Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 gru 2024, o 10:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 gru 2013, o 15:16 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Hm, u mnie na Win7 zabiera 12 MB.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 15:20 

Ale na które zużycie patrzysz?
Na Zestaw roboczy, Szczytowy Zestaw roboczy, czy Pamięć.
Bo ja patrzę zawsze na zestaw roboczy.

PostNapisane: 9 gru 2013, o 20:36 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
MkAvrCalculator przeprowadza aktualizację FT232 i prosi o odłączenie zestawu od zasilania/USB. A jeśli ktoś tego nie zrobi i to będzie znowu go aktualizował i znowu i znowu .... ale ta operacja nic nie namiesza i nic nie zaszkodzi i tak .... A ty pewnie restartowałeś program ale zestawu nie odłączyłeś no i dziwisz się że robił to ponownie i ponownie. I jak mówię NIC A NIC to nie sypie w programie - ja wiem co program robi i nie ma to NIC WSPÓLNEGO z jakimiś problemami ...

po odłączeniu zestawu i podłączeniu już na pewno nie będzie go od nowa aktualizował i powinien go ładnie wykryć w prawym dolnym rogu jak na filmiku instruktażowym z bloga - wykrywa ci? pojawia się to żółte oko ? podaje numer portu COM ? po podłączeniu zestawu czy nie ?

pokaż np zrzut ekranu z menadżera urządzeń - układ FT232 powinien być widoczny UWAGA! w dwóch miejscach - w portach COM oraz w gałęzi USB - jeśli jest tylko w portach COM to znowu na bank drivery się źle instalują

Mirku, MKc wyswietlal komunikat z informacja aby odlaczyc zestaw. Tyle tylko ze doslownie robil to jak mrugniecie oka... za trzecim razem udalo mi sie komunikat w miare zauwazyc. Zwyczajnie sam sie pojawial i szybko sam znikal, tak ze nie mialem szansy go przeczytac. Za ktoryms razem udalo mi sie dostrzec ze zestaw ma byc odlaczony. Tak tez potem uczynilem. (mam XP)

Oko bylo, pokazywalo port chyba 10 czy 11... nevermind. Teraz zrzutów ekranu nie zrobie bo jest calkiem tu nasmolone u mnie. Wyswietla mi sie komunikat: Wybierz wlasciwy uklad FT232R.

Przerwe pradu mialem wlasnie i czulem sie jak slepy i niemy... masakra. Ale juz tu zaczynam czyscic ten komputerek i sprobuje to od nowa na spokojnie zrobic.

Dzieki wielkie za porady. :)

EDIT:
Mam w portach COM i LPT - USB Serial Port COM10
a w kontrolerach mag. szer. USB serial converter

Reszta bez zmian.

Ostatnio edytowano 9 gru 2013, o 20:48 przez andrewsek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 gru 2013, o 20:39 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

rezasurmar napisał(a):
Ale na które zużycie patrzysz?
Na Zestaw roboczy, Szczytowy Zestaw roboczy, czy Pamięć.
Bo ja patrzę zawsze na zestaw roboczy.

Hm, a gdzie ty to patrzysz bo ja mam tylko:

Pamięć, Prywatny zestaw roboczy.

PostNapisane: 9 gru 2013, o 20:54 
Moderator

andrewsek napisał(a):
Mam w portach COM i LPT - USB Serial Port COM10
a w kontrolerach mag. szer. USB serial converter

A no to niby powinno być ok ...

co do szybko znikającego komunikatu o tym aby odłączyć zestaw ATB to fakt - słyszałem że taki problem się pojawił ... więc sorki - tyle że nie umiem go do końca wyeliminować

nie mniej jednak jeszcze raz - zapewniam, że ta wersja nie wprowadza żadnych istotnych zmian na PC czy do FT232. Za to na pewno zmienia się sposób jego rozpoznawania w systemie ...

