Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 12 kwi 2025, o 13:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
    Autor Wiadomość
    PostNapisane: 16 lis 2013, o 20:13 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieję, że wybrałem dobre miejsce na zapytanie :)

Na programowaniu nie znam się jakoś super dobrze, znam kilka podstawowych rzeczy ale tylko w Bascom'ie (bo od niego zacząłem przygodę z AVR). Obecnie pracuję nad dość sporym projektem w którym wykorzystuję AVR'y, jednak żeby nie denerwować ludzi pytaniami o wszystko, najpierw próbuję sam, a co nie wiem to pytam.

Znalazłem w internecie taki kod i 'przerobiłem' go na ATtiny13A (chociaż wyświetla mi w Bascomie błąd w związku z ilością pamięci SRAM). Nie wiem czy jest poprawnie napisany, ale mi działa bez zarzutu, poza jedną rzeczą którą właśnie chciałbym zmienić.

Na chwilę obecną jest tak że po wciśnięciu przycisku za pierwszym razem rozpoczyna się odliczanie, a przy wciśnięciu za drugim razem zliczanie czasu pomiędzy dwoma wciśnięciami się kończy i od tego momentu Led błyska z taką częstotliwością jaka jest między pierwszym a drugim wciśnięciem. Coś na zasadzie nabijania tempa poprzez wciśnięcie przycisku. Jeśli Led błyska sobie z jakąś częstotliwością a ja chcę zmienić tempo i wcisnę przycisk pierwszy raz to program tak jakby się zatrzymuje bo jest zajęty liczeniem i dopiero od drugiego wciśnięcia Led błyska dalej.
    Chodzi mi o to żeby Led błysnął także przy pierwszym wciśnięciu przycisku - czyli w sumie za każdym razem kiedy przycisk zostanie wciśnięty

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język basic4gl
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Błąd o którym wspomniałem dotyczy tego:
    Counter0 = Counter0 + 131

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to byłoby super.
    Z góry dziękuję!

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 16 lis 2013, o 20:32 
    Użytkownik

na pierwszy rzut oka widzę że program zatrzymuje się w tej pętli:
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język basic4gl
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

ja bym zaczoł od takiej zmiany (nie gwarantuje że to będzie działać bo tego nie sprawdzałem, top jest tylko taka modyfikacja na słucho ale powinno być dobrze)
    język basic4gl

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 lis 2013, o 20:51 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dziękuję!
    Niebawem będę miał mikrokontroler to przetestuję.

*Tylko jeszcze ten problem z Counter0 = Counter0 + 131 - przez to raczej nie wgram programu

PostNapisane: 16 lis 2013, o 20:57 
    Użytkownik

Nie wiem co ten bascom wyczynia bo od dawna go nie używam ale może tak spróbuj się ego pozbyć:

zadeklaruj u góry zmienną:
    Dim pomoc As Byte

i zamień tą feralną linkę na te 3 linki:

Pomoc = Counter0
    Pomoc = Pomoc + 131
    Counter0 = Pomoc

Inna sprawa że być może bascom nie pozwala na odczyt z Counter0, to może wstawkę asm?

PostNapisane: 16 lis 2013, o 21:22 
    Użytkownik

Zrobiłem kiedyś na samym początku przygody z AVR "metronom tap-tempo" gdzie właśnie wykorzystałem tą zasadę. Poszukaj na elektrodzie - wrzuciłem tam gdzieś w tekście źródło. Szału nie robi, bo to początki moje były jak wspomniałem aczkolwiek działało idealnie i to bez wykorzystywania przerwań. Po pozbyciu się zbędnych obliczeń potrzebnych do sterowania LED zostanie tam parę linijek kodu. Może Ci się przyda. Zresztą tą samą zasadę zastosowałem w moim pierwszym programie w BASCOM - tak, to nie była migająca dioda, a właśnie ten program ;) - programowana wycieraczka do seicento na attiny13. Źródła nie udostępniałem, bo zastosowałem tam... tfu... jedno Goto (pierwsze i ostatnie w programowaniu AVR) i się tego teraz wstydzę :), ale zasada identyczna co w metronomie.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 21:26 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ten kod jest właśnie z Elektrody, być może to Twój :) mi chodzi tylko i wyłącznie o to żeby Led błyskał tak jak nabiję tempo przyciskiem. Wydaje mi się że nie jest to nic jakoś bardzo skomplikowanego, jednak sam nie potrafię tego napisać od podstaw więc wspomagam się internetem ;)

PostNapisane: 16 lis 2013, o 21:38 
    Użytkownik

Nie, nie ja to zupełnie inaczej robiłem. Teraz nie mam już czasu, ale jak sobie z tym nie poradzisz to Ci to napiszę na nowo w jakiejś sensownej wersji do swobodnej adaptacji.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 21:55 
    Użytkownik

kolego jak masz problem z sram w attiny13 to dopisz sobie to
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język basic4gl

jeśli nie podziała nadal, zmieniaj wartości i popróbuj. To są wartości rozmiaru stosu i....

PostNapisane: 17 lis 2013, o 14:58 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Po wpisaniu tego cuda znalazł inny błąd (zapewne przez te wartości). W za tydzien będę już miał AVRka to z nim będę walczył.
    Jak na razie dziękuję za pomoc! :)

PostNapisane: 1 gru 2013, o 17:08 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Korzystając z waszej pomocy zmontowałem taki oto kod:

język basic4gl

Dopiero w takiej wersji nie wywala żadnego błędu (wszystkie dotyczyły SRAM). Nie wiem czy wszystko w nim jet poprawne ale po wgraniu chodzi lepiej niż chciałem :)
    Dziękuję za pomoc!

PostNapisane: 12 gru 2013, o 13:18 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A jednak jest jakiś problem. Po większej ilości ogólnych wciśnięć przycisku układ tak jakby głupieje i na jakiś czas przestaje reagować na przycisk...
    Chciałem dorzucić do tego układu jeszcze jeden fragment. Drugim przyciskiem miałbym włączać i wyłączać 2 inne wyjścia z czego jedno byłoby włącz/wyłącz a drugie bym zrobił z Select Case żeby Led błyskał w określony sposób. Narazie Select Case nie pchałem bo problem jest już przy samym włącz/wyłącz. W momencie włączenia (jedno wciśnięcie przycisku) na wyjściu Led (ten którego kod jest powyżej) robi dodatkowy błysk i przesuwa czas pracy programu o ten błysk, przy drugim wciśnieciu (wyłączenie) jest to samo, program się przesuwa czasowo z tym że bez błysku. Nie wiem czemu tak się dzieje skoro nigdzie nie mam w kodzie powiązania wejść ani wyjść.

PostNapisane: 13 gru 2013, o 06:17 
    Użytkownik

A kod gdzie? z dodanym przyciskiem

PostNapisane: 15 gru 2013, o 13:37 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To dziwne, dzisiaj podłączyłem układ i chodziło normalnie. Ale mam za to cały czas problem z Case. Wydaje mi się że będę musiał dać drugiego tiny13 do tego, bo jak zastosuję WAIT to mi zatrzyma program który przerobiłem (mój przedostatni post), a timera też chyba nie mogę zastosować, bo już jest wykorzystany do pierwszego programu, chyba że się mylę. Nie mogę zrobić tego żeby po wciśnięciu przycisku leciał w Case od 0 do X, tylko z każdym wciśnięciem robi kolejny krok, a powinno działać po wpisuję poprawny, kiedyś sklejony kod (działa na kilku układach)

język basic4gl

PostNapisane: 15 gru 2013, o 14:17 
    Użytkownik

Kolego według mnie masz poplątanie z pomieszaniem w tym kodzie. Od kiedy to daje się pod procedurę do głównej pętli. Gdzie masz zadeklarowane pod_porcedury czyli declare sub główna , pętla ,przepisz , itp. Jeśli wykorzystujesz timer0 do doliczania czasu to spokojnie możesz sobie dopisać w przerwaniu kod do wyliczenia flagi np 500ms lub jaka cię tam interesuje .

PostNapisane: 15 gru 2013, o 14:25 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tak jak w pierwszym poście napisałem, jest to kod pobrany z sieci, z tym że w oryginale był pod inny AVR. Korzystając ze wskazówek osób w tym temacie, zmieniłem/ dopisałem kilka rzeczy i tak jak też wcześniej napisałem, nie wiem czy kod jest dobry, ale chodzi lepiej niż chciałem.

PostNapisane: 15 gru 2013, o 15:21 
    Użytkownik

No to kolego najpierw zadeklaruj te podprogramy główna,petla itp. Wiesz o co chodzi?. Następnie ten end na końcu daj po loop. Zobacz co będzie się działo. A i najlepiej jak byś opisał dokładnie co chcesz robić tym układem. Czyli jak dokładnie ma on działać.

PostNapisane: 15 gru 2013, o 16:10 
    Użytkownik

I jeszcze jedno, jaki zakres czasowy Cię interesuje czyli maksymalny czas między kolejnymi przyciśnięciami do odliczania i jaka rozdzielczość czyli dokładność w tym przypadku zapamiętanego czasu (klawisz może
    być badany co 1ms albo nawet i co 50ms)

PostNapisane: 21 gru 2013, o 19:24 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Szczerze mówiąc... pojęcia nie mam o co chodzi :)
    Działanie programu w sumie opisałem w pierwszym poście no ale mówiąc konkretnie i w skrócie to jeden przycisk od nabijania tempa, led błyska w takim tempie jakie zostało nabite przyciskiem. Ten kod jest w TYM poście. Tak jak wspomniałem, nie wiem czy jest poprawny ale mi działa lepiej niż chciałem.
    Teraz chciałem do niego dopisać drugą część czyli drugi przycisk z dwoma wyjściami. Obydwa wyjścia mają się włączać i wyłączać po wciśnięciu przycisku (jak przerzutnik typu T) z tym że, jedno wyjście ze stanem ciągłym (do przekaźnika), a drugi zgodnie z tym co jest w "Select Case", czyli błyskający led. Nie wiem czy Tiny13 podoła, ale w miarę możliwości chciałem zamknąć to w jednym układzie.

PostNapisane: 21 gru 2013, o 20:09 
    Użytkownik

To może zacznijmy od początku Czy piszesz coś w Bascomie ? Jeśli tak to nie łatwiej ci napisać nowy kod od nowa ? Będziesz miał przynajmniej pełen przegląd i zrozumienie co się dzieje w kodzie

PostNapisane: 22 gru 2013, o 02:21 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Szczerze mówiąc niewiele znam z programowania. Jakieś drobne podstawy tylko, ale nic skomplikowanego od początku do końca bym sam nie napisał. Wszystko przez to że zacząłem w taki a nie inny sposób. Potrzebowałem na 'wczoraj' kodu, znalazłem jakiś w sieci, ktoś z forum mi go przerobił i analizując go i dochodząc o co w tym chodzi kilka rzeczy sam zrozumiałem. Potem to odstawiłem bo nie było mi potrzebne, a jak znów przyszła potrzeba złożenia czegoś z AVR to wtedy znów wszystko żeby złożyć dane urządzenie, szukanie informacji w internecie tylko pod dany projekt a potem znów nic. To był błąd że nie usiadłem i nie zacząłem się od podstaw tego uczyć, choć jak na robotę od D strony, to uważam że trochę już to ogarniam :)

PostNapisane: 22 gru 2013, o 10:41 
    Użytkownik

Kolego trochę dopisałem zobacz czy działa ten kod. usunąłem przycisk mute bo nie wiem czy z niego korzystasz czy nie ?
    A jak nie działa to napisz co jest nie tak

język basic4gl

PostNapisane: 22 gru 2013, o 17:05 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Teraz wyszło zupełnie co innego :)
    Skleiłem GIF'a żeby pokazać jak to ma działać.
    Obrazek
    Żółty Led błyska z taką częstotliwością jaka zostanie 'nabita' przez przycisk Tap - tutaj program działał dobrze z poniższym kodem, chociaż jak się tak wpatrywałem w tego Leda to miałem wrażenie że się trochę rozjeżdża po jakimś czasie.
    język basic4gl

Myślałem, że skoro ten kod chodzi to mógłbym go spróbować uporządkować zgodnie ze wskazówkami matekogon i dopisać to tego drugi fragment programu.
    Z tym że chyba przez ten bałagan w kodzie przycisk Mute wpływa na działanie wyjścia PB2, tak jakby wprowadzał zamieszanie w timerze.
    No i tak jak na rysunku Tap i Mute to dwie różne rzeczy które się ze sobą w ogóle nie łączą.
    *żeby nie było, na rysunku wszystko jest podłączone bezpośrednio do AVR ze względu na przejrzystość :)

PostNapisane: 22 gru 2013, o 20:55 
    Użytkownik

a przycisk tap o ile ma tą czest. zwiekszac ? 1hz 10hz ??

PostNapisane: 22 gru 2013, o 21:54 
    Użytkownik

Kolego robi się zamieszanie Dałem ci kod do którego dopisana jest obsługa drugiego przycisku. Następnie chciałem żebyś sprawdził jak się zachowa ponieważ nie mam dostępu do płytki testowej i nie mam jak sprawdzić. Więc jak się zachował avr po tym kodzie co ci posłałem. Oczywiście bez wprowadzania twojej zmiany w uporządkowaniu

PostNapisane: 23 gru 2013, o 19:14 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Układ zachowuje się tak. Na początku jest błysk na wyjściach PB0-PB2, potem na stałe włączone jest wyjście PB1 i nie można zmienić jego stanu bo przycisk PB4 nie reaguje. Po nabiciu tempa przyciskiem PB3 tak samo błyskają Ledy na wyjściach PB0 i PB2.

