Klucha napisał(a):
A czy takiego "bugga" mam tylko w tym miejscu, czy jeszcze gdzieś, coś przeoczyłem? Bo nie wiem, może robie coś dobrze, a jeszcze o czymś nie wiem co mi psuje robote.Zagdadnienia ze stron ci mi podałeś ja je rozumiem i je przyswoiłem. Tylko po prostu mam jeszcze brak w prawy. np. nie byłem pewien czy w jednym miejscu jest znak mnożenia czy wskaźnika? Jak to wogóle interpretować, bo nie wiem jak to rozgryźć?:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Poprostu nadal nie czuje, w którym miejscu jest błąd? Zmieniałem wewnątrz tej funkcji i nic.
Ale tu nie ma żadnego "buga". Ten fragment napisał SunRiver i napisał go dobrze. Jak dla mnie rewelacja.
Ja też nie mam wprawy i nie wiedziałem na pierwszy rzut oka jak to też tam się odbywa. Dlatego wziąłem kartkę, ołówek i po kolei wpisywałem wartości do poszczególnych komórek, bajtów i bitów. Tobie radzę zrobić to samo.
Ale żeby to zrobić trzeba nie tylko przeczytać strony które Ci podałem, ale je zrozumieć.
A podpowiedź? No dobra:
1. SunRiver ślicznie powstawiał Ci nawiasy, żebyś wiedział gdzie jest mnożenie a gdzie wskaźniki
2. Przeczytaj jeszcze raz strony które Ci wskazałem. Ale masz je rozgryźć, przestudiować, przeanalizować. Razem z kropkami, przecinkami, średnikami, myślnikami i wszystkim co się tam znajduje
Zaś co do błędu - to nie ma go w programie. Tkwi on w Twoim sposobie myślenia. Po prostu nie wiesz co chcesz zrobić. Nie chcesz przyjąć do wiadomości tego co już wcześniej Ci napisałem. Zastanów się jak FIZYCZNIE działa ten sprzęt. Jak działają rejestry 595, jakich danych potrzebują, jak te dane przemieszczają się z rejestru do rejestru, a czym "karmi" je ten program.
A tak swoją drogą, wiesz co to jest algorytm? Czy potrafisz rozpisać algorytm zasilania 595 danymi?
Jeżeli tak to pokaż go tu proszę.