Skoro nie możemy OnLine to jak mówię pozostają tylko dwa wyjścia

1. sprawdzasz na innym kompie, na virtualce albo na nowo wygenerowanym windowse
2. przesyłasz do mnie zestaw do sprawdzenia

inaczej nie będę w stanie pomóc

PostNapisane: 9 gru 2013, o 21:01 
Użytkownik

Pomecze to troche... tylko jak posprzatac po MKCalculator... tak aby jeszcze raz zrobil te swoje czary mary? :p :D:D:D:D Bo nie moge sie doszukac...

Zapuszcze WINa na drugiej partycji i tam go przetestuje najwyzej.

PostNapisane: 9 gru 2013, o 21:06 
Moderator

andrewsek napisał(a):
tylko jak posprzatac po MKCalculator...

tego niestety nie rozumiem :(

co sprzątać po MkAvrCalculator ? przecież ten program się nie instaluje NIGDZIE w windows. Ot rozpakowuje się go do folderu i działa. Jak nie chcemy to kasujemy folder i po programie. Więc nie wiem co masz na myśli z tym sprzątaniem?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

aha chyba że ci chodzi o to przeprogramowanie ATB. No to tego drugi raz już nie zrobi. Raz tego dokonał i jest ok ... więcej nie trzeba.

Nie wiem czy mi odpowiedziałeś wcześniej na pytanie - czy program wykrywa twój zestaw tak jak na filmiku ? w prawym dolnym rogu nad zegarkiem z tym żółtym okiem ? ATB Watcher ?

PostNapisane: 9 gru 2013, o 21:12 
Użytkownik

Wykrywal oczko bylo.. ale teraz juz nie ma. Tylko komunikat : Wybierz wlasciwy uklad ft232r

Bo pewnie napieprzylem do reszty probujac ciagle sterowniki i avrdude odswiezac.... :/

W starszej wersji pamietam tez wolalem o pomste do nieba.. uratowala mnie komenda...

FORMAT C:

:)

PostNapisane: 9 gru 2013, o 21:15 
Moderator

no to sprawdź na innym kompie albo na przeinstalowanej windzie

PostNapisane: 10 gru 2013, o 19:56 
Użytkownik

No i uczynilem...

Nowy winXP na innej partycji. MKCalculator build 63.
Sterowniki: CDM20830_Setup
Klikam w MK.. instaluj AVRDUDE

I kicha.... klops... dalej to samo.

Probowalem dac nastepnie sterowniki zawarte na plycie CD z ksiazki - dalej klops.

Efekt koncowy wszelkich prob:
- jestem w stanie zaprogramowac mikrokontroler ale musze sam wskazac ze mam atmega32.
- klikajac w "sprawdz podlaczony avr" dostaje komunikat (taki jak w poprzednich postach) i wyswietla sie Blad AVRDUDE
- Na nowym systemie nawet dochodzilo do wylaczania sie MKCalculator samoczynnie - zwyczajnie zmieniajac jakas funkcje albo oznaczajac cos mk znikal z ekranu
- Jak juz pisalem mam pomaranczowe oczko, com 10, count [1]

aaa... jeszcze sprawdze na innym uC bo zapomnialem podmienic

EDIT:
Zaprogramowalo nowy uC, i dalej to samo.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 20:17 

Sprawdź czy zapora Ci nie blokuje programu.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 20:19 
Moderator

No to jak mówię - bez zdalnego dostępu to mogę jedynie zaproponować ci podesłanie tego do nas do sprawdzenia. Oczywiście zajmę się tym jak najszybciej. I zobaczymy co i jak.

aha no a jeśli chodzi o to wyłączanie się programu to doprecyzowuję ale już wspominałem o tym zdaje się

wersje "build 62" oraz "build 63" muszą mieć przejściowo dostęp do internetu - ale tylko po to by sprawdzać czas. Jeśli nie mają to program może się sam wyłączać w dziwnych momentach. Dopiero kolejne wersje nie będą miały tego małego dyskomfortu.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 20:37 
Użytkownik

No i jest roznica pomiedzy starym a nowym MK.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to Mirku, jak to juz nie da rady to zdalnie albo wysylam... :cry:

Nowym MK zaprogramuje uC ale stary juz wyrzuca komunikat i nie programuje....

