MichalTT napisał(a):
Cześć,
postanowiłem napisać w tym wątku, aby nie zaśmiecać forum nowym bo problem jest związany z tematem.
Chciałem zainstalować na nowym komputerze z Win10 Pro drivery do programatora ATB-USBASP 4.2 i jest problem ponieważ po kliknięciu przycisku Instaluj w mkAVRCalculator otrzymuję komunikat jak w załączniku.

Szukałem w necie jakiś informacji, ale bez rezultatu. Jeśli ktoś z forumowiczów zetknął się z podobnym problemem lub wie jak go rozwiązać to proszę o info.
P.S. Na starym komputerze z Win7 Pro nie miałem takich problemów.
NIC NIE TRZEBA KLIKAĆ w MkAvrCalculatorze

wystarczy:
1. Najpierw podłączyć ATB-USBasp do kompa
2. Wtedy dopiero odpalić MkAvrCalculator
3. MkAvrCalculator SAM WYKRYJE podłączony ATB USBasp
tak powinno być gdy wszystko przechodzi idealnie i tak zwykle jest
Jeśli masz taki problem jak opisujesz to oznacza TYLKO jedno.
MASZ już niestety zainstalowane jakieś inne kocie sterowniki do USBasp, albo uszkodzony port USB w kompie (warto sprawdzić na innym) - jak sobie poradzić?
1. Podłącz ATB USBasp od kompa
2. USUŃ WSZYSTKO w systemie co jest związane z USBasp - w menadżerze urządzeń powinieneś znaleźć i odinstalować całkowicie
3. jeśli nie znajdziesz w Menadżerze urządzeń to musisz poszukać w rejestrze windows bo jakiś inny program narobił ci bajzlu - więc trzeba ręcznie to wydłutować
gdy już uda ci się z punktem 2 albo 3 to
1. Odłącz ATB USBasp od kompa
2. zrestartuj kompa
3. podłącz ATB USBasp
4. odpal MkAvrCalculator i NIC nie wciskaj - żadnego ręcznego instalowania - on SAM musi wykryć programator i SAM rozpocznie prawidłową instalację
Jeśli nie dojdzie do samoczynnej instalacji to i tak nic nie da ta ręczna instalacja i dalej musisz szukać problemów w rejestrze windows
Żeby się upewnić jak działa poprawnie ten mechanizm MkAvrCalculator + ATB USBasp
1. sprawdź to na innym komputerze - tych kilka kroków które wymieniłem na początku
2. ew na swoim windowsie odpal maszynę virtualną jakiś VM Ware albo Oracle i na czystym windowsie sprawdź - też MUSI zadziałać
daj znać później

www.youtube.com/mirekk36 ]