I taki układ Ci spokojnie działa. Potem chciałeś sterować większą ilością matryc. Tu dwoma. Dałeś 2 matryce i dwa rejestry. I co się nagle stało? Układ przestał działać zgodnie z tym czego oczekiwałeś. Ale za to zgodnie z tym co zrobiłeś :D
Trzeba się tu zastanowić jak działają te rejestry i co się dzieje w układzie. No to do dzieła.
Rzędy z obu matryc masz połączone razem
1. Najpierw ładujesz do rejestru wartość która ma zapalić diody w pierwszym rzędzie (ale tylko do pierwszego rzędu - bitów)
Czyli na kolumnach pierwszej matrycy masz już wartości jakie chcesz a na drugiej pusto
2. Zapalasz pierwszy rząd.

UWAGA! tu masz źródło całego problemu.
3. Teraz do pierwszego rejestru przy pomocy każdego impulsu zegarowego wprowadzasz dane dla drugiego rzędu. Jednocześnie każdy impuls zegarowy stopniowo bit po bicie z pierwszego rejestru
przepisuje dane do rejestru drugiego.
4. Zapalasz drugi rząd
Operacja ta powtarzana jest dla każdego wiersza czyli 8 razy około 400 razy na sekundę
Co to oznacza? Ano właśnie to co występuje w Twoim układzie czyli:
Na pierwszej matrycy masz poprawny znak a na drugiej ten sam znak przesunięty o jedną linię w górę. Ponieważ zawsze jak do pierwszego rejestru ładujesz linię z poprawnymi danymi dla danej linii to do drugiego rejestru "przeskakują" dane które były przed chwilą w linii niżej. A przecież potem zapalasz cały wiersz który teraz składa się z 16 diodek w obu matrycach bo piny sterujące wierszami masz połączone razem.

Czy teraz już dlaczego tak się dzieje i co musisz zmienić?

PostNapisane: 20 maja 2012, o 09:00 
Użytkownik

MirkoT napisał(a):

MirkoT :) skąd ci to przyszło do głowy ?? w matrycy już są wbudowane połączenia multipleksu
dzięki czemu matryca 8x8 jednokolorowa ma 16 wyprowadzeń czyli 8 wierszy i 8 kolumn :)

Z cała resztą się zgadzam :)

PostNapisane: 20 maja 2012, o 09:03 
Użytkownik

Ja to wszystko rozumiem. Rozumiem istote multipleksowania. Tylko nie rozumiem zbytnio, w którym miejscu programu dzieją się te ustrojstwa przesuwania w górę i nie za bardzo wiem co po zmieniać w programie, w któym miejscu. Zmieniłem bufor kolumn na 16 i próbowałem pozmieniać także w niektórych pętlach wartość kolumn na 16.

PostNapisane: 20 maja 2012, o 09:09 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
MirkoT napisał(a):

MirkoT :) skąd ci to przyszło do głowy ?? w matrycy już są wbudowane połączenia multipleksu
dzięki czemu matryca 8x8 jednokolorowa ma 16 wyprowadzeń czyli 8 wierszy i 8 kolumn :)

Z cała resztą się zgadzam :)

hihihihihi...
oczywiście, że ma! Ale jakbyś ją chciał zbudować z elementów dyskretnych??? Przecież taka jest jej budowa wewnętrzna. To wszystko było tak "od jajka do kury" :lol:
Przecież wiadomo, że matrycka ma 8 pinów na rzędy i 8 na kolumny :lol:

Ostatnio edytowano 20 maja 2012, o 09:12 przez MirkoT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 maja 2012, o 09:11 
Użytkownik

Klucha napisał(a):
Ja to wszystko rozumiem. Rozumiem istote multipleksowania. Tylko nie rozumiem zbytnio, w którym miejscu programu dzieją się te ustrojstwa przesuwania w górę i nie za bardzo wiem co po zmieniać w programie, w któym miejscu. Zmieniłem bufor kolumn na 16 i próbowałem pozmieniać także w niektórych pętlach wartość kolumn na 16.

hmmm a mnie się dalej zdaje, że nie rozumiesz :(
przeczytaj jeszcze raz... I PRZEMYŚL
Szczególnie to co jest w drugim poście.

PostNapisane: 20 maja 2012, o 09:48 
Użytkownik

MirkoT napisał(a):
hihihihihi...
oczywiście, że ma! Ale jakbyś ją chciał zbudować z elementów dyskretnych??? Przecież taka jest jej budowa wewnętrzna. To wszystko było tak "od jajka do kury" :lol:

hihihi :)

ale poco mam budować coś co ktoś zbudował :) nie musimy roztrząsać tego problemu bo od tego jest nota i gotowy do użycia produkt :)

PostNapisane: 20 maja 2012, o 14:08 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
MirkoT napisał(a):
hihihihihi...

hihihi :)

ale poco mam budować coś co ktoś zbudował :) nie musimy roztrząsać tego problemu bo od tego jest nota i gotowy do użycia produkt :)

Jasne, że tak! I całe szczęście :D
Chciałem tylko koledze Klucha uzmysłowić skąd i po co to wszystko

@ Klucha - pytanie pomocnicze. W którym konkretnie miejscu ustawiasz wartości kolumn i co tam wpisujesz?

PostNapisane: 20 maja 2012, o 16:24 
Użytkownik

Cytuj:
Na pierwszej matrycy masz poprawny znak a na drugiej ten sam znak przesunięty o jedną linię w górę. Ponieważ zawsze jak do pierwszego rejestru ładujesz linię z poprawnymi danymi dla danej linii to do drugiego rejestru "przeskakują" dane które były przed chwilą w linii niżej. A przecież potem zapalasz cały wiersz który teraz składa się z 16 diodek w obu matrycach bo piny sterujące wierszami masz połączone razem.

1) Czyli na początek muszę zmienić tablice, bufor dla kolumn na 16? -To już mam.
2) Muszę zmienić pętle dla kolumn, aby wysyłał znak nie na 8 kolumn tylko na 16. Zaremuje reszte kodu, a zostawie tylko:
język c

Funkcja do tego:
język c

-Najpierw w tej funkcji ustawiamy konkretny znak w kodzie ASCII, który nas interesuje, odejmuje 32.
- Potem w pętli pobierana jest z fontów odpowiednie kolumny. Tu mi się wydaje powinno być 5, bo taką mamy tablice.
- Następna pętla jest do zapisu i tu zbytnio nie rozumiem co się dzieje. Wykonaywana jest 8 razy, a nie powinna 16?A mocno mi się wydaje, że tutaj leży pies pogrzebany. Ogólną idee multiplekowania rozumiem, ale zbytnio nie umiem tego wyssać z kodu. Ruzumiem, że cała ramka 8bit, wysyłana jest w przerwaniach? I tu właśnie się też zastanawiam czy tam nie trzeba czegoś zmienić.

*W załączniku jest także schemat, który zrobiłem i mam pytanie do was czy to jest to samo co schemat wyżej(chodzi o idee działania)? Bo jeśli tak to po co sobie utrudniać schemat oraz płytkę.

Kolego Sunriver pozwoliłem sobie zmienić twoją bibliotekę matrycy, gdyż mamy inne wyprowadzenia ;)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 20 maja 2012, o 21:04 
Użytkownik

chyba nieprecyzyjnie zadałem pytanie :(
To może jeszcze raz
W którym miejscu w programie wpisujesz wartości do rejestrów fizycznie sterujących kolumnami?

PostNapisane: 20 maja 2012, o 21:07 
Użytkownik

Zmieniajcie sobie co chcecie :) po to kod zapodałem , :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1