PostNapisane: 10 gru 2013, o 20:46 

andrewsek napisał(a):
Nowym MK zaprogramuje uC ale stary juz wyrzuca komunikat i nie programuje....

No bo przecież przeprogramowałeś ATB i już na buildzie 59 nie pojdzie - o czym autor informował

PostNapisane: 10 gru 2013, o 20:51 
Moderator

No na czym polega różnica to ja wiem ... I tak ma być że starym już nie da rady ... a nowym musi dać radę. Jeśli coś się po drodze stało z ATB to naprawimy to ... ale może się równie dobrze okazać że np u mnie będzie wszystko śmigać :( ....

Nie mniej jednak spokojnie - nawet i w tej sytuacji nie zostaniesz bez wyjścia, tzn że powiem ci np:

"a u mnie działa" więc radź sobie sam ...

tak jak mówię w najgorszym razie zawsze będzie można zareklamować zestaw i go po prostu zwrócić ...

Pomyśl też czy np gdzieś z pracy, albo od znajomego - czy jakkolwiek nie skombinujesz możliwości zdalnego połączenia się teamviewerem ze mną bo wtedy mogłoby się okazać - że np naprawiłbym to u ciebie na miejscu jak to najczęściej bywa, a wtedy jest to najmniejszy kłopot dla obydwu stron. Rozumiem jednak że możesz nie mieć takiej możliwości.

Dlatego koniec końców mam nadzieję, że możliwie dokładnie przedstawiłem wszystkie możliwości rozwiązania tej sytuacji.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 20:56 
Użytkownik

Tego nie wiedziałem... no ale ok - trzeba isc z rozwojem.
A mozesz mi wskazac jak malemu dziecku sterowniki do ft232r ? Bo jesli system mam nowy, MK innym dziala, AVR DUDE instaluje sobie sam MK...
To albo zle sterowniki albo cos padlo na ATB.

Zdalnie od szwagra najwyzej zorganizuje i przewioze kompa do niego. Dzisiaj dostalem pierwsza plytke zamowiona z firmy i mialem ja lutowac ale przy tym programatorze to tylko dola chycilem :(

PostNapisane: 10 gru 2013, o 21:01 
Moderator

No instalację sterowników opisałem tutaj przecież:

http://atnel.pl/instalacja-driverow_dla_ft232r.html

Jak widzisz, też zakładam jakiś tam 1 promil - ale zakładam, że mogło paść coś w FT232 bo nie mam zdalnego dostępu - dlatego propozycja przesłania do nas do sprawdzenia - no bo jak wtedy inaczej zrobić ?

tak jak mówię - tą drogą - przez forum czy mailem to nie mam już żadnych pomysłów co mógłbym innego pomóc :( ... chociaż bardzo bym chciał ...

A doła nie ma co załapywać .... może się też okazać że nic nie jest z ATB a powód nie działania okaże się tak banalny, że sam się pewnie uśmiejesz później. Najczęściej tak bywa niestety.... Gdybym jednak tylko takie miał podejście to nie proponowałbym podesłania do mnie albo zdalnej pomocy. A widzisz, że staram się zrobić co tylko mogę aby pomóc.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 21:57 
Użytkownik

Dzieki wielkie Mirku.

Musze sie przyznac na forum co narobilem :)

Moj uzytkownik na komputerze nazywa sie ERROR404 ;)

I tyle, dzieci nie probujcie tego w domu! ;) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

I pomyslec ze od dziecka omijam polskie znaki i dlugie glupie nazwy a tu takie FAUX PAS ! :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

PostNapisane: 10 gru 2013, o 22:10 
Moderator

Cytuj:
I tyle, dzieci nie probujcie tego w domu! :lol: :lol: :lol: :lol:

Dokładnie ;) i w tym momencie można dodać do instrukcji MkAvrCalculatora:

- NIGDY nie używaj nazwy ERROR czy error w nazwach folderów gdzie pracuje ten program

hahahaha ;) życie wciąż zaskakuje

PostNapisane: 11 gru 2013, o 08:25 
Użytkownik

No i jak widac takie glupoty tez musza byc :D
Poniekad swoim psikusem przynajmniej przyczynilem sie do rozwoju MKCalculator :D :lol: :lol: :lol:
Ale w zyciu bym tego sam nie wymyslil. Nowy WIN na nowej partycji tez dostał nazwe ERROR wiec bylo to samo :)

