Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 9 kwi 2025, o 05:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 31 maja 2013, o 08:42 
    Nowy

Witam serdecznie !
    Z racji że dopiero zaczynam przygodę z książką, a potrzebuję w.w. sterownik kotła gazowego bardzo pilnie tj "na przedwczoraj" :) postanowiłem zamieścić swój schemat na tym forum celem weryfikacji prawidłowości połączeń itd.
    Nadmieniam, iż jest to jeden z pierwszych schematów jakie zrobiłem więc proszę o konstruktywną krytykę :mrgreen:

Obrazek

Czy pcf 8583 potrzebuje tego rezonatora - w nocie piszą że jest taki wbudowany?
    Które nogi należy pozostawić "wiszące w powietrzu" ?
    Czy podłączenie wszystkiego do MCU w ten sposób jest prawidłowe ?

Ostatnio edytowano 31 maja 2013, o 08:50 przez Sitheek, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 31 maja 2013, o 08:46 
    Moderator

Jak na pierwsze schematy to całkiem ładnie ci to wyszło ;)

ale spokojnie możesz się pozbyć kondków C9 i C10 bo to nie zasilanie scalaka a tylko katody diod zabezpieczających (zajrzyj do jego wnętrza w PDF'ie ok?)

Druga sprawa, ja bym rozdzielił zasilanie dla przekaźników, tzn dał przekaźniki na 12V czyli byłyby zasilane sprzed stabilizatora a nie tak jak teraz z VCC. Byłoby dla procka o wiele bezpieczniej.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Poza tym R3 ..... czyżbyś miał wyświetlacz LCD bez rezystora do podświetlenia ??? gdzie w dzisiejszych czasach można kupić w ogóle taki LCD ? ;) zwykle siedzi jakiś kilka ohm i to wystarcza, dodając tak duży rezystor przecież on praktycznie wcale nie będzie podświetlony - no chyba że to zamierzony i oczekiwany efekt to ok

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

a jeszcze jedno - wiesz że ATtiny2313 nie ma sprzętowego pełnego TWI (I2C) ? bo tak jakoś podłączyłeś tego RTC .... tzn jeśli wiesz co robisz to ok ... ale tak chciałem zwrócić uwagę jak coś.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 31 maja 2013, o 10:37 
    Użytkownik

Witam,
    odnośnie kondensatorów C9, C10 to uważam osobiście, że są one jak najbardziej potrzebne, przy założeniu że wykorzystujemy zasilanie VCC przekaźników (nie wskazane). Z tą małą uwagą, że nie powinny być blisko uln, a tuż przy głównym zasilaniu przekaźników.

Pozdrawiam
    R.L.

PostNapisane: 31 maja 2013, o 10:59 
    Moderator

Lemosek napisał(a):
    Z tą małą uwagą, że nie powinny być blisko uln, a tuż przy głównym zasilaniu przekaźników.

No słuszna uwaga ;) ja już tego nie dopisywałem bo wolę podpowiedzieć aby rozdzielić zasilanie ... w przeciwnym wypadku, na upartego - to pewnie że te kondki dać jak najbliżej pinów cewki (zasilania) przekaźnika bo to tam będzie następowało "szarpanie" napięcia ;)

PostNapisane: 31 maja 2013, o 11:02 

Popieram przedmówcę, ba powiedział bym nawet, że w przypadku takich sterowników rozdzielenie zasilania na część procesor i reszta świata to obowiązek.
    W dodatku na zasilaniu procesora powiesił bym transile, oraz obowiązkowo wprowadził watchdoga do programu.
    Podobnie na wszelkich wejściach itp. Transile i jeszcze raz transile. Bo jak gdzieś w pobliżu dmuchnie piorun, to będzie dyskoteka na piecu ;).

PostNapisane: 31 maja 2013, o 11:04 
    Nowy

mirekk36 napisał(a):
    Jak na pierwsze schematy to całkiem ładnie ci to wyszło ;)

ale spokojnie możesz się pozbyć kondków C9 i C10 bo to nie zasilanie scalaka a tylko katody diod zabezpieczających (zajrzyj do jego wnętrza w PDF'ie ok?)

Druga sprawa, ja bym rozdzielił zasilanie dla przekaźników, tzn dał przekaźniki na 12V czyli byłyby zasilane sprzed stabilizatora a nie tak jak teraz z VCC. Byłoby dla procka o wiele bezpieczniej.

Dzięki :). Niestety przekaźniki kupiłem sterowane 5V - Czyli co najlepiej zrobić ? - Dać osobny blok zasilania przekaźników razem z kondensatorami filtrującymi po obydwu stronach, pozbyć się C9 i C10, a ULN 2803 podłączyć razem z zasilaniem przekaźników?

mirekk36 napisał(a):
    Poza tym R3 ..... czyżbyś miał wyświetlacz LCD bez rezystora do podświetlenia ??? gdzie w dzisiejszych czasach można kupić w ogóle taki LCD ? ;) zwykle siedzi jakiś kilka ohm i to wystarcza, dodając tak duży rezystor przecież on praktycznie wcale nie będzie podświetlony - no chyba że to zamierzony i oczekiwany efekt to ok

OK, brak doświadczenia :oops: - wywalę R3.

mirekk36 napisał(a):
    a jeszcze jedno - wiesz że ATtiny2313 nie ma sprzętowego pełnego TWI (I2C) ? bo tak jakoś podłączyłeś tego RTC .... tzn jeśli wiesz co robisz to ok ... ale tak chciałem zwrócić uwagę jak coś.

No niestety nie wiedziałem co :) robiłem tak na wyczucie, przejrzałem na szybko tylko notę...
    Czyli I2C trzeba zrobić programowo, więc nie ma znaczenia pod które piny go podłączę ?

Czy potrzebny jest ten rezonator 32,768 khz przy PCF 8583 ???

PostNapisane: 31 maja 2013, o 11:39 
    Moderator

Sitheek napisał(a):
    Dać osobny blok zasilania przekaźników razem z kondensatorami filtrującymi po obydwu stronach, pozbyć się C9 i C10, a ULN 2803 podłączyć razem z zasilaniem przekaźników?

raczej tak,

Sitheek napisał(a):
    Czyli I2C trzeba zrobić programowo, więc nie ma znaczenia pod które piny go podłączę ?

wtedy nie ma znaczenia, tylko zastanów się czy zmieścisz cały program w tak małym procku :( ... czy nie lepiej zaprojektować to od nowa na normalnym np ATmega88, a wtedy jak by ci zabrakło miejsca to zawsze w jego miejsce wstawisz ATmega168 albo ATmega328 .... każdy ma IDENTIKO jeśli chodzi o bebechy tylko za każdym razem o dwa razy więcej pamięci ;) więc ładnie się je podmienia... no i nie wspomnę że jest sprzętowe TWI (I2C) ;)

Sitheek napisał(a):
    Czy potrzebny jest ten rezonator 32,768 khz przy PCF 8583 ???

no bez niego scalak nawet nie drgnie ;)

PostNapisane: 31 maja 2013, o 12:52 
    Użytkownik

Witam ja bym jeszcze dał malutki trymerek miedzy nóżkę 1 a 8 w PCF

PostNapisane: 31 maja 2013, o 13:28 
    Użytkownik

squeez napisał(a):
    Nie zapominaj o dołożeniu diody zaporowo (zabezpieczającej) do każdego przekaźnika.

Autor zastosował taki sprytny driver w postaci ULN2803 więc on w swojej budowie zawiera już diody zaporowe i dlatego też w przypadku obciążeń indukcyjnych należy podłączyć końcówkę 10 do VCC. Oczywiście bardzo dobrym nawykiem jest dać zawsze diodę (bo nie zaszkodzi) ale też trzeba podchodzić zdroworozsądkowo.
    W przypadku większych przekaźników warto jak radzi kolega rezasurmar dać transila na zasilaniu przekaźników.

Sitheek napisał(a):
    Dzięki . Niestety przekaźniki kupiłem sterowane 5V - Czyli co najlepiej zrobić ? - Dać osobny blok zasilania przekaźników razem z kondensatorami filtrującymi po obydwu stronach, pozbyć się C9 i C10, a ULN 2803 podłączyć razem z zasilaniem przekaźników?

Tylko pamiętaj o połączeniu mas, aby napięcie z portu proca było na jednym punkcie odniesienia.

Pozdrawiam
    R.L.

PostNapisane: 31 maja 2013, o 15:20 
    Nowy

mirekk36 napisał(a):
    tylko zastanów się czy zmieścisz cały program w tak małym procku :( ... czy nie lepiej zaprojektować to od nowa na normalnym np ATmega88, a wtedy jak by ci zabrakło miejsca to zawsze w jego miejsce wstawisz ATmega168 albo ATmega328 .... każdy ma IDENTIKO jeśli chodzi o bebechy tylko za każdym razem o dwa razy więcej pamięci ;) więc ładnie się je podmienia... no i nie wspomnę że jest sprzętowe TWI (I2C) ;)

Tak to szczera prawda, na takim gotowcu - z tego co się tu nauczyłem i dowiedziałem, niezbyt udanym na atmedze 8 z nestor electronic - skleciłem w Bascomie program sterujący kotłem węglowym CO z dorobionym podajnikiem szufladowym i to nawet jakoś tam chodziło przez całą zimę pomijając czasem spontaniczne resety przy włączaniu podajnika (tam w ogóle nie uwzględniono takich rzeczy jak koledzy tutaj piszą :x ... jak ktoś widział to wie) i program zajmuje coś około 7 kb z różnymi cudowaniami i milionem "ifów" i zmiennych.

Tutaj idea jest o wiele prostsza - kocioł służy mi właściwie tylko do ogrzania wody w bojlerze:
    1. Odczytać temperaturę
    2. Odczytać godzinę
    3. O określonej porze dnia grzać wodę w obiegu do określonej temperatury mierzonej na bojlerze
    4. Wyświetlać coś na wyświetlaczu i pomigać diodą :)

Czy 2 kb to będzie mało ? Co generuje dłuższe pliki binarne - Bascom czy GCC ?

gufim napisał(a):
    Witam ja bym jeszcze dał malutki trymerek miedzy nóżkę 1 a 8 w PCF

Rozumiem że ma on korygować odmierzanie czasu? Czy taki trymer np: 22 piko będzie dobry?

Poniżej schemat po poprawkach :roll:

Obrazek

Ostatnio edytowano 31 maja 2013, o 15:27 przez Sitheek, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 31 maja 2013, o 15:22 
    Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Sitheek napisał(a):
    Co generuje dłuższe pliki binarne - Bascom czy GCC ?

BASCOM

PostNapisane: 31 maja 2013, o 15:51 
    Nowy

Jaglarz napisał(a):

BASCOM

A wiadomo mniej więcej o ile, czy to zależy od programu jaki piszemy?

PostNapisane: 31 maja 2013, o 16:21 

To takie trochę nie na miejscu pytanie ;). Bo zależy jak piszesz kod.
    Np. wystarczy, że dodasz biblioteki obsługujące stringi i już 2K kodu więcej, podobnie jest z float itd.

Kod C jest bardziej skalowalny, łatwiej w nim napisać mniejszy kod, co nie znaczy, że w bascomie też się nie da. Ale pewnych rzeczy w bascomie nie przeskoczysz, a w C już tak.

Np. mój projekt na termoparze, wystarczyło wywalić obsługę stringów i zrobić przecinek jak u Mirka i już 2K kodu mniej.

Ostatnio edytowano 31 maja 2013, o 16:23 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 31 maja 2013, o 16:23 
    Użytkownik

Sitheek napisał(a):
    Rozumiem że ma on korygować odmierzanie czasu? Czy taki trymer np: 22 piko będzie dobry?

Tak chodzi o korekcje czasu i taki bedzie dobry

Strefa czasowa: UTC + 1