Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 9 kwi 2025, o 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
    Autor Wiadomość
    PostNapisane: 29 gru 2013, o 02:36 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

matrix - nie zaśmiecaj forum takimi postami :) Nie napisałem w pierwszym poście "napisz mi ktoś kod" tylko prosiłem o pomoc lub wskazówki w związku z istniejącym już kodem.

SylwekK - bardzo dziękuję za poświęcenie swojego czasu na stworzenie tego kodu! Jest sporo komentarzu w tym kodzie co ułatwi mi jego 'rozgryzywanie'. Jak tylko będę miał więcej czasu to przysiądę do niego i dam znać jakie są dalsze efekty!

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 29 gru 2013, o 15:03 
    Użytkownik

Dodam tylko, że w programie "prawdziwą" rozdzielczość determinuje nie licznik L1 ustawiony na 5ms, tylko sprawdzanie klawisza antydrganiowo. Można to jeszcze łatwo obejść zawężając czas badania klawisza albo się go zupełnie pozbyć i taż w tym przypadku wszystko będzie działać prawidłowo, ale na razie kombinuj sam ;)

PostNapisane: 3 sty 2014, o 01:14 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mam takie pytanie. Ten kod działa w 100% czy mam w nim coś grzebać? Bo kombinuję już 2 dzień i jak na razie nie ma opcji żeby chodziło zgodnie z założeniem.

PostNapisane: 3 sty 2014, o 12:15 
    Użytkownik

Działa na 100%! Mogę Ci nawet film z tego pokazać, bo na testowej jeszcze to mam zmontowane. Może fusy masz przestawione...

PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:16 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Fusów nie ruszałem w ogóle, a są ustawione tak:
    Obrazek

Myślałem że specjalnie kod jest tak napisany żebym musiał w nim coś pozmieniać a nie mieć na gotowe, ale jak zmiana stanów matrycy nic nie zmieniła to było dla mnie trochę dziwne.

PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:21 
    Użytkownik

Przede wszystkim usuń dzielenie przez 8 (CKDIV8) wtedy zegar attiny będzie pracował na 9,6Mhz tak jak jest zadeklarowane w programie.
    W ogóle nic się nie dzieje ?? bo w sumie powinno chodzić wolniej ale jednak powinno...

PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:25 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na chwilę obecną działa tylko zmiana dotycząca przekaźnika, a dwa ledy świecą się na stałe

PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:29 
    Użytkownik

Podłączyłeś dokładnie tak jak na schemacie, który demonstrował działanie ?

PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:39 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dla pewności wszystkie wyjścia/wejścia polutowałem od nowa i jest bez zmian. Mogę nagrać filmik jak potrzeba

PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:50 
    Użytkownik

Aj przepraszam, jest jedna rzecz... :oops:
    Wszystkie wyjścia wg programu są do masy! Po prostu z przyzwyczajenia zrobiłem układ, bo LED do plusa baaardzo rzadko podłączam. Czyli albo przelutujesz wyjścia, albo zmienisz sobie w programie piny sterujące SET na RESET i odwrotnie.

PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:58 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Aha, tak więc przystępuję do działania :)
    Jak zaczynałem z AVR to zapamiętałem żeby przycisk lepiej zwierać do masy więc zawsze tak podłączam, a Ledy zawsze widziałem podłączone do plusa, dlatego tak i tym razem, przyzwyczajenie :)

PostNapisane: 3 sty 2014, o 22:45 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Trochę pogrzebałem i powoli dochodzę do tego o co mi chodziło. Obecnie kod wygląda tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język basic4gl
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jest możliwość żeby dopiero po załączeniu przekaźnika startował licznik od strobo Mute? Bo w chwili obecnej on leci sobie cały czas, a w momencie załączenia przekaźnika odblokowuje po prostu leda.
    Jest jedynie problem z Tap'em. W poprzednim kodzie działał jednak lepiej.
    I przy starcie jest błysk na wszystkim.

