mirekk36 napisał(a):
tylko zastanów się czy zmieścisz cały program w tak małym procku
... czy nie lepiej zaprojektować to od nowa na normalnym np ATmega88, a wtedy jak by ci zabrakło miejsca to zawsze w jego miejsce wstawisz ATmega168 albo ATmega328 .... każdy ma IDENTIKO jeśli chodzi o bebechy tylko za każdym razem o dwa razy więcej pamięci
więc ładnie się je podmienia... no i nie wspomnę że jest sprzętowe TWI (I2C)
Tak to szczera prawda, na takim gotowcu - z tego co się tu nauczyłem i dowiedziałem, niezbyt udanym na atmedze 8 z nestor electronic - skleciłem w Bascomie program sterujący kotłem węglowym CO z dorobionym podajnikiem szufladowym i to nawet jakoś tam chodziło przez całą zimę pomijając czasem spontaniczne resety przy włączaniu podajnika (tam w ogóle nie uwzględniono takich rzeczy jak koledzy tutaj piszą
... jak ktoś widział to wie) i program zajmuje coś około 7 kb z różnymi cudowaniami i milionem "ifów" i zmiennych.
Tutaj idea jest o wiele prostsza - kocioł służy mi właściwie tylko do ogrzania wody w bojlerze:
1. Odczytać temperaturę
2. Odczytać godzinę
3. O określonej porze dnia grzać wodę w obiegu do określonej temperatury mierzonej na bojlerze
4. Wyświetlać coś na wyświetlaczu i pomigać diodą
Czy 2 kb to będzie mało ? Co generuje dłuższe pliki binarne - Bascom czy GCC ?
gufim napisał(a):
Witam ja bym jeszcze dał malutki trymerek miedzy nóżkę 1 a 8 w PCF
Rozumiem że ma on korygować odmierzanie czasu? Czy taki trymer np: 22 piko będzie dobry?
Poniżej schemat po poprawkach