Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 10 sie 2022, o 00:19


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 cze 2022, o 21:38 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2014
Posty: 14
Pomógł: 0

Dzień Dobry , może mi ktos pomoże chciałem zapytać bo mi Eclipse nie działa, zainstalowałem wszysko zgodnie z poradnikiem
Mirka z 2020 https://www.youtube.com/watch?v=2Tgmmv4EaHQ teraz juz jest nowsza wersja Eclipse
z 2022 ruszyło na win7 bez instalacji tej Java JDK
porobilem wszyskie scieżki tak jak w poradniku AVRDude wgrałem wszysko wgrałem
programator AVRIsp mkII ( avt 5388) i nic przy próbie wgrania najprostszego programu do
atmegi8 wyskakuje to okienko komunikat
AVRDdue upload [no AVR project selected]

co robie zle ? moze mi ktos pomoże ,ten programator kiedys działał przy atmel studio ileśtam
i jeszcze w menażerze urzadzeń jest wykrywany programator jako avr isp mk2
taki sam komunikat sie wyświetla przy próbie odczytania sygnatury procka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 16:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2503
Pomógł: 121

A kliknąłeś po lewej w drzewku na dany projekt zanim programowałeś? Ja ostatnio stawialem Eclipse 2022-06 i wszystko hula jak ta lala



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 18:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2014
Posty: 14
Pomógł: 0

W sensie po lewej rozwinac drzewko i kliknac w main.c ? tez nie dziala , wyswietla sie jeszcze okienko i komunikat

The port for programmer avrispmk2 ib blocked
Check that no other instances of AVRDude or any programs is usign the port
Reason; avrdude; ser_open() can"t open device \\.\com 1 . nie mozna znalezdz okreslonego pliku.

Nie działa.Jeszcze wyszuklałem stary zakurzony USBasp z avt kiedys działał pod win avr i tez nie działa, to samo sie dzieje
co z AVRIsp mkII



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 18:44 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1072
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

A dobrze ustawiłeś programator? Z tego, co widzę, próbuje użyć portu com1



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 18:49 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2014
Posty: 14
Pomógł: 0

a jak go ustawic ? w poradniku tego nie ma ... jeszcze myślalem ze sterowniki do tego programatora AVRisp mkII nie sa zainstalowane ale skoro sie zglasza w menażerze urzadeń jako avrispmkII to chyba sa ...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 19:25 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1072
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

We wcześniejszym poradniku Mirek pokazywał.
Wybierasz project -> properties
Zakładka avr -> avrdude
I tam jest sekcja programmer configuration
Dajesz new i wybierasz swój programator. Nie wiem, czy będziesz musiał coś zmienić w konfiguracji, bo ja używam tylko usbasp, a tam nie trzeba było nic zmieniać



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 19:37 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2014
Posty: 14
Pomógł: 0

No wlasnie ja tak robiłem Mirek pokazuje to w poradniku i z usbasp i AVRisp mkII i nie dziala ,Wybiera sie okreslony programator z listy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 20:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1072
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

A nie masz uruchomionego programu, który używa Twojego programatora?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 20:37 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2014
Posty: 14
Pomógł: 0

Probowałem sciagnac sterowniki do AVRIsp mk2 i do usbasp ale juz nie wiem ktory co jest ktory , cos tam z tych folderow probowalem uruchomic,
np w folderach do AVRIsp mk2 bylo stare avrdude i juz sam nie wiem czy te sterowniki mam zainstalowane czy nie

ale po restarcie komputera tez nie działa



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2022, o 21:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2017
Posty: 169
Lokalizacja: Słupsk
Pomógł: 2

A zmień w menedżerze urządzeń numer portu com programatora

_________________
Lampka Leuchtglas
Motorek Witka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2022, o 21:41 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2014
Posty: 14
Pomógł: 0

Znaczy ten AVRIsp mk2 zglasza sie w menadzeze urzadzen nie w portach usb tylko jako Inne urzadzenie i z takim wykrzyknikiem na żóltym polu jak by do niego sterowniki były niezainstalowane ...echhh moze to moja niewiedza po prostu ....ale ja szuklalem do niego sterowników na stronie avt bo to kit avt był i nic nie moglem znalezdz ...
aaa tam ...pisze ze on tylko działa z avr studio ? taki ograniczony ? do bani ale to czemu jest na liscie w eclipse ...

------------------------ [ Dodano po: 32 minutach ]

Zainstalowałem jakis sterownik libusb win32 devices i teraz jest on widziany jako urzadzenie zainstalowane
w menadzerze ...ale nadal nie działa w eclipse sa takie same komunikaty jak wczesniej ... nie da sie zmienic portu usb
bo jest widziany jako libusb win32 devices



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2022, o 21:21 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2014
Posty: 14
Pomógł: 0

po zainstalowaniu sterownika usbasp tez nie dziala ...pojawia sie komunikat could not undrestand the output from avrdude
nie wiem...
nikt nie pomoze ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2022, o 18:08 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1072
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 89

domel1 napisał(a):
nikt nie pomoze ?
Jak będziemy z Ciebie ciągnąć każdy szczegół, to nie.
Wrzuć screeny:
1) menadżera urządzeń z podłączonym programatorem (tak, żeby było widać podłączony programator)
2) zakładkę z programatorem z eclipse'a



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2022, o 19:07 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2014
Posty: 14
Pomógł: 0

Moze na razie wstrzymam sie bo juz sobie kupilem kurs C i Mirek obiecal ze jeszcze raz bedzie konfigurowanie srodowiska programistycznego i
rozwiazywanie problemow z USBasp , czyli jedziemy z kursem , akurat na wakcje na nudne lato



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2022, o 07:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26841
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1026

domel1 napisał(a):
bo juz sobie kupilem kurs C


i proszę bardzo ;)

topic24269.html

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO