Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 26 sie 2019, o 08:49


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sie 2019, o 20:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

Witam, rozgryzam biblioteke do LCD hd44780 z BB i wydaje mi się żę kumam makra . Myśle żę każdy kto przerabiał wie o które chodzi , ale rzecz w tym , że albo cos przeoczyłęm albo to dopiero bd smigać jak sie wszystko napisze bo poki co kompilator wywala mi błędy :/ Pisze bibloteke juz sam w oparciu o kod dodany do ksiązki i o bb i definiując porty odpowiednio makrami tak jak ponizej w kodzie , kompilator wrzeszczy o bledzie . Dlaczego ? Coś trzeba dorzucić do tego ? Będe wdzięczny za odp mimo , że pewnie niektorzy juz nie mogą słuchać o tych samych problemach przy kodzie BB :D
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2019, o 20:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2017
Posty: 137
Pomógł: 13

No dobrze, a gdzie komunikat kompilatora?

_________________
Jestem na GG 31324
Nowy soft, nowa nadzieja.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2019, o 20:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

syntax error tylko...trzeba deklarować takie makra wczesniej jakoś ? CZy pisząc takie makro majac zadeklarowane juz wszystkie zmienne w nawiasach trzeba jeszcze cos przed takimi makrami deklarowac ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2019, o 20:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2017
Posty: 137
Pomógł: 13

Może jednak wklej co dokładnie mówi kompilator.

_________________
Jestem na GG 31324
Nowy soft, nowa nadzieja.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2019, o 20:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

Obrazek
to wystarczy ? bo tak jako tako w konsoli nie ma za wiele a w zasadzie nic

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

tam przy linijkach kodu podkreslonego sa pytajniki jeszcze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2019, o 21:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2017
Posty: 137
Pomógł: 13

Czy definiowałeś gdzieś porty i piny?
Na przykład
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Jestem na GG 31324
Nowy soft, nowa nadzieja.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2019, o 21:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

tak mam wszystkie wedle ksiazki nawet , zastanwia mnie sam przyklad z ksiazki #define DDR(x) SDDR(x) #define SDDR(x) (DDR##x) - to przyklad czy tak po porstu musi wygladac kod ? Ma zostac zadeklarowane to sklejenie ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2019, o 22:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lut 2017
Posty: 43
Lokalizacja: 51°03′22″N 15°45′48″E
Pomógł: 10

Patrząc na błędy to ja tu widzę bardziej jakiś problem z konfiguracją Eclipsa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2019, o 08:17 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 865
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 69

feniks_ napisał(a):
Ma zostac zadeklarowane to sklejenie ?
Tak, ma zostać tak, jak jest w książce. A dlaczego - poszukaj. Albo na blogu albo na forum Mirek to tłumaczył



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2019, o 16:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

No tak znalazłem ten artykuł ale chyba jestem za duży nieogar :P Co musze zdeklarować wczesniej , żeby działała mi linijka makra przykładowo
DDR(LCD_D7PORT) |= (1<<LCD_D7) ? Myślałem , że względem wzoru z ksiązki trzeba napisac # define DDR(x) (DDR##LCD_D7PORT) ale to nie do końca tak :/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2019, o 21:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

Powiem szczerze , że sporbowąłem sobie to zrobić na prostym przykladzie makra na zwyklym miganiu ledem jednym i smiga mi to :) W porjekcie ogolnie zamieszczam te makra , w pliku naglowkowym i to tam mi kompilator krzyczy. Z czego to wynika ? W próbie z ledem wszystko umieściłem w main.c i funguje odrazu ale zastanawia mnei czemu tak :/ W każdym razie dzieki już za wszelkei sugestie , wiuem , że poruszam temat senty raz . Na słynnym forum juz dawno by mi temat zamkneli :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sie 2019, o 05:29 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 865
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 69

A nie masz tak, że #define masz w innym pliku niż to, co wstawiłeś w pierwszym poście?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sie 2019, o 06:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1876
Pomógł: 88

Obejrzyj filmik Mirka o podziale projektu na pliki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sie 2019, o 19:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

Chętnie obejrze :) Ale to jest jakiś taki ?:)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sie 2019, o 15:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

Witam ponownie, troche ogarnałem ta biblioteke , wydaje mi się , żę ją ogarniam ale i tak BB jako złota księga zawsze musi być u mnie pod ręka gdyby coś :) Ale mam innego rodzaju prblem - kod P . Mirka nie działą niestety nie wiem czemu :/ zrobiłem foto odrazu połączeń do portów atmegi oraz zworek pod lcd żeby było odrazu jasne czy coś mam nie tak :) U mnie wystawinie stanu wysokiego na 7 pin portu A , nie zmienia czy mam podswietlenie cyz też nie , nadal lcd jest wygaszony i wyswietla kwadraciki . Tak na dobrą sprawę nei wiem czemu , ale czy to chodzi o to , żę odpalam zestaw z USB i może coś nie wyrabiać ? Będe wdzięcnzy za jakieś sugestie :)
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sie 2019, o 18:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1876
Pomógł: 88

Biblioteki Mirka działają na 100 procent. Czy przypadkiem dobrze ją ustawileś? Kontrast regulowałeś?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sie 2019, o 19:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 55
Pomógł: 0

Ja oczywiscie wiem ze działaja bo gdyby tak nie bylo to juz dawno by juz bylo wszystko poprawione :) Biblioteka wymaga jakiegos wiekszego ustawiwnia oprocz wystawienia na RW - 1 lub 0 ? Plus dodatkowo podswietlenei na lcd na odpowiednim pinie stan wysoki ? Bo ja tak mam ze na RW == 1 w bibliotece i w mainie wszystkie piny sa jako wyjscia na stanie wysokim w mainie jak w oryginale dolaczanym do BB . Zatem ? Kontrast oczywiscie regulowalem i sa kwadraciki wiec to na pewno jest ok, rzecz w tym , że wystawiajac stan wysoki na pin podswietlenia nawet z jakiegokolwiek portu innego czy to B,C czy D , to on sie nie zapala :/ Ale jak zrobie zworka na stałe podświetlenie to się zapala....zatem tak jakby cos program nie hulal:/ Oczywiscie wszystko w porcie A podlaczone wedle biblioteki . Wiecie...ja wiem , żę to coś po mojej str jest nie tak....ja wiem , żę Pan Mirek robi świetną robote i nei mam watpliwosci - nei raz sie przekonalem o tym :) I wiem , ze niejedna osoba juz walczyla jak ja z tym tematem....wiem tez ze czasem warto nei powielac problemu ale....no czasem kazdy problem jest inny....i ja myslac ze mam wszystko ok , pewnie nie widze czegos ( najtrudniej jest znalesc wlasne bledy) i za chwile wskoczy P. Mirek , zaśmieje się i będzie to hulac :D a ja sobie pomysle ze jak zwykle dalem plame bo to bylo proste :P oczywiscie w miedzy czasie szukam problemu :) Jak namierze to dam znac tez :)

------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]

Tak zaczalem analizowac problem dalej i stiwerdzilem ze chyba mam cos nei tak z tymi projektami z BB...nie mialem ich w miejscu reszty projektow .... teraz je skopiowalem do reszty ale....ni w zab nie moge ich znalezc poprzez Eclipse :x gdzie to siedzi ?:P

------------------------ [ Dodano po: 32 minutach ]

no i tak ...Pan Mirek się będzie smiał , ja w sumie też i reszcie też zdradzam , że śmiga , bo musiałem przejrzeć jak się importuje biblioteki czy projekty z workspace :P człowiek już mądrował , że wszystko umie i ma :) biblioteka śmiga pięknie łącznie z podświetleniem :P dziękuej za cierpliwość i przepraszam za zamęt :) temat mam nadzieje do zamknięcia :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO