Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 20 maja 2025, o 02:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
     Tytuł: Pilot RF
    PostNapisane: 21 paź 2013, o 23:17 
    Nowy

Witam wszystkich, przede wszystkim jestem początkującym użytkownikiem arduino, dopiero zaczynam całą zabawę, pierwsze kroki programowania już poczyniłem co nieco wiem ale i tak pewnie mało.
    Potrzebuję pomocy przy moim pierwszym projekcie jakim jest sterowanie za pomocą pilota RF ze stałym kodem (pilot dwuprzyciskowy dwukanałowy stosowany w popularnych radioliniach na alledrogo)
    Zakupiłem ową radiolinię ale chcę z niej wykorzystać tylko piloty i odbiornik radiowy do mojego Arduino UNO, ten odbiornik radiowy jest zbudowany na układzie SYN470R, domyślam się po przeczytaniu innych postów że do takich rzeczy używa się biblioteki WirtualWire.
    A teraz do rzeczy
    Pilot wysyła stały kod (dwa przyciski = dwa kody)
    Arduino odbiera kody i je porównuje czy są takie same jak zapisane w pamięci
    Jeżeli zgodne to np włącza Led
    i teraz sedno sprawy
    nie wiem jak to zrobić programowo, najpierw trzeba odczytać jakie kody wysyła pilot czy jest to do odczytania w serialmonitorze?
    później całe serce programu do odczytu i porównania kodów...
    Proszę o jakieś wskazówki mini poradnik za co z góry dziękuję i pozdrawiam

Adrian

cytowanie selektywne  Cytuj  
     Tytuł: Re: Pilot RF
    PostNapisane: 22 paź 2013, o 07:39 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

.

Ostatnio edytowano 6 lis 2015, o 13:54 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 paź 2013, o 10:36 
    Nowy

czyli to nie będzie takie łatwe jak myślałem, chyba będę zmuszony do wykorzystania całego modułu a chciałem wszystko zrobić na jednej płytce na jednym mikrokontrolerze, wiem że łatwiej będzie mi zrobić na dwóch osobnych modułach czyli radiolinia plus mój układ. Czyli przechodzę do dalszej drogi, mam jeszcze kilka niepewności, jak jest z timerami jak można opóźnić załączenie wyjścia o parę minut czy to można zrobić na komendzie "delay" ?
    i jeszcze długa droga przede mną..........

PostNapisane: 22 paź 2013, o 12:36 
    Użytkownik

Łatwo nie będzie z pilotem radiowym , będziesz musiał mieć moduł odbiornika do niego , który podłączysz do UC
    zwykle jest to prosty odbiornik na pasmo 433 z wyjściem UART choć trafiają się dedyki które mają po prostu
    piny wyjściowe ze zmianym stanem dla ilości kanałów dostępnych w urządzeniu .

pokaż co za pilot i jaki masz typ odbiornika postaram ci się pomóc to napisać i obsłużyć
    choc lepiej dla ciebie by było zainteresować się tradycyjnym pilotem IR

możesz to zrobić na delay , ale lepsze będzie użycie millis() opisałem to gdzieś na forum z racji arta o nielubieniu DELAY

PostNapisane: 22 paź 2013, o 13:17 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

.

Ostatnio edytowano 6 lis 2015, o 13:55 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 paź 2013, o 13:19 
    Użytkownik

ale to i tak niema znaczenia w przypadku zliczania z milis() gdyż nawet jak sobie przeleci na zero top jednak i tak uzyskamy to czego oczekujemy

PostNapisane: 22 paź 2013, o 13:29 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

.

Ostatnio edytowano 6 lis 2015, o 13:55 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 paź 2013, o 22:06 
    Nowy

kolego SunRiver pilot jak i odbiornik to jest dokładnie to
    http://allegro.pl/radiolinia-zdalne-ste ... 45893.html
    w odbiorniku siedzi układ SYN470R a w pilocie encoder HS1527 i nadajnik R433A
    Tradycyjne IR nie wchodzi w grę ten mój cały projekt to jest sterownik do webasta w aucie tzn. sterownik załączający climatronika, pompę obiegową, sygnał do oryginalnego zegara sterującego oraz sygnalizacja stanów pracy. Na chwile obecną taki sterownik wykonałem na przekaźnikach ( jest ich aż 6!) poprostu nigdy się nie bawiłem w mikrokontrolery.
    Postanowiłem to jakoś uporządkować, a z racji że wcześniej zajmowałem się sterownikami PLC (Siemens) to przyszedł czas na mikrokontrolery więc mój pierwszy projekt to to cudo.
    Mój "analogowy"system działa i jest tam dołożona ta radiolinia, ale czas na zmiany...
    Jeżeli będą potrzebne fotki (radiolinia, mój analog)to chętnie je wrzucę