Ale teraz wazne ze to działa i moge ja dzialac dalej :)

PostNapisane: 11 gru 2013, o 08:31 

andrewsek napisał(a):
Ale w zyciu bym tego sam nie wymyslil.
No jak to przecież sam to wymyśliłes przyjmując taka nazwę :lol:

PostNapisane: 11 gru 2013, o 08:50 
Użytkownik

Nie wymyslilbym ze nazwa uzytkownika moze tak spowodowac problemy. Tym bardziej ze nie dalem tam zadnych szczegolnych znakow np. interpunkcyjnych.

PostNapisane: 11 gru 2013, o 19:01 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Cytuj:
I tyle, dzieci nie probujcie tego w domu! :lol: :lol: :lol: :lol:

Dokładnie ;) i w tym momencie można dodać do instrukcji MkAvrCalculatora:

- NIGDY nie używaj nazwy ERROR czy error w nazwach folderów gdzie pracuje ten program

hahahaha ;) życie wciąż zaskakuje

Zarty zartami ale czy potraktowales to jako babol i zamierasz poprawic? Swoja droga to niezly przypadek, bo z tego co popatrzylem to tylko nazwa uzytkownika mogla miec wplyw.
No chyba ze mozna windowsowi powiedziec ze katalog "domowy" uzytkownika jest gdzies indziej, bo calcowi nie mozna zmienic (no chyba ze sie myle) sciezki do katalogu roboczego.
Nazwa katalogu z ktorego uruchamiamy avrcalca nie ma znaczenia, moze byc tam errror.

ps. sprawdzilem i avrdude zwraca poprawnie (0 i 1) %errorlevel%, wiec moze na tym by bazowac?

PostNapisane: 11 gru 2013, o 21:39 
Moderator

MkAvrCalculator nie toleruje nazwy 'error' ;) w nazwach folderów na których pracuje - i chociażby nie wiem co - nie zmienię tego ;) .... sorki ...

I oczywiście MkAvrCalc zawsze wybierze domyślny folder użytkownika odczytany z ustawień windowsa - w samym programie nie ma możliwości ustawienia innej ścieżki do tego celu

PostNapisane: 12 gru 2013, o 10:57 
Użytkownik

A tak z ciekawości: z czego wynika ta "nietolerancja" na folder o nazwie error?

PostNapisane: 12 gru 2013, o 13:04 
Moderator

Ryszard56 napisał(a):
A tak z ciekawości: z czego wynika ta "nietolerancja" na folder o nazwie error?

Ja w programie analizuję zawartość konsoli avrdude ... i szukam w komunikacie avrdude właśnie error'a

a nie przyszło mi do głowy i na pewno nie będę już tego poprawiał ;) że ktoś w nazwach folderów czy nazwie użytkownika da sobie error :lol: ... przez to oczywiście mój program głupiał ;)

PostNapisane: 12 gru 2013, o 17:03 
Użytkownik

Mama zawsze powtarzała że jestem zdolny ;)

Mogę testować oprogramowanie pod katem tzw foolproof :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 8 sty 2014, o 21:51 
Użytkownik

Po ściągnięciu nowej wersji 64 i wgraniu pliku licencji do katalogu, na górnej belce nadal pojawia się komunikat FREE zamiast nazwiska osoby na którą program jest zarejestrowany, tak jak to było w poprzednich wersjach.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 22:09 
Użytkownik

To musiałeś Kolego coś pokrecić, bo u mnie jest poprawnie w b.64. Może uruchomiłeś nie z tego folderu, lub zamieniłeś z licencją na Bootloader?

PostNapisane: 8 sty 2014, o 22:46 
Moderator

Lukasz89 napisał(a):
Może uruchomiłeś nie z tego folderu, lub zamieniłeś z licencją na Bootloader?

Dokładnie .... ;) to są najczęstsze przyczyny takiego zachowania

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1