PostNapisane: 4 sty 2014, o 10:12 
    Użytkownik

Cytuj:
    Jest możliwość żeby dopiero po załączeniu przekaźnika startował licznik od strobo Mute?

Oczywiście, że jest możeliwość! Jak przeanalizujesz kod to będziesz wiedział co trzeba zrobić żeby było jak chcesz - to kosmetyka ;)

Cytuj:
    Jest jedynie problem z Tap'em. W poprzednim kodzie działał jednak lepiej.
    I przy starcie jest błysk na wszystkim.

Nie rozumiem "błysk na wszystkim" :shock: Zgodnie z Twoim założeniem każde wciśnięcie klawisza TAP miało dawać błysk (oprócz tego, że program sam błyska później w wyznaczonym tempie co zrozumiałe) i tak też się dzieje. Przeanalizuj kod, nie ma możliwości, żeby nie błysnęło w momencie wcisku TAP. Chyba, że chciałeś też żeby jeszcze ta druga dioda błysnęła w momencie wcisku (co dziwne mi się wydaje) to też z przeróbką programu nie zejdzie dłużej jak 5s :lol:
    Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

kRetman4 napisał(a):
    Bo w chwili obecnej on leci sobie cały czas, a w momencie załączenia przekaźnika odblokowuje po prostu leda.

Jeszcze się do tego odniosę :) Licznik nie leci cały czas tylko po prostu jest zatrzymywany.

PostNapisane: 5 sty 2014, o 01:47 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chodzi o to że po włączeniu zasilania powinna być zupełna cisza (po starcie wszystkie wyjścia wyłączone) a jest tak:
    - jeden błysk na wyjściach Mute (Led i przekaźnik)
    - Led od Tap'a świeci się na stałe.

Tap działał lepiej ze względu na to, że jak Led mrugał zgodnie z nabitym tempem, a ja wcisnąłem przycisk (start licznika) to poprzednio nabite tempo dalej sobie leciało a zmieniało się na aktualne dopiero po ponownym wciśnięciu przycisku (stop licznika/ powtarzanie). Teraz jest tak że po wciśnięciu (start) nie dzieje się nic, aż do momentu drugiego wciśnięcia. Może i to też część kosmetyki, ale dość istotna :)

PostNapisane: 5 sty 2014, o 12:06 
    Użytkownik

Ech, coś przekombinowałeś ;) Jak prawidłowo dla swojej wersji hardware poustawiasz porty to nic Ci nie będzie błyskać czy świecić, a standardowo w mojej wersji softu Tap mrugał z wartością domyślną, bo w przeciwnym razie samo włączenie układu by uruchamiało licznik i program oczekiwał na zatwierdzenie czasu do powtórki. Oczywiście można tak zrobić jedną instrukcją przy inicjalizacji programu, ale jak dla mnie to trochę bezcelowe... Aha, i nic tam nie zkłóca pracy Tap po wciśnięciu Mute - cały czas równo zlicza.

PostNapisane: 5 sty 2014, o 13:19 
    Użytkownik

Nagrałem filmik, na którym wykonuje się program, który Ci podałem. Tylko czas domyślny dla TAP może być na filmie nieco inny, bo sobie kombinowałem, ale wszystko inne jest bez zmian. Zwróć uwagę, że przy podłączaniu nic nie błyska oprócz domyślnego rytmu TAP. Dla nabijania TAP nie ma znaczenia czy akurat jest MUTE aktywny czy nie. Przyciski działają kompletnie niezależnie nie wpływając na siebie - możesz sobie nawet stoperem zmierzyć.

http://www.youtube.com/watch?v=yKGoCCM0dPo&feature=youtu.be

PostNapisane: 5 sty 2014, o 17:35 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mój mały błąd. Led od Tapa przy starcie świecił się na stałe bo wcięło mi linijkę:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język basic4gl
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zmieniłem też pierwsze 3 bity na jedynki, tutaj:
    język basic4gl

Teraz przy starcie przekaźnik jest już wyłączony. Jedynie pozostał błysk ledów Tap i Mute.

PostNapisane: 5 sty 2014, o 18:39 
    Użytkownik

Czyli co, działa Ci wreszcie tak jak powinno czy nie ?

PostNapisane: 5 sty 2014, o 18:51 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
    Jedynie pozostał błysk ledów Tap i Mute

Błysk Tapa jest spowodowany tym że już od samego początku jest wymuszone mruganie, czyli to "Licznik = 200", tylko nie wiem jak się tego pozbyć żeby Tap działał dopiero od pierwszego wciśnięcia a nie od włączenia zasilania.
    Do tego jeszcze jedna rzecz o której wspomniałem wcześniej:
    Cytuj:
    jak Led mrugał zgodnie z nabitym tempem, a ja wcisnąłem przycisk (start licznika) to poprzednio nabite tempo dalej sobie leciało a zmieniało się na aktualne dopiero po ponownym wciśnięciu przycisku (stop licznika/ powtarzanie)

PostNapisane: 5 sty 2014, o 20:41 
    Użytkownik

Cytuj:
    jak Led mrugał zgodnie z nabitym tempem, a ja wcisnąłem przycisk (start licznika) to poprzednio nabite tempo dalej sobie leciało a zmieniało się na aktualne dopiero po ponownym wciśnięciu przycisku (stop licznika/ powtarzanie)

Tzn. tak ma być jak powyżej opisane?? Bo jeśli tak to oczywiście dodatkowa zmienna załatwia sprawę, ale na schemacie poglądowym było inaczej jak mi się wydaje (czyli tak jak ja to zrobiłem progamowo).

Cytuj:
    Błysk Tapa jest spowodowany tym że już od samego początku jest wymuszone mruganie, czyli to "Licznik = 200", tylko nie wiem jak się tego pozbyć żeby Tap działał dopiero od pierwszego wciśnięcia a nie od włączenia zasilania.

Ech... przeanalizuj tryby pracy - wszystko jest dość ładnie skomentowane.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 04:01 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wpisanie przed pętlą główną:
    język basic4gl

rozwiązało problemy z tym jednorazowym błyskiem i mruganiem Tap leda po starcie. Tylko wgryza się co 65535ms mrugnięcie Tap leda i wiem czemu, ale nie wiem jak się go pozbyć.
    Jeszcze tylko będę musiał dorobić to ze zmienną, żeby podczas liczenia nowego tempa dalej odtwarzał poprzednio nabite. I ten start matrycy strobo od 0 po wciśnięciu przycisku.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 12:20 
    Użytkownik

Łoo mój Boże, kto na początku programu zamiast wpisać konkretne wartości wykonuje DECR :o

Pomijając już fakt, że oczekiwanie na TAP po włączeniu jest wg mnie bezsensowne (i w docelowym urządzeniu zapewne wrócisz do jakiegoś domyślnego czasu) to może wystarczy po prostu wyzerować licznik na początku programu i zmienić tryb startowy od migania ustawiając odpowiednio jego znacznik...
    Problem żeby miganie MUTE było zawsze od początku?? - nie żartuj :lol: jedna linia z warunkiem w odpowiednim miejscu...Pewnie zaraz napiszesz, że przekaźnik też łapie odwrotnie czyli nie w czasie tego migania tylko kiedy nie miga....

Kolego @kRetman4, czy Ty chociaż próbujesz analizować ten krótki i jak mi się wydaje bardzo przejrzysty i wystarczająco dobrze skomentowany program czy tylko strzelasz i trafiasz lub nie w odpowiednią opcję. Ja naprawdę staram się Tobie pomóc, ale... chyba @matrix dostanie ode mnie piwo ... 8-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1