jacekrv1 napisał(a):
Wow! Ekstra. Świetnie Ci to Froniusowe F wyszło, prawie jak żywe
to akurat najmniejszy problem i w sumie mało ważny
jacekrv1 napisał(a):
Pochwalisz się konstrukcją w innym dziale?
Nie wiem czy jest się czym chwalić... niby wszystko fajnie działa wszystkie kombinacje klawiszy ale nie do końca zgodnie z moimi oczekiwaniami

chciałem żeby mi pokazywał rezystancję obwodu ale kabel jest jednak dość długą anteną 4,5m x2 więc 9m

i prawdopodobnie są zakłócenia i mi to lata trochę i co do dokładności obliczeń rezystancji można dużo dyskutować
temat już niejako poruszałem i są to tematy związane z tym urządzeniem tutaj:
topic20954.htmltopic23675.html -schemat układu klawiszy w rączce jednak okazał się inny od tego który przypuszczałem na początku (myślałem że każdy klawisz ma swoje 2 styki
ale po dokładnym przeanalizowaniu połączeń okazało się że jest do drabinka jak w temacie tutaj(tylko w szeregu z rezystorami r7 r8 r9 przyciski):
topic23815.htmli w efekcie musiałem dorobić drabinkę co widać na zdjęciu wyże
Problemem był dobór rezystancji w drabince tak aby każda kombinacja wciśnięcia klawiszy wywoływała inną wartość ADC dzięki temu wiem kiedy konkretnie i ile przycisków wciskam w tym pomogła mi bardzo ta strona:
http://falstad.com/circuit/TUTAJ MASZ GOTOWĄ DRABINKĘ JAKĄ ZASTOSOWAŁEMi własna regulowana drabinka

oGÓLNIE TO NAUCZYŁEM SIĘ przy tym projekciku

że najpierw w 100% działający prototyp a potem zamawiamy PCB

Ale tak to jest jak się 1WSZĄ płytkę w chinach zamawia i człowiek nie może się doczekać xD