PostNapisane: 23 gru 2013, o 22:57 
    Użytkownik

Kolego bo nie analizowałeś kodu w którym dopisałem ci funkcję z przekaźnikiem, Napisałem że nie wiem do czego używasz przycisku PB4 a nie pisałeś o tej funkcji nic jak pytałem o działanie urządzenia, więc wyłączyłem go Zamień w kodzie PINB.5 na PINB.4 i zobaczy czy działa

PostNapisane: 24 gru 2013, o 01:10 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pozamieniałem w programie tak jak ma być (piny) no i zupełnie nie o to chodzi. Led od nabijania Tempa mryga razem z przekaźnikiem, przycisk na drugiego Leda w ogóle nie reaguje.
    Posiedziałem trochę, pokombinowałem i skleiłem kod, który zapewne jest niepoprawny bo nie działa do końca tak jak powinien (napewno trzeba zamiast WAIT'a wstawić TIMER, ale niestety jeszcze nie wiem jak):
    język basic4gl

Tap działa tak jak powinien. Już chyba pracuje równo, wyjście na przekaźnik i drugi Led też działa tak jak powinno, ale problem leży w momencie wciśnięcia przycisku Mute. Bo tak jakby olewa program "TAP'a" i zajmuje się tylko "Led strobo". Najbardziej dziwi mnie to że przy części programu dla przekaźnika z ledem nie ma mowy w kodzie o Ledzie na PB2, a błyska na zmianę z tym który powinien.

PS: nie chcąc nikogo denerwować, życzę Wesołych Świąt! :)

PostNapisane: 27 gru 2013, o 15:04 
    Użytkownik

Widzę, że z całych sił próbujesz, więc co prawda już po świętach, ale w ramach takiego prezenciku na nowy rok masz ode mnie dokładnie to co robi układ ze schematu topic4811.html#p62055 :)

Program zajmuje 774 bajty (75%) attiny13 i działa kompletnie nieblokująco czyli żaden przycisk czy funkcja nie wpływa negatywnie (czyli np. spowalniając je jak to robi Debounce) na pozostałe fragmenty kodu. Zastosowałem w jego konstrukcji pewne uproszczenia jednak jest na tyle przejrzysty i elastyczny, że dasz radę sobie poprzestawiać parametry w razie czego. Zachęcam do BARDZO WNIKLIWEJ analizy kodu gdyż zastosowałem tam pewne rozwiązania, które mogą się spodobać początkującym przed wypłynięciem na szersze wody ;)
    Wiem, nie powinienem dawać gotowca, ale jeśli już ktoś tyle kombinuje i zaczyna obierać złą drogę to czas temu zapobiec :)

język basic4gl

Ech, a miałem już nie pisać w BASCOMIE przy nauce C... ;)

PostNapisane: 27 gru 2013, o 22:50 
    Użytkownik

SylwekK napisał(a):
    Zachęcam do BARDZO WNIKLIWEJ analizy kodu gdyż zastosowałem tam pewne rozwiązania, które mogą się spodobać początkującym przed wypłynięciem na szersze wody

I sądzisz że nastąpi analiza ? Ja nie wierzę.

SylwekK napisał(a):
    Wiem, nie powinienem dawać gotowca, ale jeśli już ktoś tyle kombinuje i zaczyna obierać złą drogę to czas temu zapobiec

No właśnie, pisanie za kogoś... do niczego nie prowadzi.

PostNapisane: 28 gru 2013, o 09:23 
    Użytkownik

@matrix zwróć jednak uwagę, że autor tematu przejawia chęc nauki i jego program praktycznie już działał, a to co zaczął dalej tworzyć zaczęło być bardzo chaotyczne (podobnie zresztą jak fragment, który już działał), więc jeśli skonfrontuje go z moją wersją to jestem przekonany, że wyciągnie odpowiednie wnioski, a nie zniechęci sie przed czasem brnąc w niewiadomo co. Zobacz ile on sie już z tym problemem kopie. To nie jest tak, że rzucił temat i rządał gotowca co chyba dało się zauważyć w jego kombinacjach programowych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1