A tak w ogóle to wielkie dzięki za zainteresowanie, bo dzięki Wam mam ochotę na pogłębianie wiedzy
    POZDRAWIAM

PostNapisane: 23 paź 2013, o 07:52 
    Użytkownik

adi82 napisał(a):
    A tak w ogóle to wielkie dzięki za zainteresowanie, bo dzięki Wam mam ochotę na pogłębianie wiedzy

miło nam to słyszeć ...

wracając do tematu... sam SYN470R jest dosyć upierdliwy ale skoro masz cały odbiornik to sprawa jest już dla ciebie uproszczona , bo możesz wykorzystać istniejącą transmisję , co do samego odbiornika ... jakbyś chciał pisać soft pod niego to muszę przypomnieć sobie jak szła transmisja z SYN-a ..

PostNapisane: 23 paź 2013, o 08:48 
    Nowy

Jeżeli by się udało napisać soft to by było spoko bo wszystko siedziałoby w jednej kostce jak na obecną chwilę to wykorzystam cały układ tej radiolini i napiszę dalszą część tego sterownika.

Jeszcze nie wiem jak napisać kod np tak aby jeżeli stan wejścia zmieni się na HIGH (zbocze narastające) to załącz wyjście za 3-5 minut
    a jeżeli zmieni się z HIGH na LOW(zbocze opadające) to poczekaj 3-5minut i wyłącz wyjście ( w sterownikach PLC mogłem każdemu wejściu przypisać zbocze P lub N i wtedy ten problem miałem rozwiązany a w ARDU nie wiem czy trzeba wykorzystać przerwania)

Myślę że powoli może będę tu wstawiał kawałki moich kodów podzielonych na bloki

No i cały czas mam problem z obsługą DS18B20 kod z każdej strony nie kompiluje się
    mam błędy typu:

C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\DallasTemperature\BSeries.cpp: In member function 'virtual float BSeries::getTemperature(NewOneWire*)':
    C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\DallasTemperature\BSeries.cpp:42: error: 'byte' was not declared in this scope
    C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\DallasTemperature\BSeries.cpp:42: error: expected `;' before 'lowByte'
    C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\DallasTemperature\BSeries.cpp:43: error: expected `;' before 'highByte'
    C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\DallasTemperature\BSeries.cpp:47: error: 'highByte' was not declared in this scope
    C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\DallasTemperature\BSeries.cpp:47: error: 'lowByte' was not declared in this scope

a biblioteki zainstalowane i powinny działać

Szukam jakiegoś dobrego poradnika na temat ARDUINO bo uczę sie na przykładach i małej lekturki z tego forum

PostNapisane: 23 paź 2013, o 10:19 
    Użytkownik

no udostępniłem większość materiałów tu na forum , sporo też znajdziesz na mojej stronie

zobacz to :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język cpp
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

działa bez zarzutu ....
    nie zapomnij o bibliotece : http://milesburton.com/Main_Page?title= ... ol_Library

Obrazek

kompilowane pod Arduino 0022 z nowym czasem starsze libsy sie krzaczą , a ja jakos wolę to starsze :)

PostNapisane: 23 paź 2013, o 11:07 
    Nowy

znowu to samo, jakieś błędy przy kompilacji, już sciągam starszą wersję Arduino w wersji 0022 i dam znać co i jak

PostNapisane: 23 paź 2013, o 18:43 
    Nowy

no w końcu ruszył ten termometr wgrałem nowe biblioteki i w końcu poszło, teraz będę ćwiczył zapalanie diody w zależności od ustawionej temperatury czyli jakiś tam alarm

Strefa czasowa: UTC + 1