Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 lut 2020, o 01:06


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lut 2020, o 22:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2014
Posty: 290
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 15

Witam Ponownie wszystkich

Chciałbym na wyświetlaczu LCD2x16 wyświetlić nazwę (typ) procesora który właśnie steruje tym wyświetlaczem.
W Bluebook-u na stronach 141, 142 jest opisane jak można pobrać typ procesora i co należy dopisać w Eclipse
aby takie dane były dostępne.
Niestety o ile bez problemu można odczytać wartość stałej F_CPU (czyli taktowania procka) to kompletnie nie działa
MCU (czyli jego typ).
Próbowałem to zrobić także na Eclipse Indigo z WinAVR na XP-eku i także mi to nie działa pomimo wpisania
Project properties -> C/C++Build -> Settings -> AVR Compiler -> Miscellanous -> Other flags -> -DMCU=$(AVRTARGETMCU)

Siedziałem nad tym dzisiaj z pół dnia i nie udało mi się znaleźć rozwiązania.
Na naszym forum znalazłem bardzo stary wątek https://forum.atnel.pl/topic7016.html?hilit=AVRTARGETMCU

Gdzie użytkownik "wat1970" miał podobny problem jednak dla niego rozwiązaniem było
zastosowanie zamiast MCU __AVR_ATmega328__
Co nie jest dla mnie rozwiązaniem.

Pozdrawiam Paweł.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2020, o 11:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 cze 2016
Posty: 510
Pomógł: 128

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Powinno zadziałać, jeśli masz prawidłowo skonfigurowany mikrokontroler w projekcie.
Pewną wadą rozwiązania może być to, że nazwa mikrokontrolera będzie napisana małymi literami (czyli np. "atmega328p").

Jeśli Ci to nie odpowiada, pozostanie chyba tylko ręczne zdefiniowanie własnych nazw najlepiej w osobnym pliku nagłówkowym, coś na podobieństwo pliku io.h
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

spis wszystkich masz tutaj
a następnie przypisanie ciągu do zmiennej:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Byłoby trochę pisania, ale przecież nie musisz chyba uwzględniać całego spektrum mikrokontrolerów.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Miksowanie kodu C i ASM przy użyciu GCC



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2020, o 13:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2010
Pomógł: 94

Zawsze można użyć lub napisać własną funkcję, która by odpowiednio sformatowała nazwę na pożądany ciąg (typu 2 pierwsze z dużej i ostatni znak jeśli jest litera to też z dużej).


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2020, o 16:00 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2014
Posty: 290
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 15

andrews napisał(a):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Powinno zadziałać, jeśli masz prawidłowo skonfigurowany mikrokontroler w projekcie.
Pewną wadą rozwiązania może być to, że nazwa mikrokontrolera będzie napisana małymi literami (czyli np. "atmega328p").



Sprawdziłem i działa także wielkie dzięki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2020, o 09:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lis 2019
Posty: 25
Pomógł: 1

P3ndz3l3k napisał(a):
Niestety o ile bez problemu można odczytać wartość stałej F_CPU (czyli taktowania procka) to kompletnie nie działa
MCU (czyli jego typ).

Odczytanie typu CPU ze stałych kompilatora to jedno, z fuses CPU to inna sprawa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO